spot_img
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΤριχωτάΑγριογούρουνοΗ… απόβαση των αγριόχοιρων στην Σάμο

Η… απόβαση των αγριόχοιρων στην Σάμο

|

Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food

{module Kyrgias}

 

Το στενό της Μυκάλης, μία απόσταση 700 μέτρων που χωρίζει την Σάμο από τη Μικρά Ασία, αποτελεί τον βασικό διάδρομο μετανάστευσης των αγριόχοιρων στο ακριτικό νησί, όπου έχουν δημιουργήσει έναν ικανοποιητικό πληθυσμό.

 

Πότε και πως άρχισαν οι αγριόχοιροι να «εποικίζουν» τη Σάμο στις αρχές του 2000, κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά…

Ίσως να ήταν από εκείνες τις καλοκαιρινές νύχτες με φεγγάρι που το Αιγαίο «ημερώνει», όταν οι πρώτοι αγριόχοιροι «κίνησαν» από τα παράλια της Τουρκίας για το πελαγίσιο ταξίδι τους προς τη Σάμο.

Τα αγριογούρουνα αψηφούσαν τα κύματα για να αλλάξουν… «ιθαγένεια»!

Το έκαναν παλιότερα το κάνουν και τώρα, γιατί η Σάμος κρύβει μέσα στα βουνά και στα απέραντα δάση της, εκείνη την αρχέγονη δύναμη της φύσης που μεταβάλλει τα αδύνατα σε δυνατά.

Το γιατί τα καπριά αψηφούν τα θαλάσσια σύνορα προκειμένου να «εισβάλουν» στη Σάμο , είναι εύκολο να το καταλάβει κανείς: η Σάμος είναι το μοναδικό νησί του Αιγαίου, που σε υψόμετρο πάνω από 700 μέτρα ευδοκιμούν δάση… μαύρης πεύκης! Συγχρόνως, η βιοποικιλότητα του νησιού είναι τέτοια που αποτελεί ελκυστικό μέρος για τη διαβίωση και αναπαραγωγή των αγριογούρουνων. Τα κυριότερα είδη που ευδοκιμούν στο νησί είναι πουρνάρι, σκίνο, αγριελιά, κέδρος, σπάρτα, σπάλαθρο, βάτο, μυρτιά, ρείκια και πολλά άλλα. Πρόκειται για βιοσυστήματα τα οποία αναβλαστάνουν εύκολα και γρήγορα, με αποτέλεσμα να υπάρχει πάντα διαθέσιμη τροφή για τα άγρια ζώα.

Πολλοί τόποι του νησιού είναι αδιαπέραστοι και από τον άνθρωπο και από… τον ήλιο, ότι πρέπει, δηλαδή, για τους τριχωτούς «μετανάστες» με τους χαυλιόδοντες.

Λέγεται ότι και πριν από 50 χρόνια, οι αγριόχοιροι της Σάμου αποτελούσαν για τους ντόπιους ένα κοινό μυστικό, που δεν έβγαινε «προς τα έξω». Τους … γεννούσε η θάλασσα και, όπως λέει ο ποιητής, τα «μυστικά της θάλασσας πεθαίνουν στο ακρογυάλι»…

Στην αρχή επρόκειτο για ένα – δύο ενήλικα ζώα, σχεδόν «φαντάσματα» μέσα στο απροσπέλαστο φυσικό περιβάλλον του νησιού.

Το 1997, όμως, οι μαρτυρίες άρχισαν να αναφέρονται και σε μικρά αγριογούρουνα. Με αξιοσημείωτη κινητικότητα και «διασπορά» στις περιοχές της ανατολικής Σάμου.

Το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς, μάλιστα, εθεάθη για πρώτη φορά θηλυκό αγριογούρουνο, συνοδευόμενο από τα μικρά του στην περιοχή του Ποσειδωνίου.

Εικασίες έγινα πολλές, αλλά επικρατέστερη ήταν μία: στα τούρκικα παράλια και λίγο ανατολικότερα της Σάμου, υπάρχει ένας Εθνικός Δρυμός της Τουρκίας με μεγάλο αριθμό αγριόχοιρων, όπου το κυνήγι απαγορεύεται.

Το 1997, όμως, ξέσπασε στον τούρκικο δρυμό μία μεγάλη δασική πυρκαγιά, που πιθανότατα ανάγκασε τα ζώα να…. μεταναστεύσουν κολυμπώντας προς τη Σάμο, σε αριθμούς μεγαλύτερους από αυτούς που μέχρι τότε συνήθιζαν.

Για το εγχείρημα της απόβασής τους στο ελληνικό έδαφος, έχει παρατηρηθεί ότι οι αγριόχοιροι επιλέγουν να διασχίσουν τα στενά της Μυκάλης, αλλά εξαιτίας των ισχυρών θαλάσσιων ρευμάτων, τα καπριά παρασύρονται κάποιες φορές και «αποβιβάζονται» πιο δυτικά, στο Ποτοκάκι!

Υπάρχουν μαρτυρίες από ψαράδες που δραστηριοποιούνται στα συγκεκριμένα νερά, που αναφέρουν ότι έχουν δει αγριογούρουνα να κολυμπούν από τις ακτές της Μικράς Ασίας με προορισμό την Σάμο. Εφόσον οι συνθήκες είναι καλές, η παραλία της Ψιλής Άμμου και ο κάβος Κούκουρα είναι τα σημεία που προσεγγίζουν.

Με «προγεφύρωμα» το Ποτοκάκι, την Ψιλή Άμμο, τον Κούκουρα, οι αγριόχοιροι εισβάλουν στην ενδοχώρα της Σάμου, και… εγκαθίστανται.

Το έντονο και δύσβατο τοπογραφικό ανάγλυφο, η πυκνή βλάστηση και η συχνή παρουσία επιφανειακών υδάτων στο νησί, είναι ότι πρέπει για να «ευδοκιμήσουν» τα ζώα…

Όταν για πρώτη φορά επετράπη το κυνήγι του αγριόχοιρου στο νησί την κυνηγετική περίοδο 2002-03, θηρεύτηκαν από τους άπειρους –σε ότι αφορά το γουρουνοκυνήγι- Σαμιώτες κυνηγούς 25 αγριόχοιροι! 

Στις μέρες μας, δραστηριοποιούνται στο νησί περί τις 6- 7 ομάδες με τον πρόεδρο του Κυνηγετικού Συλλόγου Σάμου Πέτρο Καρλοβασίτη, να αποκαλύπτει στα «Κυνηγετικά Νέα»:

         «Οι φήμες που κυκλοφορούν έντονα μεταξύ των κυνηγών του νησιού κάνουν λόγο για τη θήρευση 160 αγριόχοιρων σε μία κυνηγετική περίοδο, πριν μερικά χρόνια. Κι αυτό αποτελεί ένα δείγμα του πληθυσμού των γουρουνιών που υπάρχουν στο νησί».

Οι αγριόχοιροι για τους οποίους έγινε λόγος τις τελευταίες ημέρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, θεάθηκαν στην περιοχή Κουρού- Ντερέ, που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του νησιού. Πρόκειται για ένα παραθαλάσσιο μέρος,  το οποίο διασχίζει ο οδικός άξονας που συνδέει το Βαθύ με το Καρλόβασι. Το Κουρού- Ντερέ απέχει 23 χιλιόμετρα από το Βαθύ και 8 χλμ. από το Καρλόβασι.

Ο θηροφύλακας της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Αρχιπελάγους, Γιώργος Κοντοργιανός, μιλώντας στην εφημερίδα για το θέμα, είπε τα εξής:

         «Κατ’ αρχάς πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν πρόκειται για ημίαιμα άτομα, αλλά για καθαρόαιμους αγριόχοιρους. Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια δεν έχουμε δεχτεί κλήσεις από κτηνοτρόφους, που να αναφέρουν ότι έχασαν γουρούνια εκτροφής. Απ’ εκεί και πέρα, τόσο ο συνάδελφός μου, όσο κι εγώ, έχουμε δει πολλές φορές αγριόχοιρους. Είτε μεμονωμένα ζώα, είτε αγέλες, είτε σκρόφες με τα μικρά τους. Συνήθως εμφανίζονται σε κοινή θέα, στα μέρη όπου υπάρχουν καστανιές και κουμαριές».

Αν κάποιος πιστέψει τους αρκετά φειδωλούς και …κρυψίνους ντόπιους κυνηγούς, οι αγριόχοιροι στην Σάμο δεν είναι πολλοί. Αν, όμως, «πατήσει» πάνω στις μαρτυρίες των ντόπιων που δεν σχετίζονται με το κυνήγι, τότε το συμπέρασμα στο οποίο «οδηγείται» είναι πως ο πληθυσμός τους είναι μεγάλος.  

 

Ο ταριχευμένος γατόπαρδος

 

Οι παλιοί Σαμιώτες συνεχίζουν ακόμα να μιλάνε για εκείνο… τον γατόπαρδο (!) που κάποτε πέρασε κολυμπώντας στο νησί, για να στοιχειώνει τις νύχτες του. Σήμερα, εκείνος ο ασιατικός αίλουρος βρίσκεται ταριχευμένος στο μουσείο της Μυτιλήνης, σύμβολο μιας εποχής και «προπομπός» της… απόβασης των αγριόχοιρων που επακολούθησε…

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι Κυνηγοί «επουλώνουν» τις πληγές της Πάρνηθας: Ρίψη 12 τόνων τροφής για την άγρια πανίδα! – Βίντεο

Οι Κυνηγοί στην Πάρνηθα: Ρίψη τροφής για την άγρια πανίδα! Οι δυσμενείς επιπτώσεις στα είδη της άγριας ζωής μετά την πρόσφατη καταστροφική πυρκαγιά στην Πάρνηθα...
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ