Τρίτη, 29 Νοεμβρίου, 2022
ΑρχικήΚυνήγιLifestyleΓιορτινοί προορισμοί

Γιορτινοί προορισμοί

|

- Advertisement -

 

- Advertisement -

Πλησιάζει ο Δεκέμβρης και κάποιοι κυνηγοί ανοίγουν, όχι τους χάρτες πια, άλλα τους υπολογιστές προκειμένου να προετοιμάσουν τις γιορτινές εξορμήσεις τους, συνδυάζοντας διακοπές με κυνήγι. Η «Κυνηγεσία» σας προσφέρει στο… πιάτο μερικούς όμορφους προορισμούς που θα σας ανταμείψουν από κάθε άποψη.

 

Με το που θα «βγει» ο Οκτώβρης και το «Όχι» στο φθινόπωρο θα γίνει ένα αβίαστο «ναι» στον χειμώνα που καλπάζει, αρχίζουν τα χριστουγεννιάτικα στολίδια να παίρνουν θέση στο νου. Τα σωσίβια ροζ φλαμίνγκο και οι αιώρες έχουν μαζευτεί βιαστικά και οι βιτρίνες των καταστημάτων δίνουν θέσεις στους Αγιοβασίληδες…

Χριστούγεννα φθάνουν και ο κυνηγός, ο ταξιδιάρης, ο κυνηγός που πρώτα την κρίση έχει τουφεκίσει κι έπειτα τα θηράματα του, καταστρώνει σχέδια απόδρασης για τις μέρες των αργιών, που, παρεμπιπτόντως, εφέτος «πέφτουν» ιδανικά: Δευτέρα τα Χριστούγεννα, που σημαίνει τετραήμερο γεμάτο, Δευτέρα κι η Πρωτοχρονιά, που σημαίνει ένα ωραίο τριήμερο, με αλλαγή του χρόνου στα βουνά της ωραιότερης χώρας του κόσμου (με τους χειρότερους κατοίκους…), την Ελλάδα! Κάποτε άνοιγες τους χάρτες και παλιά αφιερώματα περιοδικών για να βρεις τον προορισμό σου. Τώρα αρκεί ένα σερφάρισμα στο διαδίκτυο και ολόκληρος ο κόσμος ανοίγεται μπροστά σου!

Οι οικογενειάρχες κυνηγοί, τώρα, το μόνο που έχουν να φροντίσουν είναι συντροφιά για την οικογένεια τα πρωινά και επιλογή θηράματος. Όλο και κάποιος φίλος ακολουθεί για να γεμίσει το κενό, χρονιάρες μέρες, και να μετριάσει την γκρίνια συζύγου και τέκνων. Η δεινότητα του καλού κυνηγού – οικογενειάρχη, έγκειται στο να «σερβίρει» ως ιδανικό τον τόπο που εκείνος και οι «δικοί του» συγκυνηγοί θα επιλέξουν, στους αδαείς συνοδοιπόρους του.

Και η περιπέτεια αρχίζει.

 

Στην Πελοπόννησο

 

Τις μέρες τις στερνές του χρόνου, οι τσίχλες (ανάλογα πάντα τις καιρικές συνθήκες) κάνουν πάρτι στα λιόφυτα της νότιας Πελοποννήσου. Οι τσιχλάδες λοιπόν επιλέγουν Καλαμάτα ή Σπάρτη για τα πρωινά τους καρτέρια και για κοσμοπολίτικη βραδινή ζωή, όχι μόνο οικογενειακής ατμόσφαιρας. Στον τόπο της Ωραίας Ελένης οι τσιχλότοποι πολλοί και σε καλές ήμερες προσφέρουν συγκινήσεις στους κυνηγούς. Λογγανίκο και Γεωργίτσι μονοπωλούν το ενδιαφέρον όσων γνωρίζουν τα «καλά μέρη». Στην Καλαμάτα πάλι όπου λιόφυτο και τσίχλες, διαλέγεις και παίρνεις. Κι αν έχεις τις άκρες σου για γουρούνια, θα φύγεις φορτωμένος κρέας και εμπειρίες. Τα αγριογούρουνα… σεργιανίζουν στα χωριά της Μεσσηνίας…

Στις μεγάλες πόλεις θα ήταν αδόκιμο να προτείνουμε χώρους διαμονής. Θα θεωρείτο, και σωστά ίσως, ως ένα είδος διαφήμισης. Οι προσφορές πολλές για τις γιορτινές μέρες, μπαίνεις στο Internet, επιλέγεις ξενοδοχείο, επιλέγεις τιμή και στάνταρ και αποφασίζεις.

Για βραδινές όμως εξορμήσεις, για τι άλλο εκτός από φαγητό, θα μπορούσαμε να προτείνουμε εκ πείρας: στην Σπάρτη «Η Κάππαρη» και ο «Βασσαρόγαμπρος» καλύπτουν και τα πιο απαιτητικά γούστα.

 

Στ’ Άγραφα

 

«Ο τόπος μας είναι φτωχός, έχουμε όμως ανθρώπους με πλούσια ψυχή», είχε πει κάποτε ένας Αγραφιώτης ορεσίβιος, χαρακωμένος από τα χρόνια και της μοίρας τα χτυπήματα. Και είχε δίκιο. Τα Άγραφα δεν είναι ούτε ο πλούσιος τουριστικός τόπος της Παρνασσίδας, ούτε ακόμη και της Ανατολικής Ευρυτανίας. Τα Άγραφα προσφέρονται κυνηγετικά για φάσσες μέχρι τα τελειώματα του Φλεβάρη, για γερακότσιχλες και ελατότσιχλες, για λαγό και για τους δικτυωμένους για γουρούνια. Τα Άγραφα είναι σκληρός ορεινός όγκος με μαλακούς ήρεμους και φιλόξενους ανθρώπους. Από τ’ Άγραφα θα φύγεις φορτωμένος μέλι αγνό, εικόνες ανεκτίμητες και αναμνήσεις που θα σου γλυκαίνουν τις πικρές μέρες. Ο ξενώνας των αδελφών Μάκκα, στην Κρέντη προσφέρει ό,τι αναζητεί ο σύγχρονος ταξιδευτής: άνεση, ζέστη, καλό φαγητό και παρεΐστικη ατμόσφαιρα. Κυνηγοί ο Αργύρης, ο Κωστής και ο Γιώργος θα σε κατατοπίσουν για τα περάσματα της φάσσας και τους τόπους τους καλούς κι αν έχουν τον χρόνο (πράγμα δύσκολο) θα σε πάρουν στα καρτέρια για «γρουν».

Αν δεν γευτείς τα κρέατα στην ψησταριά του Δημήτρη και του Αποστόλη, στην πλατεία της Κρέντης, θα φύγεις φτωχότερος από την περιοχή. Μία εκδρομή μέχρι το χωριό Αγραφα, οδηγώντας πλάι στον Αγραφιώτη ποταμό επιβάλλεται, επίσης επιβάλλεται το γεύμα στον Νερόμυλο λίγο έξω από το χωριό πλάι στο ποτάμι. Πέστροφα άγρια και κρεατικά και πίτες και ό,τι τραβάει η όρεξή σας. Άντε μετά να βγεις για κυνήγι, όταν πνιγείς στα τσίπουρα και στα κοψίδια…

Επίσης στην περιοχή των Ευρυτανικών Αγράφων θα αναζητήσεις την μπεκάτσα, σε τόπους όπως η Βίνιανη. Το καφενείο του Μήτσου του Τσέτσου στη Νέα Βίνιανη φιλόξενο και έτοιμο να σου προσφέρει ό,τι επιθυμήσεις.

 

Στην Πρέβεζα και τα Γιάννενα

 

Κι αν οι ορεινοί όγκοι σου πέφτουν λίγο δύσκολοι, υπάρχουν και τα θαλασσινά υψόμετρα. Στην Πρέβεζα διανυκτερεύεις και εξορμάς στους γύρω τόπους για μπεκάτσα, τσίχλα και υδρόβια στις χωραφιές. Οι επιλογές διαμονής κι εδώ πολλές, που απευθύνονται σε όλα τα βαλάντια και γούστα. Επίσης για φαγητό στην πόλη της Πρέβεζας θα βρεις τα πάντα σε υψηλή ποιότητα. Κι από την Πρέβεζα τι είναι τα Γιάννενα, αν θέλεις να επισκεφτείς κυνηγότοπο και πόλη κορυφής; Ούτε μια ώρα δρόμος. Κι όταν μιλούμε για Γιάννενα, οι κυνηγοί οι ψαγμένοι γνωρίζουν τις αρετές της περιοχής.

Κυνήγι για όλα τα γούστα, φαγητό πρώτης ποιότητας, εκδρομές στην μοναδική ηπειρώτικη φύση και συνάντηση με την… ιστορία. Διαμονή; Από πού να αρχίσεις; Ο κάμπος της Κόνιτσας προσφέρεται για μπεκάτσες και τσιχλοκότσιφα, άρα διαμονή στα Ζαγοροχώρια! Κάθε χωριό και δύο τρεις ξενώνες με προσωπικότητα. Κι αν πεις για φαγητό; Παράδεισος! Αν πάλι επιλέγεις μεγάλες πόλεις για διαμονή, η πόλη των Ιωαννίνων, μία από τις ωραιότερες της Ελλάδας, σε αποζημιώνει και σε γυρίζει πίσω στο χρόνο. Το κυνήγι – κυνήγι όμως και πέριξ της πόλεως, σε κοντινές αποστάσεις τα θηράματα αφθονούν. Γνώσεις και διασυνδέσεις χρειάζονται!

Αλλά Ήπειρος δεν είναι μόνο Πρέβεζα και Γιάννενα. Είναι και Άρτα και Τζουμέρκα και Θεσπρωτία. Όλοι κυνηγότοποι και όλοι χειμερινοί ταξιδιωτικοί προορισμοί υψηλού επιπέδου. Διαλέγετε και παίρνετε!

 

Πάμε Βόρεια

 

Υπάρχουν ακόμη Έλληνες που δεν τρομάζουν τα διόδια, δεν φοβούνται το καύσιμο, αγνοούν την κρίση, ή το κυνήγι είναι ακόμη γι’ αυτούς φιάλη οξυγόνου στην αποπνικτική ατμόσφαιρα των καιρών μας. Αυτοί, λοιπόν δεν φοβούνται και τα χιλιόμετρα.

Έβρος και όποιος αντέξει! Λουτρά με τον ξενώνα της Ισιδώρας. Πρωινό καρτέρι στις χωραφιές για χήνες, απογευματινό για παπιά. Έβρος, ο παράδεισος των υδρόβιων. Χωριά κυνηγοτόπια; Σημειώστε: Αισίμη, Κορνοφωλιά, Μάγγανα. Οι φάσσες περνούν σαν τα ψαρόνια, όταν τις «κατεβάζει» ο καιρός. Οι μπεκάτσες πετάγονται σαν τα ορτύκια… Γουρούνια; Όρεξη και παρέα να ‘χεις. Κι από φαγητό; Πομακοχώρια με ανατολίτικους μεζέδες, Αλεξανδρούπολη με ψαρομάγαζα που θα ζήλευε κι ο Δουράμπεης…

Κι αν ο Έβρος πέφτει μακριά, η Ξάνθη είναι ένα νομό πίσω… Κίρνος, Ηλιόπετρα, Θαλασσιά, Δασοχώρι. Θέλετε κι άλλες περιοχές. Αν αποκαλύψουμε τα μυστικά της Ξάνθης θα μας κυνηγήσουν οι φανατικοί φίλοι της. Διαμονή μέσα στην πόλη σε εξαιρετικά ξενοδοχεία. Φαγητό, στην «Ξανθίππη», ανεπιφύλακτα. Κορυφαίο! Κι αν ψάχνεσαι όλο και κάτι ξεχωριστό θα βρεις στα μικρά χωριά της περιοχής.

Κι αν πάλι δεν θέλεις να φθάσεις ίσαμε το απώτατο όριο της Ελληνικής επικράτειας, προτείνουμε Γρεβενά για δύο λόγους: τα κυνηγοτόπια, όπως Μικρολίβαδο (με τον συμπαθητικό ξενώνα), Σιταράς, Καλλιθέα, Μηλιά και, και… Και ο δεύτερος λόγος; «Αυλαίς», ο ναός των άγριων μανιταριών. Εστιατόριο που ειδικεύεται στον ξεχωριστό μύκητα τον οποίο μαγειρεύει με ό,τι τρόπο φανταστείς. Άγρια μανιτάρια και άγρια φύση σε περιμένουν για μοναδικές εμπειρίες.

Μπήκε ο Δεκέμβρης λοιπόν και οι κυνηγοί ανοίγουν, όχι τους χάρτες πια είπαμε άλλα τους υπολογιστές. Στην Ελλάδα όπου και να ταξιδέψεις σε αποζημιώνει!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τουρκία: Τραγικό δυστύχημα με θύμα κυνηγό από το ίδιο του το σκυλί

Τουρκία: Τραγικό δυστύχημα με θύμα κυνηγό από το ίδιο του το σκυλί Ενας κυνηγός σκοτώθηκε από το ίδιο του το σκυλί, ενώ μάζευε τα πράγματα...
37,563ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,931ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
197ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
9ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
9,490ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
scattered clouds
10.7 ° C
12.4 °
8.6 °
81 %
6.2kmh
40 %
Τρ
12 °
Τε
13 °
Πε
16 °
Πα
16 °
Σα
16 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ