Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου, 2022
ΑρχικήΚυνήγιΤριχωτάΚυνήγι αγριόχοιρου: Οι δυσκολίες των πρώτων ημερών

Κυνήγι αγριόχοιρου: Οι δυσκολίες των πρώτων ημερών

|

- Advertisement -

Κυνήγι αγριόχοιρου: Οι δυσκολίες των πρώτων ημερών

Η φθινοπωρινή αύρα δημιουργεί το έναυσμα στους σκύλους, καθώς διαισθάνονται την κυνηγετική έναρξη. Τα καθημερινά «κλαψουρίσματά» τους λίγο πριν το χάραμα, σηματοδοτούν και εκφράζουν ξεκάθαρα την ισχυρή τους διαίσθηση.

Γνωρίζουν πολύ καλά μέσα από τη συμπεριφορά και τις προεργασίες του ιδιοκτήτη, ότι από μέρα σε μέρα θα ξεχυθούν και πάλι στη φύση κυνηγώντας το αγαπημένο τους θήραμα. Αίσθηση που τους προκαλεί χαρά καθώς και πάλι θα βρίσκονται στο φυσικό τους στοιχείο. Επαγρύπνηση επικρατεί και στους συοθήρες που θα βρίσκονται ξανά, αγκαλιά με την μητέρα φύση. Θα ζήσουν εκ νέου μοναδικές και συγκινητικές στιγμές που μόνο η πολυδιάστατη δραστηριότητα του κυνηγιού μπορεί να χαρίσει.

Οι δυσκολίες

Το πρώτο διάστημα των κυνηγετικών εξόδων έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες. Τόσο από άποψη καιρικών συνθηκών αλλά και σε ό,τι έχει να κάνει με το έμψυχο υλικό της ομάδας. Κυνηγοί και σκύλοι έπειτα από ένα μεγάλο διάστημα αδράνειας πρέπει να ανταποκριθούν εκ νέου στα καθήκοντά τους. Η θερμοκρασία που συνήθως επικρατεί τις πρώτες κυνηγετικές ημέρες, αποτελεί μία από τις βασικότερες δυσκολίες που καλούνται να ξεπεράσουν κυνηγοί και σκύλοι.

Ακόμη και αν έχει προηγηθεί μία σχετική προετοιμασία τους προηγούμενους μήνες, οι σκύλοι θέλουν λίγο χρόνο για να προσαρμοστούν στις πραγματικές συνθήκες κυνηγιού.

- Advertisement -

Είναι γεγονός πως η ζέστη επιβαρύνει κατά πολύ την εργασία των σκύλων, ακόμη και αν αυτοί βρίσκονται σε μία καλή φυσική κατάσταση. Η καταδίωξή τους δεν μπορεί να είναι στο βαθμό όπως για παράδειγμα εκείνη του Νοεμβρίου. Κατόπιν λίγης ώρας κυνηγίου κι έπειτα οι περισσότεροι ψάχνουν για νερό. Αν καταφέρουμε στο χρονικό αυτό διάστημα και «στριμώξουμε» τα αγριογούρουνα κατά τις πρωινές ώρες, έχει καλώς.

Αυτό βέβαια είναι κάτι σχετικό διότι σε αυτό το κυνήγι οι δυσκολίες είναι ποικίλες και αναπάντεχες. Εξαρτάται από το τι είδους αγριογούρουνα θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι σκύλοι, ποια συμπεριφορά εκείνοι θα παρουσιάσουν, αλλά και βάσει τις ιδιαιτερότητες των κυνηγότοπων που φέρει ο καθένας. Ως εκ τούτου, εάν υπάρχει η δυνατότητα επιλογής «εύκολων» και μικρών σε έκταση κυνηγότοπων που διαθέτουν αγριογούρουνα, είναι ωφέλιμο να τους προτιμούμε.

Κυνήγι αγριόχοιρου: Οι δυσκολίες των πρώτων ημερών

Επιπροσθέτως, το ξερό και σκληρό έδαφος που επικρατεί το αρχικό διάστημα, είναι ιδιαίτερα επώδυνο για τα πέλματα των σκύλων. Πολλές φορές συμβαίνει: τα βλέπουμε να σκίζονται ιδίως όταν κυνηγούν σε πετρωτά εδάφη. H αποκατάστασή τους απαιτεί και κάποιο διάστημα ανάπαυλας.

Η συμπεριφορά των αγριόχοιρων

Η ζέστη επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό ακόμα και την συμπεριφορά των αγριόχοιρων. Κατά την καταδίωξή τους, λόγω του πυκνού και ενισχυμένου τριχώματος στο σώμα τους, γρήγορα αναπτύσσεται υψηλή θερμοκρασία. Αυτός είναι ένας παράγοντας που κάποιες φορές μετατρέπει την συμπεριφορά τους σε επιθετική. Σταματούν συχνά και επιτίθονται, ούτως ώστε να απαλλαχθούν από τους διώκτες που τους ταλαιπωρούν.

Συνέπεια αυτού, είναι οι αρκετοί τραυματισμοί των σκύλων που σημειώνονται το πρώτο διάστημα. Ιδιαίτερα αν τα σκυλιά αντιμετωπίσουν κάποιον έμπειρο και «ζόρικο» κάπρο. Είναι κάτι που πράγματι όλοι απευχόμαστε στις πρώτες εξόδους. Να μην «πέσουμε» σε δύστροπο καπρί, που θα καταφέρει κάποιο σοβαρό τραύμα στα «μπροστάρικα» σκυλιά της ομάδας.

Το πρώτο διάστημα των κυνηγετικών εξόδων έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες. Τόσο από άποψη καιρικών συνθηκών αλλά και σε ότι έχει να κάνει με το έμψυχο υλικό της ομάδας

Αυτό είναι κάτι που συνήθως αποκαρδιώνει τους κυνηγούς και δυσχεραίνει την μετέπειτα πορεία του κυνηγίου. Αρκετά θανατηφόρα χτυπήματα έχουμε δει να σημειώνονται στους σκύλους τις πρώτες ημέρες, κάτι που οφείλεται στο ότι οι αγριόχοιροι ζούσαν μέχρι πρότινος μία φιλήσυχη περίοδο, η οποία τείνει να διαταραχθεί.

Οι σκρόφες με αυξημένη επιθετικότητα

Το γεγονός ότι οι περισσότερες θηλυκές αυτό το διάστημα φέρουν μαζί τα μικρά τους, τα οποία δεν μπορούν να τρέξουν για μεγάλες αποστάσεις και που δεν έχουν ακόμη αναπτύξει ανεξάρτητους αμυντικούς μηχανισμούς, προβάλλουν μία αυξημένη αντίσταση. Επιπλέον και σε αυτές τις περιπτώσεις συμβαίνουν αρκετοί τραυματισμοί στους σκύλους, καθώς εκείνοι αντιλαμβανόμενοι αυτή την αδυναμία των μικρών, προσπαθούν να τα πιάσουν.

Κυνήγι αγριόχοιρου: Οι δυσκολίες των πρώτων ημερών

Αντίξοες οι συνθήκες για τα γιλέκα προστασίας

Δυστυχώς σε αυτές τις συνθήκες των υψηλών θερμοκρασιών η εφαρμογή των προστατευτικών γιλέκων των σκύλων θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη, αλλά κρίνεται αποτρεπτική. Υπό αυτές τις αντίξοες συνθήκες το γιλέκο επιβαρύνει κατά πολύ την εργασία τους και αυξάνει τον κίνδυνο θερμοπληξίας. Θα μπορούσε ωστόσο να εφαρμοστεί η χρήση τους με πάσα επιφύλαξη μόνο για λίγη ώρα κατά τις πρωινές ώρες, αξιολογώντας πρωτίστως την θερμοκρασία του περιβάλλοντος.

Σύνεση και εγκράτεια

Η προσαρμογή των κυνηγών μέχρι εκείνοι να εγκλιματιστούν για ακόμα μία χρονιά στα εκ νέου δεδομένα των αντίστοιχων συνθηκών, απαιτεί επίσης το χρόνο της. Ωστόσο το πάθος δεν θα πρέπει να υπερβαίνει της λογικής. Να έχουμε κατά νου όλες τις ιδιαιτερότητες και τις επικινδυνότητες που επικρατούν σε τούτο το κυνήγι.

Οι αρχηγοί των ομάδων να μην αφήσουν το μέτρο της απεριόριστης κάρπωσης να «θρέψει» την πλεονεξία και να τηρούν στο έπακρον τους κανόνες ασφαλείας.

Δείτε ΕΔΩ τα Πλάνα Συνδρομών!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έναρξη: «Αδειούχοι» και με στολή εξόδου

Έναρξη: «Αδειούχοι» και με στολή εξόδου - Αύγουστο, πάντα, ξεκινούν αυτά τα ονείρατα Κανείς και τίποτα δεν μπορεί να “χαλάσει” τούτες τις πρώτες μέρες... Πληθωρισμός,...
36,298ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
8,520ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
scattered clouds
18 ° C
19 °
13.4 °
55 %
2.6kmh
40 %
Τε
22 °
Πε
22 °
Πα
22 °
Σα
24 °
Κυ
25 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ