Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου, 2022
ΑρχικήΚυνοφιλίαΑγώνεςΙχνηλάτες: Η «μητέρα των μαχών» για την εθνική ομάδα

Ιχνηλάτες: Η «μητέρα των μαχών» για την εθνική ομάδα

|

- Advertisement -

Ιχνηλάτες: Η «μητέρα των μαχών» για την εθνική ομάδα

Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την ανάδειξη της εθνικής ομάδας που θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας, για πρώτη φορά, στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ιχνηλατών, την υψηλότερη διοργάνωση!

H αγωνία κορυφώνεται μεταξύ των υποψηφίων που διεκδικούν τις τρεις θέσεις- εισιτήρια για την κορυφαία αυτή διεθνή εκδήλωση. Eίναι η εσχάτη αγωνιστική , το Σαββατοκύριακο 10 και 11 Σεπτεμβρίου στα Γρεβενά, όπου θα διεξαχθεί ο τελικός των… τελικών! Εκεί, στην πόλη των μανιταριών θα δοθεί η «μητέρα των μαχών» που θα αναδείξει τους πρωταθλητές της Ελλάδας, ενόψει των πανευρωπαϊκών αγώνων που θα διεξαχθούν σαράντα μέρες αργότερα στην Σερβία: συγκεκριμένα στις 20 και 21 Οκτωβρίου, στην πόλη Τσάτσακ.
Είναι ο πρώτος διεθνής αγώνας ιχνηλατών (C.A.C.I.T.), στον οποίο θα πάρει μέρος ελληνική αποστολή, μια συμμετοχή με ιδιαίτερη σημασία, γιατί ανεξαρτήτως από τη θέση που θα καταλάβει η χώρα μας, της δίνει αυτομάτως το δικαίωμα να αναλάβει και τη διοργάνωση της επόμενης χρονιάς!

Τα κυανόλευκα χρώματα θα εκπροσωπηθούν από τρεις αγέλες των έξι σκύλων: οι δυο από Ελληνικούς Ιχνηλάτες και η μια από ξένη φυλή. Η σύνθεση της εθνικής μας ομάδας θα ανακοινωθεί στα Γρεβενά, στο τέλος των αγώνων που θα πραγματοποιηθούν στην περιοχή της Βάρης, όπου θα στηθούν τρία τερέν.

Για να φτάσουμε σε αυτήν τη μεγάλη στιγμή για την ελληνική κυνηγετική κυνοφιλία χρειάστηκε πολύς κόπος και χρόνος. Οι προσπάθειες είχαν αρχίσει από το 2018, όταν και ο τότε αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, έβαλε την υπογραφή του για τη διεξαγωγή επίσημων αγώνων και για ιχνηλάτες, κάτι που έως τότε ίσχυε μόνο για τους σκύλους-δείκτες. Είχαν προηγηθεί επαφές και συζητήσεις με τους εκπροσώπους των αντίστοιχων κυνοφιλικών ομίλων ιχνηλατών στη χώρα μας.

- Advertisement -

Με τη… βούλα του υπουργού και την εποπτεία του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος άρχισαν να διενεργούνται επιτέλους και στη χώρα μας οι επίσημοι αγώνες. Ήδη, έχουν διεξαχθεί έξι προκριματικοί και απομένουν οι δυο τελευταίοι στην Κόρινθο και τα Γρεβενά, για τη δημιουργία της πρώτης εθνικής ομάδας ιχνηλατών. Ωστόσο, ο δρόμος δεν ήταν καθόλου στρωμένος με …ρόδα! Αντίθετα μάλιστα! Υπήρξαν δυσκολίες και δυο αγώνες, δυστυχώς, δεν πραγματοποιήθηκαν.

Τη μια εκδήλωση, στη Λιβαδειά, τη ματαίωσε ο …στρατηγός χειμώνας, που έριξε πολύ χιόνι, ενώ την άλλη, στο Αίγιο, την ακύρωσε- τη ναρκοθέτησε για την ακρίβεια- το τοπικό δασαρχείο. Οι εκπρόσωποί του ερμήνευσαν λανθασμένα τη σχετική υπουργική απόφαση περί διοργάνωσης των αγώνων ιχνηλατών, όπως αποσαφήνισε και ο ίδιος ο κ. Φάμελλος, στη διαδικτυακή τηλεοπτική εκπομπή «Πρωινές Ιχνηλασίες», προσκεκλημένος των Σοφοκλή Κοσκινά και Μηνά Ιορδάνογλου. Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι η απόφαση καθορίζει ότι η «η διεξαγωγή Α.Κ.Ι. (=Αγώνες Κυνηγετικών Ικανοτήτων) σκύλων δεικτών και ιχνηλατών επιτρέπεται σε ελεύθερους κυνηγότοπους από την έναρξη μέχρι τη λήξη της κυνηγετικής περιόδου όπου και όταν επιτρέπεται η θήρα».

Ωστόσο, η Διεύθυνση Δασών–κι ενώ δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα- ανακάλυψε ξαφνικά ότι η «επιτρεπόμενη περίοδος για θήρα λαγού λήγει στις 10 Ιανουαρίου και ως εκ τούτου δεν επιτρέπεται η διεξαγωγή Α.Κ.Ι. σε ελεύθερους κυνηγότοπους για το συγκεκριμένο θήραμα».
Ήταν μια πολύ δύσκολη φάση που τίναζε στον αέρα την όλη προσπάθεια για την ανάληψη της διοργάνωσης του Πανευρωπαϊκού Κυπέλλου από την Ελλάδα, για το 2023, αφού απαραίτητη προϋπόθεση ήταν η συμμετοχή μας στην αμέσως προηγούμενη διεξαγωγή τους.
Υπενθυμίζεται ότι στόχος ήταν οι αγώνες του 2021, προκειμένου αυτοί να συμπέσουν και με την επέτειο των διακοσίων χρόνων ελευθερίας από την Επανάσταση του ’21, κάτι που δεν επιτεύχθηκε, εξαιτίας των μέτρων κατά του κορωνοϊού.

Τελικά, ο σκόπελος αυτός, ευτυχώς, ξεπεράστηκε και πλέον όλα δείχνουν πως λίγες μέρες πριν την έναρξη θήρας του λαγού, θα έχουμε και την ανακοίνωση της εθνικής μας ομάδας, που θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας, για πρώτη φορά στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα.
«Η Ιταλία διοργανώνει πανευρωπαϊκούς αγώνες ιχνηλατών από τη δεκαετία του ’50. Η Σερβία (τότε Γιουγκοσλαβία) από το 1970. Εμείς, έχουμε την ευκαιρία μας σχεδόν έναν… αιώνα μετά! Κάλλιο αργά, παρά ποτέ! Θα βγάλουμε την εθνική μας ομάδα και με τη συμμετοχή μας, στο Τσάτσακ, θα πάρουμε τη επόμενη διοργάνωση. Ήδη, έχουμε εργαστεί πάνω σ’ αυτό το θέμα. Συμμετείχαμε ως καλεσμένοι στους βαλκανικούς που πραγματοποιήθηκαν στη γειτονική χώρα τον περασμένο Νοέμβριο. Στην αποστολή ήμασταν μαζί με τον προκάτοχό μου στην προεδρία, Φώτη Πεσιλή, τον πρόεδρο του Ομίλου Μπιγκλ Ελλάδος, Μιχάλη Πεζίκογλου και τον διεθνή κριτή Γιάννη Φραγγίδης (και νυν πρόεδρο του Κ.Σ. Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης). Πιστεύω ότι και στους αγώνες θα πάμε καλά, δηλαδή θα διακριθούμε, έχοντας την ευκαιρία να αναδείξουμε την εθνική μας φυλή, αλλά θα τα καταφέρουμε και με τη διοργάνωση του Πανευρωπαϊκού Κυπέλλου, εφόσον μας πάρουμε την τελική έγκριση. Η υποψηφιότητά μας έχει προκριθεί και οι αγώνες θα γίνουν στις Σέρρες», τονίζει στην Κ+Κ, ο νέος πρόεδρος του Ομίλου Φίλων Ελληνικού Ιχνηλάτη (Ο.Φ.Ε.Ι.), δικηγόρος και διεθνής κριτής Αθανάσιος Γκόπης.

Σύμφωνα με τον κ. Γκόπη, στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα με αγέλες μετέχουν κυρίως οι Ιταλοί και ο Γάλλοι, ενώ οι Σέρβοι κατεβαίνουν με ένα σκύλο. Στους εθνικούς αγώνες της Σερβίας, δεν ακυρώνεται ο σκύλος που θα κυνηγήσει αλεπού ή ζαρκάδι, απλώς χάνει βαθμούς, σε αντίθεση με τους πανευρωπαϊκούς αγώνες, όπου ο ιχνηλάτης που ακολουθεί άλλο θήραμα πλην λαγού, βλέπει από τον κριτή απευθείας …κόκκινη κάρτα!

Διαβάστε επίσης: 8οι Προκριματικοί Διεθνείς (CACIT) Α.Κ.Ι. Επιλογής για την Εθνική Ομάδα Κυπέλλου Ευρώπης Ιχνηλατών 2022

Δείτε ΕΔΩ τα Πλάνα Συνδρομών!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αγώνες Κυνηγετικών Ικανοτήτων με την συνεργασία των Κ.Συλλόγων Καλαβρύτων – Κλειτορίας

Αγώνες Κυνηγετικών Ικανοτήτων με την συνεργασία των Κ. Συλλόγων Καλαβρύτων - Κλειτορίας Άλλη μια εκδήλωση έφτασε στο τέλος της με απόλυτη επιτυχία, μετά από την...
36,298ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
8,520ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
scattered clouds
18 ° C
19 °
13.4 °
55 %
2.6kmh
40 %
Τε
22 °
Πε
22 °
Πα
22 °
Σα
24 °
Κυ
25 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ