Πέμπτη, 30 Ιουνίου, 2022
ΑρχικήΤελευταίες ΕιδήσειςΑναζήτηση τραυματισμένου αγριόχοιρου

Αναζήτηση τραυματισμένου αγριόχοιρου

|

Οι τραυματισμοί των αγριογούρουνων ήταν και παραμένει ένα διαχρονικό ζήτημα που συναντάται συχνά και διαχρονικά κατά το κυνήγι τους.


Συμβαίνει πολλές φορές, η βολή πάνω σε ένα αγριογούρουνο να μην καταφέρει άμεσα να το θανατώσει ούτε και να το «ζημιώσει» σε βαθμό ούτως ώστε να το «καθηλώσει» στα αμέσως επόμενα μέτρα. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες που καθορίζουν το αποτέλεσμα όπως: βολή σε μη καίριο (ζωτικό) σημείο του ζώου, μακρινή απόσταση, αδύναμο-προβληματικό φυσίγγι ή ακόμη και το μέγεθος του αγριόχοιρου.

Δεν είναι λίγες οι φορές που τα αγριογούρουνα διαφεύγουν τραυματισμένα. Άλλοτε  ελαφρά κι άλλοτε σοβαρά. Ας μη σταθεί κανείς στο τύπο του όπλου ή των πυρομαχικών καθώς αυτό είναι κάτι που συμβαίνει παντού στο κόσμο. Το αφήγημα της «άμεσης καταβολής» επαφίεται στα στοιχεία εκείνα που αρχικώς αναφέραμε. Ακόμη και με ραβδωτά τυφέκια και σφαίρες υψηλής ενέργειας – τζάουλ (joule) που χρησιμοποιούνται στο εξωτερικό, το φαινόμενο του «τραυματισμού» παραμένει. Για αυτό και άλλωστε στις Ευρωπαϊκές χώρες εκπαιδεύουν σκύλους που η χρήση τους προορίζεται ειδικά για την «ιχνηλασία αίματος» των τραυματισμένων θηραμάτων.

Ως εκ τούτου, για τον εντοπισμό των τραυματισμένων αγριόχοιρων ξεκινά μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει από λίγα λεπτά έως ώρες ολόκληρες. Κάτι που επίσης εγείρει κινδύνους κατά την εξέλιξη της διαδικασίας.

- Advertisement -

Όταν βλέπουμε ένα αγριογούρουνο να αφήνει αίμα μετά την τουφεκιά δεν σημαίνει πως εάν το αναζητήσουμε, θα το βρούμε και απαραιτήτως. Έχουμε δει πάμπολλες περιπτώσεις τραυματισμένων αγριόχοιρων να διαφεύγουν για χιλιόμετρα από το σημείο βολής είτε να συνεχίζουν να ζουν με το τραύμα πάνω τους που στη πορεία ο οργανισμός τους καταφέρνει να επουλώσει.

Κάθε τέτοια περίπτωση διαφέρει και θα πρέπει να εξετάζεται με τη δική της ιδιαιτερότητα εκτιμώντας παράλληλα τις συνθήκες που επικρατούν. Αυτό που πρέπει αρχικά να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη είναι ο κίνδυνος για τον κυνηγό που άμεσα αυξάνεται όταν αναλαμβάνει μια τέτοια διαδικασία, του να «αποτελειώσει» το ζώο. Πόσο, μάλλον, όταν πρόκειται για ένα μεγάλο καπρί που μετατρέπεται σε μανιασμένο θηρίο. Δεν είναι λίγες οι φορές άλλωστε που οι κυνηγοί δέχονται επιθέσεις των τραυματισμένων αγριόχοιρων με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Πρώτες ενδείξεις
Η ένδειξη αίματος μετά την τουφεκιά στο επί τόπου σημείο που έγινε η βολή ή λίγα μέτρα αμέσως μετά, πολλές φορές δεν αποτελεί ένα θετικό σημάδι. Κι αυτό γιατί συνήθως έγκειται στο γεγονός ενός «επιδερμικού» ή ελαφρού τραύματος, απόρροια μιας «ξώφαλτσης» βολής. Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν είναι δεδομένο. Εάν υπάρχει πολλαπλό τραύμα και σοβαρή ζημία στο ζώο το αίμα μπορεί να αποτελεί άμεση ένδειξη. Συνήθως το αίμα σε αυτές τις περιπτώσεις εντοπίζεται σε ροή και με μεγάλη ποσότητα. Αυτό παραπέμπει στο ότι θα βρεθεί σε κοντινή απόσταση.

Συνήθως, όμως, όταν το τραύμα είναι σοβαρό έχοντας προκαλέσει εσωτερική αιμορραγία στον αγριόχοιρο, ακόμη και για δεκάδες μέτρα συνήθως δεν υπάρχει ένδειξη αίματος. Κάτι που στον αντίποδα δίνει την εντύπωση πως η βολή ήταν άστοχη με συνέπεια να ξεγελά τις εκτιμήσεις των κυνηγών.

Χρώμα του αίματος – Σημεία τραύματος
Το χρώμα του αίματος παρέχει μια ένδειξη για την σοβαρότητα ή όχι του τραύματος. Το «σκούρο» κόκκινο χρώμα που μπορεί να αφεθεί σε κάποια μέτρα από το σημείο βολής, παραπέμπει σε εσωτερική αιμορραγία εν αντιθέσει με το «ανοιχτό» που ενδεχομένως αφορά ένα εξωτερικό η μη σοβαρό τραύμα. Ωστόσο η εικόνα του καθορίζεται και από τις εδαφικές συνθήκες που ποικίλουν σε συνδυασμό με την υποβάθμιση του εδάφους (υποβάθμιση εννοούμε την διαδικασία με την οποία το έδαφος χάνει ορισμένα χαρακτηριστικά και γίνεται όλο και λιγότερο κατάλληλο για συγκεκριμένους σκοπούς), συν της βλάστησης όπου το ζώο διανύει. Εάν ο αγριόχοιρος φέρει τραύμα σε ζωτικό σημείο που ωστόσο δεν προξένησε την άμεση κατάληξή του, θα σταματήσει σύντομα τόσο από τον πόνο όσο και από την δυσλειτουργία των ζωτικών του οργάνων. Τραύματα σε άκρα όπως πόδια, ζουρνάς, λαιμός, κεφάλι, γλουτοί πολλές φορές δεν είναι ικανά ώστε να καθηλώσουν ή να προξενήσουν κάποια καίρια βλάβη σε έναν αγριόχοιρο. Με εξαίρεση εκείνων των τραυμάτων που δημιουργούν κάταγμα σε κάποιο από τα μπροστινά του πόδια, πράγμα που αναγκάζει το ζώο να σταματά κάθε τόσο.

Απαραίτητη η χρήση σκύλου
Η ιχνηλασία αίματος από τον κυνηγό δίχως σκύλο, πολλές φορές καθίσταται δύσκολη έως αδύνατη. Εάν η βλάστηση είναι «ανοιχτή» τα πράγματα είναι κάπως καλύτερα. Σε πυκνή βλάστηση η βαθμίδα δυσκολίας ανεβαίνει αλλά και αυξάνει τις πιθανότητες κινδύνου. Επιπλέον υπάρχουν περιπτώσεις που το αίμα από το λαβωμένο ζώο δεν αφήνεται σε συνεχή ροή στο έδαφος, με συνέπεια τα ίχνη του να μην είναι διακριτά.

Εντούτοις θα πρέπει να καταστεί σαφές πως για την πιο αποτελεσματική αλλά και πιο ασφαλή διαδικασία του εγχειρήματος η χρήση ενός ή περισσοτέρων σκύλων είναι απαραίτητη. Ο σκύλος θα μας δείξει πέρα από τις όποιες ενδείξεις και εικασίες αρχικώς έχουμε, κατά πόσο ο αγριόχοιρος είναι τραυματισμένος ώστε να πράξουμε αναλόγως. Μετέπειτα αναλαμβάνει την ιδιάζουσα αυτή περίπτωση ένας έμπειρος κυνηγός που φέρει εμπειρία τέτοιων καταστάσεων. Η αναζήτηση ενός τραυματισμένου αγριόχοιρου δίχως σκύλο πέρα από την εμπειρία ή τις ωφέλιμες συνθήκες που μπορεί να επικρατούν, εγείρει κινδύνους που θέτουν σε άμεσο κίνδυνο την σωματική μας ακεραιότητα.

Η χρήση του σκύλου πάνω στο αίμα θα πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Όσο η ώρα περνά το εγχείρημα δυσχαιρένει ακόμη και για το σκύλο. Πόσο μάλλον όταν καλείται να ακολουθήσει ίχνη με αρκετές ώρες να έχουν προηγηθεί από το σημείο διέλευσης του ζώου. Τυχαίνουν και φορές που η αναζήτηση και η ανεύρεση ενός τραυματισμένου αγριόχοιρου  διεξάγεται αρκετές ώρες μετέπειτα η ακόμη και την επόμενη ημέρα.

Για τέτοιες περιπτώσεις, απαιτείται εξειδίκευση από το σκύλο όταν καλείται να εντοπίσει ένα ζώο με αρκετές ώρες παλαιότητας ιχνών και σε μέρος που ενδεχομένως φρεσκότερα ίχνη (άλλων ζώων και αγριόχοιρων κατά τη νύχτα) επισκιάζουν τα συγκεκριμένα του τραυματισμένου. Ο σκύλος απαιτείται να ακολουθήσει το αίμα ώστε να φτάσει στο συγκεκριμένο στόχο. Στο εξωτερικό διεξάγονται αγώνες εργασίας με την ονομασία «blood trial» (ιχνηλασία αίματος) εκπαιδεύοντας του σκύλους για την επίτευξη αυτού του στόχου. Θα πρέπει κι εδώ ωστόσο να δουλεύουμε με τους σκύλους μας πάνω σε αυτό το κομμάτι  εκπαίδευσης.

Η αναζήτηση-παρακολούθηση με σκύλο είναι συχνά παρεξηγημένη έννοια και πολλοί πιστεύουν ότι τα κυνηγόσκυλα ή άλλοι σκύλοι παρακολούθησης χρησιμοποιούν απαραίτητα την μυρωδιά ή την έκκριση του χαμένου αίματος του ζώου, για να το βρουν. Στην πράξη αυτό ωστόσο δεν ισχύει με παραδείγματα ζώων που δεν χάνουν καθόλου αίμα. Η πληγή συνήθως καλύπτεται αμέσως με λίπος ή δέρμα (ειδικά σε ζώα που τρέχουν) και κατά συνέπεια δεν αφήνουν αίμα. Ένα άλλο παράδειγμα είναι τα ζώα που χτυπήθηκαν από αυτοκίνητα και τα οποία ανακτώνται με τη βοήθεια σκύλων ιχνηλατών χωρίς να αφήνουν πίσω αίμα, έχοντας στην ουσία εσωτερική αιμορραγία. Οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ένας ιχνηλάτης σκύλος δεν ακολουθεί μόνο την απελευθέρωση μυρωδιάς των θηραμάτων ή του αίματος, αλλά ακολουθεί επίσης έναν συνδυασμό παραγόντων και οσμών που συνθέτουν «τον πίνακα του ίχνους». Kάτι που θα αναλύσουμε σε κάποιο άλλο άρθρο καθώς ο χώρος δεν μας το επιτρέπει επί του παρόντος.

Αυτό που θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας είναι πως ο τραυματισμός ενός αγριόχοιρου διαφέρει κατά περίπτωση. Η αναζήτησή του θα πρέπει να περιλαμβάνει όλες εκείνες τις παραμέτρους που θα εξασφαλίζουν όσο το δυνατόν περισσότερο την θετική έκβαση του γεγονότος. Να επισημάνουμε ωστόσο πως η αναζήτηση πέρα από το όποιο αποτέλεσμα,  είναι και ηθική παράμετρος. Το να αφήνονται τραυματισμένοι οι αγριόχοιροι παρά την πληθώρα τους σήμερα, δίχως προσπάθειες εντοπισμού, δεν αρμόζει στην κυνηγετική δεοντολογία.

 

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αγριογούρουνο κατέβηκε παραλία στην Ηγουμενίτσα – Βίντεο

Αγριογούρουνο «κατέβηκε παραλία» στην Ηγουμενίτσα Ένα αγριογούρουνο που κατέβηκε στη παραλία της Πλαταριάς Ηγουμενίτσας και βολτάριζε αμέριμνα, κατέγραψε χθες, ένας άνδρας. Το αγριογούρουνο δείχνει να μη...
36,298ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
7,920ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
clear sky
29.5 ° C
30.7 °
27 °
38 %
4.5kmh
0 %
Πε
28 °
Πα
34 °
Σα
35 °
Κυ
31 °
Δε
31 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ