spot_img
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΚυνήγιΚυνηγότοποι: Σαν πας για τρυγόνια στην Φολέγανδρο…

Κυνηγότοποι: Σαν πας για τρυγόνια στην Φολέγανδρο…

|

Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food

 

H έναρξη του κυνηγιού στην Φολέγανδρο γίνεται αυστηρά στις 7:10’ το πρωί, αφού πρώτα έχει ανατείλει ο ήλιος. Αυτό είναι “νόμος” και κάτι που τηρείται από όλους!

κείμενο ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΑΡΑΜΑΟΥΝΑΣ

Πέτρα ριγμένη στο πέλαγος είναι η Φολέγανδρος! Γεμάτη ασπάλαθους, φρύγανα και αγριελιές. Οι ξερολιθιές χωρίζουν τα χωράφια, που στο κοντινό παρελθόν τάιζαν με τα σπαρτά τους τις φαμίλιες του νησιού…

Σε αυτό το άγονο κυκλαδονήσι βρίσκουν αποκούμπι τα διαβατάρικα τρυγόνια. Κουρασμένα από το θαλασσινό ταξίδι και από τον δυνατό βοριά, πιάνουν στεριά στα νότια του νησιού, στα απάγκια και έρημα λοφοβούνια του. Οι ντόπιοι κυνηγοί το έχουν παράδοση να βγαίνουν να τα συναντήσουν, από πάππου προς πάππου… Όμως, κάθε Σεπτέμβρη πλαισιώνονται και από τους Φολεγανδρινούς συγγενείς, που ζουν στην Αθήνα και τον Πειραιά.

Ένας από αυτούς, ο Αντώνης Κουντούρης, μου είπε στη συνομιλία που είχα μαζί του στο:

-“Στα περάσματα πηγαίνουμε στην τοποθεσία Ξερόκαμπος στο νότιο τμήμα του νησιού, εκεί που τη νύχτα πιάνουν τα πουλιά. Είναι τόπος κακοτράχαλος και κουράζει τα πόδια, γιατί το κυνήγι γίνεται στο περπατητό. Στα καρτέρια κάθονται μόνο οι πιο ηλικιωμένοι και οι ανήμποροι να περπατήσουν, περιμένοντας κάποιο ξεσηκωμένο από τους άλλους τρυγόνι”.

Το ωράριο…

Η έναρξη του κυνηγιού στην Φολέγανδρο γίνεται αυστηρά στις 7:10’ το πρωί, αφού πρώτα έχει ανατείλει ο ήλιος. Αυτό είναι “νόμος” και κάτι που τηρείται από όλους! Αν πέσουν τουφεκιές νωρίτερα, τα τρυγόνια ή θα πάνε στα απόκρημνα βράχια της Ασπροπούντας (το νοτιότερο ακρωτήρι του νησιού), ή θα φύγουν τελείως και θα περάσουν στην κοντινή Μήλο. Πέρασμα στην Φολέγανδρο έχει μόνο όταν φυσά δυνατός βοριάς… Οι κυνηγοί βγαίνουν το πρωί, μόνο αν ο άνεμος έχει ένταση 5-6 μποφόρ. Με άπνοια ή ασθενή άνεμο, οι ντόπιοι… πίνουν το καφεδάκι τους και αφήνουν τους άμαθους επισκέπτες να σπάνε μάταια τα ποδάρια τους.

Οι νεότεροι σε ηλικία κυνηγοί, όπως είναι ο Παναγιώτης Κουντούρης (γιός του Αντώνη), κυνηγάνε μόνο στο “περπατητό”. Ο ίδιος λέει:

-“Είναι οι πέτρες που κυλάνε, είναι οι ξερολιθιές που πρέπει να καβαλάς κάθε τόσο, μα πάνω απ’ όλα είναι ο ανελέητος καυτός ήλιος του Σεπτέμβρη. Όμως, σηκώνεις τρυγόνια αν έχει κάνει πέρασμα, και νιώθεις στο ιδρωμένο κορμί το δροσερό αεράκι του Αιγαίου”.

Με το προχώρημα της μέρας, τα πουλιά ανεβαίνουν πιο ψηλά και πιάνουν τις κορφούλες και τις ανήλιαγες πλαγιές. Θα μείνουν εκεί μέχρι να νυχτώσει, οπότε και θα κάνουν φτερό για να συνεχίσουν το ταξίδι τους. Τα τρυγόνια θα φύγουν πάντα το σούρουπο της μέρας που κυνηγήθηκαν.

-“Είναι πουλιά μιας μέρας”, λένε οι ντόπιοι.

Πάντως, τις ημέρες που προηγούνται ενός καλού περάσματος, ο τόπος γεμίζει με μικρόπουλα, κεφαλάδες, πολλούς συκοφάγους και λίγες χαλκοκουρούνες.

Είναι οι προπομποί που στέλνουν το μήνυμα να ανάψουν οι “φωτιές”…

-“Μπορεί το κυνήγι να ξεκινά μετά τις 7 το πρωί, αλλά μικροί και μεγάλοι είναι όρθιοι από τη νύχτα, όταν οι συνθήκες συνηγορούν για πέρασμα. Πηγαίνουμε στον κυνηγότοπο και ανάβουμε φωτιές για να ζεσταθούμε από το τσουχτερό πρωινό αγιάζι”, λέει ο Αντώνης Κουντούρης.

Τους παλιότερους καιρούς

Όταν έχει “γερό” πέρασμα – συνήθως από τις 5 μέχρι τις 17 του μήνα – οι κυνηγοί γεμίζουν τις “τσάντες” με τρυγόνια! Τις προηγούμενες δεκαετίες και πριν φτάσει ο… ηλεκτρισμός στους απόμακρους μικρούς οικισμούς, τα καλά περάσματα ήταν πιο συχνά. Άρχιζαν την 1η του Σεπτέμβρη και βαστούσαν μέχρι τις 20 του μήνα.

Και στη μνήμη του Αντώνη Κουρούνη είναι χαραγμένος, ακόμα, ο Σεπτέμβρης του 1973, που νέος τότε ξέμεινε από φυσίγγια, αν και άντεχε να κουβαλά πολλά επάνω του… Πολλά, όμως, είναι και τα ορτύκια που “πιάνουν” στην Φολέγανδρο, ιδιαίτερα προς τα τέλη του Σεπτέμβρη. Οι ντόπιοι έχουν πολλά να διηγούνται για τους γεροντότερους, που ελλείψει όπλων και πυρομαχικών, κυνηγούσαν τα ορτύκια… με σφεντόνες!

Λόγω της φυσιογνωμίας του και των απόκρημνων ακτών του, στο νησί υπάρχουν και πολλά αγριοπερίστερα. Το κυνήγι τους, όμως, είναι εξαιρετικά δύσκολο στα βράχια, και οι κυνηγοί προτιμούν να στήνουν τα καρτέρια στη διαδρομή των περιστεριών για νερό. Νησί με απόκρημνες ακτές, η Φολέγανδρος σχηματίζει πλήθος από όρμους και ακρωτήρια.

Το μεγαλύτερο διάστημα του χρόνου “δέρνεται” από βόρειους ανέμους, γι’ αυτό και είναι χαρακτηριστική η κλίση των δέντρων προς το νότο! Η Φολέγανδρος μαζί με την Σαντορίνη και την Ανάφη, βρίσκονται πάνω στον μεταναστευτικό “δρόμο” του κεντρικού Αιγαίου, αποτελώντας τους τελευταίους “σταθμούς” για τα πουλιά, πριν από την Κρήτη.

Η θέση της στο χάρτη

Η Φολέγανδρος βρίσκεται στο νότιο σύμπλεγμα των Κυκλάδων, ανάμεσα στην Σίκινο και την Μήλο. Έχει έκταση 32 τετραγωνικά χιλιόμετρα, μεγαλύτερο υψόμετρο τα 415 μέτρα και απέχει 102 ναυτικά μίλια από τον Πειραιά. Έχει δύο μεγάλους οικισμούς, την Χώρα (πρωτεύουσα) με 316 κατοίκους και την Άνω Μεριά με 291 αντίστοιχα.

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μάρτης: Μια φορά κι έναν καιρό…

Μάρτης: Μια φορά κι έναν καιρό... Ο Μάρτης μπαίνει και εκτός από τα χελιδόνια που δειλά - δειλά άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους ήρθε...
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ