spot_img
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΚυνήγιΤριχωτάΑλήθειες και ψέματα στο λαγοκυνήγι...

Αλήθειες και ψέματα στο λαγοκυνήγι…

|

Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food

Αλήθειες και ψέματα στο λαγοκυνήγι

Στο άρθρο αυτό θα αναφερθούμε σε κάποια στερεότυπα που είχαν δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια στο λαγοκυνήγι, παίρνοντάς τα όμως ένα-ένα ξεχωριστά! Κάποια από αυτά μπορεί να είναι αλήθεια και κάποια άλλα να μην ισχύουν καθόλου!

του Στάθη Καβαθούλη – Αλήθειες και ψέματα στο λαγοκυνήγι

Θα ξεκινήσω την αναφορά μου από κάποιους παλιούς λαγοκυνηγούς που έλεγαν χαρακτηριστικά, ότι όταν φυσάει νοτιάς μην πηγαίνεις καθόλου για κυνήγι… Αυτό είναι μια μεγάλη αλήθεια, αφού στις περισσότερες περιοχές όταν φυσάει νοτιάς ξεραίνεται το έδαφος και η ατμόσφαιρα, με αποτέλεσμα τα ίχνη να είναι μειωμένα και να ανιχνεύονται πολύ πιο δύσκολα. Σε αυτό το σημείο όμως, υπάρχει άλλη μία μεγάλη αλήθεια, αφού υπάρχουν περιοχές, όπου ο νοτιάς φυσάει ρίχνοντας υγρασία, βοηθώντας τα σκυλιά να ανιχνεύσουν τα ίχνη, αφού το έδαφος δεν είναι ξερό. Βέβαια, η θερμοκρασία είναι αρκετά υψηλή με τους νοτιάδες και τα σκυλιά κουράζονται πολύ πιο γρήγορα. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα παρατηρώ ότι φυσάει πολλές φορές νοτιάς και η θερμοκρασία γενικά έχει ανέβει κατά πολύ…

Οι παλιοί λαγοκυνηγοί μου έλεγαν επίσης, να μην πηγαίνω στα πολύ πυκνά μέρη για λαγοκυνήγι, γιατί ο λαγός προτιμά τα ανοικτά εδάφη, επειδή στα πυκνά φοβάται την ύπαρξη της αλεπούς. Αυτό βέβαια ήταν ένας μύθος, αφού τους περισσότερους λαγούς και εγώ και οι φίλοι μου, τους έχουμε θηρεύσει σε πολύ πυκνά σημεία. Εδώ λοιπόν να σημειώσω, ότι οι λαγοί των πυκνών τις περισσότερες φορές βόσκουν μέσα στο πυκνό και όχι στις λάκκες που βρίσκονται κοντά. Ίσως γι’ αυτό το λόγο οι παλιοί κυνηγοί ισχυρίζονταν, ότι οι λαγοί δεν πάνε στο πυκνό αφού στις κοντινές λάκκες δεν έβρισκαν λαγούς.

Ένα από τα πλεονεκτήματα του λαγού είναι η πολύ καλή ακοή του. Όταν ξεκινούσα το λαγοκυνήγι, μου έλεγαν να μην κινούμαι στο καρτέρι γιατί θα με ακούσει ο λαγός και θα αλλάξει κατεύθυνση. Έτσι λοιπόν και εγώ διάλεγα ένα καρτέρι και στη συνέχεια, ενώ έβλεπα τα σκυλιά μου να καταδιώκουν προς ένα διπλανό, εγώ δεν περπατούσα να πάω προς αυτό για να μην με ακούσει. Μετά από χρόνια όμως συνειδητοποίησα ότι κάτι τέτοιο ισχύει μόνο όταν τα λαγόσκυλα είναι αργά και ο λαγός προηγείται από αυτά αρκετά, ώστε να έχει την ευχέρεια να σταματάει για να ακούσει. Με την πάροδο των χρόνων, όταν κυνήγησα με πολύ γρήγορα σκυλιά, διαπίστωσα ότι αυτά πιέζουν πολύ το λαγό κατά τη δίωξη. Αυτός τότε έχει το νου του στα σκυλιά που βρίσκονται συνέχεια πίσω του, με αποτέλεσμα να επιτρέπει στον κυνηγό να κινείται μέχρι και την τελευταία στιγμή.

Κάτι άλλο που έχω διαπιστώσει, είναι ότι παρ’ όλο που ο λαγός δεν έχει πολύ καλή όραση, όταν κοιτάζει μπροστά, αντιλαμβάνεται πολύ καλά την απότομη κίνηση. Όσες φορές έχω αποπειραθεί να σηκώσω απότομα το όπλο, είτε γιατί είδα ξαφνικά το λαγό, είτε γιατί έπρεπε να τουφεκίσω γρήγορα λόγω πυκνού, γύριζε απότομα πίσω ή πλάγια, αναγκάζοντάς με σε δύσκολη βολή ή ακόμα να μην μπορώ να τον τουφεκίσω καθόλου.

Ακούμε συχνά να εκθειάζονται παλιοί λαγοκυνηγοί για τις γνώσεις τους γύρω από τη θέση που πιάνει γιατάκι ο λαγός, λέγοντας συχνά ότι αυτοί οι κυνηγοί ότι ώρα ήθελαν έφερναν λαγό στο σπίτι, αφού ήξεραν που να τον βρουν. Αυτό γινόταν γιατί ο λαγός επέλεγε το γιατάκι σύμφωνα με κάποια δεδομένα (που δεν είναι της παρούσης να αναφέρουμε σε αυτό το άρθρο, αλλά θα αναφερθούμε εκτενέστερα σε επόμενο). Σύμφωνα λοιπόν με τα κριτήρια που έχει ο λαγός για το που θα κάνει το γιατάκι του, τα σημεία που επιλέγει είναι συγκεκριμένα και αρκετές φορές μπορεί και να είναι και τα ίδια ή λίγο πιο δίπλα. Πάμπολλες φορές έχουμε ξεφωλιάσει λαγό στο ίδιο ακριβώς γιατάκι.

Αλήθειες και ψέματα στο λαγοκυνήγι
Αλήθειες και ψέματα στο λαγοκυνήγι

Τώρα όμως τα δεδομένα έχουν αλλάξει, τα κυνηγοτόπια που επιτρέπεται το κυνήγι έχουν λιγοστέψει, άρα η πίεση που ασκείται στους λαγούς είναι μεγαλύτερη. Αρκετοί λαγοί “σέρνουν” πριν φτάσουν τα σκυλιά στο γιατάκι, άρα μειώνεται και η πιθανότητα να τουφεκιστεί ο λαγός στο ξεφώλιασμα. Βέβαια οι κυνηγοί που κυνηγούσαν κοντά στα γιατάκια δεν είχαν ποτέ πραγματικά λαγόσκυλα, δηλαδή σκυλιά δίωξης με φωνές και ότι άλλο σημαίνει ένα πραγματικό λαγόσκυλο. Τα σκυλιά τους ήταν κοντινά, θα έλεγα περιορισμένων δυνατοτήτων, χωρίς μακρινές ιχνηλασίες και σχεδόν όλα με άριστο ξεφώλιασμα. Όμως η δίωξη μερικές φορές ήταν περιττή γιατί έχαναν χρόνο, αφού λόγω της πληθώρας των λαγών, μόλις τουφέκιζαν έναν, αν δεν τον έπαιρναν, πήγαιναν πιο κάτω για άλλον. Αυτοί οι κυνηγοί τώρα έχουν ελαχιστοποιηθεί, ή δεν υπάρχουν, όχι γιατί δεν έχουν γνώσεις για τις θέσεις του λαγού, αλλά γιατί το κυνήγι έχει αλλάξει ολοκληρωτικά μορφή.

Στα περισσότερα βουνά μας (βέβαια αναφέρομαι κυρίως στην Ηπειρωτική Ελλάδα γιατί στα περισσότερα νησιά εξακολουθεί ο ίδιος τρόπος κυνηγίου λόγω των εδαφοκλιματολογικών συνθηκών), υπάρχουν ακόμα κυνηγοί που ξέρουν τα “γιατάκια” απ’ έξω και τα σκυλιά τους κυνηγούν σχεδόν με τον ίδιο τρόπο (μικρή ιχνηλασία, πολύ καλό ξεφώλιασμα, μικρή δίωξη) είτε πρόκειται για καθαρόαιμα, είτε για ημίαιμα, αφού όπως είπα και πιο πριν οι συνθήκες κάνουν τον κυνηγό ίδιο με τα παλιότερα χρόνια.

Στην Ηπειρωτική Ελλάδα τα λαγόσκυλα έχουν βελτιωθεί πάρα πολύ. Τώρα πλέον καλός κυνηγός είναι αυτός που φτιάχνει καλά σκυλιά, τα οποία είναι ικανά, ώστε ο κυνηγός να θηρεύσει αρκετούς λαγούς παρ’ όλη τη μείωσή του, σύμφωνα πάντα με τις δεκαετίες 1950-1980, γιατί μετά ο λαγός μειώθηκε σε μεγάλο βαθμό λόγω αυξημένης λαθροθηρίας. Από το 1975 και μετά, όλοι είχαν αυτοκίνητα και τότε ήταν που οργίαζε η λαθροθηρία με τα φώτα, δηλαδή η νυχτερινή λαθροθηρία. Στη συνέχεια και με την ύπαρξη της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής, τα πράγματα καλυτέρευσαν, με αποτέλεσμα να αυξηθεί ο λαγός, αλλά χωρίς ποτέ να φτάσει στα προηγούμενα επίπεδα.

Επιπλέον, εκτός από τον περιορισμό της λαθροθηρίας δεν περιορίστηκε καθόλου η αλεπού που κάνει μεγάλη ζημιά στους λαγούς, κάτι που μέχρι τη δεκαετία του 1990 γινόταν (καταπολέμηση επιβλαβών) με αποτέλεσμα η αλεπού να κρατιέται σε φυσιολογικούς πληθυσμούς. Πριν χρόνια, είχαμε μεγάλη θνησιμότητα λαγών από αρρώστιες, (όπως μυξωμάτωση, κοκιδίαση και άλλες) και όλα αυτά μαζί προκάλεσαν τη μείωση του λαγού. Παρ’ όλα αυτά ο πληθυσμός του λαγού δείχνει να ανακάμπτει και αυτός είναι ο λόγος που ξαφνικά έγινε το πιο δημοφιλές κυνήγι στην Ελλάδα. 

Διαβάστε επίσης: Λαγοκυνηγός – Ο αδικημένος

 

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Κυνηγεσία 2024»: 8 πράγματα που αφορούν όσους πρόκειται να επισκεφθούν την έκθεση

«Κυνηγεσία 2024»: 8 πράγματα που αφορούν όσους πρόκειται να επισκεφθούν την έκθεση 1. Εισιτήριο θα βρεις στην είσοδο του εκθεσιακού κέντρου MEC Παιανίας (6 ευρώ)....
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ