spot_img
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΚυνήγιΤο κυνήγι «φοράει» τήβεννο

Το κυνήγι «φοράει» τήβεννο

|

Το κυνήγι «φοράει» τήβεννο

Προπτυχιακό πρόγραμμα μάθημα για το κυνήγι στο Πανεπιστήμιο της Μοντάνα

Καθώς μία ροζ ανατολή του ηλίου “έλουζε” την κοντινή οροσειρά Rocky Mountain, μία ομάδα φοιτητών του Πανεπιστημίου της Μοντάνα συγκεντρώθηκε, μαζί με τους καθηγητές τους και δύο ανυπόμονα σκυλιά για μία εισαγωγή στο μάθημα για το κυνήγι πουλιών στα ορεινά.

Μία σπουδαία καινοτομία εισήχθη στο Πανεπιστήμιο της Μοντάνα, ένα από τα εγκυρότερα πολιτειακά πανεπιστήμια των ΗΠΑ, καθώς αποφασίστηκε από τη διοίκηση να ενταχθεί στο προπτυχιακό πρόγραμμα μάθημα για το κυνήγι, στο τμήμα Δασοκομίας και Διαχείρισης Άγριας Ζωής.

Στο βουνό

Οι υπεύθυνοι καθηγητές, που αγκάλιασαν με θέρμη το εγχείρημα, έκριναν πως ένα τέτοιο μάθημα δεν θα είχε κανένα νόημα να γίνει μέσα σε μία πανεπιστημιακή αίθουσα, κι έτσι πήραν τους φοιτητές με την ανατολή του ήλιου, τους έβγαλαν στο βουνό και ξεκίνησε το μάθημά τους. Τούς μίλησαν για διαμετρήματα, σκάγια, τσοκ, σκόπευση αλλά και τεχνικές κυνηγιού.

Οι περισσότεροι μαθητές δεν είχαν κυνηγήσει ποτέ πριν. Παρόλο που δεν έφεραν όπλα και δεν υπήρξε κάρπωση κατά τη δίωρη διδασκαλία, οι μαθητές σχόλασαν έχοντας καλύτερη κατανόηση του τι τραβά τους ανθρώπους στο κυνήγι.

Επιπλέον, όλοι τους σχημάτισαν την εντύπωση πως το ζητούμενο εν τέλει δεν είναι τόσο το ίδιο το θήραμα, αλλά η συντροφιά που σχηματίζεται με τους συναδέλφους κυνηγούς, τα σκυλιά και τέλος την ίδια τη φύση.

– “Είναι εκπληκτικά εδώ έξω”, είπε ο Τζακ Χάνσον, τελειόφοιτος που έχει επιλέξει την κατεύθυνση της βιολογίας. Όπως λέει ο ίδιος, πήρε μεταγραφή για το Πανεπιστήμιο της Μοντάνα πέρυσι, και περίπου την ίδια περίοδο αποφάσισε να δοκιμάσει το κυνήγι για πρώτη φορά στη ζωή του, όμως δεν είχε ιδέα πώς. Οι λόγοι που ήθελε να κυνηγήσει ήταν ποικίλοι, αλλά κυρίως εδράζονταν στην επιθυμία του να συνδεθεί περισσότερο με την τροφή του.

Πρωτόγνωρο και συγκλονιστικό

Ο Χάνσον και οι συμφοιτητές του πέρασαν ολόκληρο το φθινοπωρινό Σαββατοκύριακο στο 6.500 στρεμμάτων εθνικό πάρκο Theodore Roosevelt Memorial Ranch, ως μέρος των σπουδών τους για το μάθημα Διατήρησης Άγριας Ζωής, κι όπως είπε, η εμπειρία ήταν κάτι πρωτόγνωρο και συγκλονιστικό. Ο ίδιος βρίσκεται στο τέταρτο έτος των σπουδών του, όμως το μάθημα είναι ανοιχτό σε φοιτητές από οποιαδήποτε κατεύθυνση και έτος, με μόνη προϋπόθεση οι συμμετέχοντες να θέλουν να μάθουν για το κυνήγι.

– “Σχεδόν όλοι εμείς που είμαστε κυνηγοί μάθαμε από συγγενείς και φίλους”, δήλωσε ο καθηγητής του μαθήματος Τζόσουα Μίλσποου. “Υπάρχει ένα τέτοιο εμπόδιο σε όσους δεν είχαν αυτή την ευκαιρία. Οι μαθητές που είναι εδώ συχνά λένε πως πάντα τους ενδιέφερε να μάθουν περισσότερα, όμως δεν είχαν κάποιον να τους κατευθύνει σχετικά με το πώς να ξεκινήσουν. Και τους κάνουμε αυτή την εισαγωγή”, πρόσθεσε.

– “Αλλά αυτό που τελικά θα θέλαμε να δημιουργήσουμε εδώ δεν είναι κυνηγοί, αλλά πολίτες που κατανοούν τον ρόλο του κυνηγιού στην κοινωνία και στη διατήρηση”.

Ο Χάνσον είχε περιορισμένη εμπειρία στο κυνήγι προτού ξεκινήσει τα μαθήματα. Μόλις ο νεαρός από το Νιου Χάμσαϊρ μεταγράφηκε στο Πανεπιστήμιο της Μοντάνα πέρυσι, αποφάσισε να βουτήξει βαθύτερα στη δραστηριότητα που πέρυσι προσέλκυσε περισσότερους από 15 εκατομμύρια Αμερικανούς και απέφερε έσοδα πάνω από 800 εκατομμύρια δολάρια σε εθνικό επίπεδο.

«Συνδεδεµένος µε τη γη»

– “Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί λόγοι για τους οποίους θέλω να μάθω πώς να κυνηγώ”, είπε. “Υπάρχουν ηθικοί και περιβαλλοντικοί λόγοι και υποθέτω και πνευματικοί. Θέλω απλώς να είμαι περισσότερο συνδεδεμένος με τη γη και περισσότερο συνδεδεμένος με την τροφή μου. Αλλά δεν ήξερα το παραμικρό για το τι έπρεπε να αγοράσω και τι να το κάνω, μόλις το αγοράσω”, πρόσθεσε.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο ράντσο, 200 μίλια βόρεια της Missoula και που ανήκει στο Boone and Crockett Club, οι μαθητές έμαθαν για τις αρκούδες γκρίζλι και πώς να τις αποφεύγουν, τα βασικά του μαγειρέματος άγριων θηραμάτων, την ασφάλεια των πυροβόλων όπλων και την τοξοβολία, πώς να ντύνονται σωστά και γιατί τα φυσίγγια χωρίς μόλυβδο είναι καλύτερα για την άγρια ζωή και το περιβάλλον. Το βράδυ, οι φοιτητές μοιράστηκαν τις σκέψεις τους για τα γεγονότα της ημέρας, γράφοντας στα ημερολόγιά τους που απαιτούνται για την τάξη.

Η σηµασία της γνώσης!

Για τη Μάντισον Κρέιν, μία μεταπτυχιακή φοιτήτρια βιολογίας άγριας ζωής, η κάρπωση ενός θηράματος δεν ήταν μέσα στις πρωταρχικές της ανησυχίες.

– “Ωστόσο με ενδιαφέρει πολύ το μετά. Είναι μία σημαντική δεξιότητα να γνωρίζεις πώς να διαχειριστείς σωστά ένα ζώο που μόλις καρπώθηκες.” Η Κρέιν, η οποία μεγάλωσε στη Νέα Αγγλία σε μία οικογένεια που δεν κυνηγούσε, είπε ότι η έκθεσή της στον κόσμο του κυνηγιού ήρθε μέσα από την εργασία της.

– “Είχα μερικές πραγματικά εξαιρετικές ευκαιρίες να δουλέψω με κυνηγούς”, είπε η κοπέλα. “Και νιώθω ότι βρίσκομαι επιτέλους στη Μοντάνα για αρκετά χρόνια, ώστε να νιώσω άνετα και να κάνω αυτό το επόμενο βήμα”.

Όπως εξήγησε η Κρέιν, μία από τις πέντε γυναίκες που παρακολουθούν το μάθημα, το να βρίσκει μέντορες και να συνυπάρχει με άλλους συναδέλφους κυνηγούς είναι το κλειδί για να πετύχει ένα επίπεδο άνεσης με τη δραστηριότητα που εξακολουθεί να κυριαρχείται από άνδρες.

– “Ελπίζω με αρκετούς από τους συμφοιτητές μου κάποτε να βγούμε για κυνήγι μαζί. Σε ένα πλαίσιο εμπιστοσύνης και ομαδικότητας”.

Το µάθηµα

Το θέμα του ηθικού κυνηγιού, στην πραγματικότητα, είναι κεντρικό για τις εξωπανεπιστημιακές δραστηριότητες του Σαββατοκύριακου αλλά και το μάθημα που γίνεται στη συνέχεια μέσα στην τάξη. Το ίδιο, επίσης, είναι ο σεβασμός για τα ζώα που συλλέγονται – ένας σεβασμός που περιλαμβάνει τη χρήση κάθε δυνατού μέρους του θηράματος και τη σωστή απόρριψη των μερών που δεν μπορούν να αξιοποιηθούν.

– “Η ηθική είναι το άλφα και το ωμέγα, γιατί αισθανόμαστε έντονα ότι από εκεί πρέπει να ξεκινήσει το κυνήγι”, είπε ο Μίλσποου. “Η ηθική πρέπει να είναι το κρίσιμο χαρακτηριστικό που εξετάζουν οι άνθρωποι προτού βγουν στον κυνηγότοπο. Είναι αυτό που προσδιορίζει ποιος είναι ο δικός τους ατομικός κώδικας ηθικής και τι θεωρούν αποδεκτό”.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του μαθήματος, οι φοιτητές ενθαρρύνονται έντονα να εκφράσουν τις απόψεις τους για το κυνήγι ανεξάρτητα από το πόσο σχετίζεται ή όχι με το θέμα του μαθήματος.

– “Είναι σημαντικό να βάλουμε τα πάντα στο τραπέζι όταν μιλάμε για αυτό”, είπε και η έτερη καθηγήτρια Λίμπι Μέτκαλφ, ενώ ο Τζόελ Μέιερ, διακεκριμένος καθηγητής Διαχείρισης Βιοτόπων στο Πανεπιστήμιο της Μοντάνα συμφώνησε μαζί της. “Δεν θέλουμε τίποτα εκτός ορίων. Θέλουμε έναν ανοιχτό διάλογο με τους κυνηγούς, το κράτος, τους φορείς και την κοινωνία”. “Κάποιοι φοιτητές έρχονται με έναν βαθμό σκεπτικισμού”, πρόσθεσε. “Και για κάποιους είναι μία βαθιά εμπειρία. Έχουμε μαθητές που στο τέλος του μαθήματος λένε «Το κυνήγι δεν είναι για μένα… Και αυτό είναι εντάξει».

 

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το χιούμορ στο κυνήγι: Άδραξε αυτό που μπορείς

Το χιούμορ στο κυνήγι: Άδραξε αυτό που μπορείς Γεροντοπαλίκαρο ο Μιχάλης, ο πρωταγωνιστής της ιστορίας μας, κάτι παραπάνω από 50 ετών, απόφοιτος της Παντείου και...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ