Παρασκευή, 12 Αυγούστου, 2022
ΑρχικήΚυνοφιλίαΕκπαίδευσηΕκπαιδευτικά σε ορτύκια: Πόσο χρήσιμα είναι και γιατί

Εκπαιδευτικά σε ορτύκια: Πόσο χρήσιμα είναι και γιατί

|

- Advertisement -

 

Τον Αύγουστο τα άγρια ορτύκια είναι ένα από τα πλέον διαθέσιμα και δημοφιλή θηράματα για την προετοιμασία των σκύλων. Ήδη από αρχές Ιουλίου κάποιοι ενθουσιώδεις συνάδελφοι αρχίζουν τα πρώτα προπονητικά. Αρκετές περιοχές της χώρας διαθέτουν ικανοποιητικούς πληθυσμούς ακόμα και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Τα ορτύκια έχουν «ενοχοποιηθεί» ως ένα θήραμα που οδηγεί τους σκύλους σε μία σειρά από λάθη και ούτε λίγο ούτε πολύ, θεωρούνται από ένα μεγάλο ποσοστό κυνηγών – κυνόφιλων ως μία καταστροφική επιλογή.

Πρέπει καταρχάς να πούμε, ότι τα ορτύκια αποτελούν ένα ιδιαίτερα δύσκολο στόχο. Δεν είναι λίγες οι φορές που κελαηδάνε ανάμεσα στα πόδια του κυνηγού και ούτε ο σκύλος μπορεί να τα εντοπίσει, ούτε αυτά πετάνε ενοχλημένα από την παρουσία του ανθρώπου. Μάλιστα πολλές φορές ελάχιστα λεπτά από την απομάκρυνση του κυνηγού από πάνω τους, αυτά συνεχίζουν προκλητικά να κελαηδάνε λες και κοροϊδεύουν ανθρώπους και σκύλους.

Με  βάση όλα τα παραπάνω είναι σαφές, ότι τα ορτύκια με αυτή τη συμπεριφορά, είναι αντικειμενικά ένα πολύ δύσκολο θήραμα που δεν είναι καθόλου εύκολο, ειδικότερα για νεαρούς σκύλους. Τα σκυλιά τις περισσότερες φορές δεν μπορούν να καταλάβουν καν την παρουσία των πουλιών, ενώ τις φορές που τα αντιλαμβάνονται είναι εξαιρετικά δύσκολο να τα ακολουθήσουν, να τα εντοπίσουν και να τα ξεσηκώσουν. Στις περιπτώσεις αυτές οι σκύλοι δείχνουν να τρελαίνονται. Αδυνατώντας να εντοπίσουν την ακριβή θέση τους ερευνώντας τον αέρα, πολλές φορές χαμηλώνουν υπερβολικά και ‘αναγκάζονται’ να αναζητήσουν μυρωδιές στο έδαφος, στην ουσία ιχνηλατώντας. Αισθάνονται ότι έτσι μπορούν πιο εύκολα να «ξετυλίξουν το κουβάρι» της διαδρομής του μικρού αυτού… δαίμονα. Μάλιστα, αν κάποια στιγμή αυτή η ανορθόδοξη μεθοδολογία καταλήξει σε ένα πετυχημένο εντοπισμό ή έστω και ξεπέταγμα, τότε υπάρχει σοβαρός κίνδυνος τα μουσμουλέματα, που πολύ συχνά συνοδεύονται και από έντονο κούνημα της ουράς, να καθιερωθούν ως μόνιμη τεχνική. Ο φόβος αυτός των κυνηγών – κυνόφιλων που είναι θιασώτες της ποιοτικής εργασίας του σκύλου, τους αποθαρρύνει εντελώς. Η σκέψη και μόνο ότι η προπόνηση του νεαρού σκύλου τους σε αυτά τα ορτύκια μπορεί να οδηγήσει στην καταστροφή του στυλ του, είναι αρκετό για να τα αποφύγουν.

- Advertisement -

Ειλικρινά δεν υπάρχει κάτι πιο ανακριβές. Ο σκύλος που θα υποκύψει στην ανάγκη να μουσμουλέψει για να λύσει το πρόβλημα του εντοπισμού, είναι ένας σκύλος που αυτή τη λογική την έχει γενετικά προδιαγεγραμμένη στα γονίδια του. Ακόμα και εάν αποφύγει ο ιδιοκτήτης του τα «ένοχα» ορτύκια, είναι απολύτως βέβαιο ότι αργά ή γρήγορα θα έρθει αντιμέτωπος με την γενετική προδιαγραφή του σκύλου του. Σε μία μπεκάτσα με παγωνιά ή μία άλλη με νοτιά που ποδαρώνει ακατάπαυστα και βατραχοπηδάει. Σε μία πέρδικα που μέσα στο φθινοπωρινό λιοπύρι πηδάει από πέτρα σε πέτρα, ώστε να αποφύγει σκύλο και κυνηγό που πλησιάζουν. Αλήθεια πιστεύει κάποιος ότι ο ίδιος σκύλος θα αποφύγει τον πειρασμό να τσιμπήσει τις προκλητικές μυρωδιές που άφησαν τα πουλιά αυτά στο έδαφος; Σε καμία περίπτωση. Τότε πως θα αντιμετωπίσει αυτό το νέο δεδομένο; Θα αποφύγει και τις μπεκάτσες και τις πέρδικες;

Προφανώς όχι… Απλώς θα έρθει αντιμέτωπος με το πρόβλημα που κουβαλάει ο σκύλος του, λίγους μήνες αργότερα. Δεν υπάρχει τρόπος να το αποφύγει.

Είναι λοιπόν λάθος να αποφεύγεται η αξιοποίηση των ορτυκιών για προετοιμασία των νεαρών σκύλων, ακόμα και από τους θιασώτες της «απόλυτης» ποιότητας. Ειδικά αυτούς θα τους συμβούλευα να επιδιώκουν να υποβάλουν τους νεαρούς τους σκύλους σε αυτήν τη δοκιμασία διότι θα τους δώσει πολύ σαφείς και γρήγορες απαντήσεις για το ποιόν του ταλέντου που ταΐζουν. Είναι πολύ καλύτερο να γνωρίζεις τα όρια του σκύλου σου νωρίτερα, παρά να τρέφεις μία πλασματική εικόνα για την ποιότητά του και να βρίσκεσαι μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις πολύ αργότερα. Έτσι για όσους κυνηγούς – κυνόφιλους θεωρούν «τραγικό» σφάλμα του σκύλου να μουσμουλεύει περιστασιακά, τότε αυτοί είναι οι πρώτοι που θα πρέπει να τρέχουν να αξιοποιήσουν τις δυσκολίες αυτού του θηράματος. Ένας νεαρός σκύλος που θα μπορεί να κάνει κάποιους εντοπισμούς χωρίς να δείξει την παραμικρή διάθεση να ιχνηλατήσει, θεωρείστε το σχεδόν βέβαιο, ότι αυτή η «εντολή» δεν υπάρχει πουθενά γραμμένη στο DNA του. Αξίζει λοιπόν να επενδύσετε σε αυτόν το νεαρό, δίχως το φόβο ότι θα βρεθείτε μπροστά σε μία δυσάρεστη έκπληξη αργότερα.

Επίσης, για όλους τους υπόλοιπους κυνηγούς – κυνόφιλους, που δεν ενοχλούνται και από κάποια μικρή παρασπονδία του σκύλου τους με κάποιες αναζητήσεις στο έδαφος, καλά θα κάνουν να αξιοποιούν στο έπακρο τα ορτύκια. Ο βαθμός δυσκολίας αυτών των πουλιών ξεχωρίζει πολύ γρήγορα το σκύλο που βρίσκει με έναν χαρισματικό τρόπο. Ταυτόχρονα οξύνει το μυαλό του κάθε σκύλου. Τα πουλιά που μπορεί να συναντήσει κάποιες μέρες με μεγάλες μεταναστεύσεις είναι τόσα πολλά, που διαφορετικά θα χρειαζόταν ίσως και έξι μήνες δουλειάς σε άλλα θηράματα για να τα ισοφαρίσει. Τέλος, είναι ο καλύτερος τρόπος να προετοιμαστεί με έναν ομαλό τρόπο η φυσική κατάσταση του σκύλου. Μετά από αρκετούς μήνες έλλειψης πραγματικής δράσης, οι έξοδοι σε τερέν κάμπου για μικρά χρονικά διαστήματα είναι ιδανικοί για την επαναφορά των πνευμόνων και του μυϊκού συστήματος σε «μάχιμη» κατάσταση.

Μη φοβάστε λοιπόν να δουλέψετε τους νεαρούς σας σκύλους σε αυτό το ευλογημένο θήραμα. Ακόμα και εάν πιστεύετε ότι τελικά μπορεί να επηρεαστεί κατάτι αρνητικά η ποιότητα του σκύλου σας, τα οφέλη που θα αποκομίσετε είναι πολύ περισσότερα. Άλλωστε δεν χάθηκε και ο κόσμος, εάν κάποιες στιγμές δείξει ο σκύλος σας έναν μεγαλύτερο ενθουσιασμό για τις μυρωδιές στο έδαφος. Έχει τύχει σε όλους και κανείς δεν έπαθε κάτι.

Kynigesia T-Shirt | Πλάνα Συνδρομών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αρκουδάκι κατανάλωσε παραισθησιογόνο μέλι και «μέθυσε» – Δείτε το Βίντεο

 Τουρκία: Αρκουδάκι κατανάλωσε παραισθησιογόνο μέλι και μέθυσε Ένα αποπροσανατολισμένο καφέ αρκουδάκι, που πιστεύεται ότι βρισκόταν σε μέθη ύστερα από την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας μελιού με...
36,298ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
8,100ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
clear sky
27.2 ° C
28.4 °
24.9 °
43 %
1.3kmh
0 %
Πα
32 °
Σα
32 °
Κυ
32 °
Δε
31 °
Τρ
28 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ