Σάββατο, 13 Αυγούστου, 2022
ΑρχικήΚυνήγιΟ “επιστήμονας” λαθροθήρας

Ο “επιστήμονας” λαθροθήρας

|

- Advertisement -

 

Κατ αρχήν πρέπει να σημειωθεί, ότι ο λαθροθήρας δεν είναι απαραίτητα κυνηγός, ούτε και χρησιμοποιεί πάντα πυροβόλο όπλο. Ενίοτε η λαθροθηρία γίνεται με θηλιές, με δίχτια, με αγγίστρια και διάφορες περίτεχνες παγίδες. Αλλά θέμα μας, δεν αποτελεί ο παραδοσιακός και παρωχημένος σήμερα τύπος, που σε αλλοτινές εποχές εξασφάλιζε με αυτές τις μεθόδους το βδομαδιάτικο κρέας της φαμίλιας του.

Δεν έχει ακόμα να κάνει με τη μόρφωση και την ενημέρωση του κατοίκου της υπαίθρου, που εφαρμόζει τις τακτικές των παπούδων του και δεν έχει αντιληφθεί ότι παρήλθαν ανεπιστρεπτί τα χρόνια της αφθονίας. Μα ούτε ακόμα και με τον «πονηράκια» που το έχει αντιληφθεί απόλυτα και γι αυτό πουλά την λεία του σε τσουχτερές τιμές.

 

Το προφίλ του σύγχρονου λαθροθήρα

- Advertisement -

Στο στόχαστρο βρίσκεται ο σύγχρονος κυνηγός με άδεια θήρας, άδεια οπλοκατοχής και μπόλικες γνώσεις περί κυνηγίου.

Είναι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρηματίες, υψηλόβαθμα στελέχη μεγάλων εταιριών, άνδρες των σωμάτων ασφαλείας, κρατικοί λειτουργοί, ιδιωτικοί υπάλληλοι και άλλοι διαφόρων επαγγελματικών δραστηριοτήτων.

Οι πολλοί μάλιστα με μόρφωση δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και κάποιοι…με μεταπτυχιακό.

Όλοι τους όμως έχουν ένα κοινό γνώρισμα, ιδιαίτερα όταν η κουβέντα περιστρέφεται στο κυνήγι. Έχουν στο πρόσωπο την έκφραση της Παρθένου Μαρίας και μόνο αν τους καλοκοιτάξεις θα διακρίνεις στο βάθος των ματιών τους την μικρή λάμψη της πονηριάς.

 

kynigetiki\-omospondia\-peloponissou_small

> Γ’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου: Κατασχέσεις Και Μήνυση Για Καρτέρι Μπεκάτσας!

 

Εκατόμβες για το ονόρε

-τι έγινε Γιώργο, τα σακατέψατε πάλι τα ορτύκια; λέω σε έναν δίμετρο σαρανταπεντάρη κυνηγό

-άσε που να στα λέω….σε ένα «ταμπάνι» 20-30 στρεμάτων, έξη νοματαίοι πήραμε περισσότερα από ….κόσια πουλιά.

-και δεν σκοτωθήκατε μεταξύ σας βρε αθεόφοβοι;

-για να πω την αλήθεια 2-3 σκάγια με γδάρανε στο σβέρκο, αλλά το κατάλαβα αφού τελείωσε το πανηγύρι. Και να σκεφτείς ότι η όλη ιστορία κράτησε 2 ½ ώρες μόνο. Σκυλιά και κυνηγοί γίναμε λιώμα από την ζέστη και την κούραση…άσε που χορτάσαμε κιόλας πουλιά και τουφεκιές.

-είπα κι εγώ αδελφέ μου, σάμπως σας κόπηκε πρόωρα η όρεξη. Και δεν μου λες, τα πουλιά σας τα έριξε ο Θεός…μήπως σας πέρασε για Εβραίους στην έρημο;

-έλα κόψε την πλάκα. Εγώ σου μιλάω σοβαρά. Με το «μαραφέτι» κατέβηκαν τα ορτύκια και μάλιστα με εργαλείο μεγάλης εμβέλειας

-και πως δεν σας έχουν ανακαλύψει ακόμα βρε Γιώργο. Οι θηροφύλακες βρίσκονται στο πόδι καθημερινά Σεπτέμβρη και Οκτώβρη.

-εμ, εδώ είναι η μαγκιά φίλε μου!

 

komath_small

> Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή Της ΚΟΜΑΘ: Μήνυση Σε Άτομο Για Θηλιές Στην Χαλκιδική

 

Η λέξη «κλειδί»

Αυτή η τελευταία λέξη, η «μαγκιά» είναι η μαγική λέξη και το κίνητρο του σύγχρονου λαθροθήρα. Γι αυτή ξοδεύεται, ρισκάρει και ονειρεύεται. Με την «μαγκιά» ξυπνά και με αυτή κοιμάται από την μέρα που αρχίζει το κυνήγι.

Και μηχανεύεται διαρκώς πώς να διαφύγει των κινδύνων που ελοχεύουν.

Εκσυχρονίζεται η Θηροφυλακή, νάσου στη φόρα νέες μέθοδοι λαθροθηρίας και νέοι τρόποι διαφυγής. Γιατί έτσι και πιαστείς, χάνεις πόντους, ξεφτιλίζεσαι και γίνεσαι επικίνδυνος για το συνάφι.

 

Λαθροθήρας με “πιστεύω”

Λαγοκυνηγός με όνομα στα βουνά της Στερεάς Ελλάδας, κοντά στα 50 και στέλεχος μεγάλης ιδιωτικής εταιρίας. Λάτρης του κυνηγιού από τα εφηβικά του χρόνια και μυημένος στα μυστικά του από τον παπού. 

Λαθροθήρας και ο παπούς, όχι όμως με την σημερινή του έννοια. Ο νέος όμως, ο περί ου ο λόγος, ξεπέρασε κατά πολύ τον γέροντα. Και όχι μόνο στο θέμα της υπέρβασης του ορίου κάρπωσης, αλλά και στο κυνήγι απαγορευμένων θηραμάτων. 

Την τελευταία μάλιστα 10ετία, εκτός από το λαγοκυνήγι, συμμετέχει και σε ομάδα γουρουνάδων, που συχνά κυνηγά μέσα στα καταφύγια άγριας ζωής. Όχι όμως τα μέλη της ομάδας, αλλά οι ιχνηλάτες σκύλοι που παρακολουθούνται με GPS.

-το σαβατοκύριακο πήρα δύο λαγούς και ένα «αγρίμι», μου είπε με έκφραση απέραντης ικανοποίησης

-τι εννοείς «αγρίμι» τον ρώτησα με περισσή αφέλεια

-ζαρκάδι πουλοκυνηγέ, που περπατάς και σκοντάφτεις, γιατί μόνο ψηλά κοιτάς.

-και δεν φοβήθηκες μην σε «τσιμπήσουν»; ολόκληρο ζωντανό είναι, πώς το κουβάλησες διάβολε;

-φοβήθηκα, αλλά εδώ βρίσκεται η γλύκα. Πώς να καταφέρεις να δραπετεύσεις από τον κυνηγότοπο χωρίς να γίνεις αντιληπτός. Να νιώθεις την καρδιά σου έτοιμη να σπάσει σε κάθε στροφή του δρόμου, όπου συχνά στήνουν μπλόκα οι Δασικοί. 

Κι όταν με το καλό φτάσεις, να νιώθεις εκείνο το υπέροχο τρέμουλο στα πόδια.

-τι λες βρε άνθρωπε, βρίσκεις ευχαρίστηση σε αυτό το ψυχοβγάλσιμο, μόνο και μόνο για να αποκομίσεις ένα απαγορευμένο τρόπαιο;

-όσο και να στο εξηγήσω, πάλι δεν θα με καταλάβεις. Για «μαστούρα» πρόκειται. Αλλά στάσου έχω ένα ατράνταχτο επιχείρημα, που θα σε κάνει να πιάσεις το νόημα. Σε ενοχλεί ο θόρυβος που κάνουν οι μηχανές μεγάλου κυβισμού; Σίγουρα θα απαντήσεις καταφατικά και δεν σε αδικώ. Αν όμως ρωτήσεις έναν μηχανόβιο γιατί γκαζώνει τέρμα στην ανηφόρα και ξεκουφαίνει τον κόσμο με τα πολλά ντεσιμπέλ, ξέρεις τι θα σου απαντήσει;

“καβάλησε και συ μπάρμπα αυτό το «θηρίο», μαστούρωσε με τα γκάζια και την αδρεναλίνη της ταχύτητας και μετά έλα να μου πεις αν άκουσες τίποτα”

 

Ψυχοσωματική Εξάρτηση

Με τα χρόνια που κουβαλώ στις πλάτες μου, αρχίζω να μπαίνω κάπως στο σκεπτικό των γραφικών και ταυτόχρονα υπερ-σύγχρονων λαθροθήρων.

Άλλωστε η επιλογή της λέξης “επιστήμονας” δεν είναι τυχαία. Γιατί δεν είναι διόλου εύκολο να ξεγλυστράς σαν το χέλι από τους θηροφύλακες και τους δασικούς και να καλύπτεις μία μεγάλη απόσταση κουβαλώντας την παράνομη λεία. Χρειάζεται καλή γνώση του χώρου, τεχνική επάρκεια και περίσσεια τόλμη. Προτερήματα που αν τα χρησιμοποιούσαν σε άλλον χώρο, θα πρώτευαν μετ επαίνου.

Στον λαθροθήρα η παρανομία κυλάει στις φλέβες του και ένα μεγάλο τμήμα του εγκεφάλου του είναι δοσμένο σε αυτή. Και το βέβαιο είναι, ότι από αυτή την «εξάρτηση» δεν πρόκειται να απαλλαγεί εφ όρου κυνηγετικής ζωής.       

 

Kynigesia T-Shirt | Πλάνα Συνδρομών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τηλεδιάσκεψη του Σωματείου Θηροφυλάκων με τους Υφυπουργούς Περιβάλλοντος

Τηλεδιάσκεψη του Σωματείου Θηροφυλάκων με τους Υφυπουργούς Περιβάλλοντος την Δευτέρα 01/08 Τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 01/08/2022 μεταξύ του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου Θηροφυλάκων Κυνηγετικών Οργανώσεων...
36,298ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
8,110ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
few clouds
25.4 ° C
27.3 °
22 °
45 %
4.1kmh
20 %
Σα
31 °
Κυ
32 °
Δε
30 °
Τρ
33 °
Τε
34 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ