Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου, 2022
ΑρχικήΚυνοφιλίαΕκπαίδευσηΤα ναι και τα όχι στα εκπαιδευτικά των λαγόσκυλων

Τα ναι και τα όχι στα εκπαιδευτικά των λαγόσκυλων

|

- Advertisement -

Τώρα την άνοιξη αλλά και κατά τις αρχές του καλοκαιριού, τα εκπαιδευτικά στα λαγόσκυλα είναι πολύ συχνά, κυρίως λόγω της ύπαρξης αρκετών νεαρών λαγόσκυλων, που αυτή την περίοδο ή τα ξεκινάμε, ή προσπαθούμε να βελτιώσουμε τα ήδη ξεκινημένα με κάποιες επιπλέον εξόδους. Η εποχή αυτή είναι ιδανική γιατί και οι λαγοί μυρίζουν πιο έντονα λόγω της αναζήτησης ερωτικού συντρόφου αλλά και τα λαγοτόπια βρίσκονται σε ιδανική κατάσταση ως προς την θερμοκρασία. Την περίοδο αυτή η θερμοκρασία δεν είναι ούτε χαμηλή, ώστε να υπάρχει παγετός, αλλά ούτε και πολύ υψηλή, που να αναγκάζει τα λαγόσκυλα να ζεσταίνονται εύκολα και το έδαφος γρήγορα να ξεραίνεται. 

Φυσικά ο σκοπός του άρθρου αυτού δεν είναι να εξετάσουμε τις κλιματολογικές συνθήκες, αλλά να δούμε τι πρέπει να προσέξουμε αυτή την εποχή ώστε να ευχαριστηθούμε τη φύση και τα λαγόσκυλά μας. 
Στο σημείο αυτό μας δίνεται η ευκαιρία να πούμε ότι η κάρπωση του θηράματος για έναν συνειδητοποιημένο κυνηγό έχει λιγότερη σημασία από ότι η επαφή μας με τη φύση. 

Πολλοί από εμάς είναι αλήθεια ότι ευχαριστιόμαστε πιο πολύ τώρα απ’ ότι την κυνηγετική περίοδο. Αυτή η εποχή εμένα ειδικά μου αρέσει περισσότερο, γιατί η άνοιξη έχει βάλει τα γιορτινά της. Τα βουνά αλλά και όλη η ελληνική ύπαιθρος έχει μια ομορφιά που δεν μπορεί να συγκριθεί με τίποτα, αλλά ούτε και να αποτυπωθεί σε κανένα γραπτό λόγο. 

Αλλά ας έρθουμε τώρα στα εκπαιδευτικά μας. Ξεκινώντας για ένα εκπαιδευτικό, πρέπει να έχουμε τα σκυλιά μας σ’ ένα άνετο σκυλόκουτο, που θα είναι αδιάβροχο, αλλά και όσο το δυνατό πιο υγιεινό για τα σκυλιά μας. Πρέπει να διαθέτει τις προδιαγραφές ως προς τον εξαερισμό του, ώστε ανάλογα με τις ανάγκες μας να του αυξομειώνουμε τον αέρα. 
Ξεκινώντας για το βουνό πρέπει να έχουμε μαζί μας τα απαραίτητα φάρμακα, για να μην κινδυνέψει η ζωή του πιστού μας συντρόφου. Πρέπει απαραιτήτως να έχουμε μαζί μας αντίδοτο στην περίπτωση που το σκυλί μας πάρει κάποια φόλα από κάποιον ασυνείδητο άνθρωπο (αν μπορούμε να χαρακτηρίσουμε άνθρωπο κάποιον που θέλει να βλάψει τον συνάνθρωπό του σκορπώντας τον θάνατο στα σκυλιά του). 
Αυτή την εποχή εμφανίζονται και φίδια – κυρίως οχιές – και σ’ αυτή την περίπτωση πρέπει να έχουμε μαζί μας το απαραίτητο ενέσιμο φάρμακο. Πρέπει όμως να γνωρίζετε ότι τα φάρμακα αυτά έχουν και παρενέργειες, γι αυτό επιβάλλεται να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για το σωστό φάρμακο, την σωστή δόση και τον σωστό τρόπο χορήγησης.

- Advertisement -

Οι ενέσεις αυτές έχουν σώσει πολλά σκυλιά από βέβαιο θάνατο, ιδίως αν το σκυλί «τσιμπηθεί» σε δύσκολο σημείο, όπως είναι το κεφάλι και το λαγόσκυλο, που εργάζεται με χαμηλά το κεφάλι, συνήθως «τσιμπιέται» εκεί. Οι οχιές βρίσκονται συνήθως σε πετρώδη εδάφη και τις περισσότερες φορές δεν «τσιμπάνε» πρωί – πρωί, αλλά μόλις προχωρήσει λίγο η ώρα και ζεστάνει καλά ο ήλιος την ημέρα. Γι αυτό, αυτή την εποχή δεν πρέπει να μένουμε για πολλές ώρες στο βουνό και για τα φίδια, αλλά και για την ζέστη, που όταν είναι μεγάλη, εξαντλεί τα σκυλιά.

Όπως είπαμε και πιο πριν, είναι υπέροχο ν’ ακούς τα σκυλιά να διώκουν τον λαγό στην ανατολή του ήλιου, καθώς εκείνη την ώρα η φύση έχει τα πιο ωραία χρώματα, ενώ την ώρα που έρχεται ο λαγός από την δίωξη των λαγόσκυλων, κόβοντας την πρωινή υγρασία, είναι ό,τι πιο ωραίο μπορείς να φανταστείς. Αυτό άλλωστε είναι που κάνει τους περισσότερους από εμάς να ενθουσιαζόμαστε με τα εκπαιδευτικά και να μας αρέσουν ακόμα περισσότερο και από την κυνηγετική περίοδο. Έτσι κι εγώ, λατρεύω την εκπαίδευση των σκυλιών μέσα στα πανέμορφα βουνά μας, ακουμπώντας στην «γκλίτσα» μου, η οποία με συνοδεύει πάντα εκτός κυνηγετικής περιόδου (είναι κι αυτό μέσα στην παράδοση του τόπου μας). 
Επίσης πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με τα νεαρά λαγόσκυλα και δεν πρέπει να τα κουράζουμε πολύ, για να μην έχουμε στην συνέχεια προβλήματα υγείας (π.χ. μεγαλοκαρδίες, τραυματισμούς στα πέλματα, κ.λ.π.). 

Ωστόσο και η συμπεριφορά μας απέναντι στο θήραμα πρέπει να είναι τέτοια, που να μην δημιουργεί πρόβλημα στην αναπαραγωγή των λαγών. Όταν, για παράδειγμα, δούμε μία έγκυο λαγήνα, δεν πρέπει να αφήνουμε τα λαγόσκυλα να την κυνηγήσουν πολύ. Βέβαια, η φύση έχει προνοήσει για την διαιώνιση του είδους, χαρίζοντας στις μητέρες και στα νεαρά λαγουδάκια το πλεονέκτημα να εκπέμπουν λιγότερη μυρωδιά. Αυτό μπορούμε εύκολα να το παρατηρήσουμε όταν τα σκυλιά βγάλουν κάποιο «αρμόλαγο» και πόσο εύκολα τον χάνουν εξαιτίας της ελάχιστης μυρωδιάς που έχει. Βέβαια, εμείς, σαν σωστοί κυνηγοί, αν αντιληφθούμε ότι τα λαγόσκυλα υπάρχει περίπτωση να συλλάβουν τον νεαρό λαγό, πρέπει οπωσδήποτε να τα απομακρύνουμε. Έτσι πράττουν οι σωστοί κυνηγοί. Το λαγουδάκι που αφήσαμε να φύγει, όταν έρθει η κυνηγετική περίοδος εμείς θα το κυνηγήσουμε και πάλι και τότε θα έχει γίνει μεγάλος λαγός. Όσο για τα κουτάβια, όταν έρθει η κυνηγετική περίοδος θα δαγκώσουν κι αυτά λαγό. Άλλωστε, είναι πολύ κοντά η ημέρα της έναρξης. 


Επιπλέον πρέπει να προσέξουμε και τη συμπεριφορά μας όσον αφορά τους υπόλοιπους κυνηγούς, αλλά και τους κτηνοτρόφους, τους οποίους θα συναντήσουμε αυτή την εποχή στο βουνό. Είναι πολύ όμορφο πράγμα να συναντιούνται οι κυνηγοί στο βουνό και να χαιρετιούνται μεταξύ τους. Μου αρέσουν πολύ οι στιγμές που είναι μαζί οι κυνηγοί και τρώνε κάτω από τον ίσκιο που τους προσφέρουν τα έλατα, ή ακουμπισμένοι σε μια βρυσούλα ν’ ανταλλάσσουν απόψεις για την εκπαίδευση των σκυλιών, αλλά και να γελάνε με τα αστεία που θα πει κάποιος από αυτούς. Πολλές φορές είναι τέτοιο το κέφι και η χαρά, που αρχίζουν και το τραγούδι και τότε ο χορός δεν αργεί να έρθει. Στο βουνό αυτή την εποχή θα βρούμε και τους βοσκούς που έχουν φέρει τα γιδοπρόβατά τους να βοσκήσουν στα καταπράσινα λιβάδια. Πρέπει να σεβόμαστε τον κόπο τους και να ξέρουμε ότι αυτή είναι η δουλειά τους. Ας τους καλημερίζουμε λοιπόν στο διάβα μας και να προσέχουμε τα σκυλιά μας να μην δημιουργούν προβλήματα στα κοπάδια. Είναι κρίμα μεγάλης ηλικίας άνθρωποι να γυρίζουν το βουνό για να μαζέψουν τα πρόβατά τους, που εξαιτίας μας σκόρπισαν. 


Μπορούμε όλοι να τηρούμε τους άγραφους κανόνες της φύσης και του κυνηγίου, να χαιρόμαστε και να γνωζίσουμε την ελληνική ύπαιθρο. Και για ένα να είστε σίγουροι: αξίζει τον κόπο.

Δείτε ΕΔΩ τα Πλάνα Συνδρομών!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μέτσοβο: Nεκρές αγελάδες από κεραυνό

Μέτσοβο: Αγελάδες νεκρές από κεραυνό Μπουρίνι χτύπησε το Μέτσοβο κατά την διάρκεια της νύχτας. Στην περιοχή εκδηλώθηκαν πολύ ισχυροί άνεμοι συνοδευόμενοι από βροχόπτωση. Την ίδια ώρα...
36,298ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
8,510ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
few clouds
22.2 ° C
23.4 °
19.8 °
57 %
3.6kmh
20 %
Δε
22 °
Τρ
22 °
Τε
22 °
Πε
23 °
Πα
23 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ