spot_img
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΚυνήγιΤριχωτάΣκύλοι – σπεσιαλίστες για τραυματισμένους κάπρους..

Σκύλοι – σπεσιαλίστες για τραυματισμένους κάπρους..

|

Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food

 

Ποιες είναι, πως επιλέγονται και πως δουλεύουν, οι φυλές των ιχνηλατών που ειδικεύονται στον ντορό των πληγωμένων αγριογούρουνων…

 

του Αχιλλέα Αυγέρη

 

Το πάτημα ήταν φρέσκο και τέσσερα μεγάλα γουρούνια “έμπαιναν” μέσα στον τόπο. Τα σκυλιά πήραν γρήγορα τον ζεστό ντορό των αγριόχοιρων, και το πιο έμπειρο γαύγισε χαρακτηριστικά στη “στάμπα”! Στα καρτέρια η ένταση κορυφώθηκε… Ξαφνικά μια τουφεκιά έπεσε στην πάνω μεριά της ρεματιάς. Τα σκυλιά άρχισαν την καταδίωξη στο πλάι, αλλά όχι προς το σημείο της τουφεκιάς. Δύο ακόμα αγριογούρουνα πέρασαν σε άλλο καρτέρι, και το ένα σκοτωμένο επιτόπου. Όσα σκυλιά δεν έμειναν στο ζώο, συνέχισαν να καταδιώκουν τα άλλα δύο ζώα, έξω από την παγάνα.

Το μεγαλύτερο καπρί είχε βγει πρώτο “σέρνοντας”, αλλά ο κυνηγός που του έριξε απλώς το τραυμάτισε για τα καλά. Το ζώο έπεσε και ξανασηκώθηκε, καθώς είχε ακόμα δύναμη.Τα αίματα λέρωναν το μονοπάτι και τραβούσαν για τα μεγάλα πυκνά, αλλά κανένας σκύλος δεν ασχολήθηκε,ούτε άνθρωπος μπορούσε να ακολουθήσει το ματωμένο του χνάρι, στα αδιαπέραστα πυκνά πουρνάρια. Τα σκυλιά ξαναμμένα από το ξεσήκωμα, τις τουφεκιές και τις διάσπαρτες μυρωδιές στα μονοπάτια, δεν έμεναν στο ντορό του τραυματισμένου, είχαν άλλα ζώα να ακολουθήσουν…

Και η παρέα έμεινε σαστισμένη δίπλα στο ένα σκοτωμένο γουρούνι, να προσπαθεί να καταλάβει πως έχασε έτσι “τζάμπα”, τον τραυματισμένο μεγάλο κάπρο… Αυτή είναι μια χαρακτηριστική εικόνα ενός δικού μας κυνηγιού, γιατί στις αγέλες των “γουρουνόσκυλων” της χώρα μας, ειδικευμένοι σκύλοι “ιχνηλασίας αίματος” δεν υπάρχουν!

 

Οι Γερμανικές φυλές…

 

Στη Γερμανία αντιθέτως, οι μεγάλοι “εγκεφαλικοί” γνώστες του τριχωτού θηράματος, έχουν δημιουργήσει εδώ και πολλά χρόνια μια φυλή, αποκλειστικά και μόνο για αυτή τη δουλειά! Ο πιο εξειδικευμένος σκύλος για αυτή τη δουλειά είναι ο “Βαυαρικός Ορεσίβιος Ιχνηλάτης”… Η φυλή αυτή “φτιάχτηκε” με διασταυρώσεις από τα πιο ικανά σκυλιά ιχνηλασίας του αγριόχοιρου, εκείνα που χρησιμοποιούνταν για να δείξουν την παρουσία θηραμάτων σε ένα τόπο, ενώ ακόμα ήταν δεμένα από το λουρί τους. Αυτό, άλλωστε, συνηθίζεται και στο τόπο μας, όταν μια έμπειρη παρέα θέλει να διαπιστώσει αν οι αγριόχοιροι “μπαίνουν” στον τόπο της παγάνας.

Το 1848, όμως, άλλαξε ριζικά η κυνηγετική και κοινωνική πραγματικότητα στην Γερμανία, καθώς το κυνήγι έγινε πιο “στατικό”. Τα μεγάλα κτήματα καταργήθηκαν, οπότε έληξαν και οι μεγάλες …καταδιώξεις!

 

Eπιλεκτικές διασταυρώσεις

 

Τα μεγάλα θηράματα κυνηγιόντουσαν στατικά από φυλάχτρες, και αυτό δημιούργησε την απαίτηση για σκυλιά “ιχνηλασίας αίματος”, για σκύλους δηλαδή που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν και να εντοπίσουν τα τραυματισμένα οπληφόρα ζώα… Για τη δημιουργία τους χρησιμοποιήθηκαν οι παλιοί, βαρείς ιχνηλάτες του Αννοβέρου, που διασταυρώθηκαν με τα πιο ελαφρά βουνίσια σκυλιά, υπό την φροντίδα του Βαρώνου Κάργκ Μπέντενμπογκ.

Αυτοί οι σκύλοι – ιχνηλάτες δεν αφήνονται ΠΟΤΕ να αναζητούν μαζί με τα άλλα σκυλιά τον ζεστό ντορό των ζωντανών αγριόχοιρων, αλλά ούτε… και να τους καταδιώκουν. Η μακροχρόνια ειδική εκπαίδευση τους τα μαθαίνει να εστιάζουν και να ακολουθούν την οσμή του αίματος, και μάλιστα ενός συγκεκριμένου ζώου και μόνο! Αυτοί οι ιχνηλάτες… αγνοούν οποιοδήποτε άλλο ντορό, δεν ανήκει στο λαβωμένο θήραμα που ακολουθούν.

 

Η οσμή του ίχνους

 

Η οσμή του ίχνους από το φρέσκο πέρασμα του ζώου, μένει επάνω στην επιφάνεια του εδάφους σαν “συννεφάκι” , για αρκετή ώρα… Τα “σκυλιά αίματος” οδηγούνται στο ίχνος από τους κυνηγούς λίγο αργότερα, καθώς πρέπει η επιφανειακή μυρωδιά να εξατμιστεί, ώστε να αναζητήσουν με πολύ περίσκεψη και αυτοσυγκέντρωση, το βαθύ μικρό ίχνος στο έδαφος.

 

Και καταδίωξη αν χρειαστεί…

 

Βέβαια, στα “καθαρά” ευρωπαϊκά δάση που δεν έχουν πουρναρότοπους και κουμαρόλογγους, ένας κυνηγός μπορεί να ακολουθήσει το σκύλο σχεδόν παντού… Σε κάποιες περιπτώσεις, όμως, ο “ιχνηλάτης αίματος”  θα χρειαστεί να δουλέψει και μακριά από τον κυναγωγό του. Γι’ αυτό, όταν ο σκύλος βρει το χτυπημένο θήραμα, το “κλαφουνάει” σαν να είναι σε στάμπα. Άλλες φορές, όταν η εξέλιξη του κυνηγιού το απαιτεί, αφού βρεί το τραυματισμένο θήραμα πρέπει να δουλέψει σαν κανονικός ιχνηλάτης θερμού ντορού, κάνοντας και καταδίωξη του θηράματος που προσπαθεί να ξεφύγει…

Τα σκυλιά ιχνηλασίας αίματος γίνονται με τα χρόνια μεγάλοι “σπεσιαλίστες”, το ίδιο και οι κυνηγοί που τα εκπαιδεύουν! Οι κυνηγοί αγριογούρουνων, ελαφιών ή ζαρκαδιών στην Ευρώπη, έχουν σχεδόν πάντα στις αγέλες των σκύλων τους και τέτοιους ιχνηλάτες. Όμως, όταν τα πράγματα δυσκολέψουν και τα δικά τους σκυλιά δεν μπορούν να βρουν το πληγωμένο ζώο, ζητάνε την βοήθεια του… “σπεσιαλίστα”!

Οι κυναγωγοί αυτοί είναι γνωστοί και καταχωρημένοι σε κάθε περιοχή, και μπορούν να κληθούν ανά πάσα στιγμή (ακόμα και από την αστυνομία, για ζώα που τραυματίζονται στους αυτοκινητοδρόμους!). Στην δική μας χώρα, βέβαια, τη δουλειά αυτών των σκύλων καλούνται να την κάνουν τα πιο παλιά, έμπειρα και ικανά σκυλιά, από την αγέλη ιχνηλατών που διαθέτει η κάθε ομάδα.

 

Χωρίς “εφεδρίες”

 

Πολλές παρέες, όμως, δεν κρατάνε ένα έμπειρο σκύλο σε “εφεδρεία”, είτε γιατί δεν έχουν, είτε γιατί πιστεύουν πως ότι και να γίνει, κάποια σκυλιά θα ακολουθήσουν το τραυματισμένο αγριογούρουνο. Δυστυχώς, δεν γίνεται έτσι! Το κυνήγι του αγριογούρουνου, χαρακτηρίζεται από ένα τεράστιο ποσοστό τυχαίων συνδυασμών και γεγονότων.

Τις περισσότερες φορές τα σκυλιά θα ακολουθήσουν διαφορετικά γουρούνια στην καταδίωξη, κάποια θα μείνουν στα σκοτωμένα ζώα, ενώ κάποια άλλα θα ακολουθήσουν τους διάχυτους ντορούς στα μονοπάτια… Αυτό συμβαίνει γιατί τα σκυλιά προτιμούν την “θερμή” μυρωδιά, που είναι εύκολη και συναρπαστική!

Το τραυματισμένο ζώο, που έχει δεχτεί ένα βαρύ πλήγμα και αιμορραγεί, βρίσκεται υπό την επήρεια της αδρεναλίνης. Η αιμορραγία προκαλεί μείωση της ροής αίματος στα άκρα και στο δέρμα, για να υποστηριχτούν τα καίρια όργανα. Έτσι, ανασαίνει με κοντές – γρήγορες ανάσες, κλείνει τους πόρους του δέρματος και μειώνει την αιμάτωση του!

 

Περιορισμένη οσμή

 

Η οσμή που αφήνει ο τραυματισμένος αγριόχοιρος αλλάζει, περιορίζεται, ανακατεύεται με αυτή του αίματος, και είναι πολύ δυσκολότερη να την ακολουθήσει ένας σκύλος. Η μυρωδιά που αφήνει προέρχεται, πια, από τα χιλιάδες μικροσωματίδια του δέρματος και του αίματος, που σπέρνει το ζώο καθώς κινείται.

Όμως, τα σκυλιά που, ήδη, καταδιώκουν, είναι δύσκολο να αυτοσυγκεντρωθούν σε ένα δύσκολο ντορό αίματος… Αν χρησιμοποιήσει κανείς ένα φρέσκο σκύλο – ιχνηλάτη, είναι πιθανό να πέσει σε ντορούς από άλλα ζώα που έφυγαν ατουφέκιστα, και να αγνοήσει τον ντορό αίματος του τραυματισμένου ζώου.  

 

Hρεμία και αυτοσυγκέντρωση

 

Τα σκυλιά αυτά χαρακτηρίζονται από την ηρεμία και την αυτοσυγκέντρωση που χρειάζονται, για μια τέτοια δύσκολη δουλειά. Και αυτές είναι οι έμφυτες ιδιότητες που απαιτούνται και από οποιοδήποτε άλλο σκύλο, θα χρειαστεί να εκπαιδευτεί γι’ αυτή την εργασία…

 

Η έλλειψη τους στη χώρα μας

 

Στη χώρα μας συμβαίνει ένα παράδοξο: ενώ πληρώνονται χιλιάδες ευρώ για ένα καλό σκύλο στάμπας από τις Βαλκανικές χώρες, δύσκολα θα βρει κανείς έναν καλό σκύλο ιχνηλασίας, για τα γουρούνια που τραυματίζονται! Αν και οι ομάδες των “γουρουνοκυνηγών” διατηρούν πολλά σκυλιά με τη διαδικασία “ρεφενέ”, ένας εξειδικευμένος σκύλος για την περίπτωση των λαβωμένων αγριόχοιρων, δεν υπάρχει μέσα στην αγέλη… Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι, να βρεθεί ένας κυνηγός από την ομάδα, που θα ασχολείται μόνο με αυτό το εξειδικευμένο και “εγκεφαλικό” σκυλί ιχνηλασίας αίματος. Γιατί αυτά τα σκυλιά δεν είναι σκυλιά αγέλης. Είναι κυνηγόσκυλα υψηλής νοημοσύνης, που χρειάζονται καθημερινή επαφή με τον κυναγωγό τους.

Η χρήση τέτοιων σκυλιών στη χώρα μας αποτελεί μονόδρομο, καθώς η πληθυσμιακή αύξηση των αγριόχοιρων συνεχίζεται… Η τεχνική εκπαίδευσης και χρήσης τέτοιων σκύλων είναι, ήδη, μια σπουδαία κυνηγετική τέχνη στην Ευρώπη. Τίποτα δεν συγκρίνεται με την αδρεναλίνη μιας δυνατής “στάμπας” σε ένα κοπάδι αγριογούρουνων, αλλά και τίποτα δεν συγκρίνεται με την απογοήτευση που φέρνει η απώλεια ενός τραυματισμένου κάπρου, που “έπεσε” και… ξανασηκώθηκε!

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καταδίωξη λύκου με αυτοκίνητο στο δρόμο προκάλεσε αντιδράσεις – Βίντεο

Καταδίωξη λύκου με αυτοκίνητο στο δρόμο προκάλεσε αντιδράσεις Τον γύρο του διαδικτύου κάνει βίντεο στα κοινωνικά δίκτυα που δείχνει νεαρούς να καταδιώκουν μέσα στη...
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ