Σάββατο, 25 Ιουνίου, 2022
ΑρχικήΚυνήγιΟ ιδανικός καιρός για λαγοκυνήγι

Ο ιδανικός καιρός για λαγοκυνήγι

|

Ο καιρός βάζει τις δικές του δυσκολίες στο κυνήγι, αλλά και τα εκπαιδευτικά του λαγού, αφού, άλλοτε είναι σύμμαχος κι άλλοτε εχθρός για τα σκυλιά…

Οι καιρικές συνθήκες, πότε ευνοούν και πότε δυσκολεύουν το ήδη πολύ δύσκολο έργο ενός λαγόσκυλου. Πολλοί, πριν ακόμη βγουν το πρωί από το σπίτι τους, συνηθίζουν να παίρνουν μία «γεύση» των καιρικών συνθηκών που θα ακολουθήσουν στη διάρκεια της ημέρας και, ανάλογα με αυτά που διαβάζουν στις ιστοσελίδες του καιρού ή εκείνα που διαπιστώνουν ιδίοις όμμασι, έχουν μία πρώτη εκτίμηση για τα όσα θα αντιμετωπίσουν στον κυνηγότοπο και αν οι συνθήκες που διαμορφώνονται θα είναι ευνοϊκές ή όχι για το κυνήγι. Οι πιο παρατηρητικοί ίσως να έχουν προσέξει, ότι και τα σκυλιά αισθάνονται τις διάφορες μεταβολές του καιρού, και συμπεριφέρονται ανάλογα με αυτές, πριν ακόμα βρεθούν στον κυνηγότοπο, ακόμα και κατά τη μεταφορά τους από το κλουβί στο αυτοκίνητο.

Νοτιάς και ζέστη

Αν, για παράδειγμα, στον κυνηγότοπο επικρατούν δυνατοί νότιοι άνεμοι που συνοδεύονται από θερμές αέριες μάζες, η ατμόσφαιρα είναι ξηρή και σχετικά αποπνικτική. Υπό αυτές τις συνθήκες, η ιχνηλασία και η συμπεριφορά των σκυλιών επηρεάζονται αρνητικά, και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό. Πέραν του δυνατού νοτιά, ένας άλλος παράγοντας που επηρεάζει αρνητικά την ιχνηλασία, είναι η παρατεταμένη ξηρασία που διατηρεί τη θερμοκρασία του εδάφους σε υψηλά επίπεδα. Οι πολύ ψηλές θερμοκρασίες, οι δυνατοί και ξεροί ή παγωμένοι βοριάδες, οι ομίχλες σε συνδυασμό με συννεφιά, οι δυνατές βροχές που δημιουργούν ρυάκια και σαρώνουν τα ίχνη του λαγού, συνιστούν κακές συνθήκες για την εργασία των λαγόσκυλων στον τομέα της εύρεσης και τους ξεδιαλύματος των ιχνών του λαγού.

- Advertisement -

Και, η αλήθεια είναι, πως τέτοιες συνθήκες (με εξαίρεση τους παγωμένους βοριάδες), είναι συνηθισμένες τις τελευταίες ημέρες των εκπαιδευτικών και στην διάρκεια της έναρξης του λαγοκυνηγίου. Επίσης, αρνητική επίδραση έχουν και κάποιες καταστάσεις που αφορούν το έδαφος, όπως η σκόνη, τα βράχια και οι πέτρες, το αμμώδες, και λιγότερο το γυμνό και χωρίς βλάστηση, έδαφος. 

Θετικές συνθήκες για ιχνηλασία

Στους παράγοντες που συμβάλουν θετικά στην ιχνηλασία κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και τους ζεστούς μήνες του φθινοπώρου, περιλαμβάνονται:

  • Η μέτρια υγρασία του εδάφους που σε συνδυασμό με τον ήλιο που βγαίνει, δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες ώστε τα σκυλιά να βρουν τους ντορούς και να τους ακολουθήσουν.
  • Οι ασθενείς, βόρειοι άνεμοι.
  • Η μικρής διάρκειας και έντασης βροχούλες, γιατί δεν θα χαλάσουν τα ίχνη του λαγού στο έδαφος.
  • Η άπνοια σε συνδυασμό με αίθριο καιρό
  • Το έδαφος με κοντό χορτάρι και γενικά με θάμνους και βλάστηση που κρατούν και διατηρούν σε καλή κατάσταση τα ίχνη του λαγού. 

Στο σημείο αυτό πρέπει να επισημανθεί, ότι, πολλά έμπειρα και με άριστες οσφρητικές ικανότητες σκυλιά, μπορούν και ανταποκρίνονται θετικά ακόμη και σε δύσκολες για την ιχνηλασία καταστάσεις. Αυτά, τα καλά σκυλιά, παρ’ όλες τις άσχημες συνθήκες που θα επικρατούν στο τερέν, όταν μετά από προσπάθεια ανακαλύψουν τα πρώτα ίχνη του λαγού, συνεχίζουν κανονικά το ψάξιμο του ντορού χωρίς να έχουν ιδιαίτερο πρόβλημα.  Γι’ αυτό είναι σκόπιμο, ειδικά τα νεαρά λαγόσκυλα, να βγαίνουν για εκπαίδευση ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν (εξαιρουμένων των ακραίων), ώστε σε συνδυασμό με τις συχνές εναλλαγές των κυνηγοτόπων (που έχουν στόχο την εξοικείωση τους με τα διαφορετικά είδη μορφολογίας εδάφους αλλά και βλάστησης), να αποκτήσουν εμπειρίες και να συνηθίσουν να ανταποκρίνονται θετικά σε όλες τις καταστάσεις. 

Μετά το ξεφώλιασμα

Από τη στιγμή που τα σκυλιά κάνουν τη δουλειά τους, ξεφωλιάζοντας τον λαγό, ο κυνηγός έχει τη δυνατότητα, από την διαδρομή που ακολουθεί ο αυτιάς, να διαπιστώσει αν πρόκειται για αρσενικό ή θηλυκό άτομα, έμπειρο, ή μικρής ηλικίας. Οι ενήλικοι αρσενικοί λαγοί (ειδικά οι πιο «μαστορεμένοι»), όταν ξεφωλιαστούν συνηθίζουν να κάνουν μια αρκετά μεγάλη και επιμήκη διαδρομή στην αρχή, και στη συνέχεια, αφού έχουν απομακρυνθεί πολύ από τα σκυλιά αλλάζουν κατεύθυνση προσπαθώντας να έχουν τον άνεμο πάντα από πίσω και παράλληλα προς την πορεία τους, δυσκολεύοντας έτσι το έργο των σκυλιών. Ο καταδιωκόμενος θηλυκός λαγός αντίθετα, κάνει μικρότερης διαμέτρου κύκλους γύρω από τη φωλιά, και περνώντας από τα ίδια σημεία ή κάνοντας διάφορα κόλπα και πονηριές, προσπαθεί να μπερδέψει την ιχνηλασία των σκυλιών, ενώ συνήθως «γιατακιάζει» πρόχειρα όταν καταλάβει ότι άφησε αρκετά πίσω τα σκυλιά, έχοντας όμως όλες τις αισθήσεις σε εγρήγορση. Σε περίπτωση όμως που μια θηλυκιά έχει στη φωλιά της μικρά και ξεφωλιαστεί από τα λαγόσκυλα, διανύει και αυτή όπως και το έμπειρο αρσενικό μια επιμήκη (ευθεία) διαδρομή μεγάλης διάρκειας, έτσι ώστε να απομακρύνει όσο μπορεί τους διώκτες της από τη φωλιά. 
Οι μικρότεροι σε ηλικία λαγοί, διανύουν μικρότερες αποστάσεις κατά τις νυχτερινές ώρες και σε κοντινή απόσταση από το γιατάκι, με αποτέλεσμα να είναι ευκολότερη η ανακάλυψή τους από τα σκυλιά. Οι άπειροι λαγοί, είτε είναι αρσενικοί είτε θηλυκοί, όταν ξεφωλιαστούν από τα σκυλιά κάνουν κάποιους ελιγμούς (ζιγκ –ζαγκ), και στη συνέχεια κινούνται περιμετρικά και σε σχετικά μικρή ακτίνα από τη φωλιά, με συνέπεια να γίνονται εύκολος στόχος για τον κυνηγό, ενώ μερικές φορές συλλαμβάνονται κιόλας από τα σκυλιά που μπορούν να αναπτύξουν μεγάλες ταχύτητες, όπως π.χ. οι Κρητικοί Ιχνηλάτες, ειδικά αν η μορφολογία του εδάφους είναι ευνοϊκή.
Τα νεογέννητα λαγουδάκια αντίθετα είναι πολύ σπάνιο να ανακαλυφθούν από τα σκυλιά, γιατί η «μητέρα» φύση έχει φροντίσει να τους παρέχει πλήρη κάλυψη, έτσι ώστε να προστατεύονται από τους φυσικούς τους εχθρούς. 
Είναι αλήθεια ότι κάποιος για να γίνει καλός λαγοκυνηγός πρέπει πρώτα να είναι καλός γνώστης της εκπαίδευσης και καλός χειριστής των σκυλιών, να γνωρίζει καλά τη συμπεριφορά των λαγών και ταυτόχρονα να ξέρει πολλά και καλά λαγοτόπια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βίντεο: Αγριογούρουνα εγκαταστάθηκαν σε αυλή σπιτιού στην Θεσσαλονίκη – Ρήμαξαν όλα τα οπωροφόρα!

Αγριογούρουνα εγκαταστάθηκαν σε αυλή σπιτιού στα Πεύκα Θεσσαλονίκης Συνολικά 25 αγριόχοιροι, 3 σκρόφες και 22 μικρά, έκαναν επιδρομή στην αυλή του μέχρι πρότινος προέδρου του...
36,298ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
7,910ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
clear sky
28.1 ° C
29.6 °
25.5 °
44 %
2.2kmh
0 %
Σα
27 °
Κυ
33 °
Δε
32 °
Τρ
33 °
Τε
33 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ