Τρίτη, 31 Ιανουαρίου, 2023
ΑρχικήΚυνήγιΘηροφυλακήΟμοσπονδιακή Θηροφυλακή: Έργα και δράσεις - Βίντεο

Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή: Έργα και δράσεις – Βίντεο

|

- Advertisement -

Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή: Το έργο και οι δράσεις της μέσα από ένα βίντεο που ανάρτησε η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος.

Η Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή σήμερα

Οι φύλακες θήρας των Κυνηγετικών Οργανώσεων σήμερα ξεπερνούν τους 350, ενώ η δράση τους καλύπτει το σύνολο του Ελλαδικού χώρου. Είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι και εξοπλισμένοι µε κάθε µέσο που απαιτείται προκειμένου να επιτελούν µε επιτυχία το δύσκολο έργο τους, μέρα και νύκτα, αργίες, σε δύσκολες και ιδιόμορφες περιοχές.

Η διαδικασία πρόσληψής τους αφορά αυστηρούς και συγκεκριμένους όρους:

Συγκεκριμένα ακολουθείται η εξής διαδικασία:

 • επιβάλλονται συγκεκριμένα αυστηρά κριτήρια επιλογής κατόπιν διαγωνισμού το περιεχόμενο και η διαδικασία του οποίου καθορίζεται από το κράτος
 • οι φύλακες θήρας ορκίζονται ενώπιον της Εποπτεύουσας Αρχής, εάν εγκριθεί η πρόσληψη και εκδίδεται σχετική Απόφαση αναγνώρισης
 • η Εποπτεύουσα κρατική Αρχή εγκρίνει τη μηνιαία κίνηση των φυλάκων θήρας,
 • η Εποπτεύουσα κρατική Αρχή επιφορτίζει τους φύλακες θήρας για την εκτέλεση συγκεκριμένων δράσεων,
 • συμμετέχουν υποχρεωτικά σε σεμινάρια εκπαίδευσης και επιμόρφωσής,
 • η Εποπτεύουσα Αρχή εγκρίνει το λεπτομερές ημερολόγιο ενεργειών τους και καταχωρεί στα αρχεία της Υπηρεσίας τα αποτελέσματα κάθε βάρδιας των φυλάκων θήρας (έλεγχος, παραβάσεις κ.λπ).
 • οι φύλακες θήρας υπόκεινται στον πειθαρχικό έλεγχο του οικείου ΓΓ Περιφερείας, ο οποίος ορίζεται ως πειθαρχικός προϊστάμενος τους και ο οποίος μπορεί να άρει την αναγνώριση των εν λόγω φυλάκων θήρας (οπότε δεν μπορούν να ασκήσουν τις αρμοδιότητες τους άρα απολύονται υποχρεωτικά από τις Κυνηγετικές Οργανώσεις).

Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή

Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή – Ο ρόλος τους δεν περιορίζεται µόνο στα θέματα που έχουν άμεση σχέση µε την άσκηση της θήρας αλλά είναι πολυδιάστατος και πολυλειτουργικός:

 • παρεμβαίνουν σε ενέργειες που απειλούν το φυσικό περιβάλλον, όπως ρίψη μπαζών, εμπρησμοί, παράνομη βόσκηση, υλοτομία,
 • υποστηρίζουν ενεργά την πολιτεία κατά την εκδήλωση άσχημων καιρικών φαινομένων (πυρκαγιές, χιονοπτώσεις),
 • μεριμνούν για τη δημόσια υγεία μέσω της συνεχούς συγκέντρωσης και αποστολή δειγμάτων στη Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής για τη γρίπη των πτηνών και την επιτήρηση της Λύσσας,
 • συνδράμουν ενεργά στην υλοποίηση των προγραμμάτων που εκπονούν οι Κυνηγετικές Οργανώσεις (συλλογή δειγμάτων, επιστημονικά προγράμματα, φιλοπεριβαλλοντικό έργο)

Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή

Όλες οι προαναφερόμενες δράσεις υλοποιούνται προς εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος, ενώ η χρηματοδότηση τους προέρχεται αποκλειστικά από χρήματα που καταβάλλουν οι κυνηγοί ως συνδρομή στους κυνηγετικούς συλλόγους κατά την έκδοση των αδειών θήρας τους.
Οι θηροφύλακες επιβάλλεται κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας τους να φορούν την προβλεπόμενη στολή που τους χορήγησε η Ομοσπονδία, εκτός από περιπτώσεις όπου κρίνεται ότι δεν πρέπει να γίνουν αντιληπτοί κατά τη διάρκεια καταστολής εγκλημάτων κατά της φύσης. Είναι υποχρεωμένοι να φέρουν διαρκώς μαζί τους και να έχουν ανοιχτό το υπηρεσιακό τους τηλέφωνο για την αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών, ενώ όταν κρίνεται μπορούν να μετακινηθούν ανάλογα με τις ανάγκες όχι μόνο εντός των ορίων αρμοδιότητας του Κυνηγετικού Συλλόγου στην έδρα του οποίου βρίσκεται η θέση εργασίας τους, αλλά σε όλη την εδαφική περιφέρεια αρμοδιότητας της εργοδότριας Κυνηγετικής Ομοσπονδίας.

Σε καθημερινή βάση ο θηροφύλακας συμπληρώνει και υπογράφει, μετά το τέλος της υπηρεσίας του την Έκθεση Ελέγχου και το Τετράδιο Κίνησης & Ελέγχου βρίσκεται πάντα, κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας του θηροφύλακα, στο υπηρεσιακό του αυτοκίνητο.

Οι θηροφύλακες είναι εξοπλισμένοι με ειδικά τετρακίνητα οχήματα, σύγχρονο τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό, διόπτρες νυκτός, αλεξίσφαιρα γιλέκα, στολές εργασίας και κάθε άλλο μέσο που απαιτείται. Η θηροφύλακες έχουν τη δυνατότητα να λειτουργούν ομαδικά, να μετακινούνται έξω από τα στενά όρια του Νομού και να ελέγχουν προληπτικά και κατασταλτικά, μέρα και νύχτα, σε δύσκολες και ιδιόμορφες περιοχές αποτρέποντας και τους πιο θρασείς και επικίνδυνους παραβάτες της φύσης.

Ο κάθε θηροφύλακας έχει υποχρέωση να έχει συνεχή παρουσία στους κυνηγότοπους, στα καταφύγια άγριας ζωής και σε όλες τις περιοχές που χρήζουν προστασίας, πάντα σε συνεργασία με τις κατά τόπους κυνηγετικές οργανώσεις και τις δημόσιες υπηρεσίες που υπάγονται στο Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ο θηροφύλακας έχει το δικαίωμα να διενεργεί ελέγχους, καθώς αποτελεί ειδικό προανακριτικό όργανο και να καταγγέλλει κάθε παράνομη πράξη που μπορεί να προκαλέσει βλάβη η καταστροφή στο φυσικό περιβάλλον όπως φωτιές, παράνομες διανοίξεις δρόμων, καταστροφή βιοτόπων, παράνομη υλοτομία κτλ.

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βράβευση γυναικών που συμμετέχουν σε κυνήγι αγριόχοιρου από ΚΣΕ και Ε’ΚΟΗ

Βράβευση γυναικών που συμμετέχουν σε κυνήγι αγριόχοιρου από ΚΣΕ και Ε'ΚΟΗ Τις γυναίκες που συμμετέχουν στις ομάδες κυνηγών για τον έλεγχο του πληθυσμού των αγριόχοιρων...
37,834ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,931ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
197ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
15ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
10,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
scattered clouds
9.5 ° C
10.8 °
8.1 °
61 %
5.1kmh
40 %
Τρ
10 °
Τε
11 °
Πε
13 °
Πα
14 °
Σα
14 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ