Παρασκευή, 1 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΚυνήγιΤριχωτάΓια κοντινές και μακρινές βολές: Δύο δράμια μπρος και ένα μονόβολο πίσω…

Για κοντινές και μακρινές βολές: Δύο δράμια μπρος και ένα μονόβολο πίσω…

|

 

Η πλειοψηφία των κυνηγών του αγριόχοιρου χρησιμοποίει δράμια στο κυνήγι. Υπάρχουν και εκείνοι που δεν θέλουν να ακούσουν κουβέντα για τα δράμια και δεν αλλάζουν τα μονόβολα με τίποτα.

Δίκαιο έχουν όλοι. Από όποια πλευρά και αν το δούμε το πράγμα, όσες παραμέτρους και να αναλύσουμε θα καταλήγουμε πάντα στο ίδιο αποτέλεσμα. Από την στιγμή που και οι δυο πλευρές τα πυρομαχικά που χρησιμοποιούν είναι αποτελεσματικά, όλα τα υπόλοιπα περισσεύουν. Υπάρχει βέβαια και μια κατηγορία κυνηγών που προσπαθεί να είναι στην μέση. Το ζητούμενο για αυτή την κατηγορία κυνηγών είναι να γνωρίζουν πότε θα πρέπει να χρησιμοποιούν μονόβολα και πότε δράμια.

- Advertisement -

Η αντίδραση του θηράματος

Στο κυνήγι δεν υπάρχουν δεδομένα σε ότι αφορά στην αντίδραση του θηράματος. Εμείς μπορεί να υπολογίζουμε και να δημιουργούμε διάφορα σενάρια στο μυαλό μας, αλλά συνήθως αυτό που έχει αποδειχτεί είναι ότι στην πλειοψηφία των περιπτώσεων υπολογίζουμε χωρίς… τον ξενοδόχο

Ο συνδυασμός διαφορετικών γομώσεων, ή αν επιθυμείτε μεικτών, στη συγκεκριμένη περίπτωση δράμια και μονόβολα, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Οι περισσότεροι θεωρούν ότι μπορούν να έχουν δυο δράμια εμπρός και ένα μονόβολο στο τέλος. Αυτό με την λογική ότι θα ρίξουν τα δυο δράμια όσο είναι κοντά τους το γουρούνι και το μονόβολα στην περίπτωση που δεν τα καταφέρουν με τα δυο πρώτα και αναγκαστούν να του ρίξουν μακριά. Καλό το σκεπτικό αλλά δεν είναι απόλυτο το ότι αυτό ισχύει πάντα.

Πρώτα μακριά…

Υπάρχει ενδεχόμενο να χρειαστεί να ρίξουν πρώτα μακριά και μετά κοντά. Στην περίπτωση αυτή ανατρέπεται το όλο σκεπτικό. Υπάρχει και η άλλη περίπτωση, του να μην χρειαστεί καθόλου το μονόβολο και να είναι πολύ πιο χρήσιμο και τα 3 φυσίγγια να είναι με δράμια. Δεν είναι λίγες οι φορές, ειδικά στο ξεκίνημα του κυνηγιού, που θα περάσουν περισσότερα από ένα γουρούνια πολύ κοντά στον κυνηγό.

Θα μου πείτε, αν συμβεί αυτό τότε πατάμε την σκανδάλη και ότι βγει. Σωστά! Αλλά με την λογική αυτή ανατρέπετε όλη η φιλοσοφία των μεικτών γομώσεων: Δράμια για κοντά και μονόβολα για μακριά.

Δράμια και ψυχολογία

Βασικά η χρήση των δραμιών υποστηρίζεται περισσότερο από λόγους που έχουν να κάνουν με την ψυχολογία του κυνηγού. Ο μεγαλύτερος κύκλος κατανομής συγχωρεί λάθη, επομένως ένα βόλι να πάρει το γουρούνι εκεί που πρέπει, αυτό θα πέσει.

Όσοι δεν έχουν τέτοια θέματα να τους απασχολούν –μεταξύ μας, λίγοι είναι αυτοί- χρησιμοποιούν μόνο μονόβολα. Στα καρτέρια των αγροτικών δρόμων, που η οπτική επαφή με το θήραμα διαρκεί όσο είναι το φάρδος του δρόμου, εξαρτάται από την ταχύτητα που κινείται το θήραμα. Σε τέτοιες συνθήκες, λοιπόν, στις οποίες οι βολές δεν ξεπερνούν τα 20 μέτρα, το μονόβολο στο τέλος σε τι χρησιμεύει;

Μήπως για την περίπτωση που έχουμε οπτική επαφή με το θήραμα κάπου πιο μακριά; Που αλήθεια; Μέσα στην ζούγκλα; Και αν κάποια στιγμή υπάρχει οπτική επαφή το ερώτημα που προκύπτει είναι: πρέπει να ρίξουμε;.

Τα τσοκ

Στην περίπτωση αυτή τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Ή μονόβολα ή δράμια.σις περιπτώσεις που έχουν μέσα το «αν» καλύτερα να τις αφήσετε στην μπάντα. Στις μικτές γομώσεις τίθεται ένα σοβαρό θέμα βλητικής. Με άλλο τσοκ ρίχνονται καλά τα δράμια και με άλλο τα μονόβολα. Ένας κυνηγός που έχει την απαραίτητη ψυχραιμία μπορεί σε περίπτωση που χρειαστεί να τροφοδοτήσει το όπλο του με ένα μονόβολο για τις περιπτώσεις των μακρινών βολών, να το κάνει. Ο κυνηγός που δεν διαθέτει αυτή την υπομονή (εμπειρία) άσχετα με τον ποιο συνδυασμό φυσιγγίων έχει επιλέξει, στην θέα του θηράματος θα αδειάσει το όπλο και μετά θα κοιτάξει να δει τι έκανε. Την να τον κάνει στην συγκεκριμένη περίπτωση τον όποιο συνδυασμό φυσιγγίων έχει προαποφασίσει για να κυνηγήσει; Σε ότι αφορά εκείνους που έχουν επιλέξει να κυνηγούν αγριόχοιρους με μονόβολα τέτοιο θέμα επίλογων δεν υπάρχει. Το ίδιο ισχύει και για εκείνους που έχουν επιλέξει να κυνηγούν μόνο με δράμια. Σε ότι έχει να κάνει με του οπαδούς των μεικτών γομώσεων τα πράγματα δεν είναι εύκολα

Περί σειράς των φυσιγγίων

Χρειάζεται ώριμη σκέψη για το πώς τοποθετούμε στο όπλο την σειρά των φυσιγγίων (μονόβολα και δράμια). Σε κάποιες περιπτώσεις (στην πλειοψηφία), που καθορίζονται από το σημείο που είμαστε, την βλάστηση και το οπτικό πεδίο, η μικτή επιλογή ενδεχομένως να μην εξυπηρετεί απολύτως τίποτα και να είναι πιο ωφέλιμο να έχουμε μόνο δράμια ή μόνο μονόβολα στο όπλο μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αρκετά τα τρυγόνια στον Καρδιτσιώτικο κάµπο

Τρυγόνια στον Καρδιτσιώτικο κάµπο - Τα πουλιά είχαν ορμητήριο την μεγάλη ξερή λεύκα, κι από εκεί κατέβαιναν στο θερισμένο χωράφι. Νωρίτερα, το πρώτο που...
36,298ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
7,920ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
clear sky
32.2 ° C
33.8 °
31 °
36 %
6.7kmh
0 %
Πα
34 °
Σα
34 °
Κυ
31 °
Δε
31 °
Τρ
31 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ