Κυριακή, 2 Οκτωβρίου, 2022
ΑρχικήΚυνήγιΤριχωτάΚυνήγι με όλες τις αισθήσεις...

Κυνήγι με όλες τις αισθήσεις…

|

- Advertisement -

Το αγριοκούνελο, είναι δύσκολο θήραμα και εντυπωσιακό στο κυνήγι του. Είναι έξυπνο, δημιουργεί πονηρά σχέδια “μαθαίνει απo τα λάθη του”, διαθέτει ταχύτητα και έχει επιλογές στον κυνηγότοπο στο να εξαφανίζεται από προσώπου γης. Μόνο όσοι δεν το έχουν κυνηγήσει το θεωρούν εύκολο, γιατί στο μυαλό τους το συγκρίνουν με το διαφορετικό κυνήγι του λαγού. Είναι τεράστιο λάθος να μπει κάποιος σε τέτοιες συγκρίσεις.

Του Νίκου Λιώδη 

Είναι δύο εντελώς διαφορετικά κυνήγια, με διαφορετικές στρατηγικές προσέγγισης το καθένα για το θήραμα, με άλλες ευκαιρίες, με διαφορετικού τύπου εργασιακά standards στα σκυλιά, με διαφορετικά φυσίγγια και σκάγια, διαφορετική μορφολογία εδάφους, σε τελείως διαφορετικούς κυνηγότοπους, με άλλες κλιματολογικές συνθήκες και τέλος μια διαφορετική νοοτροπία και φιλοσοφία στην ψυχή του κυνηγού. Πολλές φορές έχουμε αναφερθεί στην καλή φυσική κατάσταση που πρέπει να έχει ο κυνηγός και τα σκυλιά. Πολλές φορές επίσης, έχουμε αναφερθεί στους διαφορετικούς τρόπους που μπορούμε να κυνηγήσουμε. Σήμερα όμως θα αναφερθούμε στις δυο αισθήσεις που πρέπει να έχουμε. Την ακοή και την όραση.

Το αγριοκούνελο, είναι νυκτόβιο θηλαστικό, το οποίο δεν διανύει τεράστιες αποστάσεις από το γιατάκι ή την κουνελότρυπα. Κατά μέσο όρο σε μια περιοχή τριακοσίων ως πεντακοσίων τετραγωνικών μέτρων, μπορεί να καλύψει όλες τις ανάγκες σε τροφή, νερό και αναπαραγωγή. Διατηρεί την κυρίως φωλιά του, αλλά δεκάδες άλλες στην μνήμη του έτοιμες προς χρήση, αν νιώσει ότι κινδυνεύει. Όταν βρισκόμαστε στον κυνηγότοπο, πρέπει ανά πενήντα βήματα να σταματάμε (εμπειρική στατιστική) για να τον “διαβάσουμε” ξανά, ώστε να αναθεωρήσουμε τις εξόδους διαφυγής και κατά την άποψή μας την πιθανή πορεία επιλογής του κατά την απόκρυψή του. Το αγριοκούνελο, επειδή ομολογουμένως, είναι πολυπληθέστερο από τον λαγό σε έναν βιότοπο, έχει και την εξής ιδιαιτερότητα – μετατρέπει την μορφολογία του βιότοπου πολύ γρήγορα. Έτσι διαπιστώνουμε, ότι έναν κυνηγότοπο τον οποίο θεωρητικά τον γνωρίζουμε, επειδή τον έχουμε κυνηγήσει δύο φορές σε δέκα μέρες, την τρίτη φορά που θα τον επισκεφτούμε κάτι μας φαίνεται να έχει αλλάξει.

- Advertisement -

Κάποια περάσματα ανάμεσα στα σκίνα έγιναν πιο ανοικτά, κάποιο γιατάκι που είχαμε δει την προηγούμενη φορά με μια μόνο θέση καθίσματος, σήμερα που το παρατηρούμε έχει δύο και δημιουργήθηκε και άλλη έξοδος διαφορετικού προσανατολισμού.

Δεν πρέπει ποτέ να έχουμε την βεβαιότητα, ότι εκεί που πάμε να κυνηγήσουμε, ξέρουμε τα περάσματα, γιατί σίγουρα πολλά θα εχουν αλλάξει. Κάτι που πρέπει να μας κάνει καχύποπτους είναι, αν περιμένουμε το ξεφώλιασμα στην βορινή πλευρά του “γνωστού” μας θάμνου και δούμε τον σκύλο ή το θήραμα να βγαίνει από την δυτική, να σκύψουμε για να διαπιστώσουμε ότι πριν λίγες μέρες δημιουργήθηκε και νέα διαδρομή διαφυγής. Τα μέρη που μου αρέσει να κυνηγώ, είναι ιδιαιτέρα πυκνά. Ξέρω ότι είναι δύσκολα στην ντουφεκιά και στο περπάτημα, αλλά έχω ανακαλύψει, ότι έχουν και μεγάλα υπέρ. Για να γίνω πιο συγκεκριμένος. Τα σκυλιά ψάχνουν πολύ κοντά στον κυνηγό, γιατί τα “κρατά” το πυκνό – και επιπλέον με την ακοή μου μπορώ να ελέγχω πορείες διαφυγής και τις μετακινήσεις του μικρόσωμου αυτιά.

Όταν το αγριοκούνελο, αρχίζει τις μετακινήσεις μέσα στον θάμνο, κάνει θόρυβο γιατί σπάει κλαδιά. Πριν την “μεγάλη έξοδο”, μένει αρκετή ώρα τελείως ακίνητο, παρακολουθώντας τον κυνηγό και τον σκύλο. Αν το σκυλί, μπαίνει στο πυκνό και το γυρίζει γύρω γύρω, το αγριοκούνελο είναι ακόμη μέσα, την στιγμή που ο σκύλος μπει ολόκληρος στον θάμνο είναι η ώρα της εξόδου του θηράματος. Λες και το ξέρει ή το κάνει επίτηδες, ο σκοπός του είναι να προκαλέσει τον σκύλο να μπει στο πυκνό. Όταν γίνει αυτό τις περισσότερες φορές, φεύγει προς την αντίθετη κατεύθυνση, εκεί δηλαδή που εμείς πρέπει να έχουμε επωμίσει και να το περιμένουμε.

Η ακοή του κυνηγού είναι ένα υπέρ όπλο σε αυτό το κυνήγι, αφού μας βοηθά να προσδιορίζουμε και να ακούμε την εξέλιξη στις κινήσεις. Επίσης όταν περπατάμε σιγά στον κυνηγότοπο, πρέπει να σταματάμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα, γιατί πολλές φορές με την ακοή θα ανακαλύψουμε, την διαφυγή του πίσω από την πλάτη μας, αν ο σκύλος δεν ψάχνει κοντά μας ή δεν έχουμε σκύλο και το πάμε αργά περπατητά. Σχεδόν πάντα, εμείς έχουμε γίνει πρώτοι αντιληπτοί από το θήραμα, το οποίο με την δική του ακοή όραση και μυρωδιά, μας περιμένει να περάσουμε τον θάμνο που έχει πρόχειρα γιατακιάσει και να σούρει πίσω από την πλάτη μας προς κάποιο καθαρό μονοπάτι-πάντα σε αντίθετη πορεία από την δική μας ώστε να απομακρυνθεί και να γλυτώσει τον κίνδυνο.

 

Όταν λειτουργώ σε αυτό το κυνήγι, πάντα έχω την αίσθηση ότι αφήνω πίσω μου θηράματα- ξέρω ότι αυτό είναι αναπόφευκτο, αλλά προσπαθώ να μειώνω τον αριθμό. Οι επιτυχίες έρχονται πολλές φορές αν συχνά έχουμε «μάτια» και στην πλάτη. Ένα συχνό λάθος που κάνουμε όλοι (και πρώτος απ’ όλους εγώ), είναι ότι κατά την πορεία μας, έχουμε την προσοχή μας και το βλέμμα μας στο έδαφος επειδή προσέχουμε την σταθερότητα και πιστεύουμε ότι ελέγχουμε το κέντρο βάρος του σώματός μας. Εάν προτιμήσουμε να έχουμε αργό βηματισμό με σταθερά πατήματα, θα έχουμε την δυνατότητα να σηκώνουμε το βλέμμα από το έδαφος και να ελέγχουμε μια περιοχή είκοσι τριάντα μέτρων μπροστά μας και γύρω μας.

Όσο περνούν οι μέρες, οι εβδομάδες και οι μήνες της κυνηγετικής περιόδου, οι κυνηγότοποι χάνουν την “αθωότητά” τους, γιατί τα θηράματα εκπαιδεύονται. Ο πολυεπισκεπτόμενος κυνηγότοπος δυσκολεύει σε κάρπωση, όχι γιατί εξαντλήθηκαν τα αγριοκούνελα, αλλά επειδή πονήρεψαν και απόκτησαν γνώση και άμυνες. Μην υποτιμούμε την εξυπνάδα του «μικρόσωμου αυτιά», αλλά να αναθεωρούμε και να βελτιώνουμε συχνά τις δικές μας στρατηγικές προσέγγισης, ώστε να είμαστε πάντα ένα βήμα μπροστά στις κινήσεις, από τις ανακλαστικές και ενστικτώδεις ενέργειες του θηράματος.

Δείτε ΕΔΩ τα Πλάνα Συνδρομών!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τροχαίο με αγριογούρουνο στην Άρτα (Εικόνες)

Τροχαίο με αγριογούρουνο στην Άρτα: Αυτοκίνητο με δύο επιβαίνοντες εξετράπη της πορείας του όταν συγκρούστηκε με αγριογούρουνο - Σοκ για τους δύο ηλικιωμένους Ένα ακόμη...
36,298ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
8,510ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
clear sky
23.6 ° C
25.3 °
22.1 °
79 %
2.1kmh
0 %
Κυ
29 °
Δε
27 °
Τρ
24 °
Τε
22 °
Πε
22 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ