spot_img
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΚυνοφιλίαΈρευνα: Το «μενού» των κυνηγόσκυλων

Έρευνα: Το «μενού» των κυνηγόσκυλων

|

Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food

 

Η φράση «σκυλίσια ζωή», που υποδηλώνει άσχημες συνθήκες διαβίωσης, μάλλον δεν έχει καμιά θέση στον κόσμο των κυνηγόσκυλων, πλέον, στη χώρα μας. Αυτό καταδεικνύει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, έρευνα που πραγματοποιήθηκε, πρόσφατα, αναφορικά με το… μενού που σερβίρεται στο πιάτο του τετράποδου συντρόφου μας!

 

Του Δημήτρη Μιλτιάδη

 

Ένα γκάλοπ, που έκανε η διαδικτυακή Ομάδα Εκπαίδευσης Λαγοκυνηγών (Ο.Ε.Λ.), δίνει μία καθαρή εικόνα για τη διατροφή του κυνηγόσκυλου στην Ελλάδα, ενώ και κτηνίατροι δηλώνουν απερίφραστα ότι τα ιατρεία τους, ειδικά στην περίοδο της κρίσης, στηρίζονται σημαντικά στους κυνηγούς, που αποτελούν την πλειοψηφία στο πελατολόγιό τους!

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά: η σφυγμομέτρηση, έγινε για λογαριασμό της Κυνηγεσίας  με το ερώτημα: «ποια είναι η διατροφή των σκύλων σας;» στα μέλη της Ο.Ε.Λ. Σ’ αυτό απάντησαν 510 άτομα, δείγμα κάθε άλλο παρά ασήμαντο. Να δούμε τις απαντήσεις αναλυτικά; Ξηρά τροφή (κροκέτες) ταΐζουν 255 άτομα, μαγειρεμένη 194 και ωμή (κρέατα – κιμά) 61. Η ποσοστιαία αναγωγή δείχνει ότι τη «μερίδα του λέοντος», με 50%, δηλαδή ο ένας στους δύο λαγοκυνηγούς ταΐζει τα σκυλιά του με κροκέτα, το 38% μαγειρεύουν και το 12% προτιμά τη λύση της ωμής τροφής.

Σ’ αυτήν την κατηγορία ανήκει κι ο πρόεδρος του νεοσύστατου Ομίλου Μπιγκλ, Μιχάλης Πεζίκογλου, ο οποίος προμηθεύτηκε κρεατομηχανή και για τις ανάγκες των σκύλων του έχει γίνει…σεφ! «Κάνω ένα μείγμα που κατά βάση περιέχει: κοτόπουλο, σολομό, σαρδέλα, ασπράδι αβγού, μηλόξιδο, μήλο, ψωμί, λάδι, καρότο, μπανάνα», μας αποκαλύπτει τη… συνταγή του!

Πάντως, το μεγαλύτερο ποσοστό των κυνηγών καταφεύγει στις βιομηχανικές τροφές και κυρίως της κροκέτας, επειδή είναι και ευκολότερο το σερβίρισμά της. «Το 70% των πελατών μου είναι κυνηγοί. Αυτοί, στηρίζουν και τα κτηνιατρεία και τα καταστήματα «Pet Shop» και η βοήθειά τους είναι σημαντική καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης», τονίζει χωρίς δισταγμό ο κτηνίατρος Βασίλης Λογοθετίδης, από τον Λαγκαδά. Απαντώντας  σε σχετική ερώτηση, ο κ. Λογοθετίδης ανέφερε ότι στους 100 κυνηγούς οι 50 προμηθεύονται τις φθηνές κροκέτες (12,5 με 15 ευρώ), οι 40 τις μέτριες (16-25 ευρώ) και οι δέκα  τις ακριβές (26 ευρώ και άνω), για τις συσκευασίες των 20 κιλών. Πάντως, επισήμανε ότι σε συντριπτικό ποσοστό (70%) την περίοδο της θήρας οι κυνηγοί ανεβάζουν τον προϋπολογισμό τους, αφού στρέφονται στην ξηρά τροφή υψηλής ενέργειας.

Αυτές είναι οι διατροφικές συνήθειες των λαγόσκυλων, που, όμως, δεν διαφοροποιούνται και στις άλλες κατηγορίες των γουρουνόσκυλων και των πουλόσκυλων, αφού το… μενού των κυνηγόσκυλων υπαγορεύεται στην ουσία από τη δραστηριότητά τους, που είναι αντίστοιχη με εκείνη ενός… αθλητή!

Το κυνηγόσκυλο θα πρέπει να είναι σε άριστη κατάσταση, ώστε να αποδώσει τα μέγιστα στο δικό του… στίβο, που είναι ο κυνηγότοπος: εκεί θα χρειαστεί να έχει δύναμη και αντοχή και για να κυνηγήσει το θήραμα, αλλά και να αποφύγει τους τραυματισμούς από την καταπόνησή του στα βουνά και στους λόγγους, με τη ζέστη και την παγωνιά! Στο χτίσιμο ενός δυνατού κυνηγόσκυλου σημαντικά θεμέλια βάζει η διατροφή του.

Πώς θα το πετύχουμε αυτό; Η διατροφή του σκύλου μας πρέπει να είναι πλήρης και ισορροπημένη. Και ξεκινάει από την… κοιλιά της μητέρας του!

Τα κουτάβια, έως τους δέκα μήνες – πρέπει να τρέφονται από τρεις έως τέσσερις φορές την ημέρα. Μετά, δύο φορές, έως ότου ενηλικιωθεί και άνω του ενός έτους μπορούν να ταΐζονται και μία φορά, κατά προτίμηση το απόγευμα. Στις βιομηχανοποιημένες τροφές αναγράφονται οι ποσότητες της τροφής κατά ηλικία και ανάλογα με το μέγεθος του σκύλου, αλλά πάντα απαραίτητη είναι η συμβουλή και του κτηνιάτρου μας.

«Το φαγητό του σκύλου μας είναι ανάλογο, με τη φυλή, την ηλικία και το μέγεθος. Αυτές οι παράμετροι καθορίζουν και την ποσότητα, αλλά και το είδος της διατροφής. Το διαιτολόγιο τροποποιείται σ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του, γιατί αλλάζουν και οι θρεπτικές του ανάγκες. Το κουτάβι στην ανάπτυξή του χρειάζεται περισσότερες θερμίδες, πρωτεΐνες και βιταμίνες, από τον ενήλικο σκύλο. Αλλά και ο χρόνος ανάπτυξης πάλι διαφέρει από φυλή σε φυλή. Οι μικρόσωμες  ενηλικιώνονται πάνω στο χρόνο, ενώ οι μεγαλόσωμες  κάνουν και δύο χρόνια να ολοκληρώσουν την ανάπτυξή τους», εξηγεί ο κτηνίατρος Βασίλης Σλίμπας, από την Έδεσσα. Αναφορικά, με τη σημασία της διατροφής του σκύλου μας ο κ. Σλίμπας επισημαίνει, ότι αυτή θα πρέπει να παρέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, ώστε να μεγαλώσει και να αναπτύξει σωστά όλα τα ζωτικά του όργανα και να σχηματίσει δυνατό μυοσκελετικό σύστημα. «Η κακή διατροφή μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την κακή σωματική ανάπτυξη, αλλά και να οδηγήσει σε ασθένειες ακόμη και το θάνατο», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο οργανισμός του σκύλου χρειάζεται στην καθημερινή του διατροφή πέντε βασικές ουσίες: πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λίπη, μεταλλικά στοιχεία και βιταμίνες. Αν η τροφή δεν είναι πλήρης και ισορροπημένη, απαιτούνται συμπληρώματα (βιταμίνες, ασβέστιο). Στη διαφορετική περίπτωση, όμως, ελλοχεύουν κίνδυνοι για σοβαρές παρενέργειες. Η υπερβιταμίνωση μπορεί να προκαλέσει τοξικό σοκ, ενώ υπερβολική ποσότητα ασβεστίου, φωσφόρου ή βιταμίνης D, ενδέχεται να οδηγήσει σε αλλοιώσεις στην ανάπτυξη των οστών.

«Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας, όταν εφαρμόζουμε το διατροφολόγιο,  τον κανόνα: ό,τι είναι καλό για μας δεν είναι καλό και για το σκύλο. Ο άνθρωπος είναι παμφάγος και πρέπει να τρέφεται περίπου 50% με κρέας και 50% με φυτικές ίνες. Ο σκύλος είναι σαρκοφάγος και κατά 70% χρειάζεται κρέας και κατά 30% φυτικές ίνες», είναι η συμβουλή του κ. Σλίμπα. Σύμφωνα με τον ίδιο, είτε επιλέξουμε να μαγειρεύουμε, είτε βάλουμε στο πιάτο κονσέρβα ή ξηρή τροφή, είτε ακόμη κάνουμε και συνδυασμό των δύο προηγούμενων περιπτώσεων, θα πρέπει να γνωρίζουμε:

-για τη μαγειρευτή τροφή, ο σκύλος δεν πρέπει να τρώει απ’ όλα. Ο σκύλος, αντιθέτως με τον άνθρωπο, αποταμιεύει ευκολότερα τους υδατάνθρακες, απ’ ό, τι το λίπος. Έτσι, το αποτέλεσμα της …κατσαρόλας θα πρέπει να περιέχει αναλογικά: 30% πρωτεΐνη, 35% υδατάνθρακες
25% λαχανικά και  10% φυτικά λίπη. Βέβαια, δεν είναι τόσο εύκολο και απλό για κάποιον που μαγειρεύει, να πετύχει επακριβώς την παραπάνω αναλογία. Σε κάθε περίπτωση η λύση της ξηράς τροφής είναι η πλέον ενδεδειγμένη, γιατί εκτός των άλλων έχει τα δύο σημαντικά ζητούμενα: είναι πλήρης και ισορροπημένη.

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καταδίωξη λύκου με αυτοκίνητο στο δρόμο προκάλεσε αντιδράσεις – Βίντεο

Καταδίωξη λύκου με αυτοκίνητο στο δρόμο προκάλεσε αντιδράσεις Τον γύρο του διαδικτύου κάνει βίντεο στα κοινωνικά δίκτυα που δείχνει νεαρούς να καταδιώκουν μέσα στη...
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ