spot_img
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΚυνήγιΤριχωτάΟι διαφορετικές συνθήκες στην ιχνηλασία του λαγού

Οι διαφορετικές συνθήκες στην ιχνηλασία του λαγού

|

 

Κάνω συχνά κουβέντα με φίλους λαγοκυνηγούς από όλη την Ελλάδα, γύρω από το κυνήγι του λαγού και τους ιχνηλάτες και βγάζω πολλές φορές χρήσιμα συμπεράσματα για το πώς εξελίσσεται το κυνήγι του σε όλη τη χώρα. Μπορώ να σας πω ότι, καλές παρέες με καλά σκυλιά, τη χρονιά που μεσολάβησε αντιμετώπισαν πρόβλημα, όσον αφορά την ιχνηλασία και τις καιρικές συνθήκες που επικράτησαν, στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας μας.

του Στάθη Καβαθούλη

Πολλοί πιστεύουν ότι τα λαγοτόπια που κυνηγούν είναι τα πιο δύσκολα και εκθειάζουν τις ικανότητές τους και των σκύλων τους. Σίγουρα υπάρχουν δύσκολα λαγοτόπια, αλλά αυτό συμβαίνει παντού και όχι μόνο σε μια περιοχή. Ακούω πολλές φορές την φράση «ας έρθει εδώ να βγάλει λαγό», αλλά ποτέ από πρωτοκλασάτους κυνηγούς. Οι λαγοκυνηγοί που λένε την παραπάνω φράση, πιστεύουν, ότι όλοι οι άλλοι κυνηγάνε πάντα σε εύκολα λαγοτόπια.

Έλα όμως που στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν είναι έτσι. Απλώς οι κυνηγοί που φέρνουν αποτελέσματα έχουν την εμπειρία, την ικανότητα και καλά σκυλιά, που ξέρουν να κάνουν καλά τη δουλειά τους. Βέβαια γνωρίζω πολύ καλούς κυνηγούς που εκπαιδεύουν τα σκυλιά τους σε πολύ δύσκολα βουνά, αλλά να κυνηγούν σε πολύ εύκολα, κι αυτό βέβαια γίνεται για ευνόητους λόγους.

Η περασμένη χρονιά ξεκίνησε πολύ καλά λόγω της μεγάλης ξηρασίας, όσο κι αν αυτό φαίνεται περίεργο. Τα σκυλιά είχαν καλή απόδοση, με συνέπεια να υπάρχει και καλή κάρπωση. Στην συνέχεια έβρεξε σε κάποιες περιοχές της χώρας, όχι όμως τόσο ώστε να ξεδιψάσει καλά η γη με αποτέλεσμα να βγάλει αναθυμιάσεις οι οποίες δυσκόλεψαν την ιχνηλασία, και μέχρι και την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, να μην έχουμε πολύ καλές κυνηγετικές ημέρες.

Τα σκυλιά σε αυτές τις συνθήκες ζορίζονται να εντοπίσουν τα ίχνη του λαγού και λίγες παρέες έκαναν πολύ καλή κάρπωση. Υπήρχαν μέρες που το πρωί τα σκυλιά έψαχναν καλά και στην συνέχεια, όσο προχωρούσε η ημέρα, δυσκολευόντουσαν. Αυτό συνέβαινε γιατί υπήρχε διαφορά θερμοκρασίας. Μια μέρα, θυμάμαι χαρακτηριστικά, είχε το πρωί στο ξημέρωμα 2οC και το μεσημέρι 25οC. Αυτή είναι πολύ μεγάλη απόκλιση, με αποτέλεσμα όσο προχωράει η μέρα να μην έχουμε καλά ίχνη. Παρατηρήθηκε επίσης το εξής φαινόμενο. Ενώ επικρατούσε ξηρασία, μερικές ημέρες λόγω χαμηλής θερμοκρασίας είχε παγωνιά, που όσο αυτή υπήρχε είχαμε καλό ντορό. Μόλις όμως χανόταν, χανόταν και ο ντορός.

Όσοι διανύουν μεγάλες αποστάσεις για να κυνηγήσουν έχουν πλεονέκτημα, διότι μπορούν να μελετήσουν τις καιρικές συνθήκες που θα κάνει στην περιοχή, αφού υπάρχουν πλέον αρκετά site τα οποία προβλέπουν τον καιρό αρκετές μέρες πριν. Έτσι έχουν τη δυνατότητα να οργανώσουν το κυνήγι τους όσο το δυνατόν καλύτερα. Δεν παίζουν όμως ρόλο μόνο η θερμοκρασία και η βροχή, αλλά και οι άνεμοι.

Οι δυνατοί άνεμοι, όποια κατεύθυνση και να έχουν, παίζουν αρνητικό ρόλο, αφού χαλάνε τα ίχνη του λαγού. Οι νοτιάδες, αν είναι πολύ δυνατοί, είναι πάρα πολύ κακός καιρός και σχεδόν εξαφανίζουν τα ίχνη του λαγού, τα οποία είναι πάρα πολύ “λεπτά” και σχεδόν ανεπαίσθητα μερικές φορές. Αν ο νοτιάς είναι με λίγα μποφόρ και μετά από βροχές, υπάρχει πάρα πολύ υγρασία που δυσχεραίνει την ιχνηλασία. Αντίθετα στην καταδίωξη οι συνθήκες αυτές είναι πολύ καλές, ειδικά σε πετρωτά και δρόμους, βοηθώντας τα σκυλιά να μην χάνουν χρόνο (κάτι που είναι πολύ σημαντικό στο κυνήγι του λαγού, γιατί έτσι ο λαγός αναγκάζεται να βιαστεί χάνοντας το πλεονέκτημα), απέναντι στο μεγάλο όπλο του λαγού, που είναι τα διπλά πατήματα που κάνει, “γεμίζοντας” τον τόπο με ίχνη, αναγκάζοντας το σκυλί να καθυστερεί χαρακτηριστικά να φτάσει κοντά του.

Αυτό είναι ένα πλεονέκτημα του λαγού έναντι όλων των άλλων ζώων (αγριόχοιρος, ζαρκάδι), αφού τα οπληφόρα έχουν βαριά μυρωδιά και αφήνουν έντονα ίχνη, τα οποία σε συνδυασμό με τις ευθείες διαδρομές που διανύουν, κάνουν τα σκυλιά να τα προτιμούν από τον λαγό, του οποίου τα ίχνη είναι “λεπτά” και δεν διαρκούν για πολύ ώρα. Δε συμβαίνει όμως το ίδιο με την αλεπού, της οποίας τα ίχνη είναι πολύ έντονα αλλά δεν μένουν για πολύ ώρα.

Αυτό θα το διαπιστώσουμε αν έχουμε δει μια αλεπού σε κάποιο σημείο και ξαναπεράσουμε από εκεί με το σκυλί μας μετά από μια ώρα. Το σκυλί δε θα ασχοληθεί καθόλου με τα ίχνη της γιατί “σβήνουν” πολύ εύκολα. Βέβαια δεν αναφέρομαι σε σκυλιά τα οποία είναι παθιασμένα με την αλεπού και μπορούν να την αντιληφθούν από χιλιόμετρα μακριά. Αυτός είναι και ο λόγος που τα περισσότερα σκυλιά δεν την ιχνηλατούν, αλλά αρχίζουν κατευθείαν την καταδίωξη της. Αν τα ίχνη της αλεπούς έμεναν πολύ ώρα, τότε θα ήταν πραγματικά ελάχιστα τα σκυλιά τα οποία θα κυνηγούσαν λαγό.

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όπλα: Αλουμίνιο ή χάλυβας;

Όπλα: Αλουμίνιο ή χάλυβας; Προφανώς το ερώτημα απευθύνεται στα δίκαννα και όχι στα αυτογεμή. Άλλωστε σήμερα ελάχιστα αυτογεμή κατασκευάζονται με βάση από χάλυβα Καλό και άγιο...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ