spot_img
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΚυνήγιΤριχωτάΚυνήγι λαγού: Μετά το «σκορ» στο… θέαμα του Δεκέμβρη

Κυνήγι λαγού: Μετά το «σκορ» στο… θέαμα του Δεκέμβρη

|

Κυνήγι λαγού: Μετά το «σκορ» στο… θέαμα του Δεκέμβρη

Υψηλές καρπώσεις, περισσότερα ξεφωλιάσματα

Θετικό πρόσημο αφήνει η φετινή σεζόν στην πλειονότητα των λαγοκυνηγών, καθώς μπαίνουμε στην τελευταία… στροφή για την ολοκλήρωση της. Οι πληθυσμοί των “αφτιάδων” ήταν σε καλά επίπεδα, γεγονός που πρόσφερε όμορφες εξορμήσεις.

Τα μηνύματα από τα εκπαιδευτικά του καλοκαιριού επαληθεύτηκαν στο… τερέν, καθώς οι παρέες επέστρεφαν τις περισσότερες “αγωνιστικές” με χαμόγελο.

Η καλή χρονιά φάνηκε από το ξεκίνημα. Το δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου έως και το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, δηλαδή στις πρώτες έντεκα εξορμήσεις, οι “λαγάδες” κάθε άλλο παρά έπληξαν, εξαιτίας της πληθυσμιακής κατάστασης του αγαπημένου τους θηράματος στους κυνηγότοπους.

Ένας στους πέντε…«σκόραρε»

Όπως φαίνεται και από τις σταθερές σφυγμομετρήσεις της διαδικτυακής Ομάδας Εκπαίδευσης Λαγοκυνηγών, από τις 15 Σεπτεμβρίου έως και τις 9 Οκτωβρίου, οι δείκτες ήταν σταθεροί: ο ένας στους τέσσερις ανά εξόρμηση είδε τα σκυλιά του να σηκώνουν λαγό, ενώ ένας στους πέντε… σκόραρε, βάζοντάς τον στο σακίδιο! Ενδεικτικά το δείγμα αποτύπωσε ότι στην ενδεκάδα των πρώτων εξορμήσεων το ποσοστό εκείνων που θήρευσαν λαγό κυμάνθηκε από 21 έως 29%.

Και αυτά τα ποσοστά είναι πολύ καλά, αν συνυπολογιστούν οι αντίξοες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν (υψηλές θερμοκρασίες, ύστερα από μεγάλη περίοδο ξηρασίας), οι οποίες καθιστούσαν ιδιαίτερα δύσκολες τις ιχνηλασίες και τις διώξεις που ήταν μικρής διάρκειας.

Ο καιρός δεν ήταν “σύμμαχος” των λαγοκυνηγών το υπόλοιπο διάστημα του Οκτωβρίου, όπως και στο μεγαλύτερο μέρος του Νοεμβρίου, με αέρηδες και κυρίως νοτιάδες, που έσβηναν σαν… σφουγγάρι τους ντορούς. Ο δείκτης κάρπωσης κάπως έπεσε αυτό το διάστημα, παρόλο που συνεχίστηκαν τα ξεφωλιάσματα, επειδή οι ιχνηλάτες αδυνατούσαν να πιέσουν τους λαγούς να βγουν στα καρτέρια.

Από τα τέλη Νοεμβρίου, που άλλαξε το σκηνικό, με τις βροχές, σε αρκετές περιοχές της χώρας, ξεπλύθηκε το χώμα και οι ιχνηλασίες άρχισαν να γίνονται καλύτερες, όπως και οι διώξεις μεγαλύτερης διάρκειας, με συνέπεια να έχουμε και …θέαμα!

Το “πανόραμα” των σφυγμομετρήσεων της Ο.Ε.Λ. αποτυπώνει ανάγλυφα την εικόνα από το… τερέν, όπου η απόδοση των “παικτών” (κυνηγών και σκύλων) είναι συνυφασμένη με τις καιρικές συνθήκες του λαγότοπου. Η χαμηλότερη τιμή θήρευσης καταγράφηκε την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου, όπου σε δείγμα 129 ατόμων είχαμε τα εξής αποτελέσματα: Θήρευσα λαγό 14%, Σήκωσαν τα σκυλιά/Δεν πήρα 21%, Κυνήγησαν άλλο θήραμα 3%, Δεν σήκωσαν 10%. Την ίδια μέρα σημειώθηκε και ρεκόρ… αποχής, καθώς το ποσοστό όσων δεν πήγαν κυνήγι-εξαιτίας του καιρού- εκτοξεύθηκε στο 37%!(Απάντησαν 129 άτομα).

Με το δεξί ο Δεκέμβρης

Όμως, ο Δεκέμβρης μπήκε με το… δεξί! Στις 3 του μηνός, ημέρα Σάββατο, το 24% δήλωσαν ότι θήρευσαν λαγό, το 20% ότι σήκωσαν, δύο πως τα σκυλιά τους παρασύρθηκαν από άλλο θήραμα, ενώ 5% ανέφεραν ότι δεν βρήκαν τίποτα και 4% ότι δεν πήγαν στο κυνήγι. (Δείγμα 337 ατόμων).

Η Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου, που ακολούθησε ήταν η αποδοτικότερη, με 31% ποσοστό θήρευσης, 30% ξεφωλιασμάτων, 10% δεν σήκωσαν λαγό, ενώ 17% δεν βγήκαν στο βουνό, λόγω εργασίας. (Ψήφισαν 147).

Το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου, τα ποσοστό λόγω καιρού (νοτιάδες μετά από βροχή) έπεσαν στο 19% για όσους θήρευσαν, στο 18% αυτών που ξεφώλιασαν και στο 8% αυτών που τα σκυλιά τους δεν σήκωσαν. (Τις εμπειρίες τους κατέθεσαν 245 λαγοκυνηγοί).

– “Αν και ήταν πολύ δύσκολες οι καιρικές συνθήκες, στα μέρη μας είχε να βρέξει 4-5 μήνες, η σεζόν ξεκίνησε καλά, λόγω της εμπειρίας των ιχνηλατών μας. Βγαίναμε συνήθως με επτά (τα δύο ήταν κουτάβια) και σε κάθε έξοδο σηκώναμε από έναν έως τρεις λαγούς. Τις περισσότερες φορές ήταν δύο. Σεπτέμβριο και Νοέμβριο, όμως, τα σκυλιά δεν είχαν πολλές φωνές στον ντορό και οι διώξεις ήταν σύντομες. Παρόλα αυτά είχαμε κάρπωση.

Τέλη Νοεμβρίου, στην περιοχή μας έπεσαν οι πρώτες βροχές και μετά που μπήκαμε στον Δεκέμβριο είχαμε και πολύωρες και θεαματικές καταδιώξεις. Χτυπήσαμε 20 λαγούς και το περίεργο είναι πως οι 19 ήταν παλιοί και μεγάλοι και μόνον έναν φετινό. Εντύπωση μας έκανε και το γεγονός ότι οι 17 ήταν αρσενικοί και μόλις τρεις θηλυκοί.

Πάντως, για μας τα καλύτερα και θεαματικότερα λαγοκυνήγια είναι του Δεκεμβρίου, όπου δείχνουν και τα σκυλιά τις δυνατότητές τους”, αναφέρει ο Κώστας Στάμος, από τον Κορινό Πιερίας που έχει Ιταλικούς Ιχνηλάτες, που το Σάββατο 10 του μηνός θήρευσαν με τον πατέρα του Σωτήρη, δύο τετράκιλους λαγούς, ενώ την Κυριακή η τύχη τους γύρισε την πλάτη.

– “Σηκώσαμε τρεις, τους δύο τους τουφεκίσαμε, δεν πήραμε κανέναν. Αλλά χαρήκαμε τα σκυλιά μας”, πρόσθεσε.

Στην Χαλκιδική

Ευχαριστημένος δηλώνει και ο Γιώργος Τσιρκούδης, από το Πευκοχώρι Χαλκιδικής, που κυνηγάει με αγέλη Μπιγκλ.

– Από κάρπωση πήγαμε καλά. Χτυπήσαμε λαγούς, παρά τις αναποδιές του καιρού. Στην περιοχή μας, η έναρξη έγινε επίσης κάτω από έντονη ξηρασία, που συνεχίστηκε μέχρι και τα τέλη Νοεμβρίου. Τότε έπεσαν κάποιες βροχές, αλλά ακολουθούσαν νοτιάδες που έσβηναν τους ντορούς. Έτσι, φέτος, δεν είχαμε καλές ιχνηλασίες και οι διώξεις ήταν… κοντές.

Οι λαγοί όλοι μεγάλοι, μόνο ένας ήταν μικρός και οι περισσότεροι θηλυκοί. Εμένα, πέρα από την κάρπωση με ενδιαφέρει και το θέαμα. Θέλω καλές ιχνηλασίες, κατέβασμα του ντορού μέχρι το γιατάκι, δυνατό ξεφώλιασμα και μεγάλη δίωξη με γυρίσματα. Ελπίζω ότι ο Δεκέμβριος θα μας αποζημιώσει και από αυτή την πλευρά, που το προηγούμενο διάστημα δεν χαρήκαμε”, είναι η δική του προσέγγιση.

Τα έχει με τον… ανάδρομο

Με τον… ανάδρομο καιρό τα έχει και ο Τάσος Αναστασιάδης, από την Αυγή Λαγκαδά, που έχει Ελληνικούς Ιχνηλάτες.

– “Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και τον μισό Νοέμβριο βγαίναμε με ξέρα. Παρόλα αυτά, τα σκυλιά μας, δουλεμένα από το καλοκαίρι σε τέτοιες συνθήκες, σήκωναν σχεδόν σε κάθε έξοδο έναν και δύο και τρεις λαγούς.

Εξαιτίας του καιρού δεν είχαμε πιεστικές διώξεις. Χτυπήσαμε δώδεκα. Όλοι μεγάλοι και οι δέκα θηλυκοί.

Δεν βρήκαμε μικρούς. Μπορεί να μην πήγαν καλά οι γέννες ή να τους έφαγαν οι άρπαγες, γιατί η περιοχή μας είναι γεμάτη από αλεπούδες και λύκους. Στον Δεκέμβριο πιστεύω πως θα κάνουμε τα καλύτερα κυνήγια με καλές ιχνηλασίες και καταδιώξεις”, δίνει μία… περίληψη της φετινής χρονιάς.

 

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι λαγοί… ΧΧL στην Β. Ελλάδα

Οι λαγοί... ΧΧL στην Β. Ελλάδα Το μέγεθος και το βάρος των λαγών καθορίζεται από τον βιότοπο. Στη χώρα μας, υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στους...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ