spot_img
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΚυνήγιΛαγοκυνήγι: Οι άνεμοι & η σημασία τους στην ιχνηλασία

Λαγοκυνήγι: Οι άνεμοι & η σημασία τους στην ιχνηλασία

|

Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food

Η έννοια “λαγοκυνήγι”, ή γενικότερα “κυνήγι τριχωτών”, είναι πολύ ευρεία. Η διαδικασία της ιχνηλασίας, αποτελεί την κύρια πράξη στο πρακτικό κυνήγι τριχωτών. Ακολουθώντας ο ιχνηλάτης τα ίχνη, θα φθάσει στο γιατάκι του θηράματος, και πάλι ακολουθώντας τα ίχνη θα το καταδιώξει μέχρι αυτό να χαθεί ή να τουφεκιστεί από τον κυνηγό. 

του Μανούσου Χαλκιαδάκη 

Ιχνηλασία λοιπόν σημαίνει ιχνηλάτες, ίχνη, και καλές συνθήκες ιχνηλασίας. Αν οι ιχνηλάτες είναι αδιάφοροι, ή τα ίχνη ανύπαρκτα, ή οι συνθήκες ιχνηλασίας κακές, τότε δεν μπορούμε να μιλάμε για αποτελεσματικές ιχνηλασίες. Από εμάς εξαρτάται το πόσο δραστήριους ιχνηλάτες θα έχουμε, μέσω της αναζήτησής τους από παθιασμένους κυνηγετικά γονείς, και της όσο γίνεται πιο συχνής επαφής τους με τους κυνηγότοπους. Από εμάς επίσης εξαρτάται η αναζήτηση πλούσιων σε θηράματα κυνηγότοπων, ώστε να υπάρχουν πολλά και καλά ίχνη θηραμάτων τα οποία θα ακολουθήσουν οι ιχνηλάτες μας. Αυτό όμως που δεν εξαρτάται, τουλάχιστον απόλυτα, από εμάς, είναι οι καλές ή οι κακές συνθήκες ιχνηλασίας που μπορούν να επικρατούν την οποιαδήποτε ημέρα στον οποιονδήποτε κυνηγότοπο. Και λέω τουλάχιστον από εμάς, γιατί ανάλογα με τα προγνωστικά του καιρού της επόμενης ημέρας, μπορούμε να επιλέξουμε κυνηγότοπους ώστε να μετριάσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις που μπορούν να έχουν αυτά τα προγνωστικά πάνω στα ίχνη και κατ’ επέκταση στην ιχνηλασία των ιχνηλατών.

Δεν υπάρχει νομίζω κυνηγός τριχωτών που να μην ενδιαφέρεται να μάθει “τι καιρό” θα κάνει την ημέρα που θα πάει για κυνήγι. Έτσι ανάλογα με την εποχή, η βροχή, το χιόνι, το ποσοστό υγρασίας, η νεφοκάλυψη και προπάντων ο άνεμος, είναι οι βασικότεροι παράγοντες που μας επηρεάζουν στην τελική επιλογή του κυνηγότοπου που θα κυνηγήσουμε την επόμενη ημέρα.

Ο άνεμος είναι ένας από τους βασικότερους παράγοντες που επηρεάζουν την ένταση και την καθαρότητα των ιχνών. Ακούγοντας λοιπόν το δελτίο καιρού στο ραδιόφωνο ή την τηλεόραση ή βλέποντας την πρόγνωση μέσω ίντερνετ για τον άνεμο της επομένης, πρέπει αυτομάτως και να μπορούμε να καταλαβαίνουμε απόλυτα σε ποιόν ή ποιους κυνηγότοπους θα επικρατούν ευνοϊκότερες συνθήκες ιχνηλασίας. Γιατί άλλοτε ο άνεμος είναι επιθυμητός και τον αναζητούμε, κι άλλοτε ανεπιθύμητος και τον αποφεύγουμε.

Πριν μπούμε σε περισσότερες λεπτομέρειες, είναι καλό να πούμε μερικά πράγματα για τον άνεμο. Άνεμο λέμε τις οριζόντιες μετατοπίσεις των μαζών του αέρα πάνω στη γη. Αν σε δύο γειτονικούς τόπους υπάρχει διαφορά θερμοκρασίας του αέρα, αυτό δημιουργεί συχνά διαφορές και στη βαρομετρική πίεση των τόπων αυτών. Η ατμοσφαιρική πίεση της ψυχρότερης περιοχής θα είναι μεγαλύτερη της άλλης (θερμότερης). Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να κινηθεί αέρια μάζα από την ψυχρότερη περιοχή προς τη θερμότερη. Πολλές φορές λέμε άνεμο και τα ρεύματα. Όμως “άνεμος” και “ρεύμα” δεν είναι το ίδιο πράγμα.

Ρεύμα λέμε τις κατακόρυφες μετατοπίσεις των μαζών του αέρα πάνω στη γη. Έτσι, αν η μετατόπιση είναι προς τα επάνω λέγεται ανοδικό, ενώ αν είναι αντίθετη λέγεται καθοδικό. Τα ρεύματα είναι περισσότερο σημαντικά στα ορεινά κυνήγια και στους πολύπλευρους κυνηγότοπους.

Ο άνεμος έχει τρία στοιχεία: το όνομα, τη διεύθυνση και την ένταση. Το όνομά του το παίρνει από το σημείο του ορίζοντα από το οποίο φυσάει. Ταυτίζεται δηλαδή το όνομα με τη διεύθυνση. Να διευκρινίσουμε επίσης ότι το όνομα – διεύθυνση του ανέμου χαρακτηρίζεται από το σημείο του ορίζοντα από το οποίο πνέει ο άνεμος κι όχι προς το σημείο που πνέει. Η διεύθυνσή τους μάλιστα εκφράζεται σε μοίρες ξεκινώντας από το Βορρά. Έτσι έχουμε τους κύριους ανέμους, αυτούς που πνέουν από κατεύθυνση πολλαπλάσια των 45ο και τους δευτερεύοντες ανέμους οι οποίοι αναφέρονται σπανιότερα και μόνο από ναυτικούς.

Κάποιες άλλες φορές δίνουμε και άλλα ονόματα στους ανέμους όπως λέμε Μπάτη τον άνεμο που “μπαίνει” από τη θάλασσα προς τη στεριά (θαλάσσια αύρα), ή Βαρδάρη το βόρειο – βορειοδυτικό άνεμο της κεντρικής Μακεδονίας κ.λπ. Είναι συνηθισμένο στην Ελλάδα εκτός από το επίσημο τους όνομα, να έχουν οι άνεμοι και ένα ή παραπάνω κοινό όνομα.

Η ένταση του ανέμου εκφράζεται με την ταχύτητα με την οποία πνέει ανά μονάδα χρόνου. Έτσι στη ναυτιλία (και στην αεροπλοΐα) μετριέται σε κόμβους, που κόμβος είναι ένα ναυτικό μίλι (1.852 μέτρα) ανά ώρα. Στη Μετεωρολογία η ένταση του ανέμου εκφράζεται συνήθως με την ταχύτητά του, οπότε δίδεται σε μέτρα ανά δευτερόλεπτο ή σε χιλιόμετρα ή μίλια ανά ώρα ή σε κόμβους. Μετριέται επίσης σε μποφόρ. Η κλίμακα μποφόρ επινοήθηκε το 1806 από τον Ιρλανδό υδρογράφο και ναύαρχο Φράνσις Μποφόρ (Francis Beaufort) και έχει 13 διαβαθμίσεις από το 0 (νηνεμία) μέχρι το 12 (λαίλαπα). Στη συνέχεια εξελίχθηκε και σήμερα η κλίμακα λαμβάνει υπ’ όψιν τα φαινόμενα που συμβαίνουν εξ’ αιτίας της επίδρασης της έντασης του ανέμου πάνω σε διάφορα αντικείμενα, και χρησιμοποιείται εκτεταμένα στα δελτία καιρού και τις μετεωρολογικές προγνώσεις. Συνήθως λέμε ότι επικρατεί άπνοια – νηνεμία ή ότι ο άνεμος είναι ασθενής, μέτριος, ισχυρός, πολύ ισχυρός, θυελλώδης, τυφώνας, λαίλαπα και ποτέ δε χρησιμοποιούμε τη μέτρηση χιλιόμετρα ανά ώρα. Για τη θάλασσα λέμε ότι είναι π.χ. ταραγμένη, κυματώδης, τρικυμιώδης κ.λ.π. χρησιμοποιούμε δηλαδή την οπτική εικόνα που έχει η επιφάνεια της θάλασσας (4 μποφόρ είναι ταραγμένη, 7 μποφόρ τρικυμιώδης).

Μεταπολεμικά (1946) η κλίμακα επεκτάθηκε μέχρι τη διαβάθμιση 17 και χρησιμοποιείται μόνο σε περιοχές της γης που εμφανίζονται τροπικοί τυφώνες (Ταϊβάν, Κίνα κ.λπ). Εκτός από τους παραπάνω χαρακτηρισμούς, υπάρχουν και άλλοι επί μέρους χαρακτηρισμοί όπως λείος που υποδηλώνει τον στρωτό άνεμο χωρίς αυξομειώσεις της έντασής του, ριπαίος (ριπή) που υποδηλώνει τον άνεμο του οποίου η ένταση μεταβάλλεται κατά σύντομα χρονικά διαστήματα. Αν τα χρονικά αυτά διαστήματα της μεταβολής της έντασης έχουν μεγάλη διάρκεια ή αν αλλάζει διεύθυνση, λέγεται μεταβλητός. Αντίθετα ο άνεμος που  διατηρεί την διεύθυνσή του για μεγάλο χρονικό διάστημα ονομάζεται σταθερός.

Άνεμοι έντασης 4 έως 5 μποφόρ, συνήθως δε μας δημιουργούν κανένα πρόβλημα στον κυνηγότοπο. Αν πρόκειται να κυνηγήσομε σε ανοιχτά πετρώδη εδάφη, θα προτιμήσομε ένα μέτριο αεράκι παρά την άπνοια, γιατί είναι απαραίτητο στα λαγόσκυλα για τον εντοπισμό του λαγού στο συνήθως έξυπνο γιατάκι του. Επίσης κατά τη μεσοπερίοδο της κυνηγετικής περιόδου Οκτώβρης – Νοέμβρης, όπου έχουμε πολύ μεγάλες υγρασίες και σήψη της φυτικής ύλης και της καλοκαιρινής κοπριάς των ζώων (έντονες οσμές σαπίλας), είναι περισσότερο επιθυμητός ένας άνεμος μέτριος έως ισχυρός παρά την άπνοια. Σε κυνηγότοπους με έντονες κλίσεις, χαράδρες, ρούματα και επικλινείς πλαγιές, τα ανοδικά κυρίως ρεύματα είναι πολύ ευεργετικά στον τελικό εντοπισμό και το ξεφώλιασμα των θηραμάτων.

Άνεμοι από 6 μποφόρ και πάνω επηρεάζουν αισθητά την απόδοση των ιχνηλατών, γι` αυτό επιλέγομε απάνεμα στο συγκεκριμένο άνεμο κυνηγοτόπια. Αν φυσά δυνατός άνεμος, τα καλύτερα δυνατόν αποτελέσματα θα έχομε σε ομαλούς και πυκνούς κυνηγότοπους με χαμηλή βλάστηση. Βεβαίως και η γνώση των “ντόπιων” και των “εποχιακών” ανέμων ενός κυνηγότοπου είναι πάντα σημαντική, γιατί αυτοί παρουσιάζουν συγκεκριμένη συμπεριφορά και χαρακτηριστικά. Στους κυνηγότοπους που βρίσκονται κοντά σε θάλασσα, ακόμα κι αν τα προγνωστικά δίνουν άπνοια, παρατηρούμε επιπλέον κι ένα άλλο είδος ανέμων, τη θαλάσσια αύρα και την απόγεια αύρα. Η θαλάσσια αύρα φυσά κατά τη διάρκεια της ημέρας με κατεύθυνση από τη θάλασσα προς την ξηρά, ενώ η απόγειος αύρα φυσά τις νυχτερινές ώρες με κατεύθυνση από την ξηρά προς τη θάλασσα. 

Πάντα πρέπει να δίνουμε προσοχή στο χαρακτηρισμό των ανέμων. Αν η πρόγνωση δίνει σταθερούς ανέμους, η επιλογή του κυνηγότοπου θα είναι ευκολότερη, και θα διαλέγουμε πλαγιές κάθετες προς τη διεύθυνση των ανέμων κυνηγώντας στο απάνεμο τμήμα τους. Αν περιμένουμε άστατο καιρό με ανέμους μεταβλητούς, θα επιλέξουμε κυνηγότοπους με τέτοιο προσανατολισμό και μορφολογία, ώστε να δίνουν πλαγιές που να απανεμίζουν σε ανέμους 2-3 κατευθύνσεων και έτσι θα έχομε τη δυνατότητα να κυνηγήσομε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Όλα αυτά υπό την προϋπόθεση ότι γνωρίζομε κάμποσα κυνηγοτόπια και μάλιστα έχομε παρατηρήσει ποιους ανέμους κόβουν. Θα πρέπει επιπρόσθετα να γνωρίζομε ότι όταν πνέουν δυνατοί άνεμοι, ακόμα και στο πιο απάνεμο μέρος, οι δυνατότητες ιχνηλασίας θα είναι περιορισμένες. Τις περισσότερες εποχές του χρόνου ο βόρειος άνεμος προτιμάται από τους κυνηγούς, γιατί δίνει καλύτερες συνθήκες ιχνηλασίας.

 

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δυο απίστευτα λαγοκυνήγια με καθαρόαιμα Ίστριας στα Λευκά Όρη της Κρήτης – Βίντεο

Δυο απίστευτα λαγοκυνήγια με καθαρόαιμα Ίστριας στα Λευκά Όρη της Κρήτης Στα αλπικά των Λευκών Ορέων, τη Σφακιανή Μαδάρα, εκεί όπου νιώθεις την ανάσα...
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ