spot_img
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΚυνήγιΤριχωτάΠολλά γιατάκια για έναν και μοναδικό ένοικο..

Πολλά γιατάκια για έναν και μοναδικό ένοικο..

|

{module Kyrgias}

 

Το ένα γιατάκι ακουμπισμένο πλάι στο άλλο, κι άλλα δύο – τρία διάσπαρτα σε απόσταση μικρότερη των 20 μέτρων το ένα από το άλλο, είναι ένα δεδομένο για τον ντοπιάρη λαγό που πρέπει να κρατήσει στο πίσω μέρος του μυαλού του ο …πονηρεμένος λαγοκυνηγός.

 

Οι λαγοί που μένουν μόνιμα, ή για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα σε ένα μέρος, φτιάχνουν περισσότερα από ένα γιατάκια στη συγκεκριμένη περιοχή. Πολλές φορές το ένα είναι … κολλητά με άλλο, ενώ κάποιο άλλο μπορεί να απέχει μόλις 4-5 μέτρα. Το ποιο γιατάκι θα χρησιμοποιήσει, θα κριθεί από τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν την κάθε στιγμή. Έτσι, όταν οι θερμοκρασίες είναι υψηλές θα συναντήσεις τον «αυτιά» σε ένα όχι ιδιαίτερα βαθύ γιατάκι (είναι το καλοκαιρινό του… θέρετρο), το οποίο όμως έχει φροντίσει να είναι καλά … καμουφλαρισμένο, με την είσοδο πίσω από κάποιο θάμνο, με πεσμένα κλαριά στο πλάι και μπροστά. Έτσι, ο πάντα προνοητικός λαγός, δεν δίνει το δικαίωμα στους πάσης φύσεως θηρευτές του να τον εντοπίσουν εύκολα.

Ο εντοπισμός γίνεται ακόμη πιο δύσκολος, από τη στιγμή που ο «αυτιάς» θα αφήσει το συγκεκριμένο γιατάκι και θα κινηθεί σε κάποιο διπλανό, το οποίο, συνήθως, είναι πιο βαθύ, καλύπτει όλο το σώμα του και του προσφέρει τη ζεστασιά που χρειάζεται.

Είτε βρίσκεται στο ένα, είτε στο άλλο γιατάκι, ο λαγός έχει εξασφαλίσει δύο πράγματα:

  • Πρώτον, ότι το σημείο είναι τέτοιο που του προσφέρει εξαιρετική ορατότητα προς όλες τις κατευθύνσεις, ούτως ώστε όταν βρίσκεται μέσα στο γιατάκι λουφαγμένος να μπορεί να διακρίνει εγκαίρως τον όποιο κίνδυνο προκύψει.
  • Και δεύτερον, από τη στιγμή που ο … κίνδυνος (για παράδειγμα στο πρόσωπο ενός κυνηγόσκυλου), θα τον πλησιάσει, να μπορέσει να φύγει γρήγορα, κάτι που θα το κάνει με ένα μεγάλο σάλτο προς τα κάτω. Αυτό θα του δώσει το … πάνω χέρι σε σχέση με τον διώκτη του αφού από τα πρώτα κιόλας δευτερόλεπτα της μάχης για την επιβίωσή του θα έχει αποκτήσει απόσταση ασφαλείας από το σκυλί. Κάτω από τέτοιες συνθήκες οι λαγοί μετά το σάλτο προς τα κάτω κάνουν κίνηση προς τα δεξιά ή τ’ αριστερά, σε συνάρτηση πάντα με το που κινούνται οι κυνηγοί και τα σκυλιά τους, και εν συνεχεία παίρνουν την ανηφόρα.

Μία άλλη διαπίστωση για τους λαγούς που ντοπιάζουν σε κάποιο μέρος αφορά στο ότι στην συντριπτική τους πλειοψηφία αυτά τα άτομα είναι γένους θηλυκού. Οι μακρύτερες αποστάσεις που διανύουν είναι αυτές που θα τους φέρουν σε μέρη όπου υπάρχει αρκετή τροφή. Αρσενικοί λαγοί που να ντοπιάζουν σε ένα συγκεκριμένο μέρος, μάλλον αποτελούν την εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα, ο οποίος (κανόνας) θέλει τα αρσενικά να … ψάχνονται σε μεγάλες περιοχές για την εύρεση θηλυκών. Σε αυτές τις αναζητήσεις τους αρέσκονται να πιάνουν σε πρόχειρα γιατάκια.

Ένας λαγός αποφασίζει να εγκαταλείψει το γιατάκι του, είτε εφόσον πιεστεί ή ξεφωλιαστεί, είτε από τη στιγμή που θα διαπιστώσει ότι σκυλιά, άνθρωποι, ή άλλα αρπακτικά έχουν εντοπίσει τη φωλιά του.

Ακόμη και στην περίπτωση που οι διώκτες του έχουν φύγει, ο λαγός θα ανακαλύψει την παρουσία τους εκεί, με βάση τις μυρωδιές που έχει αφήσει πίσω του ο άνθρωπος ή κάποιο ζώο. Και, από τη στιγμή εκείνη, όση σιγουριά και αν του προσφέρει το συγκεκριμένο γιατάκι, ποτέ δεν θα επανέλθει σ’ αυτό. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις θα εγκαταλείψει πλήρως την περιοχή, η οποία έχει γίνει επίφοβη και επικίνδυνη γι’ αυτόν, με αποτέλεσμα να μην μπαίνει σε κανένα ρίσκο.

Αυτός είναι και ο λόγος που στην περίπτωση που ο κυνηγός ανακαλύψει ένα «ζεστό» γιατάκι, δεν θα πρέπει να το πειράξει, καθώς οι μυρωδιές που θα αφήσει να αποτρέψουν τον λαγό από το να παραμείνει ξανά σε αυτό.

Η διαδρομή που θα ακολουθήσει ο λαγός μετά τη βραδινή έξοδό του για βοσκή, είναι αυτή που θα καθορίσει το γιατάκι στο οποίο τον βολεύει να πιάσει, σε συνδυασμό, πάντα, με τις καιρικές συνθήκες οι οποίες επικρατούν καθώς επίσης και τα «σταυρώματα» που θα κάνει πριν πιάσει.

Το πόσο καιρό θα μείνει ο λαγός στο γιατάκι (ή τα γιατάκια του) σε ένα μέρος, εξαρτάται και από την εποχή αλλά και από τις καιρικές συνθήκες. Έτσι, όταν έρχεται το φθινόπωρο εγκαταλείπει τα γιατάκια που δεν του προσφέρουν πλήρη κάλυψη αναζητώντας προστασία από τους άρπαγες αλλά και την επερχόμενη πτώση της θερμοκρασίας κάτω από κάποιο πουρνάρι ή αφάνα.

 

«Νοικιασμένα» και … ξενοίκιαστα γιατάκια

 

Τα περιποιημένα γιατάκια, δείχνουν ότι ο λαγός βρισκόταν εκεί μέχρι πριν από λίγο και ενδεχομένως θα επιστρέψει σύντομα σε κάποιο από αυτά. Αντιθέτως, γιατάκια στα οποία υπάρχουν χαλίκια, φυτρωμένα χόρτα και φύλλα από τα δένδρα, είναι  εγκαταλελειμμένα και δείχνουν πως ο … ένοικός τους δεν μένει πλέον σε αυτά.

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το χιούμορ στο κυνήγι: Άδραξε αυτό που μπορείς

Το χιούμορ στο κυνήγι: Άδραξε αυτό που μπορείς Γεροντοπαλίκαρο ο Μιχάλης, ο πρωταγωνιστής της ιστορίας μας, κάτι παραπάνω από 50 ετών, απόφοιτος της Παντείου και...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ