Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου, 2022
ΑρχικήΚυνοφιλίαΤο GPS στα σκυλιά φέρμας: Ευλογία ή κατάρα;

Το GPS στα σκυλιά φέρμας: Ευλογία ή κατάρα;

|

- Advertisement -

 

- Advertisement -

Ένα θέμα που έχει άμεση σχέση με την ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας, η οποία όπως ήταν αναμενόμενο έχει εισβάλλει και στον χώρο του κυνηγίου αλλά και των κυνηγετικών σκύλων, έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια στο κυνήγι της μπεκάτσας και εσχάτως και σε αυτό της πέρδικας.

 

Του Νίκου Νικολάου

 

Το Global Position System (GPS), που σημαίνει παγκόσμιο σύστημα εντοπισμού γεωγραφικής θέσης, είναι η φορητή ηλεκτρονική συσκευή που λειτουργεί ως δέκτης σημάτων από δορυφόρο και η οποία προσαρμόζεται στον λαιμό του σκύλου. Από εκεί μέσω μιας οθόνης που υπάρχει σε μια συσκευή που κρατάμε στα χέρια μας, έχουμε την δυνατότητα ανά πάσα στιγμή να βλέπουμε την ακριβή θέση του σκύλου στον χάρτη που είναι περασμένος στο σύστημα. Τα συστήματα αυτά είναι σχετικά νέα στην Ελλάδα και οι πρώτοι που τα εισήγαγαν από τις ΗΠΑ για να τα χρησιμοποιήσουν στον κυνήγι, ήταν ομάδες γουρουνοκυνηγών.

Για τον συγκεκριμένο τύπο κυνηγίου το δορυφορικό αυτό σύστημα λειτούργησε ευεργετικά και έβγαλε τους κυνηγούς από πολλές δυσάρεστες καταστάσεις, δεδομένου ότι πολλά γουρουνόσκυλα παρασυρόμενα από το πάθος τους για τον εντοπισμό του θηράματος απομακρύνονταν χιλιόμετρα μακριά από τους ιδιοκτήτες τους οι οποίοι κατάφερναν, στην καλύτερη περίπτωση να τα εντοπίσουν μετά από ώρες ή μέρες και στη χειρότερη να μην τα συναντήσουν ξανά. Όμως, η χρήση της υψηλής τεχνολογίας στο κυνήγι, δεν περιορίσθηκε στο κυνήγι του αγριόχοιρου, αλλά με την πάροδο του χρόνου «πέρασε» και στα σκυλιά φέρμας με τα μπίπερ να έχουν αντικαταστήσει εδώ και χρόνια τα παραδοσιακά κουδουνάκια.

Το θέμα που όμως έχει ανακύψει είναι αν αυτά τα μηχανήματα είναι αναγκαία για τους σκύλους φέρμας και το αν και κατά πόσο με τη χρήση τους επηρεάζεται η συνεργασία μεταξύ κυνηγού και κυνηγόσκυλου. Η ανάγκη της χρήσης GPS σε σκυλιά φέρμας δημιουργήθηκε όταν ένα ποσοστό κυνηγόσκυλων εξελίχθηκε και με την πάροδο των χρόνων άρχισε να ερευνά σε μεγάλες αποστάσεις, όπου, είτε υπήρχε το κουδουνάκι είτε όχι, ο κυνηγός δεν το άκουγε. Κατά την προσωπική μου άποψη, πάντως, από αυτά τα σκυλιά μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό κυνηγούσε και κυνηγά αληθινά. Τα υπόλοιπα απλώς τρέχουν. Η εξέλιξη σε αυτή την ανάγκη αρχικά βρήκε την λύση στο μπίπερ πλην όμως τα σκυλιά με τα χρόνια έγιναν ακόμη πιο ανοιχτά σε σημείο που ούτε το μπίπερ δεν μπορούσε να καλύψει. Έτσι λοιπόν εφευρέθηκε η λύση του GPS η οποία για πολλούς είναι ευλογία ενώ για πολλούς άλλους κατάρα.

Όποια θέση και να υποστηρίξει κάποιος, το μόνο σίγουρο είναι ότι τα ηλεκτρονικά βοηθήματα συνεχώς θα εισβάλλουν στον χώρο του κυνηγίου και των σκύλων με τις όποιες συνέπειες έχει αυτό. Ακόμη και στους αγώνες πρακτικού κυνηγίου και σε βίντεο που κυκλοφόρησαν τελευταία από αγώνες σε μπεκάτσα στην Ισπανία και στην Γαλλία, διαπιστώνουμε ότι το κουδουνάκι είναι απαραίτητο αλλά μαζί με αυτό έχει προστεθεί και το μπίπερ που χτυπάει κατά την διάρκεια της φέρμας, αξεσουάρ που υπάρχει εδώ και χρόνια στους Ελληνικούς αγώνες. Προσωπικά αναπολώντας την κυνηγετική μου πορεία με τα σκυλιά φέρμας με τη χρήση του μπίπερ βγήκα πολύ εύκολα από την ανάγκη να ψάχνω να βρω που είναι φερμαρισμένος ο σκύλος. Με τα χρόνια και με την αναπόφευκτη αγορά του GPS κατάλαβα και συγχρόνως αναρωτήθηκα για τα προηγούμενα χρόνια, πόσες παραπανίσιες μπεκάτσες είχαν φερμάρει και είχαν σηκώσει τα σκυλιά μου σε σημεία που δεν άκουγα το μπίπερ, αλλά κυρίως μου λύθηκαν οι απορίες σχετικά με τον τρόπο έρευνας των σκύλων μου και ασφαλώς ότι αφορά στις αποστάσεις που κυνηγούσαν. Το μεγάλο προτέρημα όμως, προσωπικά για εμένα, αυτού του μηχανήματος δεν είναι ούτε το να βρεις που φερμάρει ο σκύλος αλλά ούτε και να δεις πόσο μακριά πηγαίνει. Ζώντας στην επαρχία και μοιράζοντας τον χρόνο μου ανάμεσα στην οικογένεια, στο κυνήγι και την εργασία, για εμένα η χρήση του GPS ήταν και είναι η χρυσή λύση ώστε να γνωρίζω που βρίσκονται τα σκυλιά μου, κυρίως την ώρα που πρέπει να επιστρέψω στο αυτοκίνητο ούτως ώστε να μπορέσω να είμαι έγκαιρα στην εργασία μου.

Πολλές φορές αναγκάσθηκα να φωνάζω και να σφυρίζω (ανάποδα, όπως αποδείχθηκε, από εκεί που ήταν τα σκυλιά) ενώ συγχρόνως να παλεύω με τον χρόνο. Με την χρήση του συγκεκριμένου συστήματος αυτά τα προβλήματα λύθηκαν και πλέον κυνηγάω πιο ήσυχος. Βέβαια αυτή η ξεγνοιασιά πρόσκαιρα δημιούργησε άλλα προβλήματα μιας και κυνηγώντας κανείς ήσυχος δεν σφυρίζει τόσο συχνά τα σκυλιά του με αποτέλεσμα αυτά να γίνονται περισσότερο ανεξάρτητα από τον κυνηγό, πράγμα που χαλάει την ισορροπία μεταξύ της συνεργασίας κυνηγού και σκύλου που ως ζητούμενο πάντα πρέπει να έχει την προσέγγιση και την απόδοση.

Τα ανεξάρτητα σκυλιά όσο και να σφυρίζει κάποιος, όσα GPS και να έχει, πάντα θα είναι ανεξάρτητα. Πολλοί μάλιστα καταφεύγουν στην χρήση ηλεκτρονικού κολλάρου ρεύματος ώστε ο σκύλος να έχει τις απαραίτητες επιστροφές -διελεύσεις από τον κυνηγό. Οι μεγάλες αποστάσεις στην έρευνα και οι φέρμες σε μεγάλες αποστάσεις με την χρήση του GPS σπάνια καταλήγουν σε θετικό αποτέλεσμα διότι συνήθως τα πουλιά δεν δέχονται για πολλή ώρα την φέρμα πλην ελαχίστων περιπτώσεων που αποτελούν την εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα. Οι φέρμες στις κανονικές αποστάσεις μέχρι τα 120-180 μέτρα μακριά από τον κυνηγό συνήθως δίνουν την ευκαιρία για τουφεκιά. Αυτές οι μπεκάτσες, είτε με κουδουνάκι, είτε με μπίπερ, είτε με GPS, αν είναι να μείνουν στην φέρμα θα μείνουν και θα δώσουν την ευκαιρία στον κυνηγό να πλησιάσει. Επισημαίνω αυτό το σημείο διότι άκουσα κυνηγό που ισχυρίστηκε ότι θέλει να αγοράσει GPS γιατί οι μπεκάτσες είναι ανήσυχες και δεν δέχονται το μπίπερ γεγονός που όπως γνωρίζετε δεν έχει παρά ελάχιστη εφαρμογή για το θέμα που αναλύουμε. Προσωπικά, τις δυο τελευταίες σεζόν και έχοντας ξεκαθαρίσει στο μυαλό μου τον τρόπο που θέλω να κυνηγάω αλλά και το πως κυνηγάνε τα σκυλιά μου, έχω καταλήξει τις περισσότερες φορές να φοράω στα σκυλιά μου κουδουνάκι μαζί με το GPS. Ο μελωδικός ήχος της καμπάνας είναι μια γλυκιά απόλαυση μέσα στο δάσος και δεν έχει καμία σχέση με τον ήχο του μπίπερ που χαλάει την γαλήνη. Από την άλλη, το GPS είναι ένα εύχρηστο βοήθημα που δίνει λύση σε μερικά προβλήματα εντοπισμού και πολλές φορές μας βγάζει από την δύσκολη θέση. Η χρήση αυτού του μηχανήματος απαιτεί εγρήγορση και όχι εφησυχασμό σχετικά με τις αποστάσεις που κυνηγάνε τα σκυλιά μας και τις αποστάσεις που φερμάρουν διότι στο μεγαλύτερο ποσοστό είναι ανώφελες. Σε μερικές από αυτές τις περιπτώσεις όμως αυτά τα σκυλιά είναι θαυματουργά και είναι αυτά που πραγματικά μας πηγαίνουν σε καινούργια σημεία αλλά και καινούργια πουλιά. Αυτά τα σκυλιά που ρισκάρουν αλλά έχουν και επαφή με τον κυνηγό αξίζουν όσο ένα σακί με χρυσάφι. Με την χρήση του GPS λοιπόν είναι απολύτως αναγκαίο να ενεργούμε πιο συχνά σφυρίγματα για να υπενθυμίζουμε στον σκύλο ότι είμαστε και εμείς εδώ και ότι ο σκύλος δεν είναι ένα τετράποδο που απλά τρέχει μέσα στο δάσος και απλά φερμάρει, όταν απλά βρεθεί στην πορεία του η βελουδομάτα.

Η άποψη του καθόλα σεβαστού πρώην προέδρου του ΟΚΑΔΕ Α. Μάντη που σε ένα αφιέρωμα του περιοδικού μας για την φυλή του Σέττερ είχε πει ότι με τον συναγωνισμό των φυλών τα Σέττερ αναγκάστηκαν και εκτρέφονταν στο να πηγαίνουν ακόμα ταχύτερα και ακόμα γρηγορότερα δημιούργησε χώρο για τα GPS είναι απολύτως. Σε αυτή την εποχή, λοιπόν, καλό είναι να επιλέγουμε τα σκυλιά που διαθέτουν την ανάλογη ισορροπία και μπορούν να μετριάζουν, σύμφωνα με το μυαλό τους, την μύτη τους και την ταχύτητά τους. Στις μέρες μας η χρήση του GPS είναι κατανοητή υπό όρους, αφού θα μας βοηθάει στις δύσκολες στιγμές στο κυνήγι αλλά παράλληλα θα μας δώσει την ευκαιρία να βγάλουμε πολλά συμπεράσματα σχετικά με την έρευνα των σκύλων μας. Η χρήση με τις τρελές αποστάσεις χωρίς επιστροφές και το καμάρι για τις υπερχιλιομετρικές αποστάσεις των σκύλων μέσα στο δάσος ή στο βουνό είναι κάτι απολύτως ματαιόδοξο. Άλλωστε στο βουνό και στο κυνήγι της πέρδικας ο εντοπισμός του φερμαρισμένου σκύλου τις πιο πολλές φορές είναι πολύ πιο εύκολος από ότι στο δάσος γι’ αυτό λοιπόν στο κυνήγι της πέρδικας το GPS πιστεύω ότι δεν θεωρείται και πολύ αναγκαίο εργαλείο. Ευλογία ή κατάρα λοιπόν; Οι απόψεις σίγουρα διίστανται αλλά για τον γράφοντα προσωπικά η αλήθεια είναι κάπου στη μέση ανάλογα φυσικά με το πως αντιλαμβάνεται ο καθένας τον τρόπο εργασίας με τις αγγλικές φυλές και γενικότερα με τις φυλές σκύλων φέρμας. 

Δείτε ΕΔΩ τα Πλάνα Συνδρομών!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μέτσοβο: Nεκρές αγελάδες από κεραυνό

Μέτσοβο: Αγελάδες νεκρές από κεραυνό Μπουρίνι χτύπησε το Μέτσοβο κατά την διάρκεια της νύχτας. Στην περιοχή εκδηλώθηκαν πολύ ισχυροί άνεμοι συνοδευόμενοι από βροχόπτωση. Την ίδια ώρα...
36,298ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
8,510ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
few clouds
23.9 ° C
24.7 °
22.8 °
57 %
3.1kmh
20 %
Δε
24 °
Τρ
22 °
Τε
22 °
Πε
23 °
Πα
23 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ