spot_img
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΤριχωτάΑγριογούρουνοΚυνήγι αγριογούρουνου: Ότι σπέρνεις, θερίζεις!

Κυνήγι αγριογούρουνου: Ότι σπέρνεις, θερίζεις!

|

Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food

 

Για τον πολύ κόσμο, ο Αύγουστος είναι ο μήνας των διακοπών και της ραστώνης, όμως, για τους κυνηγούς του αγριόχοιρου είναι η εποχή που πρέπει η ομάδα να ανασυγκροτηθεί και να βελτιώσει τις όποιες ατέλειες υπήρχαν, προκειμένου να είναι τα πάντα στην εντέλεια ενόψει της έναρξης στις 15 Σεπτεμβρίου.

 

Οι μαζώξεις γίνονται ολοένα και πιο συχνές τον Αύγουστο, καθώς είναι απαραίτητο να μοιραστούν εκ νέου οι ρόλοι: ποιοι θα αναλάβουν την προετοιμασία, ποιος θα πάρει το ταμείο, ποιος θα φροντίσει για την σωστή λειτουργία των GPS, κ.λπ. Μία άλλη δουλειά που πρέπει να γίνει τον Αύγουστο (αν δεν έχει προηγηθεί), είναι η προετοιμασία των κυνηγότοπων.

Για τους μη μυημένους στο ιδιαίτερα απαιτητικό κυνήγι του αγριογούρουνου, ίσως αυτά να φαντάζουν… υπερβολές. Όμως, η αλήθεια είναι, πως, αν δεν τηρηθεί έστω και μία από τις παραπάνω προϋποθέσεις, η διαδικασία του κυνηγιού γίνεται δύσκολη, όπως επίσης και η επίτευξη του στόχου. Για τις οργανωμένες παρέες, το τελευταίο διάστημα, λίγο πριν το εναρκτήριο «λάκτισμα», το ενδιαφέρον εστιάζονται στους κυνηγότοπους.

Παρακολούθηση των γουρουνιών

Το πρώτο που έχει ενδιαφέρον, είναι να παρακολουθήσει κάποιος τους πληθυσμούς των αγριόχοιρων, το που γιατακιάζουν, τις συνήθειές τους, αν τα ζώα είναι πολλά ή λίγα, σε κάποιες περιοχές, που κινούνται για την εξασφάλιση τροφής, κ.λπ.

Θα πρέπει, επίσης, οι κυνηγοί να επιτηρούν τα γνωστά περάσματα της περιοχής όπου συνήθως κυνηγούν, ώστε να  διαπιστώσουν αν οι αγριόχοιροι συνεχίζουν να τα χρησιμοποιούν, ή άλλαξαν συνήθειες και κινούνται σε άλλα.

Καθαρισμός των καρτεριών

Τα σημεία όπου στήνονται τα καρτέρια, περιλαμβάνονται επίσης στον κύκλο εργασιών των κυνηγών της ομάδας, την περίοδο του Αυγούστου. Θα πρέπει να κλαδευτούν τα κλαδιά που εμποδίζουν την ορατότητα και να γίνουν νέες διανοίξεις για (νέα) καρτέρια, που επιβάλλεται α στηθούν εφόσον τα δρομολόγια των αγριόχοιρων έχουν αλλάξει. Αυτές οι εργασίες είναι απαραίτητο να τελειώσουν το ταχύτερο, προκειμένου η όποια, νέα διαμόρφωση, θα γίνει οικεία προς τα γουρούνια.

Η διαθεσιμότητα της τροφής είναι ένας από τους βασικότερους παράγοντες που συντηρεί τα αγριογούρουνα σε κάποια περιοχή, και είναι κάτι που επίσης πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη, από την ομάδα. Αν μία περιοχή αντιμετωπίζει πρόβλημα τροφής ή νερού ή και τα δύο, τότε θα πρέπει οι κυνηγοί να δημιουργήσουν τις συνθήκες ώστε να ζώα να παραμείνουν στον τόπο. Και πως θα το κάνουν αυτό; Με την παροχή τροφής, την κατασκευή κάποιας ποτίστρας, την διάνοιξη λάκκων προκειμένου τα γουρούνια να απολαμβάνουν τα λασπόλουτρά τους.

Οι ιχνηλασίες

Οι μετακινήσεις των αγριόχοιρων αλλάζουν σταδιακά και ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν και αυτό είναι κάτι που επίσης θα πρέπει να παρακολουθείται επιστάμενα όσο πλησιάζει η μέρα της έναρξης. Τα μέλη της παρέας πρέπει να ελέγχουν μία φορά την εβδομάδα, τουλάχιστον (αν κι εφόσον, κάτι τέτοιο είναι δυνατόν), τόσο  περιμετρικά αλλά και ενδιάμεσα τον τομέα κυνηγετικής ευθύνης τους, έτσι ώστε να έχουν πλήρη άποψη για το που, ακριβώς, «παίζουν» τα αγριογούρουνα.

Μπορεί για μερικές ημέρες τα ζώα να μη δείχνουν σημάδια παρουσίας στα ίδια σημεία για διάφορους λόγους και οι κυνηγοί οφείλουν να γνωρίζουν το γιατί. Καθώς όλες αυτές οι εργασίες απαιτούν ιχνηλασία, είναι φυσικό κι επόμενο να τις αναλαμβάνουν κυνηγοί που γνωρίζουν καλά να αναγνωρίζουν και να «διαβάζουν» τα ίχνη. Διαφορετικά, αν δηλαδή ο κυνηγός δεν γνωρίζει από ιχνηλασία, η όλη δουλειά είναι… δώρο- άδωρο.

Ας μην ξεχνάει κανείς, ότι, η ανομβρία που επικρατεί συνήθως τον Αύγουστο δυσχεραίνει το έργο των ιχνηλατών – κυνηγών, ακόμη και των πιο έμπειρων, εντούτοις αυτοί είναι σε θέση να βγάλουν τα απαραίτητα συμπεράσματα. Κάθε ημέρα απόβροχου είναι αρκετά ωφέλιμη για ένα προγνωστικό και μία τέτοια ευκαιρία δεν θα πρέπει να χάνεται. Η λάσπη πάντα προδίδει την παρουσία των αγριόχοιρων και που αυτοί κινούνται.

Συντήρηση της καλύβας

Μία άλλη εργασία αφορά στις ομάδες που έχουν φτιάξει καλύβες στα κυνηγοτόπια.  Άλλες πιο μικρές άλλες πιο μεγάλες, άλλες που δημιουργήθηκαν με πρόχειρες κατασκευές κι άλλες πιο οργανωμένα. Πράγματι μερικές «καλύβες» γουρουνοκυνηγών έχουν φτιαχτεί με τόσο μεράκι που νομίζει κανείς ότι βρίσκεται σε υπερπολυτελές ξενώνα αναψυχής. Εκεί βέβαια γδέρνονται και τεμαχίζονται τα θηρευμένα αγριογούρουνα, εκεί «στρώνεται» και το τραπέζι για να γιορταστεί κάθε κυνηγετική επιτυχία. Έτσι, λοιπόν, πρέπει να τακτοποιηθούν από νωρίς όλα τα πράγματα που προσφέρουν τα απαραίτητα για την διαμονή και για όλα τα παρελκόμενα των κυνηγών που διαβιούν εκεί. Μία από τις βασικές προτεραιότητες της κάθε ομάδας, είναι η κατάσταση των σκύλων. Όσο πιο κατάλληλα και έγκαιρε είναι προετοιμασμένοι, τόσο πιο άμεσα θα αποδώσουν όλα εκείνα που περιμένουν οι κυνηγοί από αυτούς.

Πολλοί είναι οι κυνηγοί που θεωρούν ότι οι σκύλοι θα «στρώσουν» με την πάροδο του χρόνου. Πολλές φορές, όμως, αυτή η αντιμετώπιση αποβαίνει μοιραίο για τους ίδιους τους σκύλους. Καθώς η φυσική αλλά και η σωματική τους κατάσταση δεν είναι καλή, τα σκυλιά δεν μπορούν να πιάσουν το μέγιστο της απόδοσής τους στους κυνηγότοπους. Έτσι, λοιπόν, οι έξοδοι αυτήν την εποχή θα πρέπει να είναι και περισσότερες και εντατικότερες, ώστε, την ημέρα της έναρξης τα σκυλιά να είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Τα εκπαιδευτήρια είναι η πιο ιδανική περίπτωση καθώς στα συγκεκριμένα μέρη η προετοιμασία διεξάγεται με ασφάλεια (δίχως ενδεχόμενους τραυματισμούς-απώλειες).

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καταδίωξη λύκου με αυτοκίνητο στο δρόμο προκάλεσε αντιδράσεις – Βίντεο

Καταδίωξη λύκου με αυτοκίνητο στο δρόμο προκάλεσε αντιδράσεις Τον γύρο του διαδικτύου κάνει βίντεο στα κοινωνικά δίκτυα που δείχνει νεαρούς να καταδιώκουν μέσα στη...
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ