spot_img
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΚυνήγιΤο κυνήγι κάνει καλό στην υγεία - Το είπαν οι ειδικοί και...

Το κυνήγι κάνει καλό στην υγεία – Το είπαν οι ειδικοί και δεν επιδέχεται αμφισβήτηση

|

Το κυνήγι κάνει καλό στην υγεία – Το είπαν οι ειδικοί και δεν επιδέχεται αμφισβήτηση

Οι λόγοι που το κυνήγι έχει φανατικούς οπαδούς σε όλο τον πλανήτη είναι πολλοί και ποικίλοι. Πλέον οι επιστήμονες προσθέτουν έναν ακόμα: Κάνει καλό στην υγεία! Όπως όλα δείχνουν, η επιστροφή των ανθρώπων σε έναν πιο φυσικό τρόπο ζωής, δεν έχει να κάνει καθόλου με μια μάταιη νοσταλγία του παρελθόντος αλλά αντίθετα είναι ο δρόμος προς το μακρινό μέλλον.

Η υιοθέτηση ενός τρόπου ζωής πιο κοντινού στην παράδοση, με αιχμή για πολλούς λόγους, το κυνήγι, μπορεί να προσφέρει μείωση του άγχους, να συμβάλλει στη δημιουργία ισχυρότερων κοινωνικών δεσμών και να βελτιώσει την υγεία. Εκεί καταλήγουν αρκετές έρευνες τουλάχιστον, την ώρα που στις ΗΠΑ όλο και ανθίζει η τάση που θέλει τους ανθρώπους να επιστρέφουν στη φύση!

Η δημοσιογράφος

«Στέκομαι σε ένα ξέφωτο στο δάσος αργά το απόγευμα. Εγώ και μια ντουζίνα άλλοι ενήλικες και έφηβοι έχουμε βγει για κυνήγι με τόξο. Το όπλο που χρησιμοποιώ χρονολογείται πριν από τουλάχιστον 50.000 χρόνια και αναπτύχθηκε από τους προγόνους μας, κυνηγούς-τροφοσυλλέκτες για να κάνει λίγο πιο εύκολη τη διαδικασία του δείπνου.

Το τόξο που κρατάω είναι χειροποίητο από ξύλο πορτοκαλιάς και νεύρα ελαφιού. Αν καταφέρω να χτυπήσω ένα ελάφι, μια αντιλόπη, ένα καριμπού ή ένα αγριογούρουνο, θα φάω καλά απόψε», λέει η Τζέσικα Κάριου Κραφτ, δημοσιογράφος σε μερικά από τα πλέον έγκριτα έντυπα όπως οι Times της Νέας Υόρκης, το Forbes, το περιοδικό The Atlantic, και συγγραφέας.

«Αλλά γιατί το σκέφτομαι αυτό; Τι νόημα έχει να μάθω να κυνηγάω την τροφή μου όταν μπορώ εύκολα να την παραγγείλω ακόμα και πατώντας μόλις λίγα κουμπιά στο κινητό μου τηλέφωνο», διερωτάται. Όπως εξηγεί η Κραφτ, που δηλώνει αντικομφορμίστρια, έτοιμη κάθε στιγμή να εγκαταλείψει την πόλη και τις ανέσεις της σύγχρονης ζωής, έχει έρθει η ώρα οι άνθρωποι να ανακτήσουν την ταυτότητα του κυνηγού- τροφοσυλλέκτη.

Μαζί της φαίνεται πως συμφωνούν εκατοντάδες άνθρωποι απ’ όλο τον κόσμο που κάθε χρόνο παρακολουθούν τις εκδηλώσεις «Earth skills» που διοργανώνονται στη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και άλλες χώρες και διδάσκουν στους συμμετέχοντες δεξιότητές όπως η αναζήτηση τροφής στη φύση, η επεξεργασία των δερμάτων, ο σχεδιασμός εργαλείων, η αναγνώριση των βοτάνων ακόμα και το απλό άναμα φωτιάς στην ύπαιθρο.

Η τάση αυτή, της επιστροφής στον παραδοσιακό τρόπο ζωής δεν είναι επουδενί ένα πισωγύρισμα. «Απλώς πορευόμαστε με όσα μπορούμε να κάνουμε με τα χέρια μας. Οι άνθρωποι ως είδος, άλλωστε, επιβίωσαν για σχεδόν 300.000 χρόνια χωρίς βιομηχανική ή ψηφιακή τεχνολογία και παρά την αποδεκτή και αποδεδειγμένη ποιότητα που η πρόοδος της επιστήμης έχει φέρει στη ζωή μας, είναι γεγονός πως κατά κύριο λόγο οδεύουμε σε ένα μέλλον ρυπογόνο, σπάταλο, και -το πιο σημαντικό- έτοιμο να καταρρεύσει.

Γιατί κυνήγι;

Πέραν της Τζέσικα, που είναι σαφές πως προτιμά έναν συγκεκριμένο τρόπο ζωής, είναι κι οι επιστήμονες που συμφωνούν στο ότι ο σύγχρονος τρόπος ζωής, μάς αρρωσταίνει.

Οι περισσότεροι γνωρίζουν ενστικτωδώς ότι το να είναι στη φύση τους κάνει καλό και η επιστήμη το αποδεικνύει και στο στοιχειοθετεί με ολοένα και περισσότερες μελέτες. Η μείωση του στρες, τα αυξημένα επίπεδα βιταμίνης D και η βελτιωμένη διάθεση είναι μερικά από τα ποσοτικά μετρήσιμα οφέλη μιας εξόδου στο δάσος.

Ο βιολόγος και ερευνητής κοινωνιοβιολογίας Έντουαρντ Όσμπορν Γουίλσον, έχει παρουσιάσει πολλές μελέτες σύμφωνα με τις οποίες η φύση είναι ευεργετική για την ανθρώπινη ψυχή.

Ο Γουίλσον έχει υποστηρίξει πως η επαφή με τη φύση και την άγρια ζωή έχει ευεργετικές επιπτώσεις στον οργανισμό μας και πως βιώνουμε άγχος και άλλα αρνητικά συναισθήματα όταν η έκθεση στη φύση δεν είναι αρκετή. Στην πραγματικότητα, ο σύγχρονος Αμερικανός, λένε έρευνες, περνάει τουλάχιστον το 92% του χρόνου του σε εσωτερικούς χώρους και τα δύο τρίτα αυτού του χρόνου κοιτάζοντας τις οθόνες.

Από τον Γουίλσον, αλλά και νωρίτερα, έχουν ανθίσει κι άλλες θεωρίες, σύμφωνα με τις οποίες το ανθρώπινο σώμα είναι εντυπωσιακά παρόμοιο με αυτό των προγόνων κυνηγών-τροφοσυλλεκτών. Απλώς ο τρόπος ζωής με τον οποίο μεγαλώνουν οι άνθρωποι δεν ευθυγραμμίζεται με αυτό που πραγματικά είναι. Παρά τις ψηφιακές παγιδεύσεις του 21ου αιώνα, ο άνθρωπος δεν παύει να είναι ένα δίποδο κοινωνικό ανθρωποειδές που ευδοκιμεί καλύτερα σε εξωτερικούς χώρους συλλέγοντας και προετοιμάζοντας φαγητό σε ομάδα.

«Αν δεν ήταν η τεχνολογική εξάρτηση και η έλλειψη εκπαίδευσης, δεν θα είχατε κανένα πρόβλημα να βρείτε όλα όσα χρειάζεστε στη φύση. Αυτός είστε ακόμα, αλλά οι περισσότεροι σύγχρονοι άνθρωποι δεν έχουν τη γνώση, τις δεξιότητες ή τη φυσική ικανότητα να ζήσουν πια στην άγρια φύση», καταλήγουν.

Από το στρες ως τη χοληστερίνη

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Εθνικό Κέντρο Πληροφοριών Βιοτεχνολογίας των ΗΠΑ, πέραν του άγχους, που είναι όλο και πιο διάχυτο και οδηγεί σε όλο και περισσότερες ασθένειες, η απομάκρυνση των ανθρώπων από τη φύση οδηγεί σε μια σειρά άλλων προβλημάτων όπως διαταραχές, κατάθλιψη, αϋπνία αλλά και μεταβολικές παθήσεις από διαβήτη και καρδιακές παθήσεις έως και καρκίνο, οδηγώντας έως και στον θάνατο.

Ο καθημερινός τρόπος ζωής για όλους σχεδόν τους σύγχρονους ανθρώπους έχει μεταβληθεί πολύ φτάνοντας να είναι μια καθιστική ζωή σε εσωτερικούς χώρους. Σχεδόν το 75% των Αμερικανών είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι και παρουσιάζουν προβλήματα με τη χοληστερίνη και την καρδιά τους. Η αύξηση των μη μεταδοτικών ασθενειών όπως όλα τα παραπάνω, επιδεινώνεται, αν όχι προκαλείται από την κακή διατροφή και την έλλειψη άσκησης.

Ενώ οι επιστήμονες συμφωνούν πως υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι όλα αυτά τα δεινά στον τρόπο ζωής επιδεινώνονται επίσης από τον πολλαπλασιασμό της τεχνολογίας στην καθημερινή μας ζωή και την απουσία έκθεσης στη φύση.

Μια από τις ενδείξεις αυτές είναι πως αυτές οι ασθένειες, οι μη μεταδοτικές, δεν πλήττουν τις κοινωνίες κυνηγών-τροφοσυλλεκτών που εξακολουθούν να ζουν παραδοσιακά. Οι ανθρωπολόγοι αλλά και οι βιολόγοι, έχουν μελετήσει πολλές φυλές προκειμένου να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα.

Για παράδειγμα, η φυλή Τσιμανέ της Βολιβίας, των οποίων η υγεία παρακολουθείται εκτενώς τα τελευταία είκοσι χρόνια από ανθρωπολόγους ερευνητές, παρουσιάζουν την καλύτερη υγεία της καρδιάς στον κόσμο και πολύ χαμηλά ποσοστά χρόνιων ασθενειών και άνοιας. Οι Τσιμανέ πιάνουν ή καλλιεργούν όλη την τροφή τους και περνούν έξι έως οκτώ ώρες την ημέρα έξω όντας ενεργοί χωρίς να εκτίθενται σε αστικούς ή γεωργικούς ρύπους.

Η δύναμη της χειραψίας

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science, οι άνθρωποι της ψηφιακής εποχής εξακολουθούμε από πολλές απόψεις να είμαστε οι άνθρωποι του Πλειστόκαινου (η γεωλογική περίοδος που περιλαμβάνει τη χρονική περίοδο 2.588.000 με 11.700 χρόνια περίπου πριν) απλά με μειωμένη δύναμη, πιο ισχνή οστική πυκνότητα και μακράν λιγότερο οξυμένες αισθήσεις.

Όπως σχολιάζει ο Ρίτσαρντ Ράνγκχαμ, βιολόγος ανθρωπολόγος στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, αυτές οι αλλαγές σημαίνουν ότι έχοντας απομακρυνθεί από τους άγριους προγόνους μας έχουμε στην ουσία εξημερωθεί γενετικά, όπως τα κατοικίδια και τα ζώα της φάρμας.

Σύμφωνα με μια μελέτη ακόμα και η δύναμη της χειραψίας μας έχει μειωθεί δραματικά, μόλις σε μία γενιά.

Δείτε επίσης: Κυνήγι και ψυχική υγεία – Αναφορές και μελέτες επιστημόνων συμπεριφοράς

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το κυνήγι λύκων ενισχύουν οι κυνηγοί δίπλα στους θηροφύλακες στην Ελβετία

Το κυνήγι λύκων ενισχύουν οι κυνηγοί δίπλα στους θηροφύλακες στην Ελβετία Στο μέλλον, οι κυνηγοί στο καντόνι Glarus θα πρέπει να υποστηρίξουν τους θηροφύλακες στη...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ