spot_img
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΚυνήγιΤριχωτάΟι λαγοί στα… θερισμένα: Τι έδειξαν επιστημονικές μελέτες!

Οι λαγοί στα… θερισμένα: Τι έδειξαν επιστημονικές μελέτες!

|

Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food

{module Kyrgias}

 

Ο θερισμός έχει γίνει μέρος του ετήσιου κύκλου, με αποτέλεσμα οι λαγοί να έχουν προσαρμοστεί πολύ καλά στις αλλαγές που συντελούνται από τη γεωργική δραστηριότητα.

 

Η επίδραση της σύγχρονης γεωργίας στα θηράματα είναι, συνήθως, αρνητική, αλλά αυτό δεν συμβαίνει αναγκαστικά, ούτε και πάντοτε…

Σε παλιότερη έρευνα που έκαναν Άγγλοι επιστήμονες για την επίδραση που έχει η σύγχρονη καλλιέργεια σιτηρών στον λαγό, φάνηκε ότι ο αυτιάς μπορεί, σε κάποιες περιπτώσεις, να βγαίνει και… κερδισμένος!

Οι επιστήμονες εντόπισαν 175 λαγούς σε μία περιοχή 6,5 τετραγωνικών χιλιομέτρων, τους οποίους παρακολουθούσαν με σύγχρονες οπτικές κάθε πρωί και κάθε βράδυ, ενώ είχαν «περάσει» ραδιοπομπούς και σε 25 εξ αυτών.

Το πρώτο στοιχείο που προέκυψε από την έρευνα ήταν ότι, ούτε ένας λαγός δεν έπεσε θύμα των θεριζοαλωνιστικών μηχανών. Προφανώς, η εποχή του θέρους βρίσκει και τους φετινούς λαγούς σε αρκετά ώριμη ηλικία, ώστε να αποφεύγουν τις μηχανές…

Όπως πιθανολογούν οι επιστήμονες, ο θερισμός έχει γίνει μέρος του ετήσιου κύκλου, με αποτέλεσμα οι λαγοί να έχουν προσαρμοστεί πολύ καλά στις αλλαγές που συντελούνται από τη γεωργική δραστηριότητα.

Μάλιστα, καθώς ο θερισμός «άνοιγε» τα χωράφια και μείωνε την φυσική κάλυψη που είχαν τα ζώα, οι λαγοί δεν έδειχναν περισσότερο ανήσυχοι ή εκτεθειμένοι.

Αντιθέτως, έδειχναν… λιγότερο επιφυλακτικοί, ειδικά όταν έβοσκαν πολλοί μαζί σε ομάδες, οπότε και παρουσίαζαν μία «ανεμελιά» που δεν συνήθιζαν πριν από τον καλοκαιρινό θερισμό!

Πιο συγκεκριμένα, οι επιστήμονες παρατήρησαν πως όταν οι λαγοί έβοσκαν σε ομάδες ήταν πιο «χαλαροί», ενώ όταν ήταν μόνοι τους γίνονταν πιο επιφυλακτικοί και ανήσυχοι…

Αυτό θεωρήθηκε λογικό, γιατί μία ομάδα ζώων έχει πολλά μάτια και αυτιά για να εντοπίζει τους πιθανούς εχθρούς, οπότε κάθε αντίδραση συναγερμού από έναν λαγό, μεταδίδεται στους υπόλοιπους.

Αν και ο λαγός δεν είναι ιδιαίτερα κοινωνικό ζώο, σε περιπτώσεις που βρίσκεται σε ομάδες, όπως στη βοσκή σε θερισμένα χωράφια, δεν έχει καμία δυσκολία να υιοθετήσει τακτικές επιβίωσης αγελαίων ζώων.

Αν και είναι γνωστή η προτίμηση των λαγών να τρέφονται κατά ομάδες, η «κοινωνικότητά» τους αποτελεί, ακόμη, ένα μυστήριο…

Οι έρευνες δείχνουν ότι υπάρχει κάτι παραπάνω από ένα πρότυπο στην κοινωνική οργάνωσή τους. Για παράδειγμα, κατά την επιλογή των θέσεων βοσκής, τα κυρίαρχα αρσενικά διώχνουν τα νεότερα και τα αδύναμα μακριά κι έτσι αναπτύσσεται μία ιεραρχία που είναι δύσκολο να προσδιοριστεί.

Ωστόσο, ο ανταγωνισμός για την τροφή είναι σπάνιος, από τη στιγμή που υπάρχουν προσιτές καλλιέργειες. Όταν μία καλλιέργεια εξασφαλίζει τροφή, αυτή είναι αρκετή για όλους τους λαγούς.

Πάντως, κατά τη διάρκεια της έρευνας διαπιστώθηκε ότι, από τους 25 λαγούς που έφεραν πομπούς, οι 5 φαγώθηκαν από δύο αλεπούδες που ενδημούσαν στην περιοχή (ποσοστό αρπακτικότητας 20%).

 

Τα… φιλικά αιγοπρόβατα

Έρευνες που έγιναν στην Ελλάδα έδειξαν ότι όπου υπήρχαν «ενεργά» κοπάδια προβάτων και κατσικιών, υπήρχαν και… περισσότεροι λαγοί.

Και αυτό γιατί η βόσκηση των αιγοπροβάτων αραίωνε τη βλάστηση, διευκολύνοντας την ορατότητα και την άμυνα του λαγού κατά την ώρα της δικής του βόσκησης.

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καταδίωξη λύκου με αυτοκίνητο στο δρόμο προκάλεσε αντιδράσεις – Βίντεο

Καταδίωξη λύκου με αυτοκίνητο στο δρόμο προκάλεσε αντιδράσεις Τον γύρο του διαδικτύου κάνει βίντεο στα κοινωνικά δίκτυα που δείχνει νεαρούς να καταδιώκουν μέσα στη...
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ