spot_img
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΚυνήγιΤριχωτάΛαγός: O ντορός του ενδημικού μας θηράματος

Λαγός: O ντορός του ενδημικού μας θηράματος

|

Λαγός! Το υπέροχο ενδημικό θήραμα της χώρας μας. Το θήραμα που θέλει άριστα λαγόσκυλα με υπομονή και επιμονή, με μέθοδο και με πρωτοβουλία, για να ξεδιαλύνουν τους λαβύρινθους των διαδρομών του, μέχρι να το σηκώσουν από το «γιατάκι» του.

Του Νίκου Λιώδη

Tο έχω πει πολλές φορές και το υποστηρίζω ακράδαντα, ότι όποιος «μάθει» τον λαγό, υποσυνείδητα γνωρίζει να λύνει τις δυσκολότερες μαθηματικές εξισώσεις ή μπορεί κάλλιστα να δουλέψει στην Πολεοδομία του Τόκιο λόγω πολυπλοκότητας. Ο λαγός έχει συνήθειες και εμμονές, έχει όμως και μεγάλη προσαρμοστικότητα, που τον καθιστά ικανό να ζει κάτω από ποικίλες κλιματολογικές συνθήκες, σε διάφορα εδάφη και σε διαφορετικά υψόμετρα μέχρι τα 2.300 μέτρα. Στην Ελλάδα τον συναντούμε σε όλη την επικράτεια και στην ηπειρωτική και στα νησιά.

Είναι ιδιαίτερα ανασφαλής και φροντίζει πάντα την φωλιά του να την φτιάχνει σε σημείο που έχει καλή ορατότητα, για να ελέγχει τον περιβάλλοντα χώρο. Τους χειμερινούς μήνες το γιατάκι (η φωλιά) έχει πάντα Ανατολικό προσανατολισμό και τους ζεστούς μήνες Βόρειο. Δεν του αρέσουν καθόλου οι εκπλήξεις. Για να προστατευτεί, η φύση τον έχει προικίσει με δυο εξαιρετικά χαρίσματα, την μεγάλη ταχύτητα διαφυγής και την εξυπνάδα.

Διαφωνώ με όσους υποστηρίζουν, ότι είναι δειλός – θεωρώ, ότι το ένστικτό του τον κάνει να νοιώθει ότι έχει πάρα πολλούς εχθρούς, με αποτέλεσμα να γίνεται επιφυλακτικός στον παραμικρό θόρυβο ή σε αλλαγές καταστάσεων. Όταν νοιώθει ασφαλής ερωτοτροπεί, σαλτάρει και παίζει χαρούμενα! Τρώει, μαλώνει και “κόβει” βόλτες. Κυκλοφορεί στον τόπο που γεννήθηκε και ξαναγυρίζει στον ίδιο τόπο μετά από την βίαιη απομάκρυνσή του, που οφείλεται σε δίωξη απ’ τους εχθρούς του. Ο αρσενικός διανύει περισσότερες χιλιομετρικές αποστάσεις, απ’ τον θηλυκό. Ο θηλυκός, γνωρίζει περισσότερα γιατάκια όμως στον τόπο του, γιατί την εποχή που γεννά, σκορπίζει για ασφάλεια τα μικρά λαγουδάκια σε διαφορετικές φωλιές.

Δεν τον “ενθουσιάζει” το πυκνό γιατί ξέρει, ότι καιροφυλακτούν εκεί πολλοί κίνδυνοι, αλλά το χρησιμοποιεί για διαφυγή ή μπερδέματα.  Να ξέρουμε όλοι που ασχολούμαστε με το κυνήγι του, ότι και τις τέσσερις εποχές του χρόνου, ο λαγός πράττει, φέρεται και κινείται εντελώς διαφορετικά. Κάνω την επισήμανση για να μην αδικούμε τους Ιχνηλάτες μας και να μην βγάζουμε εύκολα συμπεράσματα για την αξία κάθε σκύλου, αν δεν έχει περάσει και το τρίτο κυνηγητικό του έτος. Ο ντορός είναι το ίχνος που αφήνει στις διαδρομές που κάνει. Ο ντορός του λαγού είναι ευαίσθητος, αιθέριος, διακριτικός και ελαφρύς. Οι ειδικευμένοι ιχνηλάτες για λαγό, τον ξεχωρίζουν και προσπαθούν να τον “ξετυλίξουν”. Άλλοι απ’ την φύση τους ασχολούνται μαζί του απ’ τα βραδινά και άλλοι με τα ζεστά τα φρέσκα.

Επιγραμματικά θα αναφέρω τις θετικές και τις αρνητικές συνθήκες για ιχνηλασία.

Οι θετικές τον χειμώνα

-Τα ίχνη διατηρούνται περισσότερο και αυτό οφείλεται στην μεγαλύτερη διάρκεια της νύχτας.

-Ο βορινός αέρας διατηρεί τα ίχνη συγκεντρωμένα.

-Οι θερμοκρασίες της Άνοιξης ευνοούν.

-Το Φθινόπωρο όλα “συνωμοτούν” υπέρ της καλής Ιχνηλασίας. Θερμοκρασία, υγρασία, φύση είναι σε αρμονία.

-Ο ντορός που αφήνει όταν οδεύει προς το γιατάκι είναι περισσότερο πυκνός απ’ τον ντορό της πορείας για βοσκή και αυτό οφείλεται στην επιφυλακτικότητά του που τον αναγκάζει να κοντοστέκεται πριν αποφασίσει.

-Τον χειμώνα οι περισσότεροι τόποι είναι πυκνοί και με πολλά χόρτα. Έτσι το σώμα του έρχεται σε επαφή με τα φυτά.

Οι αρνητικές το καλοκαίρι

-Τα ίχνη με την ζέστη εξατμίζονται γρήγορα.

-Ο νοτιάς διαλύει τα ίχνη τα νερώνει και καλύπτονται.

-Η πάχνη και ο πρωινός παγετός εγκλωβίζουν τα ίχνη και τα σκυλιά τα βρίσκουν ξανά αφού λιώσουν με τις ακτίνες του ηλίου.

-Η δυνατή βροχή μετά από περίοδο ξηρασίας απελευθερώνει από το έδαφος εκατομμύρια διαφορετικές οσμές.

-Οι ξαφνικές μπόρες ξεπλένουν τα ίχνη.

-Η ανθισμένη φύση την άνοιξη δυσκολεύει την ιχνηλασία, αφού μπερδεύεται το ίχνος με τις μυρωδιές των ανθισμένων λουλουδιών.

-Τόπος ξερός με πέτρες σε εποχή υψηλών θερμοκρασιών. Τα ίχνη δεν δημιουργούν μια συνεχόμενη διαγραμμένη πορεία, αφού πατά σε πέτρα και πηδά από βράχο σε βράχο

-Σε βοσκοτόπια ζώων και πρόσφατα περασμένα για βοσκή. Εκεί ο λαγός νοιώθει ότι μας μπέρδεψε, γιατί ανακάτεψε και εξαφάνισε την διακριτική του μυρωδιά κάτω από μία πιο βαριά, αυτή των ζώων.

Να θυμόμαστε ότι αυτές οι εκδοχές θεωρούνται κύριες. Αν είχαν αναπτυχθεί όλοι οι παράμετροι των θετικών και των αρνητικών περιπτώσεων, θα χρειάζονταν 2 τόμοι βιβλίων για να καταγραφούν. Το λαγοκυνήγι θα είναι πάντα θεαματικό, συναρπαστικό, εγκεφαλικό και τυχερό.

 

Αν με ρωτούσε κάποιος, ποιος το ξέρει καλά, θα του απαντούσα με βεβαιότητα, μόνο ο συμπαθής βοσκός που συναντιέται με τον αυτιά καθημερινά και έχει μάθει να τον βλέπει και να τον προβλέπει. Κανείς άλλος.

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Άνοιξη: Οι αρκούδες γίνονται πιο επιθετικές

Άνοιξη: Οι αρκούδες γίνονται πιο επιθετικές Η άνοιξη είναι μια όμορφη εποχή. Το κρύο μένει πίσω μας και ο ζεστός καιρός πλησιάζει. Η άνοιξη είναι...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ