spot_img
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΤριχωτάΑγριογούρουνοΠροετοιμασίες της «σκρόφας» για τα γεννητούρια

Προετοιμασίες της «σκρόφας» για τα γεννητούρια

|

{module Kyrgias}

 

Μετά από μία περίοδο ερωτικού παροξυσμού, τα θηλυκά αγριογούρουνα διανύουν μέρες μοναξιάς καθώς αναμένουν τη γέννηση των μικρών τους

 

Μπαίνοντας στην άνοιξη, τα περισσότερα ώριμα θηλυκά αγριογούρουνα κυοφορούν, έχουν διώξει από κοντά τους, πολλές φορές και δια της βίας, τα αρσενικά που ενδεχομένως να συνεχίζουν τις ερωτικές παρενοχλήσεις και αναζητούν τον τόπο όπου θα φτιάξουν την φωλιά τους, ούτως ώστε να είναι έτοιμα για τα γεννητούρια.

Ο οργασμός στους αγριόχοιρους συμπίπτει με το δεύτερο μισό του Δεκέμβρη και ολοκληρώνεται στο τέλος του Γενάρη. Ηπερίοδος της κυοφορίαςκυμαίνεται από 114 έως 130 μέρες στα πρωτότοκα άτομα και από 133 έως 140 ημέρες στα ώριμα. Σε αυτό το χρονικό διάστημα τα θηλυκά διώχνουν από κοντά τους ακόμη και τους απογόνους τους από την προηγούμενη χρονιά, εξαναγκάζοντας τα νεαρά ζώα να ανεξαρτητοποιηθούν.
Πλησιάζοντας στις μέρες του τοκετού, η «σκρόφα» φτιάχνει τη φωλιά της σε απόμακρα σημεία. Το γιατάκι πρέπει να εξασφαλίζει ορισμένες απαραίτητες προϋποθέσεις, όπως είναι η μέγιστη δυνατή ασφάλεια για τα νεογνά απέναντι στους κάθε λογής άρπαγες (λύκος, αγριόγατα, αλεπού, κ.α.), να μην το φυσά ο αέρας, να μην «μαζεύει» νερά από τις τυχόν βροχές της άνοιξης και τέλος να το βλέπει όλη μέρα ο ήλιος που αποτελεί πηγή ζωής για τα μικρά. Η συγκεκριμένη κατασκευή είναι υποτυπώδης και περιλαμβάνει έναν λάκκο στο χώμα, με βάθος 20 έως 40 εκατοστά και διάμετρο ενός μέτρου, που στρώνεται με ξερά φύλλα και χόρτα.

Την πρώτη εβδομάδα μετά τα γεννητούρια, το θηλυκό αγριογούρουνο θα μείνει καθηλωμένο στο γιατάκι του, εξασφαλίζοντας έτσι,αφενός τον απρόσκοπτο θηλασμό για τα νεογέννητα κι αφετέρου την ζεστασιά που απαιτείται. Καθώς τα μικρά γεννιούνται με πολύ λίγες τρίχες στο σώμα τους, χρειάζονται ιδιαίτερη προστασία κατά του ψύχους. Έτσι, κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι ότι το πρώτο διάστημα δεν βγαίνουν από τη φωλιά, πλαγιάζουν έτσι ώστε το ένα να ακουμπάει με το άλλο κι όλα μαζί να βρίσκονται κοντά στη θαλπωρή που προσφέρει η παρουσία της μάννας. Παρ’ όλα αυτά όμως, η θνησιμότητα των νεογνών είναι αρκετά μεγάλη, καθώς κυμαίνεται σ’ ένα ποσοστό 40% έως 50%, έως την ηλικία των τριών μηνών. Σ’ αυτό σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν οι καιρικές συνθήκες (π.χ. ένας όψιμος χιονιάς), η αρπακτικότητα, οι ασθένειες και τα παράσιτα.

Το σημαντικό ποσοστό θνησιμότητας στα νεογέννητα «ισοφαρίζεται» σε μεγάλο βαθμό τόσο από τον αριθμό των μικρών που γεννά κάθε «σκρόφα» και κυμαίνεται από 4 έως και 10 άτομα, όσο και από το γεγονός ότι η σεξουαλική ωρίμανση των αγριογούρουνων επέρχεται σε ηλικία από 8 μηνών μέχρι δύο ετών.
Ένα νεαρό θηλυκό ζώο είναι δυνατόν από την ηλικία των 8 μηνών να συμμετάσχει στην αναπαραγωγή, μπορεί, όμως, να φθάσει και τα 2 χρόνια χωρίς να ζευγαρωθεί.

Απαραίτητες προϋποθέσεις, αλλά όχι πάντα αρκετές, για να ζευγαρωθεί μια θηλυκή είναι, όπως αναφέρει ο Θεοφάνης Καραμπατζάκης (Δασολόγος, Περιβαλλοντολόγος), οι εξής :

  • Να φθάσει σ’ ένα ελάχιστο σωματικό βάρος 30 – 40 κιλών (χωρίς εντόσθια). Εδώ όμως εμπλέκονται οι επικρατούσες τροφικές συνθήκες, τόσο ποσοτικές όσο και ποιοτικές: υπάρχουν γουρούνες 45 κιλών «παρθένες»,  και άλλες που στα 35 – 40 κιλά έχουν, ήδη, τεκνοποιήσει.
  • Να φθάσει στο προβλεπόμενο σωματικό βάρος την κατάλληλη εποχή του έτους. Αν έχει γεννηθεί Φεβρουάριο, δεν έχει υποφέρει από σκληρές χειμερινές συνθήκες, η μητέρα της ήταν απόλυτα υγιής και το κυνήγι δεν την άφησε ορφανή, τότε αυτή η θηλυκιά θα έχει πολλές πιθανότητες να συμμετάσχει στην αναπαραγωγή από το προσεχές φθινόπωρο ή χειμώνα, όταν θα είναι 8 – 10 μηνών. Αντίθετα, αν έχει γεννηθεί στο τέλος της άνοιξης, δεν θα έχει αναπτυχθεί αρκετά μέχρι τον Νοέμβριο – Ιανουάριο, και έτσι δεν θα συμμετάσχει στην αναπαραγωγή.

Το αν μια γουρούνα ωριμάσει σεξουαλικά από τον 8ο μήνα της ζωής της, εξαρτάται από την ημερομηνία γέννησης και από τις επικρατούσες κλιματικές και τροφικές συνθήκες, οι οποίες μπορούν να καθυστερήσουν την σωματική της ανάπτυξη…

Οι θηλυκές που θα μπουν στη διαδικασία του ζευγαρώματος από το πρώτο φθινόπωρο της ζωής τους, είναι λίγες! Οι περισσότερες θα ζευγαρώσουν  την ερχόμενη άνοιξη ή το επόμενο φθινόπωρο, όταν το βάρος τους θα φθάσει τα 50 – 60 κιλά.

Στα αρσενικά νεαρά αγριογούρουνα, το βάρος των όρχεων είναι αυτό που καθορίζει και τη σεξουαλική ωρίμανση του ατόμου, η οποία επέρχεται όταν οι όρχεις φτάσουν τα 50 γραμμάρια. Η ηλικία των νεαρών αρσενικών, τη δεδομένη χρονική περίοδο, είναι περίπου στους 10 μήνες, κάτι που σημαίνει ότι εφόσον έχουν γεννηθεί αργά τον χειμώνα ή στις αρχές της άνοιξης, μπορούν να ζευγαρώσουν από το πρώτο φθινόπωρο ή τον πρώτο χειμώνα της ζωής τους. Και στα αρσενικά, όμως, σημαντικό ρόλο στην σεξουαλική τους ωρίμανση παίζουν οι καλές συνθήκες, που εξασφαλίζουν πλούσια τροφή.

Μόλις έρθει η σεξουαλική ωρίμανση στα αρσενικά, αυτά εκδιώκονται από το μητρικό τους κοπάδι. Έχει παρατηρηθεί όμως, ότι μερικές φορές κάποια αρσενικά παραμένουν στο κοπάδι μέχρι και το ερχόμενο καλοκαίρι, καθώς το εγκαταλείπουν στην περίοδο του οργασμού του προσεχούς φθινοπώρου.

Τα αποτελέσματα ερευνών στην Ευρώπη, κατατείνουν στην διαπίστωση ότι τα θηλυκά γεννούν περισσότερα νεογνά, καθώς ωριμάζουν ηλικιακά. Ένα άλλο δεδομένο που «παίζει» σημαντικό ρόλο στον αριθμό των νεογνών που θα γεννήσει ένα θηλυκό, έχει να κάνει με την σωματική του κατάσταση. Πριν τον οίστρο, η «σκρόφα» πρέπει να αποκτήσει αρκετό βάρος ούτως ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει στην περίπτωση που οι καιρικές συνθήκες δεν ευνοούν την εύρεση τροφής.

 

Χάνουν το 20% του βάρους τους

Την περίοδο της αναπαραγωγής τα αρσενικά διανύουν μεγάλες αποστάσεις για την ανεύρεση συντρόφων. Το χαρέμι των αρσενικών αποτελείται από 6-8 θηλυκές και για την συγκρότηση των χαρεμιών γίνονται σφοδρές μάχες μεταξύ των αρσενικών χωρίς όμως να υπάρχουν θανάσιμοι τραυματισμοί λόγω της σκληρότητας του δέρματος στους ώμους και στα πλευρά τους. Στην προσπάθειά τους να ικανοποιήσουν τις γενετήσιες ορμές τους, τα αρσενικά χάνουν μέχρι και το 20% του βάρους τους αυτή την περίοδο. 

 

Λεχώνες όλο το χρόνο

 

Η μεγάλη πλειοψηφία των γεννήσεων γίνεται από τον Ιανουάριο ως τον Ιούνιο, αλλά δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο να συναντήσει κάποιος γουρούνες με μικρά (λεχώνες ή απλώς θηλάζουσες) όλο το χρόνο. Το φαινόμενο αυτό δεν είναι αφύσικο, ούτε εξαίρεση του κανόνα.

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το χιούμορ στο κυνήγι: Άδραξε αυτό που μπορείς

Το χιούμορ στο κυνήγι: Άδραξε αυτό που μπορείς Γεροντοπαλίκαρο ο Μιχάλης, ο πρωταγωνιστής της ιστορίας μας, κάτι παραπάνω από 50 ετών, απόφοιτος της Παντείου και...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ