Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου, 2022
ΑρχικήΚυνήγιΕξοικονομώντας σκάγια

Εξοικονομώντας σκάγια

|

- Advertisement -

Στο κυνήγι του λαγού τα σκάγια είναι χοντρά. Το όφελος από 3-5 σκάγια παραπάνω είναι σημαντικός παράγοντας. Πώς όμως μπορούμε να τα εξοικονομήσουμε;

Τα δημοφιλέστερα σε νούμερο σκάγια για το λαγό είναι τα 5άρια και τα 4άρια. Στην πλειοψηφία τους οι λαγοκυνηγοί χρησιμοποιούν αυτά και μάλιστα αυτό το «μαρτυρούν» και οι πωλήσεις φυσιγγίων για το συγκεκριμένο θήραμα. Αυτό μεταφράζεται σε διάμετρο για τα 5άρια στα 2,9 χιλιοστά και για τα 4άρια στα 3,1 χιλιοστά. Τα νούμερα αυτά προκύπτουν με βάση τα Ευρωπαϊκά δεδομένα. Αν πρόκειται για αμερικανικά φυσίγγια τότε στο νούμερο 5 η διάμετρος των σκαγιών είναι 3,03 χιλιοστά και στο νούμερο 4 3,3 χιλιοστά. Ενδέχεται και στις δύο περιπτώσεις να υπάρχουν μικρές διαφοροποιήσεις που προκύπτουν συνήθως από τους διαφορετικούς προμηθευτές – κατασκευαστές σκαγιών.

Δεν υπάρχει όφελος

Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις ο κυνηγός ουσιαστικά δεν κερδίζει στην τουφεκιά του κάποια σκάγια παραπάνω. Είτε αγοράσει αμερικανικά είτε ευρωπαϊκά φυσίγγια, ο αριθμός των σκαγιών στη γόμωση θα είναι ίδιος. Αν λάβουμε υπόψη, ότι στο γραμμάριο στα 5άρια σκάγια έχουμε 6 σκάγια και αντίστοιχα στο 4άρι 4,78, η διαφορά στις διαμέτρους των σκαγιών είναι τόσο μικρή που δεν υπάρχει όφελος ούτε ένα σκάγιο. Αν υποθέσουμε, ότι ο κυνηγός ρίχνει φυσίγγια με βάρος γόμωσης 36 γραμμαρίων τότε στα 5άρια θα έχει 6 Χ 36= 216 σκάγια. Στο 4άρι στο ίδιο βάρος γόμωσης θα έχει 4,78 Χ 36= 172,08 σκάγια. Είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις που υπάρχει η δυνατότητα να βρεθεί ένα σκαγιο περισσότερο ή λιγότερο στη γόμωση.

Κάνουν τη διαφορά

- Advertisement -

Η λύση και το όφελος σε αριθμό σκαγιών προκύπτει με τη χρήση επινικελωμένων σκαγιών. Τα επινικελωμένα σκάγια, έχοντας σαφώς καλύτερη σφαιρικότητα συγκριτικά με τα απλά μολύβδινα, μπορούν με διαφορά ένα νούμερο πιο ψιλά να προσφέρουν βλητικά χαρακτηριστικά ίδια με τα απλά μολύβδινα κατά ένα νούμερο πιο χοντρά. Δηλαδή το 5άρι σε επινικελωμένα σκάγια με διάμετρο 2,9 χιλιοστά θα έχει σχεδόν τα ίδια βλητικά αποτελέσματα με το 4άρι σε απλά μολύβδινα με διάμετρο 3,03 χιλιοστά. Αυτό οφείλεται στην σκληρότερη επιφάνεια που έχουν τα επινικελωμένα σκάγια, πράγμα που βοηθά στο να προστατεύονται από τις πιέσεις που δέχονται στα τοιχώματα της κάννης και από την τάπα, αλλά παράλληλα ταξιδεύον και μακρύτερα παρά το ότι είναι πιο ελαφριά γιατί παρουσιάζουν μικρότερη αντίσταση στην ατμόσφαιρα.

Προκύπτει όφελος

Με τη χρήση επινικελωμένων σκαγιών δίνεται η δυνατότητα στον κυνηγό να ανέβει ένα νούμερο στα σκάγια που χρησιμοποιεί έχοντας το ίδιο βλητικό αποτέλεσμα. Με λίγα λόγια το 4άρι γίνεται 5άρι και το 5άρι, 6άρι. Το όφελος που προκύπτει είναι κάποια σκάγια να κάνουν τη διαφορά στην τουφεκιά. Στο επινικελωμένο 5άρι που θα εκτελεί χρέη 4αριού θα έχει όφελος στα 36 γραμμάρια βάρους γόμωσης, 43 σκάγια επιπλέον και στο 6άρι με διάμετρο 2,7 χιλιοστά που έχει 7,8 σκάγια στο γραμμάριο και θα εκτελεί χρέη 5αριού το όφελος θα είναι 64,8 σκάγια επιπλέον. Πολύ σημαντική διαφορά και στις δύο περιπτώσεις. Όλα αυτά με την προϋπόθεση, ότι ο κυνηγός στέλνει τα σκάγια εκεί που κοιτάζουν τα μάτια του γιατί σε διαφορετική περίπτωση, ό,τι και να χρησιμοποιήσει, όποια και να είναι η διαφορά ο λαγός θα συνεχίσει την πορεία του.

Ίσως χρειαστούν κάποιες αλλαγές

Τα επινικελωμένα σκάγια έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν επιπλέον θετικά χαρακτηριστικά συγκρινόμενα με τα απλά, ωστόσο δεν έχουν μόνο προτερήματα. Η μικρότερη αντίσταση που παρουσιάζουν στην ατμόσφαιρα και η βελτιωμένη σφαιρικότητά τους, έχουν σαν αποτέλεσμα το άνοιγμα της τουφεκιάς να είναι μικρότερο (στενότερος κύκλος διασποράς) συγκριτικά με τα απλά μολύβδινα. Αυτό σημαίνει, ότι αν ο κυνηγός αποφασίσει να επιλέξει τα επινικελωμένα σκάγια θα πρέπει να πραγματοποιήσει δοκιμές με τα τσοκ του όπλου, ώστε να βρει ποιο είναι αυτό που θα του δώσει τον αντίστοιχο κύκλο διασποράς που θα είναι σχεδόν ίδιος με αυτόν που είχε με τα απλά μολύβδινα σκάγια.

Δεν είναι τόσο απλό

Ενδεχομένως κάποιοι να σκεφτούν, ότι με το αμέσως ανοιχτότερο τσοκ από αυτό που χρησιμοποιούσαν θα δοθεί η λύση. Μπορεί αν βοηθήσει και λίγο η τύχη να είναι τόσο απλό. Σε διαφορετική περίπτωση υπάρχουν διαφορές μεταξύ φυσιγγίων αλλά και πολλά εξωεργοστασιακά τσοκ με υποδιαιρέσεις δεκάτων του χιλιοστού. Αυτά με την προϋπόθεση ότι το όπλο έχει βιδωτά τσοκ γιατί στην περίπτωση των σταθερών τσοκαρισμάτων με την χρήση επινικελωμένων σκαγιών ο κύκλος διασποράς θα είναι πιο κλειστός σε όλες τις αποστάσεις. 

 

Δείτε ΕΔΩ τα Πλάνα Συνδρομών!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Α’ ΚΟΚΔ: Εντοπισμός και κατάσχεση ηχομιμητικής συσκευής

Α' ΚΟΚΔ: Εντοπισμός και κατάσχεση ηχομιμητικής συσκευής Συνεχίζει την πάταξη της λαθροθηρίας η Α' ΚΟΚΔ με συνεχείς ελέγχους και μηνύσεις Οι Ομοσπονδιακοί Θηροφύλακες της Π.Ε. Ηρακλείου,...
36,298ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
8,520ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
scattered clouds
18 ° C
19 °
13.4 °
55 %
2.6kmh
40 %
Τε
22 °
Πε
22 °
Πα
22 °
Σα
24 °
Κυ
25 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ