Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου, 2022
ΑρχικήΚυνήγιΤριχωτάΤα όχι και τα πρέπει στο κυνήγι των αγριόχοιρων

Τα όχι και τα πρέπει στο κυνήγι των αγριόχοιρων

|

- Advertisement -

Του Πέτρου Πλατή: Δασοπόνου – Θηραματοπόνου 

Κάθε είδος κυνηγιού διέπεται από ορισμένους γενικούς κανόνες και κάποιους ειδικότερους, που κατά κοινή ομολογία πρέπει να ακολουθούνται, ώστε να έχουμε αυξημένες πιθανότητες θηραματικής κάρπωσης ή καλύτερα ευκαιρίες κάρπωσης και συνάμα να διασφαλίζεται με το καλύτερο τρόπο η σωματική μας ασφάλεια και η αποφυγή ατυχημάτων. 

Οι κανόνες αυτοί, εξαρτώνται από το θηραματικό είδος και τις βιολογικές του συνήθειες, τη μορφολογία του εδάφους, τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στο κυνηγότοπο, τη σύνθεση της ομάδας κυνηγιού και από τα κυνηγόσκυλα. 
Το κυνήγι των αγριόχοιρων είναι από τα πλέον απαιτητικά στη τήρηση και τη γνώση των κανόνων που οφείλουμε να ακολουθούμε, για να καταφέρουμε να φθάσουμε σε θετικό αποτέλεσμα απέναντι σε αυτό το προικισμένο με υψηλή νοημοσύνη και ανεπτυγμένες αισθήσεις από τη φύση ζώο. 
Στη χώρα μας το κυνήγι του διεξάγεται κατά κόρον σε ορεινές περιοχές που τις χαρακτηρίζει το έντονο ανάγλυφο και η πυκνή βλάστηση, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η διεξαγωγή του σε σχέση με το κυνήγι του σε άλλες χώρες με πεδινά δάση και υψηλά δέντρα. 

Γνώση της περιοχής 
Ο βασικότερος παράγοντας για τη θετική έκβαση του κυνηγιού του είναι η καλή γνώση της περιοχής από όλα τα μέλη της ομάδας. 
Λέγοντας καλή γνώση της περιοχής δεν εννοούμε μόνο να γνωρίζουμε τους δρόμους και τα μονοπάτια της περιοχής, αλλά και τα σημεία εκείνα που συνηθίζουν να περνούν τα ζώα όταν διώκονται και όταν εκτελούν πορείες κατά τη διάρκεια της νύχτας για βοσκή. 
Οι αγριόχοιροι αρέσκονται να κινούνται σε συγκεκριμένες πορείες και να περνούν από τα ίδια σημεία. 
Η γνώση αυτών των σημείων κρίνεται απαραίτητη από ένα γουρουνοκυνηγό, προκειμένου να ξέρει που θα ψάξει για τα ίχνη τους και που θα στηθούν τα καρτέρια. 
Θα πρέπει να είναι σε θέση κάθε μέλος της ομάδας να καταλαβαίνει από τα γαυγίσματα των σκύλων τη πορεία και το σημείο που θα βγούνε τα γουρούνια στη παγάνα, για να μπορέσει εάν και εφόσον χρειάζεται, να αντιδράσει έγκαιρα και να μετακινηθεί στο σωστό και επίμαχο σημείο. 
Επίσης πολύ σημαντικό είναι να γνωρίζουμε τα σημεία που συνηθίζουν να γιατακώνουν τα γουρούνια σε μια περιοχή. Οι παλαιότεροι και εμπειρότεροι ξέρουν αυτά τα σημεία και δίνουν τη δέουσα προσοχή στο σχεδιασμό της παγάνας. 

- Advertisement -

Καιρικές συνθήκες 
Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν κατά τη διεξαγωγή του κυνηγιού, επηρεάζουν ποικιλοτρόπως τη συμπεριφορά των γουρουνιών με αποτέλεσμα να απαιτείται και διαφορετική κατά περίπτωση οργάνωση και αντίδραση εκ μέρους των κυνηγών. 
Σημαντικότερο στοιχείο του καιρού αποτελεί η φορά και η ένταση του αέρα. 
Το δυνατότερο «όπλο» του αγριόχοιρου είναι η όσφρησή του, την οποία εμπιστεύεται όσο καμία άλλη αίσθησή του, γι αυτό κινείται πάντα κόντρα στον άνεμο για να μπορεί να ελέγχει μέσω της όσφρησης την περιοχή μπροστά του. 
Όταν επικρατούν μέτριοι έως δυνατοί άνεμοι είναι σε θέση να αντιληφθεί τη παραμικρή μυρωδιά από πολύ μεγάλη απόσταση. 
Απαράβατος κανόνας είναι η τοποθέτηση των καρτεριών από τη πλευρά που φυσά ο άνεμος και παράλληλα οι παγανιέρηδες να ξεκινούν από την αντίθετη κατεύθυνση. 
Στα καρτέρια επιλέγουμε σημεία που κόβει ο αέρας ή όπου αλλάζει λόγω τοπίου η φορά του ανέμου, έτσι ώστε, να μην μεταφέρεται η μυρουδιά μας προς το μέρος από όπου περιμένουμε να έρθει το κυνήγι και να μπορούμε να ακούμε καλύτερα και να αντιλαμβανόμαστε τους θορύβους. 
Σε περίπτωση που επικρατεί ομίχλη, επιλέγουμε καρτέρι σε όσο το δυνατό ανοιχτό μέρος για να μπορούμε να ελέγχουμε καλύτερα τη γύρω περιοχή. Όταν έχουμε χιόνια, (τόσα βέβαια που να επιτρέπεται το κυνήγι), τότε φροντίζουμε εκ των προτέρων να τα απομακρύνουμε γύρω από το σημείο που στεκόμαστε, ώστε να μην προκαλείται θόρυβος όταν χρειαστεί να μετακινηθούμε αθόρυβα λίγα μέτρα. Το ίδιο κάνουμε και όταν γύρω από το σημείο του καρτεριού υπάρχουν ξερά φύλλα και κλαδάκια που η θραύση τους μπορεί να κάνει γνωστή τη παρουσία μας στα αγριογούρουνα. 
Γενικά, ανεξαρτήτως καιρού και τόπου, βασική προϋπόθεση εκ μέρους μας είναι η αποφυγή οποιουδήποτε θορύβου και η συνεχής επιφυλακή και εγρήγορση. 

Τα μέλη της ομάδας 
Η σύνθεση της ομάδας παίζει σημαντικό ρόλο στο κυνήγι του αγριόχοιρου. 
Η παρουσία έμπειρου ατόμου κρίνεται απαραίτητη. Η ομάδα ακολουθεί κατά γράμμα τις οδηγίες του αρχηγού της και εκτελεί τις εντολές του. Η πρωτοβουλία σε ορισμένες περιπτώσεις εκ μέρους των λιγότερων έμπειρων θεωρείται θετική, αλλά μόνο κατόπιν λήψης των απαραίτητων μέτρων ασφαλείας. 
Υποχρέωση του καθενός ξεχωριστά είναι να μεριμνά για τη σωματική του ασφάλεια και την ασφάλεια τρίτων, λαμβάνοντας τα απαιτούμενα μέτρα για κάθε περίπτωση. 
Η ομάδα οφείλει να έχει σαφή κώδικα επικοινωνίας και να μπορεί να συντονίζεται άμεσα σε κάθε επιμέρους φάση του κυνηγιού. 
Γενικά ισχύει ότι ισχύει και για όλες τις ομάδες που έχουν ένα κοινό στόχο και κάνουν από κοινού τα μέλη τους προσπάθεια για τη πραγματοποίηση του στόχου αυτού. 

Τα κυνηγόσκυλα 
Χωρίς τα κατάλληλα και ικανά σκυλιά, δεν μπορούμε να περιμένουμε και πολλά στο κυνήγι αυτό. Σκυλιά που ακολουθούν οποιαδήποτε μυρωδιά και πηγαίνουν με την ίδια μανία σε όλα τα αγρίμια, μόνο ζημιά κάνουν. Αυτά που παρατάνε εύκολα το κυνήγι καθώς και αυτά που το καταδιώκουν μερονυχτίς, δεν είναι και ότι καλύτερο. 
Κυνηγώντας με ένα μόνο, αλλά ικανό και έμπειρο σκυλί, μπορούμε να ελέγξουμε καλύτερα το κυνήγι, αλλά είναι πολλές οι περιπτώσεις που το κυνήγι του αγριόχοιρου απαιτεί αγέλη σκύλων. 
Ένας αριθμός από δυο τρία σκυλιά, μεταξύ των οποίων υπάρχει ένα που ξεχωρίζει θεωρείται καλός συνδυασμός για τα Ελληνικά δεδομένα. 

Εφόδια 
Πέρα από τα κατάλληλα όπλα και πυρομαχικά που πρέπει να χρησιμοποιούνται στο κυνήγι του αγριόχοιρου και οφείλει ο καθένας μας να τα επιλέξει κάνοντας προηγουμένως τις απαραίτητες δοκιμές, είναι χρήσιμο να έχει ορισμένα εφόδια που είναι αναγκαία σε αυτό το είδος του κυνηγιού. 
Ένα δυο σχοινάκια του ενός μέτρου, για να δέσει τα σκυλιά ή να τραβήξει το γουρούνι. 
Ένα αναπτήρα και ένα κομμάτι σαμπρέλα για να μπορέσει να ανάψει φωτιά ακόμα και στη βροχή. Σουγιά ή μαχαίρι κοφτερό. Φακό σε περίπτωση που μας πάρει η νύχτα και πάνω από όλα ένα γιλέκο έντονου χρώματος(κόκκινου, κίτρινου κ.λ.π) που κρίνεται απαραίτητο να το φορά σε όλη τη διάρκεια του κυνηγιού. Εξ άλλου εκτός από ότι φροντίζουμε πρώτα για την ασφάλειά μας, ο αγριόχοιρος το τελευταίο που θα δει είναι το χρώμα των ρούχων μας, λόγω της σχετικά αδύνατης όρασής του

Δείτε ΕΔΩ τα Πλάνα Συνδρομών!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κατερίνη: Και δεύτερη γυναίκα αιμόφυρτη στο νοσοκομείο από επίθεση αδέσποτων σκύλων

Κατερίνη: Και δεύτερη γυναίκα αιμόφυρτη στο νοσοκομείο από επίθεση αδέσποτων σκύλων Σοκαριστικές είναι οι εικόνες από την άγρια επίθεση που δέχτηκε το πρωί του Σαββάτου...
36,298ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
8,480ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
clear sky
25.6 ° C
27.5 °
23.9 °
47 %
3.1kmh
0 %
Δε
26 °
Τρ
26 °
Τε
29 °
Πε
28 °
Πα
29 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ