Σάββατο, 20 Αυγούστου, 2022
ΑρχικήΚυνοφιλίαΕκτροφή ΣκύλωνΓεννήτορες και απόγονοι

Γεννήτορες και απόγονοι

|

- Advertisement -

 

Για να δημιουργηθεί και να αναγνωρισθεί μία φυλή, απαιτείται πέρα από βάθος χρόνου και τεχνογνωσία. Απέχει όμως πολύ από τον όρο “η δική μου ράτσα” που νομίζει εύκολα κανείς ότι… “φυτεύει” στον κήπο του.

Στην άγρια φύση, η αναπαραγωγή των ζώων υπαγορεύεται από τις συνθήκες και τη βούληση κάθε ζώου να ζευγαρώσει με ένα άλλο του είδους του. Aυτό ονομάζεται φυσική επιλογή. Από την πλευρά τους οι άνθρωποι έχουν φέρει στο… τραπέζι την επιλεκτική εκτροφή ενός ζώου, με το οποίο έχουν αναπτύξει άρρηκτους δεσμούς εδώ και χιλιετίες. Το σκύλο.

Τα επιθυμητά χαρακτηριστικά

- Advertisement -

Στην προκειμένη περίπτωση, ο άνθρωπος  είναι αυτός που επιλέγει ποιο ζώο θα αναπαραχθεί και ποιο θα είναι το ταίρι του. Τα πιο προφανή παραδείγματα επιλεκτικής αναπαραγωγής σκύλων είναι τα καθαρόαιμα σκυλιά, όμως, μιλώντας για επιλεκτική αναπαραγωγή, αυτή συμβαίνει συνήθως, σε κάθε προγραμματισμένη αναπαραγωγή με την δική μας επίβλεψη. Επιλεκτική αναπαραγωγή είναι ο όρος που χρησιμοποιούμε για να αναφερθούμε στην ανθρώπινη παρέμβαση στην εκτροφή σκύλων, η οποία συνήθως γίνεται για να παράξει επιθυμητά χαρακτηριστικά στα επόμενα κουτάβια ή για να βελτιώσει την υγεία ή την ποιότητα της γραμμής. Η “γραμμή” είναι ο όρος που αναφέρεται στις διάφορες γενεές σκύλων, που διαθέτουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά τα οποία θα μεταδώσουν στις επόμενες γενιές.

Οι στόχοι…

Η επιλεκτική αναπαραγωγή είναι η διαδικασία της αναπαραγωγής σκύλων που σκοπεύουν να παράγουν, να διατηρήσουν ή να αφαιρέσουν συγκεκριμένα φυσικά και διανοητικά χαρακτηριστικά, συνθήκες υγείας, δεξιότητες και ικανότητες. Συνήθως, αυτό σημαίνει ότι ο εκτροφέας έχει πρόγραμμα αναπαραγωγής με βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους, που προσπαθεί να προσεγγίσει. Κάθε αναπαραγωγή και οι απόγονοι που προκύπτουν μέσω αυτής, αποτελούν ένα βήμα προς την κατεύθυνση αυτού του στόχου, όπου ο δημιουργός μπορεί να αξιολογήσει πού πέτυχε και που απέτυχε. Στην απλούστερη μορφή της, η επιλεκτική αναπαραγωγή είναι απαραίτητη για να διατηρηθεί η καθαρή κατάσταση των φυλών σκύλων γενεαλογικού χαρακτήρα, ειδάλλως δεν θα υπήρχαν καθόλου γενεαλογικές φυλές ή γραμμές. Εντούτοις, υπάρχει κάτι περισσότερο από αυτό και η επιλεκτική αναπαραγωγή δεν είναι απαραίτητη μόνο για να διατηρηθούν ή να εξελιχθούν οι φυλές γενεαλογικού χαρακτήρα, αλλά και για να αυξηθούν τα θετικά και ελκυστικά χαρακτηριστικά της κάθε φυλής, προσπαθώντας παράλληλα να μη δημιουργηθούν ανεπιθύμητα. Αποτελεί επίσης, τη μέθοδο για το σχηματισμό νέων φυλών, καθώς ήδη υπάρχει μία περιορισμένη διαθέσιμη ομάδα γονιδίων.

Ο στόχος του εκτροφέα

Μία φυλή σκύλου ορίζεται από το μοναδικό σύνολο φαινότυπου και γονότυπου, που την ξεχωρίζει από όλες τις άλλες φυλές. Τα χαρακτηριστικά που είναι παρατηρήσιμα, είναι ευκολότερο να εκτιμηθούν με ακρίβεια, σε αντίθεση με μη παρατηρήσιμα χαρακτηριστικά, όπως η ιδιοσυγκρασία, ο ψυχισμός κ.λπ. Απαιτούνται αρκετές γενιές απογόνων για να αποδειχθεί ότι όλοι κατέχουν τον ίδιο φαινότυπο και ότι είναι, γενετικά, παρόμοιοι με τους γονείς τους. Οι φυλές χρειάζονται πολύ ακριβή πρότυπα. Ως εκ τούτου, οι εκτροφείς σκύλων πρέπει να έχουν σαφώς καθορισμένο στόχο στο μυαλό τους. Άρα, γίνεται κατανοητό, το πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του ανθρώπου (εκτροφέα), ο οποίος εάν δεν έχει γνώση και εμπειρία, οδηγείται μαθηματικά στο μηδέν. 

Εξιδανίκευση και εξειδίκευση των σκυλιών

Όταν έγινε πραγματικότητα το “στάνταρ” των φυλών, η επιλεκτική αναπαραγωγή συντέλεσε στην εξειδίκευση και βελτίωση των σκύλων. Πολύ πριν από τη γέννηση των Kennel Clubs, εδώ και αιώνες, οι άνθρωποι έχουν εξιδανικεύσει και εξειδικεύσει τα σκυλιά να εκτελούν συγκεκριμένα καθήκοντα. Προφανώς, κάθε σκύλος έπρεπε να ενσωματώσει διαφορετικές ιδιότητες, απαραίτητες για να υπερέχει σε αυτό που έπρεπε να κάνει. Ενώ οι καθαρόαιμες φυλές έρχονται με μία δέσμη ευθυνών για τους εκτροφείς, η ιδέα άρχισε για έναν καλό λόγο και ωφελεί πέρα από τα κυνηγόσκυλα όλους μας σήμερα, σε διάφορες καταστάσεις (π.χ. σκύλοι ανίχνευσης εκρηκτικών υλών, σκυλιά αστυνομικά, σκυλιά φύλαξης, σκυλιά διάσωσης σε σεισμούς, χιονοστιβάδες κ.λπ.). Για να δημιουργηθεί μία νέα φυλή, απαιτείται διάστημα 30 έως 50χρόνων, αλλά το ερώτημα που τίθεται είναι εάν ένας αξιόλογος και επίσημος κυνολογικός φορέας θα την δεχτεί και θα την αναγνωρίσει επίσημα.

Πενήντα χρόνια αναπαραγωγής, είναι ένα χρονικό διάστημα που επιτρέπει να δημιουργηθεί μία αρκετά μεγάλη γενετική “δεξαμενή” για την παραγωγή συγκεκριμένων δειγμάτων σκύλων. Η όλη διαδικασία παραγωγής μιας τυπικής φυλής απαιτεί να γνωρίζει κανείς ακριβώς, ποια είναι τα χαρακτηριστικά για τα οποία “καλλιεργείται”, για ποιο σκοπό και ποια σκυλιά θα δώσουν τελικά τη δύναμη για να ολοκληρωθεί η δύσκολη αυτή αποστολή. Ωστόσο, για να δημιουργηθεί και να αναγνωρισθεί μία φυλή απαιτείται πέρα από βάθος χρόνο, και τεχνογνωσία. Απέχει πολύ από τον όρο “η δική μου ράτσα”, που νομίζει εύκολα κανείς ότι… “φυτεύει” στον κήπο του.

Δείτε ΕΔΩ τα Πλάνα Συνδρομών!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τέλεια κάννη… απλά δεν υπάρχει

Στο ερώτημα ποια είναι η καλύτερη κάννη απάντηση δεν υπάρχει... Αν υπάρχει είναι από κάποιους, οι οποίοι για τους δικούς τους λόγους προτείνουν, επιλέγουν,...
36,298ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
8,200ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
clear sky
28.3 ° C
29.5 °
25.8 °
49 %
2.1kmh
0 %
Σα
35 °
Κυ
34 °
Δε
32 °
Τρ
30 °
Τε
29 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ