Σάββατο, 20 Αυγούστου, 2022
ΑρχικήΚυνήγιΤο κυνήγι της μπεκάτσας

Το κυνήγι της μπεκάτσας

|

- Advertisement -

Το κυνήγι της μπεκάτσας απαιτεί καλά σκυλιά, γερά πόδια και σωστό εξοπλισμό.

Το κυνήγι της μπεκάτσας είναι ίσως το δημοφιλέστερο σε όλη την Ευρώπη και όχι μόνο. Η βελουδομάτα βασίλισσα του δάσους, με το μακρύ ράμφος, το περίεργο κεφάλι και την απρόβλεπτη συμπεριφορά, προκαλεί κυνηγούς και σκύλους και τους παρασύρει στο βασίλειό της, σαν σιωπηλή σειρήνα.

Για το κορμί της μπεκάτσας, κυνηγοί και κυνηγόσκυλα, μοχθούν επί ώρες στα δύσβατα δάση, στις λασπωμένες πλαγιές, στα υγρά βαλτοτόπια, αλλά και στα καταράχια όπου συναντάμε και την αρχόντισσα του βουνού και των βράχων.

Την μπεκάτσα θα τη συναντήσουμε αυτή την εποχή, στα πιο απίθανα μέρη και θα μας αιφνιδιάσει με το θορυβώδες «χορευτικό» της πέταγμα, δίνοντάς μας ελάχιστες ευκαιρίες για μία μελετημένη τουφεκιά.

- Advertisement -

Η συμπεριφορά της απέναντι στο σκύλο και στον κυνηγό είναι απρόβλεπτη και κατά κανόνα η πορεία της για να απομακρυνθεί, θα γίνει με ελιγμούς και πίσω από φυσικά εμπόδια.

Η Αχίλλειος πτέρνα της μπεκάτσας, είναι το σούρουπο όταν αναζητά τροφή ή το ξημέρωμα που ψάχνει για κατάλυμα, προκειμένου να περάσει με ασφάλεια την ημέρα.

Είναι νυκτόβιο πουλί που περιπλανιέται στο σκοτάδι για να βρει σκουλήκια ή μικρά σκαθάρια, τα οποία αποτελούν το βασικό της διαιτολόγιο, αλλά μόλις φανεί η πρώτη ανταύγεια του ήλιου, θα πετάξει για το ημερήσιο καταφύγιό της, το οποίο συνήθως είναι δυσπρόσιτο για τους θηρευτές της.

Οι συνήθειες της μπεκάτσας

Συχνά βέβαια τη συναντάμε και σε ανοιχτά μέρη, στα οποία σιτίζεται και κατά τη διάρκεια της ημέρας, όταν οι διατροφικές της ανάγκες το επιτάσσουν.

Βέβαια, κατά κανόνα διαλέγει πυκνούς θάμνους, πουρνάρια, βάτα, παλιούρια και ό,τι προσφέρει κάθε περιοχή για κάλυψη.

Ένας καλός σκύλος θα την εντοπίσει και θα την ξεσηκώσει, όμως κατά έναν ανεξήγητο λόγο, η μπεκάτσα γνωρίζει πως ο πραγματικός κίνδυνος δεν είναι ο σκύλος, αλλά ό ένοπλος κυνηγός, ο οποίος επιδιώκει να στείλει τα σκάγια του στο καυτό της κορμί.

Γνωρίζοντας λοιπόν ότι ο διώκτης της θα την βάλει στο στόχαστρο, διαλέγει κατά κανόνα διαδρομή διαφυγής, που περνά ανάμεσα σε δένδρα, κλαδιά, φυλλώματα, ή οτιδήποτε θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σαν ασπίδα που θα συγκρατήσει τα σκάγια του κυνηγού.

Η μεγάλη ταχύτητα της πτήσης της, απαιτεί για τον κυνηγό ταχύτατες, σχεδόν ενστικτώδεις, κινήσεις και πυροβολισμό που θα γίνει σε ελάχιστα δευτερόλεπτα, ακόμη και σε κλάσματα του δευτερολέπτου.

Για το λόγο αυτό, όσοι ασχολούμαστε με αυτό το υπέροχο θήραμα, χρειαζόμαστε κατάλληλο όπλο, ειδικά φυσίγγια, αλλά και προσεγμένο εξοπλισμό για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στη διάβασή μας μέσα από το αφιλόξενο για εμάς βασίλειό της.

Το όπλο στο κυνήγι της μπεκάτσας

Οι κατασκευαστές όπλων, στην προσπάθειά τους να αυξήσουν τις πωλήσεις τους και γνωρίζοντας ότι οι κυνηγοί της μπεκάτσας είναι πολλοί, περιλαμβάνουν στην γκάμα τους και κάποια όπλα, ειδικά σχεδιασμένα για το κυνήγι της βασίλισσας.

Τα λεγόμενα «μπεκατσοτούφεκα», είναι όπλα με μικρό βάρος, κοντές κάννες, χωρίς συσφίξεις και με εξαιρετική εργονομία.

Εξυπακούεται ότι το όπλο για την μπεκάτσα, πρέπει να έχει άριστη εργονομία και όσο το δυνατό λιγότερα χειριστήρια.

Η γρήγορη τουφεκιά δεν πρέπει να συγχέεται με τη βεβιασμένη. Το όπλο πρέπει να λειτουργεί σαν φυσική προέκταση των χεριών μας.

Ένα σπουδαίο θέμα στο κυνήγι και ιδιαίτερα σε αυτό το είδος, είναι η προσαρμογή του όπλου στα μέτρα μας.

Το εξατομικευμένο όπλο θα μας βοηθήσει να πετύχουμε το στόχο μας, χωρίς να μας απογοητεύουν οι συχνές αστοχίες.

Οι βασικές γνώσεις

Βέβαια, ο κυνηγός θα πρέπει να γνωρίζει τα βασικά για τη χρήση του λειόκαννου και να προπονείται συχνά.

Ένα όπλο με μικρό όγκο και σωστή κατανομή βάρους, είναι σαφώς πιο εύχρηστο από ένα άλλο.

Αν πρόκειται για δίκαννο, καλό είναι να επιλέξουμε όπλο με μονή σκανδάλη, διότι δεν χρειαζόμαστε διαφορετικές συσφίξεις ή φυσίγγια σε κάθε κάννη.

Κατά κανόνα την μπεκάτσα την πυροβολούμε σε μικρή απόσταση και σπάνια μας δίνει δεύτερη ευκαιρία.

Η έξοδος των καννών μπορεί να είναι κυλινδρική (*****) ή με μικρή σύσφιξη (****).

Στο εξωτερικό κυκλοφορούν κάννες με ειδικές ραβδώσεις, που σκοπό έχουν να διασκορπίζουν τα σκάγια με μεγαλύτερη ευκολία.

Τα φυσίγγια στο κυνήγι της μπεκάτσας

Η τουφεκιά της μπεκάτσας είναι σχεδόν ενστικτώδης και αυτό ανατρέπει πολλούς κανόνες της αθλητικής σκοποβολής.

Τα σκοπευτικά λάθη εδώ, είναι συχνά και αυτός είναι ο λόγος που χρησιμοποιούμε όπλα χωρίς ιδιαίτερες συσφίξεις.

Οι περισσότεροι κυνηγοί που έχουν εντρυφήσει σε αυτό το είδος κυνηγίου, χρησιμοποιούν φυσίγγια που διορθώνουν μικρά σκοπευτικά λάθη.

Τα φυσίγγια με την παραδοσιακή μάλλινη τάπα, δίνουν ευρύτερο κύκλο σκαγιών σε σύγκριση με εκείνα που έχουν πλαστική βυσμάτωση.

Στην αγορά υπάρχουν διάφοροι τύποι και ποιότητες, ενώ ανάμεσά τους θα βρούμε εύκολα αυτό που μας ταιριάζει.

Δημοφιλέστερα είναι τα φυσίγγια διασποράς, που κατασκευάζονται με πλαστικά βύσματα, τα οποία διασκορπίζουν τα σκάγια γρηγορότερα.

Προτεινόμενες λύσεις

Και εδώ υπάρχει ποικιλία και θα βρούμε φυσίγγια που δίνουν ικανοποιητικό κύκλο.

Δημοφιλέστερα σκάγια είναι τα νούμερα 8 & 9, αλλά υπάρχουν κατασκευαστές οι οποίοι προτείνουν και φυσίγγια με ανάμικτα νούμερα σκαγιών.

Στο παρελθόν κυκλοφορούσαν ειδικά σκάγια για την μπεκάτσα που είχαν κυλινδρική μορφή, ή ήταν πεπλατυσμένα.

Τα σκάγια αυτά εγκαταλείφθηκαν, διότι ήταν επικίνδυνα για τους κυνηγούς και τους σκύλους, καθώς έπαιρναν ανεξέλεγκτη πορεία και προκαλούσαν τραυματισμούς.

Μερικοί χρησιμοποιούν σκάγια Νο10 ή 11, αλλά προσωπικά δεν συμφωνώ, διότι συχνά τραυματίζουν τα πουλιά χωρίς να τα καταβάλουν.

Στους κυνηγετικούς κύκλους επικρατεί η άποψη, ότι η μπεκάτσα είναι ευάλωτη.

Αυτό είναι μύθος και οφείλεται στα ευαίσθητα φτερά της, που αν πληγούν δεν της επιτρέπουν να πετάξει.

Αν δεχθεί σκάγια στο σώμα μόνο, η μπεκάτσα δύσκολα παραδίδεται και συνεχίζει την πτήση της προς το άγνωστο.

Ένδυση και υπόδηση

Το κυνήγι της μπεκάτσας απαιτεί προσεγμένη ενδυμασία, διότι γίνεται σε αφιλόξενο περιβάλλον. Ένα παντελόνι αδιάβροχο με αναπνέουσα μεμβράνη είναι απαραίτητο.

Σήμερα υπάρχουν τέτοια ενδύματα, πολλά από τα οποία προβάλουν ισχυρή αντίσταση στα αγκάθια. Όσο λιγότερα ρούχα φοράμε, τόσο καλύτερα.

Τα αδιάβροχα υποδήματα, είναι εκ των ων ουκ άνευ σε αυτό το κυνήγι.

Πολλοί χρησιμοποιούν γαλότσες, αλλά προσωπικά προτιμώ τα μποτάκια με αδιάβροχη διαπνέουσα μεμβράνη.

Τέλος, πρέπει να φοράμε πάντοτε πορτοκαλί γιλέκο ή σακάκι, διότι στις περισσότερες περιπτώσεις, συναντάμε και άλλους κυνηγούς.

Είναι απαραίτητο να δηλώνουμε ανά πάσα στιγμή την παρουσία και τη θέση μας.

Τα σκάγια που περιγράψαμε πιο πάνω διασκορπίζονται σε μεγάλη έκταση. Οι τραυματισμοί σε αυτό το είδος κυνηγίου, δεν είναι καθόλου σπάνιοι.

Δείτε ΕΔΩ τα Πλάνα Συνδρομών!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το κυνήγι είναι κομμάτι της ψυχής μας!

Το κυνήγι είναι κομμάτι της ψυχή μας Με υπομονή περιμένω σαν παιδί για το αύριο. Θα με πάνε εκεί που μου αρέσει πολύ ή θα...
36,298ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
8,200ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
clear sky
28.3 ° C
29.5 °
25.8 °
49 %
2.1kmh
0 %
Σα
35 °
Κυ
34 °
Δε
32 °
Τρ
30 °
Τε
29 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ