Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου, 2022
ΑρχικήΚυνήγιΤριχωτάΑγριόχοιρος: Το κυνήγι του στο "μικροσκόπιο"

Αγριόχοιρος: Το κυνήγι του στο “μικροσκόπιο”

|

- Advertisement -

Το μεγαλύτερο θήραμα στη χώρα μας, τουλάχιστον σε ότι αφορά τα ελεύθερα κυνηγοτόπια, είναι ο αγριόχοιρος. Το μεγαλοπρεπές αυτό ζώο, συγκεντρώνει το ενδιαφέρον ενός πολύ μεγάλου αριθμού κυνηγών, οι οποίοι συγκινούνται ιδιαίτερα από τον όγκο, αλλά και τις εξαιρετικές του ικανότητες, που συχνά τον φέρνουν σε πλεονεκτική θέση απέναντι στους διώκτες του. 

Όσο κι αν αυτό φαίνεται παράδοξο, στους άσχετους με το κυνήγι, ο αγριόχοιρος συχνά ξεγελά τους κυνηγούς και κατορθώνει να διαφύγει, χρησιμοποιώντας, άλλοτε τη δύναμή του και άλλοτε την οξυδέρκειά του. 
Κάθε αγριόχοιρος έχει διαφορετική συμπεριφορά, κάθε φορά οι κυνηγοί συναντούν κάτι εντελώς νέο και σπάνια θα πέσει εύκολα στην παγίδα του θανάτου. 
Είναι πραγματικά αξιοθαύμαστο ζώο, διότι σε αντίθεση με αυτό που δείχνει η σωματοδομή του, είναι εξαιρετικά ταχύς και ευέλικτος, δυνατός και έξυπνος, έχει δε αισθήσεις που μας κάνουν να απορούμε. 
Οι αγριόχοιροι είναι σε θέση να ακούσουν τον παραμικρό θόρυβο από χιλιόμετρα, οσμίζονται κάθε τι και διαχωρίζουν την ανθρώπινη οσμή από απίστευτες αποστάσεις. 
Βέβαια σαν ζώο έχει συγκεκριμένη συμπεριφορά κατά τη διατροφή του, κατά την ανάπαυσή του και διαφοροποιεί ανάλογα με τις συνθήκες τη γενική συμπεριφορά του. 
Διαφορετικά συμπεριφέρεται ένας μοναχικός αρσενικός, διαφορετικά ένας αρσενικός που ηγείται του κοπαδιού, διαφορετικά ένας αρσενικός που είναι απλά μέλος σε κάποιο κοπάδι. Αντίστοιχα διαφορετική συμπεριφορά έχουν τα θηλυκά, όταν είναι μόνα, διαφορετικά όταν έχουν εξαρτημένα χοιρίδια και διαφορετικά όταν είναι στην περίοδο του οίστρου. 
Οι έμπειροι γουρουνοκυνηγοί γνωρίζουν αρκετές από αυτές τις ιδιαιτερότητες, και οργανώνουν κάθε φορά το κυνήγι ανάλογα με τις περιστάσεις, αξιοποιώντας την εμπειρία τους. 
Το κυνήγι του αγριόχοιρου είναι κατ’ εξοχήν ομαδικό κυνήγι και απαιτεί πειθαρχία, αυτοκυριαρχία, σεβασμό στους συγκυνηγούς και πολύ μεγάλη προσοχή. 
Το τελευταίο δεν επιδέχεται κανένα συμβιβασμό και καμία έκπτωση. Ο βασικότερος λόγος είναι ότι τα φυσίγγια που χρησιμοποιούνται για να καταβάλουν αυτό το πανίσχυρο θήραμα, είναι τέτοια που μπορεί να αφαιρέσουν τη ζωή ανθρώπων, οι οποίοι θα τύχει να βρεθούν στην πορεία των βλημάτων. 
Δυστυχώς κάθε χρόνο στο βωμό αυτού του κυνηγίου, θρηνούμε ανθρώπινα θύματα, από λάθη και παρά το γεγονός ότι γίνονται προσπάθειες ευαισθητοποίησης των κυνηγών, δεν έχουμε κατορθώσει να λύσουμε το πρόβλημα. 
Είναι απαράδεκτο σήμερα με την εξέλιξη, τη γνώση και την εμπειρία που έχουμε να χάνουμε ανθρώπους, επειδή κάτι δεν είχαμε προβλέψει, ή έτυχε να γίνει λάθος. Λάθη αυτής της μορφής δεν συγχωρούνται και θα πρέπει εμείς οι ίδιοι οι κυνηγοί να συνειδητοποιήσουμε, ότι κανένας αγριόχοιρος δεν έχει μεγαλύτερη αξία από μια ανθρώπινη ζωή. 
Πρέπει όλοι να τηρούμε ευλαβικά τους κανόνες ασφάλειας και να διώχνουμε αμέσως από την παρέα κάθε απείθαρχο, έστω κι αν είναι ο αδελφός ή ο πατέρας μας. 
Η ομάδες κυνηγών, εκλέγουν μόνες τους τον αρχηγό, που πρέπει να συνδυάζει γνώση, ικανότητα και επιβλητικότητα. Η ασφάλειά μας αλλά και η αποτελεσματικότητα, εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τα προσόντα του αρχηγού της παρέας και από το σεβασμό που του δείχνουν τα υπόλοιπα μέλη. 
Ο αρχηγός θα αποφασίσει που θα μπουν τα καρτέρια, πως θα κινηθεί η παγάνα, πότε, που και ποια σκυλιά θα ξεκινήσουν, ποια θα ακολουθήσουν κοκ… 
Κάθε περιοχή έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες και γενικός κανόνας σε ότι αφορά τις κινήσεις, τα καρτέρια, τα όπλα και τα φυσίγγια δεν υπάρχει. 
Υπάρχουν όμως κάποιες αρχές που θα πρέπει να τηρούνται για λόγους ασφάλειας, αποτελεσματικότητας και σωστής διαχείρισης του θηράματος. 
Ο αγριόχοιρος είναι ένα θήραμα που κυνηγιέται έντονα σε ολόκληρη την Ευρώπη αλλά και στην Αφρική και την Ασία. 
Κάθε τόπος έχει τη δική του νομοθεσία και τους δικούς του κανόνες δεοντολογίας, τους οποίους είναι χρήσιμο να μαθαίνουμε, ανεξάρτητα από το αν τους υιοθετούμε ή όχι. 
Για παράδειγμα σε πολλές χώρες το κυνήγι του αγριόχοιρου γίνεται με καρτέρι σε σημεία όπου συνηθίζει να τρέφεται. Αυτό γίνεται κατά κανόνα σε οργανωμένες κυνηγετικές περιοχές, στις οποίες τοποθετούνται ταΐστρες, στις οποίες οι αγριόχοιροι πηγαίνουν κάθε απόγευμα για να τραφούν. Εκεί λοιπόν τοποθετούνται καρτέρια και οι κυνηγοί χρησιμοποιούν μόνο ραβδωτά όπλα. 
Σε άλλες περιοχές, οι αγριόχοιροι πιέζονται να βγουν από το δάσος και να βρεθούν σε ανοικτά μέρη, όπου υπάρχει ορατότητα και κατά συνέπεια η δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν ραβδωτά όπλα, με μεγάλο μεν βεληνεκές, αλλά και φυσίγγια που δεν διορθώνουν σκοπευτικά λάθη. 
Κάποιες χώρες, επιτρέπουν και τη χρήση λειοκάννων παράλληλα με τα ραβδωτά, όμως απαγορεύουν αυστηρά τη χρήση σφαιριδίων. Στις χώρες αυτές τα λειόκαννα θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο με μονόβολα και για το λόγο αυτό οι εταιρίες κατασκευής φυσιγγίων έχουν εξελίξει πολύ τα μονόβολα και τα προσφέρουν σε μεγάλη ποικιλία. 
Υπάρχουν για παράδειγμα μονόβολα μικρού βάρους, αλλά μεγάλης επιφάνειας, τα οποία είναι κατάλληλα για μικρές αποστάσεις και για ζώα μικρού ή μεσαίου μεγέθους. Άλλα μονόβολα είναι κατασκευασμένα για μεσαίες αποστάσεις και έχουν μεσαίο βάρος (30-32 γρ για το Cal.12). Υπάρχουν μονόβολα μεγάλου βάρους (34 γρ) με μεγάλη επιφάνεια, τα οποία προκαλούν ισχυρό σοκ, κατάλληλα για μεγάλα ζώα σε μεσαίες αποστάσεις. Μονόβολα τα οποία βρίσκονται μέσα σε περίβλημα (SABOT) είναι κατάλληλα για μεγάλες αποστάσεις, διότι δεν παραμορφώνονται καθόλου και είναι πολύ ευθύβολα. Συνήθως αυτά δεν έχουν μεγάλο βάρος αλλά έχουν μεγάλη διατρητική ικανότητα. Άλλα πάλι έχουν ειδικό κράμα μετάλλου για να παραμορφώνονται εύκολα και δημιουργούν μεγάλο τραύμα στα ζώα. Υπάρχουν όμως και μονόβολα που δεν περιέχουν καθόλου μόλυβδο, αλλά είναι ατσάλινα και είναι επικαλυμμένα από πλαστικό πολυαιθυλένιο. Έχουν μεγάλη διατρητική ικανότητα αλλά είναι επικίνδυνα διότι εξοστρακίζονται εύκολα. 
Τα όπλα που είναι κατάλληλα για τη χρήση μονόβολου είναι τα τύπου slug. Τα όπλα αυτά είναι μεν λειόκαννα, αλλά έχουν σκοπευτικά όργανα ακριβείας, όπως τα ραβδωτά. Το ρυθμιζόμενο κλισιοσκόπιο έχει τη δυνατότητα να οδηγήσει το μονόβολο σε αποστάσεις που περνούν ακόμη και τα 100 μέτρα, με ακρίβεια ραβδωτού. 
Τα όπλα Slug (δίκανα ή αυτογεμή) έχουν τη δυνατότητα να ρίξουν βέβαια μονόβολα, αλλά και σφαιρίδια ή σκάγια, είναι δε τα πιο κατάλληλα για παρόμοια χρήση. 
Οι κάνες τους δεν ξεπερνούν τα 60 εκατοστά και αυτό συμβαίνει διότι στα φυσίγγια αυτά δεν απαιτείται μεγάλο μήκος κάνης για να αποκτήσει ταχύτητα το βλήμα. Αντίθετα το μικρό μήκος της κάνης τα κάνει πιο ευέλικτα και διευκολύνει τη γρήγορη σκόπευση. Τα τσοκαρίσματα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι παντελώς άχρηστα και μάλιστα λειτουργούν αρνητικά καθώς παραμορφώνουν τις βολίδες με αποτέλεσμα να χάνεται η ευθυβολία. 
Τα σφαιρίδια είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στη χώρα μας, αν και ο πραγματικός προορισμός τους δεν είναι οι αγριόχοιροι, αλλά τα ελαφοειδή. Τα περισσότερα φυσίγγια με σφαιρίδια κατασκευάζονται στην Αμερική, όπου το κυνήγι των ελαφιών είναι πολύ δημοφιλές. 
Η μεγάλη ταχύτητα των ελαφιών σε συνδυασμό με τα πολύ πυκνά δάση της Αμερικής, δημιουργεί την ανάγκη χρήσης σφαιριδίων, τα οποία υιοθετήθηκαν στη χώρα μας, κυρίως εξαιτίας των πυκνών δασών στα οποία πολλοί κυνηγάμε τους αγριόχοιρους. Δυστυχώς όμως συχνά φτάνουμε σε υπερβολές και βλέπουμε κυνηγούς να χρησιμοποιούν σφαιρίδια σε μεγάλες αποστάσεις, κατορθώνοντας μόνο να τραυματίζουν τα ζώα, ή να αφαιρούν τη ζωή συνκυνηγών τους, δεδομένου ότι η διασπορά των σφαιριδίων είναι ανεξέλεγκτη, και η κινητική τους ενέργεια μεγάλη. 
Τα σφαιρίδια θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με πολύ μεγάλη προσοχή και μόνο σε πολύ μικρές αποστάσεις. Είναι πολύ προτιμότερο να μην πυροβολήσουμε καθόλου, παρά να σκορπίζουμε σφαιρίδια προς πάσα κατεύθυνση, όταν ο αγριόχοιρος βρίσκεται σε απόσταση μεγαλύτερη των 30-35 μέτρων. 
Το ιδανικό είναι να επιλέγουμε το φυσίγγι μας ανάλογα με το καρτέρι και τις δυνατότητες που μας δίνει. Η προκατάληψη σχετικά με τα μονόβολα πρέπει να πάει στο περιθώριο και να καταλάβουμε ότι είναι μακράν πιο αποτελεσματικό σε αποστάσεις που υπερβαίνουν τα 30 μέτρα και πηγαίνει πάντοτε εκεί που κοιτά το όπλο μας. 
Σε ότι αφορά τα όπλα, πολλοί έχουν την εντύπωση ότι το μεγάλο μήκος και η ισχύς πυρός τους κάνει πιο αποτελεσματικούς. Όπως έγραψα και πιο πάνω το μεγάλο μήκος κάνης είναι ανασταλτικός παράγων βλητικά και σκοπευτικά. 
Βλητικά, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι παραμορφώνει τα σφαιρίδια ή τα μονόβολα, με αποτέλεσμα να εκτρέπονται και να μην έχουμε βολές ακριβείας. Σκοπευτικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το μακρύ όπλο χρειάζεται χρόνο για να σκοπεύσει κάποιος σωστά. Αντίθετα ένα κοντό όπλο είναι πολύ πιο γρήγορο στην επώμιση και στη σκόπευση. Οι υπερβολές που βλέπουμε συχνά με τα Super magnum των 76 εκατοστών και τις αποθήκες που μπορεί να χωρέσουν ένα κουτί φυσίγγια, μόνο χαμόγελα προκαλούν, διότι για να σκοπεύσεις σωστά με ένα τέτοιο όπλο χρειάζεσαι ή βοηθό ή τρίποδο για να το στηρίζεις. 
Σε ότι αφορά τα σφαιρίδια, καλό είναι να γνωρίζουμε ότι όσο μεγαλύτερες είναι οι γομώσεις που χρησιμοποιούμε, τόσο μειώνεται η ταχύτητα των σφαιριδίων. 
Τέλος δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι στο κυνήγι αυτό δεν πυροβολούμε ποτέ !!!!! αν δεν βλέπουμε «κρέας». 
Αυτοί που χάθηκαν είναι πολλοί. Ας κάνουμε όλοι προσπάθεια για να μην θρηνήσουμε άλλους. 

 

Δείτε ΕΔΩ τα Πλάνα Συνδρομών!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα βουνού πόιντερ-σέττερ 2022: Κίσσαβος 24-25 Σεπτεμβρίου

Πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα βουνού πόιντερ-σέττερ 2022 - Τεράστιες Ελληνικές επιτυχίες Η Ελληνική κυνοφιλία βρέθηκε και πάλι στο επίκεντρο των εξελίξεων εξαιτίας του γεγονότος της πραγματοποίησης των...
36,298ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
8,480ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
clear sky
21.9 ° C
24.1 °
20.4 °
61 %
2.2kmh
0 %
Δε
25 °
Τρ
26 °
Τε
29 °
Πε
28 °
Πα
29 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ