Κυριακή, 3 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΚυνήγιΤριχωτάΞεφώλιασμα: Μια μεγάλη συγκίνηση

Ξεφώλιασμα: Μια μεγάλη συγκίνηση

|

Οι λαγοκυνηγοί γνωρίζουν πολύ καλά, ότι ο λαγός ως θήραμα μόνο εύκολος δεν είναι. 10 ορτύκια… είναι 10 ορτύκια και 50 τσίχλες είναι… 50 τσίχλες! Ένας λαγός όμως, είναι μόνος του… ένα κυνήγι και αυτό οφείλεται στη δυσκολία και την πολυπλοκότητά του…

του Νίκου Λιώδη

Σήμερα ο λαγοκυνηγός πρέπει να διαθέτει απίστευτων ικανοτήτων ιχνηλάτες, γεμάτους εικόνες, μνήμες και εμπειρία για να έχει τα θεμιτά αποτελέσματα. Αυτός είναι και ο ορισμός για το «μυαλωμένο & ικανό σκυλί» που έχει κάποιος. Ο ιχνηλάτης που «γνωρίζει τα γράμματα», έχει πάρει βουνό, έχει πατήσει πέτρα και του έχει αποτυπωθεί στο μυαλό η ξεχωριστή μυρωδιά που αφήνει το θήραμα σε όλες τις φάσεις ιχνηλασίας. Ο λαγοκυνηγός πρέπει να επιλέξει τον σωστό τύπο των Ιχνηλατών του, βάσει ανάλυσης αρκετών παραμέτρων.

- Advertisement -

Οι παράμετροι της απόφασης, είναι το έδαφος που κυνηγά, οι κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν, σε σχέση με τα εδάφη που κυνηγά και ο τρόπος που γνωρίζει να κυνηγά. Οι τρόποι κυνηγίου κατά βάση είναι δύο: Κυνήγι με καρτέρια με σκυλιά μεγάλης έρευνας και δίωξης και κυνήγι κοντά στα σκυλιά «καβάλα». Κάθε τρόπος είναι ξεχωριστός και προσφέρει στους υποστηριχτές του, ξεχωριστές συγκινήσεις. Έτσι όμως ξεκαθαρίζουν και οι εντυπώσεις, γιατί ένας Ιχνηλάτης που απορρίπτεται από κάποιον, είναι ο ιδανικός σκύλος για κάποιον άλλο. Όταν μπήκα βαθειά στο νόημα του λαγοκυνηγιού, πρώτα έμαθα να «διαβάζω» τον κυνηγότοπο και ύστερα να κρίνω τα καρτέρια. Εκτιμούσα τότε πολύ τα σκυλιά μεγάλου κύκλου έρευνας και πολύωρης δίωξης.

Έπιανα τη θεωρητικά σωστή θέση, βάσει της φωνής και του αλυχτίσματος των σκύλων που ξεφώλιαζαν και δίωκαν το θήραμα πολύ μακρύτερα από τη θέση μου, ενώ περίμενα το λαγό να γυρίσει κοντά απ’ το καρτέρι ή να πέσει πάνω στην κάνη του όπλου μου. Θυμάμαι ότι πολλές φορές το αλύχτισμα, δεν μου έδινε να καταλάβω την ακριβή πορεία του λαγού, γιατί υπήρχαν δυσκολίες, απ’ τον αντίλαλο ή την ομίχλη και την υγρασία της ατμόσφαιρας, που έφερναν τις φωνές πολύ κοντύτερα από την πραγματική απόσταση των σκύλων και του λαγού. Έχανα έτσι πράγματι όλη την πεμπτουσία των εναλλαγών του κυνηγιού και την πιο βασική- το ξεφώλιασμα!

Εξελίσσοντας τον τρόπο και την λογική μετά από χρόνια, έπρεπε να προσαρμοστώ στις νέες συνθήκες που όριζαν κυνήγι, σε διαφορετικούς και άγνωστους πολλές φορές τόπους, με σκυλιά μεσαίου κύκλου έρευνας και μικρής δίωξης που να ‘ναι ανθρωποκεντρικά με καλό χαρακτήρα, άρα και εύκολα εκπαιδεύσιμα στην υπακοή, με εξαιρετικές ικανότητες ιχνηλασίας ακόμη και τις αρνητικές μέρες στην ξηρασία στην υγρασία στην πέτρα και το πουρνάρι.

Επέλεξα ιχνηλάτες ευέλικτους στην αλλαγή τόπου την ίδια μέρα και λάτρεψα το στυλ, κοντά στα σκυλιά- «καβάλα», αφού ήξερα, ότι αυτό που με συγκινούσε, ήταν να συμμετέχω στην εξέλιξη όλων των φάσεων του κυνηγιού. Ιχνηλασία – ξεκαθάρισμα – ξεφώλιασμα -δίωξη.

Αυτός ο τρόπος κυνηγιού μου ταιριάζει και με ενθουσιάζει, αφού όταν βλέπω τους Ιχνηλάτες μου να «εργάζονται», αναλύω την πολυπλοκότητα της σκέψης διαφυγής και τις άμυνες που “κτίζει” ο λαγός. Θυμάμαι χαρακτηριστικά, μια αντίδραση των σκύλων όταν σε ένα «καθαρό», έβγαζαν φωνές , έκαναν τέσσερα σάλτα και σε κάθε σάλτο απ’ τα τέσσερα κάρφωναν τις μύτες τους σε μια επιφάνεια σαν ένα «πιάτο» στο έδαφος, μαστιγώνοντας με λύσσα τα πλευρά με τις ουρές τους. Ήταν στο πρώτο μισάωρο που έλυσα, τριακόσια- τετρακόσια μέτρα από το αυτοκίνητο. Στην συνέχεια με το ψάξιμο, με οδήγησαν σε ένα άδειο γιατάκι δέκα-δώδεκα μέτρα δεξιά. Ο λαγός είχε σύρει και τα σκυλιά πήραν διαδοχικά την πορεία του σαν τρελά. Ο κύκλος της διαδρομής σηκώματος δεν ήταν τρία βουνά αλλά σχετικά μικρός, όμως με έφερε να βλέπω το σημείο όπου τα σκυλιά είχαν την περίεργη πρωϊνή συμπεριφορά, από μια κορφή ενός λόφου που ήταν στα αριστερά.

Έτσι είδα καθαρά το λαγό ξανά, στο ίδιο σημείο (κοντά στο γιατάκι), να κάνει πλαϊνά σάλτα σαν να τον κτυπούσε ηλεκτρικό ρεύμα απ το έδαφος, να κολοκάθεται και το τελευταίο σάλτο που έδωσε να είναι ένα τεράστιο με τροχιά το γιατάκι. Πρώτη φορά είχα δει λαγό να λειτουργεί έτσι, για να καταφέρει να μπερδέψει τα ίχνη του και να τον χάσουν τα σκυλιά. Το κυνήγι «καβάλα» σε βάζει στα κόλπα και έχεις όλη την εξέλιξη του, «ταινία» να εξελίσσεται μπροστά στα μάτια σου.

Η μεγαλύτερη απόλαυση της ημέρας, είναι η ένταση που προκαλεί σε όλους το ξεφώλιασμα.  Όλες οι αισθήσεις σε εγρήγορση και μαγικά ο χρόνος να επιβραδύνει στο μυαλό. Η ντουφεκιά στο πέταγμα είναι δύσκολη, ενστικτώδης, αγχωτική, αλλά όταν σου προσφέρει την κάρπωση… «μεγαλειώδης». Οι σωστοί Ιχνηλάτες, εργάζονται σε όλες τις φάσεις σαν προγραμματισμένες μηχανές ανίχνευσης, που γνωρίζουν ότι για να ολοκληρωθεί η προσπάθεια, πρέπει να ανακαλύψουν την κρυψώνα-το γιατάκι του λαγού. Μετά ακολουθεί το σήκωμα και η δίωξη. Το ξεφώλιασμα είναι η πραγματική απόλαυση και η ολοκλήρωση σε αυτό το κυνήγι.  Τα σκυλιά βρίσκονται στο 100% της έντασης, όπως και ο λαγός.  Για τον κυνηγό εκείνη η στιγμή είναι τα πάντα. Ο λαγός στο πρώτο σήκωμα θα είναι μουδιασμένος από το πολύωρο κάθισμα και την στάση που έχει πάρει το σώμα του, μέσα στο γιατάκι.

 

Εάν δεν πέσει από το όπλο του κυνηγού στο «πέταγμα», υπάρχουν πιθανότητες να τον πιάσουν τα σκυλιά, (εάν βέβαια ανήκουν σε φυλή γρήγορης δίωξης), στα πρώτα μέτρα. Ο λαγός έχει την τάση, να επιλέγει πορεία διαφυγής που οδηγεί σε καθαρό τόπο και ανηφορικό (εάν υπάρχει), ώστε να κερδίσει διαφορά μέτρων απόστασης από τους διώκτες του. Εάν τους αφήσει πίσω, αρχίζει να μπερδεύει ξανά την διαδρομή του, ώστε να τον χάσουν  σίγουρα, και πιάνει για δεύτερη φορά, είτε πρόχειρα είτε σε άλλο γιατάκι που το έχει προγραμματισμένο στην περιοχή.

Εάν βοηθήσουν τα σκυλιά και η επιλογή του, θα γίνει και δεύτερο σήκωμα, που θα είναι σίγουρα ποιο δυναμικό από το πρώτο. Οι φωνές και η ένταση των σκύλων μεταφέρονται στην ψυχή του κυνηγού. Είναι που οι αισθήσεις υπερβάλουν και η ατμόσφαιρα φαντάζει «πολεμική». Είναι οι εικόνες που δημιουργούνται και κυριαρχεί η υπερβολή. Αν από όλα αυτά γλυτώσει ο λαγός, δημιουργεί τον δικό του θρύλο και φέρει την ταυτότητά του «δύσκολου μάστορα» της περιοχής. Αυτόν το δύσκολο λαγό αν τον θηρεύσει κυνηγός με άξια σκυλιά και με μια ντουφεκιά, κτίζει την φήμη του δασκάλου στο λαγοκυνήγι και όχι άδικα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Για σωστή σκόπευση…

Για σωστή σκόπευση τα δύο χέρια κινούνται απολύτως συνδυασμένα και αρμονικά. Το χέρι που κρατά την λαβή σπρώχνει, το άλλο χέρι που κρατά την...
36,298ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
7,920ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
clear sky
27.8 ° C
28.8 °
26.7 °
39 %
7.7kmh
0 %
Κυ
31 °
Δε
31 °
Τρ
32 °
Τε
33 °
Πε
34 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ