spot_img
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΚυνοφιλίαΕκτροφή ΣκύλωνΕκτροφέας VS Παραγωγός

Εκτροφέας VS Παραγωγός

|

Εκτροφέας VS Παραγωγός

Ένας εκτροφέας παράγει σκύλους άρα είναι και παραγωγός σκύλων. Ένας παραγωγός σκύλων είναι και εκτροφέας; 

Πρόκειται για ένα ερώτημα που βασανίζει το μυαλό όλων, συζητιέται στα καφενεία και τα πηγαδάκια, το εξομολογούνται όλοι οι ειδικοί, αλλά δυστυχώς είναι μία κουβέντα που αρνούμαστε να κάνουμε ανοιχτά, να πάρουμε θέση και να προτείνουμε λύσεις. Όλοι κατανοούν, ότι ο παραγωγός σκύλων δεν μπορεί να χαρακτηριστεί εκτροφέας παρά μόνο εάν η προσπάθειά του συνοδεύεται και από μία σειρά κριτηρίων και προδιαγραφών.

Εδώ όμως δημιουργείται μία μεγάλη σύγχυση όταν με βάση τον ορισμό που μπαίνει από τον ΚΟΕ, ο κάθε ιδιοκτήτης μιας θηλυκιάς σκύλας που μπαίνει στην αναπαραγωγή θεωρείται εκτροφέας. Καμία άλλη προϋπόθεση, καμία προδιαγραφή, κανένα κριτήριο. Ακόμα και η καταχώρηση μίας «επωνυμίας εκτροφής» δεν απαιτεί τίποτα. Μπορεί κάποιος να την αποκτήσει ακόμα κι αν δεν κατέχει θηλυκό σκύλο. Εφόδιο για μελλοντική χρήση. Άρα η καταχώρηση κάποιου ως «Επίσημος εκτροφέας FCI» δεν είναι τίποτε περισσότερο από μία απλή «Έγκριση επωνυμίας εκτροφείου FCI» χωρίς αυτό πάλι να αποτελεί μία πιστοποίηση ποιότητας. Περισσότερο μοιάζει με πινακίδα σε μαρκίζα καταστήματος, δίχως κανένα εχέγγυο για την αξία των «προϊόντων» που βρίσκονται στο εσωτερικό του. Αυτή η κατάσταση λειτουργεί κυρίως παραπλανητικά και καθόλου ή ελάχιστα διασφαλιστικά.

Τι είναι όμως αυτό που ξεχωρίζει τους μεν από τους δε; Τα χρόνια εμπειρίας, ο αριθμός των θηλυκών σκύλων, οι γέννες που καταχωρούν κάθε χρόνο, οι εγκαταστάσεις που διαθέτουν;

Η σύγχρονη κυνοτεχνική ηθική και πρακτική θέτει 5 βασικές προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί κάποιος για να θεωρηθεί εκτροφέας και όχι παραγωγός.

– Φροντίδα της γενικής υγείας των σκύλων του. Δεν νοείται σήμερα εκτροφέας να είναι κάποιος που δεν φροντίζει την σωστή υγεία του/των σκύλου/σκύλων του, ξεκινώντας από την υγιεινή του χώρου που διαβιούν, τους τακτικούς ιατρικούς ελέγχους, τους συστηματικούς εμβολιασμούς και τις αποπαρασιτώσεις. Από μόνο του όμως δεν αρκεί.

– Η απαλλαγή από κληρονομικές παθήσεις. Ο/οι σκύλος/οι θα πρέπει να είναι απαλλαγμένοι από κληρονομικές κατασκευαστικές παθήσεις και προβλήματα. Χαρακτηριστικά που μαρτυρούν την παρουσία κάποιου τέτοιου τύπου ελάττωμα/ματα θα πρέπει να απομακρύνονται άμεσα. Από μόνο του όμως δεν αρκεί.

– Υγιής και ισορροπημένος χαρακτήρας. Η ψυχοπνευματική υγεία και ισορροπία των σκύλων αποτελεί θεμελιώδες ζήτημα στην σημερινή εποχή. Όχι μόνο για την καλύτερη εξέλιξη των μελλοντικών κυνηγετικών μας συντρόφων, αλλά και για την αρμονικότερη και ασφαλέστερη συμβίωση με τους σκύλους, μιας και έχει γίνει εξαιρετικά στενή η συναναστροφή του ανθρώπου με αυτούς. Ίσως αυτό να φαίνεται ως υπερβολή για τους κυνηγετικούς σκύλους, μιας και κατά κανόνα είναι ζώα με ήπιο χαρακτήρα, όμως καθίσταται θεμελιώδες για πολλές άλλες ράτσες που έχουν μέσα στο καθηκοντολόγιό τους να προστατεύουν (φύλακες, ποιμενικά κ.ά.). Από μόνο του όμως δεν αρκεί.

– Φυλετική τυπικότητα. Σκύλος/οι που δεν ανταποκρίνονται με επάρκεια στο μορφολογικό και κατασκευαστικό πρότυπο της φυλής που ανήκουν, δεν θα πρέπει να αναπαράγονται. Προφανώς το ίδιο ισχύει και για τα εργασιακά χαρακτηριστικά. Σε εργασιακές φυλές, όπως οι κυνηγετικές, όπου καλούνται οι σκύλοι να εκτελέσουν μια συγκεκριμένη εργασία, τότε η επάρκεια σε αυτή είναι καθοριστική παράμετρος αξιολόγησης. Από μόνο του όμως δεν αρκεί. Εδώ χρειάζεται ιδιαίτερη μνεία μιας και στις τάξεις των κυνηγών, πολύ συχνά, η απλή παρουσία κάποιων κυνηγετικών προσόντων καθιστούν επαρκή αιτία για να εντάξουν ένα -κατά άλλα ακατάλληλο- σκυλί στην αναπαραγωγή.

– Κάλυψη όλων των αναγκών των σκύλων, σωματικών και ψυχοπνευματικών. Είναι σημαντικό να εξασφαλίζεται η σωστή διαμονή, διατροφή, άσκηση και εκπαίδευση στους σκύλους προς αναπαραγωγή. Η τήρηση ενός σωστού και ολοκληρωμένου πρωτοκόλλου διασφαλίζει την ολοκληρωμένη σωματική και ψυχοπνευματική ανάπτυξη των σκύλων και κατ’ επέκταση την αξιόπιστη αξιολόγηση του διαθέσιμου γενετικού υλικού. Από μόνο του όμως δεν αρκεί.

Γίνεται σαφές, ότι εκτροφέας ή παραγωγός δεν χαρακτηρίζεται κάποιος από τον αριθμό των θηλυκών του σκύλων, ούτε από τον αριθμό των κουταβιών που γεννά. Ούτε κάποιος που πληροί μερικώς ή καθόλου τους παραπάνω κανόνες. Υπάρχουν ιδιώτες με μία σκύλα που ζευγαρώνουν δίχως κανένα κριτήριο με τον σκύλο του γείτονα και άλλοι που έχουν αναζητήσει το θηλυκό τους σκύλο μέσα από μια τεράστια έρευναώστε να είναι ένα ζώο υψηλών προδιαγραφών και με αντίστοιχη επιμέλεια αναζητούν και τον επιβήτορα. Εφόσον και οι δύο πληρούν όλες τις προϋποθέσεις ευζωίας των σκύλων τους, τότε ο πρώτος καταγράφεται ως παραγωγός και ο δεύτερος ως εκτροφέας. Δεν θα πρέπει να συγχέεται ο παραπάνω διαχωρισμός από συναισθηματικά ή άλλα αγαθά κίνητρα. Τα μεγαλύτερα κυνοφιλικά εγκλήματα συντελούνται κυρίως από αγάπη. Τα γνωστά «εγκλήματα πάθους».

Αντίστοιχα, ένα οργανωμένο κυνοκομείο με πολλές θηλυκές και αντίστοιχες γέννες δεν αρκεί για να χαρακτηρίσει τον ιδιοκτήτη ως εκτροφέα. Όλοι οι κουταβοπαραγωγοί που διαθέτουν τα γνωστά Puppy Farmsή Puppy Mills έχουν μεγάλες εγκαταστάσεις, συντηρούν μεγάλους πληθυσμού θηλυκών σκύλων σχεδόν σε συνθήκες κλωσσομηχανών και αναπαράγουν με κριτήρια ποσοτικά και όχι ποιοτικά και ως εκ τούτου μπαίνουν στην κατηγορία των παραγωγών. Κάποιοι άλλοι ιδιοκτήτες μεγάλων εγκαταστάσεων και πολλών θηλυκών, συντηρούν εξαιρετικό επίπεδο γεννητόρων και αντίστοιχα υψηλό επίπεδο κουταβιών. Αυτοί συνήθως ασχολούνται κατ’ αποκλειστικότητα με μία ή δύο φυλές και τα άτομα της εκτροφής τους διακρίνονται σε όλους τους στίβους αξιολόγησης (εκθέσεις, αγώνες). Αυτός ανεπιφύλακτα μπορεί να χαρακτηριστεί εκτροφέας. 

Δυστυχώς κάποιοι από τους τελευταίους, παρότι με την σκληρή και μακρόχρονη προσπάθειά τους έχουν κατορθώσει να καταξιωθούν στο χώρο της εκτροφής, λόγω της αυξημένης ζήτησης δεν είναι λίγες οι φορές που καταφεύγουν στο κλασσικό σκυλεμπόριο, με σκοπό το κέρδος. Εισάγουν αθρόα σκυλιά αμφίβολης αξίας και προέλευσης για να ικανοποιήσουν την ζήτηση, συντηρώντας τους γνωστούς κουταβοπαραγωγούς προκαλώντας τεράστια ζημιά στην φυλή που αγαπάνε. Φαίνεται με το ένα χέρι να κτίζουν και με το άλλο να γκρεμίζουν την ίδια τους την προσπάθεια. Προφανώς οι τελευταίοι, μοιραία μεταπίπτουν στην κατηγορία των παραγωγών και ακυρώνουν την διαδρομή τους.

Γίνεται σαφές, ότι με όλα τα παραπάνω ότι υπάρχει σαφής διαχωρισμός μεταξύ παραγωγού και εκτροφέα και σε καμία περίπτωση αυτό δεν καθορίζεται από την ύπαρξη επωνυμίας εκτροφής ή από το πλήθος των γεννήσεων. Τα μόνα που παίζουν ρόλο είναι η αγάπη για τον σκύλο, η ηθική, η γνώση και τα αποτελέσματα. Όλα αυτά μπορεί σήμερα να τα κατακτήσει κάποιος πολύ πιο εύκολα σε σχέση με το κοντινό παρελθόν. Το μόνο που χρειάζεται είναι και να το θέλει. 

 

 

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το κουτάβι που «παντρευόμαστε» – Κανόνες και υποχρεώσεις

Το κουτάβι που «παντρευόμαστε» - Κανόνες και υποχρεώσεις Κάθε κουτάβι πρέπει μεγαλώνοντας να ακολουθεί τελείως ελεύθερο τα χαρακτηριστικά της φυλής, χωρίς να του επιβάλλονται καθήκοντα...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ