Τετάρτη, 29 Ιουνίου, 2022
ΑρχικήΚυνήγιΤριχωτάΚανόνες απαράβατοι για μια «γουρουνοπαρέα»

Κανόνες απαράβατοι για μια «γουρουνοπαρέα»

|

 

Το κυνήγι του αγριόχοιρου τείνει να εξελιχθεί (ίσως και να είναι) το δημοφιλέστερο στην Ελλάδα, και η συγκρότηση της ομάδας αποτελεί το «Α» και το «Ω», τόσο στον τομέα της κάρπωσης όσο και στην αποφυγή τραγικών περιστατικών.

Η συγκρότηση μιας κυνηγετικής ομάδας μπορεί να φαίνεται εύκολη υπόθεση, που παραπέμπει σε απλή συναναστροφή μεταξύ ατόμων κατά το κυνήγι του αγριόχοιρου. Το ν’ απαρτίζεται όμως από αξιόλογα μέλη που πληρούν τις προϋποθέσεις του γουρουνοκυνηγού, είναι κάτι αρκετά δύσκολο και σε πολλές περιπτώσεις δυσεύρετο.

- Advertisement -

Παρότι τα νούμερα των θηρευμένων αγριόχοιρων θα έπρεπε να είναι το τελευταίο που να απασχολεί τους γουρουνοκυνηγούς, εν τούτοις έχει αναχθεί σε σημείο αναφοράς με αποτέλεσμα, συχνά – πυκνά τα πράγματα να ξεφεύγουν. Μας αρέσει να αποκαλούμαστε «η παρέα του τάδε» κι όσο μεγαλύτερα είναι τα νούμερα που κάνει, τόσο πιο πολύ κορδωνόμαστε…

Φτιάχνονται σε μία νύχτα

Τα τελευταία χρόνια, οι κυνηγοί που στρέφονται σ’ αυτό το κυνήγι ολοένα και αυξάνονται, συχνά επειδή απέτυχαν σε άλλα είδη κυνηγιού ή επειδή το να …δηλώνουν «γουρουνάδες» αποτελεί κάτι σημαντικό σαν… τίτλος τιμής γι’ αυτούς στους καιρούς που διανύουμε.

Οι ομάδες δημιουργούνται μέσα σε μία νύχτα, αφού υπάρχει αφθονία θηράματος στις μέρες μας, αλλά η κατάσταση αυτή έχει, σε μεγάλο βαθμό στερήσει τις ομορφιές και την ποιότητα του παραδοσιακού κυνηγίου.

Συγχρόνως, σε κάποιες, ευτυχώς λίγες, περιπτώσεις, γίνεται η αιτία να θρηνήσουμε ανθρώπινα θύματα.

Η δημιουργία της γουρουνοπαρέας απαιτεί χρόνο, εμπειρίες και διαπαιδαγώγηση με κυνηγετική παιδεία από μικρή ηλικία πάνω στο συγκεκριμένο θήραμα, κάτι που προφανώς δεν μαθαίνεται στα βιβλία της θεωρίας αλλά στην πράξη. Επίσης, απαιτούνται χαρακτήρες με μεγάλα ψυχικά αποθέματα διότι το αγριογούρουνο, όσο κι αν ακούγεται υπερβολικό, «σπάει τον τσαμπουκά» και του πιο ψύχραιμου και έμπειρου κυνηγού.

Κατά συνέπεια, η λέξη «παρέα» δεν ορίζει μόνο μία ομάδα ανθρώπων που καλείται στις 15 Σεπτεμβρίου να δηλώσει την παρουσία της στα κυνηγοτόπια. Δηλώνει τη σχέση ανάμεσα σε φίλους που βρίσκονται συχνά, έχουν κοινά ενδιαφέροντα και αντιλήψεις, και την ίδια άποψη για το κυνήγι.

Η περίοδος στην οποία το κυνήγι απαγορεύεται, είναι αυτή που σκιαγραφεί την εικόνα μιας αδιαμφισβήτητα καλής παρέας. Σε αυτό το χρονικό διάστημα φαίνεται το κατά πόσον ενδιαφέρεται κάποιος πραγματικά για το κυνήγι και την ομάδα του και όχι αποκλειστικά και μόνο για το πόσους αγριόχοιρους θα θηρεύσει.

Τα απαιτούμενα προσόντα

Τα μέλη μιας παρέας θα πρέπει να αξιολογούνται με αυστηρά κριτήρια από τον αρχηγό κι από τους γηραιότερους και εμπειρότερους κυνηγούς που την απαρτίζουν.

Έτσι:

• Θα πρέπει πρωτίστως να αγαπούν τη φύση και να σέβονται το θήραμα.

• Θα πρέπει να μάθουν τις συνήθειες και την συμπεριφορά του αγριόχοιρου και να εξοικειωθούν μ’ αυτόν όσο το δυνατόν περισσότερο.

• Θα πρέπει να υπακούν στους εμπειρότερους και να ρωτούν οτιδήποτε δεν καταλαβαίνουν.

• Θα πρέπει να υπάρχει ομόνοια και αλληλοσεβασμός μεταξύ τους και τυχόν προβλήματα να αντιμετωπίζονται από κοινού.

• Θα πρέπει να γνωρίζουν άπαντες τους γραπτούς αλλά και άγραφους νόμους που διέπουν το γουρουνοκυνήγι και να τηρούν την εφαρμογή τους.

• Θα πρέπει να είναι κυνόφιλοι και να γνωρίζουν την συμπεριφορά των σκυλιών κατά την διεξαγωγή του κυνηγιού.

• Θα πρέπει να γνωρίζουν τον τόπο που διεξάγεται η παγάνα σπιθαμή προς σπιθαμή.

 

Τα…βάρη του Αρχηγού

Και ερχόμαστε στον Αρχηγό, που είναι αυτός που σηκώνει το βάρος για την ευλαβική τήρηση όλων των παραπάνω.

Έχει τη μέγιστη ευθύνη για τον τρόπο κυνηγιού της παρέας, είναι αυτός που θα επιληφθεί για την όποια επιτυχία ή αποτυχία φέρει η κυνηγετική έξοδος και είναι υπεύθυνος για τη σωματική ακεραιότητα κάθε μέλους.

Επίσης είναι εκείνος που κατανέμει αρμοδιότητες στα μέλη της ομάδος, μεριμνά για τους ανθρώπους αλλά και τα σκυλιά τους και εν τέλει είναι υπεύθυνος για το σύνολο της εικόνας που παρουσιάζει η ομάδα του. Ο αρχηγός δεν επιλέγεται τυχαία ή μέσα από ψηφοφορία, αν και το τελευταίο είναι κάτι που ακολουθείται από αρκετές παρέες. Όμως, κατά την άποψη πολλών, η συγκεκριμένη αντίληψη «δείχνει» πως η ομάδα απαρτίζεται από άτομα που δεν έχουν αυτοπεποίθηση, ή από κυνηγούς που πιστεύουν ότι ο καθένας είναι έτοιμος για ν’ αναλάβει αυτές τις ευθύνες.

Χάρη στην εμπειρία και τις ικανότητές του ο αρχηγός πρέπει να τυγχάνει της αποδοχής και του σεβασμού του συνόλου των μελών. Ο αρχηγός είναι εξαίρετος γνώστης του αντικειμένου και μπορεί να διαχειρίζεται την ομάδα με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα. Είναι αυτός που παίρνει τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας κατά την διεξαγωγή του κυνηγιού.

Οι απαραίτητες προϋποθέσεις

Το μεγαλύτερο λάθος, στο οποίο οφείλονται τα περισσότερα ατυχήματα, είναι ότι, πολλά άτομα εντάσσονται στο κυνήγι αυτό χωρίς να πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις, αλλά με την ανοχή ή την επιείκεια της ομάδας.

Στις πολυπληθείς παρέες που αποτελούνται από αρκετά άτομα παρατηρείται συχνά έλλειψη συντονισμού με αποτέλεσμα να ελλοχεύουν κίνδυνοι για την σωματική ακεραιότητα των μελών της και οι αρχηγοί πρέπει να φροντίσουν να μην υπάρχουν ποτέ τέτοια φαινόμενα.

Η χρήση του πορτοκαλί γιλέκου, πέραν του ότι επιβάλλεται από το νόμο, θα πρέπει πλέον να είναι αυτονόητη σε όλους. Το «δεν βλέπω, δεν τουφεκώ» πρέπει να έρχεται στο μυαλό μας τη στιγμή που σηκώνουμε το όπλο.

Αναρωτιέμαι πώς μερικοί έχουν την εντύπωση ότι, ρίχνοντας μέσα στα κλαδιά, θα έχουν και επιτυχία σ’ ένα θήραμα. Το θήραμα το βλέπουμε, το ζυγίζουμε σκοπεύοντας και πολλές φορές δε το πετυχαίνουμε. Είναι απορίας άξιο λοιπόν, πώς έχουμε την απαίτηση να πετύχουμε κάτι που δε βλέπουμε;

Επίσης, λάθος ενέργειες, που αυξάνουν τον κίνδυνο ατυχημάτων, μπορούν να συμβούν και στη φάση της στάμπας. Είναι η στιγμή που η αδρεναλίνη ανεβαίνει στα ύψη. Εκεί, σε καμία περίπτωση δεν πηγαίνουν περισσότεροι από έναν να θηρεύσουν ή να ξεσηκώσουν το καθηλωμένο αγριογούρουνο, και αυτό γίνεται μετά από συνεννόηση.

Κίνδυνοι επίσης, υπάρχουν τη στιγμή που η ομάδα βρίσκεται σε φάση καταδίωξης, όταν απαιτείται αναδίπλωση κάποιων μελών με εντολή του αρχηγού. Εκεί, στην μετακίνηση, όπου επικρατεί βιασύνη λόγω της περίστασης, απαιτείται μεγάλη προσοχή. Λόγω της αποδιοργάνωσης, υπάρχει περίπτωση τη στιγμή που το γουρούνι γίνεται αντιληπτό σε κάποιο πέρασμα από ένα μέλος της ομάδας που αποφασίζει να πυροβολήσει, υπάρχει το ενδεχόμενο να διέρχεται ταυτόχρονα ένα άλλο μέλος της παρέας για να πιάσει το πόστο αυτό, με αποτέλεσμα να γίνει το κακόΟπότε, η έγκυρη συνεννόηση αλλά και η ψυχραιμία-εμπειρία ενός μέλους, μπορεί να αποτρέψει την καταστροφή.

Τέλος, η εξ αρχής τοποθέτηση των καρτεριών δεν θα πρέπει να γίνεται ποτέ σε ευθεία μεταξύ τους, κάτι για το οποίο πρέπει να μεριμνά ο εμπειρότερος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σεμινάριο Θηροφυλάκων της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου

Σεμινάριο Θηροφυλάκων της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 24 Ιουνίου 2022 επιμορφωτικό σεμινάριο των Θηροφυλάκων της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου στο ξενοδοχείο «ΑΣΤΗΡ»...
36,298ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
7,920ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
few clouds
32 ° C
34 °
29.3 °
38 %
7.2kmh
20 %
Τε
32 °
Πε
34 °
Πα
35 °
Σα
32 °
Κυ
31 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ