spot_img
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΚυνήγιΤριχωτάΤα μυστικά στη σχέση λαγήνας και νεογέννητων

Τα μυστικά στη σχέση λαγήνας και νεογέννητων

|

Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food

{module Kyrgias}

 

Οι τρόποι προφύλαξης και ο καθημερινός … αγώνας που δίνει μια λαγήνα για την ανατροφή των μικρών της, μέχρι τη στιγμή που θα τα αφήσει να βρούνε μόνα τους τον δρόμο τους

                                           

Στην λεκάνη της Μεσογείου ο λαγός αναπαράγεται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, αλλά, ειδικά τον Απρίλη και το Μάη οι θηλυκοί λαγοί που βρίσκονται σε κατάσταση εγκυμοσύνης είναι περισσότεροι από κάθε άλλο μήνα του χρόνου, φθάνοντας σε ποσοστό ακόμη και το … εκπληκτικό 100% επί του θηλυκού πληθυσμού.

Πριν τον τοκετό, η λαγήνα συνηθίζει να κόβει με τα δόντια της, σχεδόν σύριζα με το έδαφος, τα μεγάλα κλαδιά των θάμνων που υπάρχουν στα στενά περάσματα γύρω από το γιατάκι της. Αυτό το κάνει αφενός για να έχει εύκολη πρόσβαση σε αυτό, αλλά και για να μπορεί να το εγκαταλείψει γρήγορα όποτε και όταν χρειαστεί. Ο λόγος, τώρα, που κόβει τα κλαδιά πολύ χαμηλά, είναι για να μην τραυματιστεί στην κοιλιά της.

Ο θηλυκός λαγός ωριμάζει σε ηλικία 6 έως 8 μηνών, αναπαράγεται μία έως πέντε φορές το χρόνο, η εγκυμοσύνη διαρκεί 41 έως 43 ημέρες και γεννάει από 1 έως 5 μικρά. Η λαγήνα επιλέγει να γεννήσει τα μικρά της είτε όλα μαζί σε μια φωλιά, είτε να τα διασπείρει σε μια συγκεκριμένη έκταση, η οποία βρίσκεται σε απόσταση που δεν ξεπερνά τα 150 μέτρα από το γιατάκι της. Σε κάθε περίπτωση αυτό που φροντίζει είναι η φωλιά για τους νεοσσούς της να είναι καλά προφυλαγμένη τόσο από τους θηρευτές τους όσο και από ακραία καιρικά φαινόμενα τα οποία θα μπορούσαν ενδεχομένως να προκαλέσουν ακόμη και τον θάνατό τους.

Από τη στιγμή που τα μικρά θα γεννηθούν, για την λαγήνα ξεκινάει ο … μαραθώνιος για το θηλασμό των νεαρών λαγών που θα διαρκέσει για περίπου 4 εβδομάδες, εκ των οποίων στις δύο πρώτες εβδομάδες ο θηλασμός είναι κανονικός και στις υπόλοιπες δύο συμπληρωματικός , αφού πλέον τα λαγουδάκια μπορούν να τραφούν με χόρτα.

Η διαδρομή που ακολουθεί η λαγήνα προκειμένου να φτάσει και να ταΐσει τα μικρά της αλλά και κατά την αποχώρησή της, περιλαμβάνει μια σειρά από μέτρα … προφύλαξης προκειμένου να διαφυλάξει τα μικρά της από ενδεχόμενους κινδύνους. Έτσι, πλησιάζοντας τη φωλιά θα κάνει κάποιες διπλές διαδρομές και σταυρώματα ενώ ποτέ δεν ακολουθεί την ίδια διαδρομή. Αντιθέτως φροντίζει κάθε φορά να φτάνει στη φωλιά από διαφορετική μεριά και με όσο το δυνατόν πιο περίπλοκο τρόπο.

Μετά τον θηλασμό απομακρύνεται σιγά- σιγά, και με βαρύ βηματισμό, προκειμένου να αφήσει όσο το δυνατόν περισσότερα ίχνη, έτσι ώστε στην περίπτωση που κάποιος άρπαγας βρεθεί στο σημείο να μην κινηθεί προς το μικρό λαγό, αλλά προς αυτήν. Η διαδρομή που ακολουθεί σε αυτή τη φάση η λαγήνα είναι αντίθετη με αυτή στην οποία βρίσκεται το γιατάκι της και για να φτάσει σε αυτό (αν δεν επιλέξει να πάει πρώτα για βοσκή), θα ακολουθήσει κυκλική διαδρομή με διπλά και σταυρώματα. 

Ο θηλασμός περιορίζεται σε 5 το πολύ 10 λεπτά για ένα λαγουδάκι, κάθε 24 ώρες και αυτό γίνεται συνήθως μετά τη δύση του ηλίου, με τη μητέρα να φτάνει κοντά στη φωλιά και να ειδοποιεί τα μικρά χτυπώντας δυνατά τα πίσω πόδια της.

Πολλές φορές η ώρα του θηλασμού ποικίλει όταν πρόκειται για περιοχές που δέχονται ενόχληση από εξωτερικούς παράγοντες. Τα λαγουδάκια φαίνεται να οδηγούνται την ώρα θηλασμού από ένστικτο, το οποίο τα κάνει να ακολουθεί το ένα το άλλο αν και αυτό το ένστικτο μπορεί κάποιες φορές να τα … ξεγελάσει, αφού έχει παρατηρηθεί να ακολουθούν ακόμη και πουλιά που βρίσκονται τυχαία στο σημείο.

Η λαγήνα είναι μια καλή μάνα και … παραμάνα χωρίς βεβαίως να ζητάει αμοιβή. Αν στην περιοχή όπου γεννήσει υπάρχει και μια ή δύο γέννες ακόμη, είναι φυσικό κάποια μικρά μιας γέννας να μπερδευτούν με αυτά μιας άλλης και μια λαγήνα να θηλάζει και μικρά που δεν είναι δικά της.

Θεωρητικά η λαγήνα γεννάει κάθε μήνα, σχεδόν όλο το χρόνο. Η αναπαραγωγική διαδικασία φτάνει στο αποκορύφωμά της τον Μάρτιο, όταν το 80% των θηλυκών λαγών είναι εγκυμονούσες και το 100% θηλάζουν. Το εντυπωσιακό δε είναι πως ακόμη και τον Δεκέμβριο, το 80% είναι εγκυμονούσες και το 10% – 15% θηλάζουν…

 

Οι κακές συνήθειες που τον σώζουν  

Απαραίτητος όρος επιβίωσης για τους μικρούς λαγούς είναι η …κοπρανοφαγία. Αν για οποιοδήποτε λόγο τα μικρά λαγουδάκια δεν φάνε τα κόπρανα της μητέρας τους παθαίνουν σπασμούς και πεθαίνουν. Τα κόπρανα των λαγών είναι δύο ειδών. Τα πρώτα δημιουργούνται στο λεπτό έντερο και τα δεύτερα στο τυφλό ή αλλιώς παχύ έντερο. Τα τελευταία είναι πλούσια σε βιταμίνες και πρωτεΐνες οι οποίες είναι απαραίτητες στα μικρά λαγουδάκια. Οι ενήλικες λαγοί παθαίνουν τριχόπτωση αν στερηθούν τις βιταμίνες των κοπράνων τους.

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Κυνηγεσία 2024»: 8 πράγματα που αφορούν όσους πρόκειται να επισκεφθούν την έκθεση

«Κυνηγεσία 2024»: 8 πράγματα που αφορούν όσους πρόκειται να επισκεφθούν την έκθεση 1. Εισιτήριο θα βρεις στην είσοδο του εκθεσιακού κέντρου MEC Παιανίας (6 ευρώ)....
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ