Παρασκευή, 19 Αυγούστου, 2022
ΑρχικήΚυνήγιΤριχωτάΠροστασία των γουρουνόσκυλων από τους τραυματισμούς

Προστασία των γουρουνόσκυλων από τους τραυματισμούς

|

- Advertisement -

Προστασία των γουρουνόσκυλων από τους τραυματισμούς

Στο κυνήγι του αγριόχοιρου οι ιχνηλάτες σκύλοι γνωρίζουν πολύ καλά πως είναι εκτεθειμένοι απέναντι σε ένα καλά «οπλισμένο» ζώο, που υπερτερεί έναντι αυτών σε φυσική δύναμη και πολλές φορές, πρέπει να το αντιμετωπίσουν από απόσταση αναπνοής.

Κάθε άλλο παρά σπάνιες είναι οι περιπτώσεις που το υπέρμετρο πάθος κυριαρχεί της λογικής με αποτέλεσμα η ζωή των σκυλιών να τίθεται σε κίνδυνο, όταν βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα καπρί. Το θέμα της «εμπλοκής» μεταξύ ιχνηλατών και αγριόχοιρων απασχολεί ολοένα και περισσότερο τους γουρουνοκυνηγούς, αφού η απώλεια ενός καλού ιχνηλάτη έχει μία σειρά από σοβαρές επιπτώσεις. Η πρώτη, και κυριότερη, είναι αυτός καθαυτός ο τραυματισμός ή η απώλεια του ζώου. Το δεύτερο είναι πως απαιτείται η αντικατάστασή του σε άμεσο χρόνο (κάτι που φαντάζει αδύνατο), ενώ δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο και το υψηλό κόστος για την ιατρική φροντίδα του τραυματισμένου σκύλου.

Εν προκειμένω, η πρόληψη είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος για την αποφυγή τέτοιων καταστάσεων, όμως στο κρίσιμο ερώτημα «τι μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των σκυλιών», δεν υπάρχει σαφής απάντηση.

Για έναν σκύλο που αντιμετωπίζει και «πιέζει» σθεναρά κάθε είδους αγριογούρουνα, κάτω από διάφορες συνθήκες, ο τραυματισμός του αποτελεί θέμα χρόνου. Βέβαια, υπάρχουν και οι εξαιρέσεις οι οποίες έχουν να κάνουν καθαρά με τον παράγοντα «τύχη», όμως αυτή είναι μία παράμετρος που δεν πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη από έναν υπεύθυνο κυνηγό.

- Advertisement -

Οι αιτίες των τραυματισμών αλλά και των θανάτων των σκυλιών στο κυνήγι του αγριόχοιρου, αποτελούνται από συνδυασμό αρκετών παραγόντων που άλλοτε μπορεί να αποφύγουμε κι άλλοτε όχι…

Μία από αυτές είναι η συμπεριφορά του κάθε αγριόχοιρου ανεξαρτήτου φύλου και μεγέθους. Θα πρέπει να επισημάνουμε πως δεν εκφράζουν όλα τα «άτομα» την ίδια επιθετικότητα κι αυτό έχει να κάνει με το χαρακτήρα του ζώου, αλλά και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται τη δεδομένη στιγμή. Μπορεί, για παράδειγμα, ένας μετρίου σωματικού βάρους αγριόχοιρος να είναι πολύ πιο επιθετικός από έναν μεγαλύτερο που στέκεται σε παθητική στάση. Μπορεί μία σκρόφα να είναι πιο αμυντική και ταυτόχρονα επιθετική από έναν κάπρο που προτιμά να πάρει δρόμο με ένα και μόνο γάβγισμα του σκύλου.

Οι καιρικές συνθήκες
Οι καιρικές συνθήκες είναι παράγοντας που παίζει σημαντικό ρόλο επηρεάζοντας τη συμπεριφορά των αγριόχοιρων. Στην αρχή της κυνηγετικής περιόδου, όταν επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες, οι αγριόχοιροι εμφανίζουν μεγαλύτερες τάσεις αντίστασης στην πίεση κι όταν, κυνηγημένοι τρέπονται σε φυγή, δεν διανύουν μεγάλες αποστάσεις. Σε τέτοιες καταστάσεις προτιμούν τη στάση άμυνας-επίθεσης, αντιλαμβανόμενοι την αντίστοιχη αδυναμία των σκύλων για μεγάλη καταδίωξη, λόγω της ζέστης.

Η εποχή που τα αγριογούρουνα γίνονται αρκετά επιθετικά (ιδίως τα αρσενικά) είναι από το Νοέμβριο έως τα τέλη του Ιανουαρίου. Είναι η περίοδος που συνήθως ζευγαρώνουν με τις θηλυκές και η πίεση από τα σκυλιά τα εξαγριώνει σε μεγάλο βαθμό. Οι μάχες που διαδραματίζονται μεταξύ των αρσενικών αυτή την εποχή, τους δημιουργεί τεράστια υπερένταση λόγω της επίμονης αναζήτησης και διεκδίκησης της «ωραίας». Καλό είναι αυτή την εποχή τα «καλά» σκυλιά που διαθέτουμε, να τα προφυλάξουμε με οποιοδήποτε τρόπο. Και, αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, ο καλύτερος τρόπος είναι να τους δώσουμε …άδεια αυτό το διάστημα όσο κι αν αυτό δεν το επιθυμούμε. Άλλωστε, όταν επικρατεί κρύο, μπορούν να ανταποκριθούν εργασιακά και τα υποδεέστερα σκυλιά που διαθέτουμε.

Η διαφορετική βλάστηση
Η διαφορετικότητα της βλάστησης ανά περιοχή δημιουργεί παράγοντες που καθορίζουν το βαθμό άμυνας-επιθετικότητας των αγριόχοιρων. Σε περιοχές όπου η βλάστηση είναι πυκνή σημειώνονται συνήθως οι περισσότεροι τραυματισμοί των σκυλιών καθώς στις συγκεκριμένες συνθήκες τα αγριογούρουνα βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση. Αρκεί και μόνο να έχουν καλυμμένα τα νώτα τους νιώθοντας ασφάλεια από διαδρόμους προσέγγισης, κι οποιοσδήποτε σκύλος πλησιάσει (αλλά κι όποιος άλλος εχθρός) θα υποστεί μεγάλη ζημιά.

Στη πυκνή βλάστηση και στη περίπτωση της «στάμπας», κατά την προσέγγιση, ο σκύλος δεν μπορεί να πλαγιοκοπήσει και να ελέγχει περιμετρικά το αμυνόμενο αγριογούρουνο που αποφάσισε να αντισταθεί. Ακόμα κι όταν το καταδιώκει, ακολουθεί αναγκαστικά την πορεία (διάδρομο) του προπορευόμενου αγριόχοιρου. Έτσι δεν έχει την επιλογή να κινηθεί δεξιά κι αριστερά, οπότε σε ένα απότομο πισωγύρισμα του κάπρου, μοιραία θα δεχτεί το χτύπημα (εφόσον βρίσκεται στην ίδια κατεύθυνση) καθώς ο χρόνος αντίδρασης μηδενίζεται. Η μύτη του, στην επίμαχη φάση, δεν μπορεί να τον ειδοποιήσει εγκαίρως και συγχρόνως δεν παρέχεται η δυνατότητα της οπτικής επαφής. Το μυαλό απαιτείται να δουλέψει αστραπιαία, ο χρόνος είναι αμείλικτος.

Πιο επιθετικά τα υβρίδια
Εκτός από τις συνθήκες που διαφοροποιούν τη συμπεριφορά των αγριογούρουνων, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας και τον παράγοντα του υβριδισμού. Τα υβρίδια εκφράζουν μεγαλύτερη επιθετικότητα και αδιαφορία για την παρουσία των σκυλιών αλλά και των κυνηγών. Οπότε, σε μία περιοχή που υπάρχει μεγάλο ποσοστό υβριδίων αυξάνονται και οι πιθανότητες τραυματισμών των κυνηγόσκυλων.

Ο χαρακτήρας του σκύλου
Ένα άλλο δεδομένο που μπορεί να «οδηγήσει» στον τραυματισμό του γουρουνόσκυλου είναι ο ίδιος ο χαρακτήρας του και η επιθετικότητα που βγάζει.
Σκύλοι με μεγάλη επιθετικότητα δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται σε δύσκολες περιπτώσεις, και θα πρέπει ωστόσο να αποφεύγονται από κάθε εκτροφή που σχετίζεται με το αντικείμενο του αγριόχοιρου.

Τρόπος κυνηγιού
Ο τρόπος κυνηγιού που επιλέγει κάποιος, όπως η χρήση πολλών σκύλων που ασκούν μεγαλύτερη πίεση στο θήραμα, είναι επίσης μία παράμετρος που ενδεχομένως να έχει ως συνέπεια τους τραυματισμούς των σκυλιών. Στην προκειμένη περίπτωση, δεν είναι λίγες οι φορές που οι «γουρουνάδες» λειτουργούν απερίσκεπτα δίνοντας προτεραιότητα στο αισθητικό κομμάτι (άκουσμα φωνών πολλών ιχνηλατών) με αποτέλεσμα να την «πληρώνουν» τα σκυλιά.

Βεβαίως, είναι παγκοίνως γνωστό, ότι οι πιο σοβαροί και θανάσιμοι τραυματισμοί συμβαίνουν όταν υπάρχει τραυματισμένος κάπρος. Σε τέτοιες περιπτώσεις το ζώο μετατρέπεται σε ένα θανάσιμο «εργαλείο» που δεν δείχνει κανένα έλεος και οι σκύλοι που θα κάνουν το λάθος να πλησιάσουν θα ξεσκιστούν από τα δόντια του. Σε τέτοιες περιπτώσεις θα πρέπει να στέλνονται ένα ή δύο, το πολύ, σκυλιά, κι αυτά θα πρέπει να είναι τα πιο έμπειρα, εκείνα που έχουν αντιμετωπίσει παρόμοιες καταστάσεις στο παρελθόν, και θα πρέπει να συνοδεύονται από έναν έμπειρο κυνηγό.

Το απαραίτητο γιλέκο
Η καλύτερη πρόληψη για ν’ αποφευχθούν δυσάρεστες καταστάσεις, είναι η χρήση των προστατευτικών γιλέκων θώρακος. Αποτελεί την καλύτερη λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε καθώς μπορεί να αποτρέψει, σε μεγάλο βαθμό, τους θανάσιμους τραυματισμούς. Μπορεί να αφήνει ακάλυπτα κάποια σημεία του σώματος (πόδια- κεφάλι-κάτω κοιλία), σίγουρα όμως, προστατεύει τις περιοχές όπου βρίσκονται τα καίρια ζωτικά του όργανα. Υπάρχουν στην αγορά διάφοροι τύποι γιλέκων που μπορούμε να επιλέξουμε. Σε καμία περίπτωση δεν χρησιμοποιούμε ολόσωμο γιλέκο σαν αυτά που δημιουργήθηκαν για «catch dogs».
Το γιλέκο θα πρέπει να επιτρέπει τις ελεύθερες κινήσεις του ιχνηλάτη σκύλου, γι’ αυτό πρέπει να εφαρμόζεται κατά κύριο λόγο στην θωρακική κοιλότητα. Οι απόψεις για τη χρήση του γιλέκου διίστανται, καθώς κάποιοι υποστηρίζουν ότι η εργασιακή απόδοση των σκύλων «πέφτει», άλλοι λένε ότι κάποιοι σκύλοι δεν το δέχονται, κ.ά.

Θα πρέπει εδώ να τονίσουμε πως, προτιμότερο είναι ο σκύλος μας να καταδιώξει λιγότερο και γενικώς να εργαστεί ηπιότερα παρά να τον στέλνουμε απροστάτευτο σε κάθε είδους αγριόχοιρο.

Εν κατακλείδι, λαμβάνοντας υπόψη μας τα παραπάνω και συνεκτιμώντας όλες τις καταστάσεις, σε κάποιες από αυτές μας δίνεται η δυνατότητα της επιλογής για το πως θα ενεργήσουμε ώστε να αποφευχθεί ο σοβαρός ή θανάσιμος τραυματισμός των συνεργατών μας. Όταν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τι είδους αγριογούρουνο έχουμε να αντιμετωπίσουμε, την κατάσταση στην οποία αυτό βρίσκεται αλλά και τις συνθήκες τις οποίες επικρατούν, τότε θα πρέπει να επιλέγουμε και τους κατάλληλους συνεργάτες που γνωρίζουμε τις ιδιαιτερότητές τους.

Επίσης να εφαρμόζεται ταυτόχρονα η χρήση των προστατευτικών γιλέκων. Όμως, πρέπει να κατανοήσουμε πως όσο και να μεριμνήσουμε εκ των προτέρων για την αποφυγή μιας δυσάρεστης κατάστασης, δυστυχώς υπάρχουν και οι αναπόφευκτες…

Kynigesia T-Shirt | Πλάνα Συνδρομών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τιτανομαχία: Δύο τεράστια αγριογούρουνα παλεύουν ανελέητα μεταξύ τους

Τιτανομαχία: Δύο τεράστια αγριογούρουνα παλεύουν ανελέητα μεταξύ τους Ο χώρος ενός χοιροστασίου ή πιθανόν ενός στάβλου γίνεται «αρένα» για δύο εντυπωσιακούς μονομάχους. Ο ένας είναι...
36,298ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
8,190ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
clear sky
36.9 ° C
38.5 °
34.2 °
28 %
2.1kmh
0 %
Πα
37 °
Σα
35 °
Κυ
34 °
Δε
33 °
Τρ
30 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ