spot_img
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΚυνήγιΚυνηγετικές ΙστορίεςΗ φύση και το κυνήγι «πλάνεψαν» τον Λένιν!

Η φύση και το κυνήγι «πλάνεψαν» τον Λένιν!

|

Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food

 

Στον κόσμο, δεν υπάρχει άνθρωπος που να μη γνωρίζει τον Λένιν, τον Ρώσο θεωρητικό και ηγέτη της μεγάλης Οκτωβριανής επανάστασης. Λίγοι όμως γνωρίζουν την αγάπη του για την άγρια φύση και το κυνήγι.

Κάθε φορά που ο Βλαντίμιρ Ιλίτς Ουλιάνοφ, γνωστός με το ψευδώνυμο Λένιν, έβρισκε την ευκαιρία, ιδιαίτερα σε περιόδους πολιτικής έντασης, εγκατέλειπε τον πολιτισμό και χανόταν για μέρες στα βουνά και τα δάση.

Σε γράμμα στη μητέρα του το 1897, όταν ήταν εξόριστος στο Σούσενσκοε της Σιβηρίας, λέει:
– “Μόλις ανατείλει μία καλή φθινοπωρινή μέρα, παίρνω το τουφέκι και πηγαίνω στο δάσος ή στον κάμπο. Είναι η καλύτερή μου ξεκούραση”.
Ο Λένιν στην εξορία, κυνηγούσε στην πεδιάδα, κοντά στον ποταμό Σούσε, που ήταν γεμάτη με λίμνες και βάλτους και υπήρχε άφθονο κυνήγι. Την άνοιξη κυνηγούσε πάπιες και μπεκάτσες και το φθινόπωρο αγριόγαλους, πέρδικες και λαγούς. Αλλά δεν πήγαινε ποτέ, όταν ο καιρός ήταν απαγορευτικός με τη θερμοκρασία να είναι -40 βαθμούς και τα θηράματα να λιμοκτονούν.

Με σέττερ και παρέα

Στο ημερολόγιό του στη διάρκεια της τρίχρονης εξορίας του στο Σούσενσκοε, αναφέρει:
– “Την ενάτη μέρα που έφθασα, ξεκίνησα το κυνήγι. Φαίνεται ότι ο τόπος δεν είναι διόλου άσχημος για κυνήγι. Χθες τριγύρισα στα περίχωρα, έκανα 12 χιλιόμετρα και χτύπησα πάπιες και μπεκάτσες. Το θήραμα είναι πολύ, αλλά χωρίς σκύλο και με την απειρία μου στον τόπο, το κυνήγι είναι δύσκολο”.

Για να σημειώσει ακόμα, ότι τα βουνά βρίθουν θηραμάτων, με κουνάβια, σαμούρια, αρκούδες και ελάφια. Στην αδελφή του, Μαρία Ουλιάνοβα, έγραψε να του στείλει ένα αδιάβροχο μουσαμά και στον τοπικό παπουτσή παράγγειλε κυνηγετικά υποδήματα. Αλλά το πιο σημαντικό ήταν η απόκτηση από έναν χωρικό, μίας σκυλίτσας σέττερ, που την ονόμασε Τζένη και μαζί της έκανε όλα τα κυνήγια του, όσο διάστημα ήταν εξόριστος. Δεν του άρεσε να κυνηγά μόνος του, και συχνά πήγαινε με φίλους του, επίσης εξόριστους, αλλά και χωρικούς.
– “Ζω εδώ, όχι άσχημα, και ασχολούμαι εντατικά με το κυνήγι. Και γίνεται πιο ευχάριστο, όταν είμαστε τρείς στο κυνήγι”, έλεγε στα γράμματά του.

Η όμορφη αλεπού

Είναι ακόμα γνωστή η αγάπη που έτρεφε ο Λένιν για το χιόνι και το ρωσικό χειμώνα. Αγάπη που μόνο ο κυνηγός μπορεί να νιώσει σε αυτήν την έκταση. Το φθινόπωρο του 1918, ο Λένιν πήγε για κυνήγι μαζί με ένα σύντροφό του, που αργότερα αφηγήθηκε αυτό που συνέβη, όταν οι δύο άντρες συνάντησαν μία αλεπού.

– “H αλεπού πήγε καταπάνω στον Λένιν, που όμως δεν την αντιλήφθηκε λόγω του ύψους του χιονιού. Μόλις όμως την αντίκρυσε στάθηκε σαν απολιθωμένος και δεν πυροβόλησε. Η αλεπού ξαφνιασμένη κι αυτή, κοντοστάθηκε για λίγο και έπειτα έγινε… καπνός.
– “Γιατί δεν πυροβόλησες σύντροφε;”
– “Μα ήταν τόσο όμορφη και χαριτωμένη”, απάντησε ο Λένιν.”

Η χαλαρωτική άγρια φύση

Την αγάπη του για το κυνήγι την διατήρησε και μετά την επανάσταση, παρόλο το φόρτο της εργασίας του. Τότε κυνηγούσε στα περίχωρα της Μόσχας και του Γκόρκι, πόλης κοντινής, που αφθονούσαν τα θηράματα.

Η Κρούπσκαγια, η γυναίκα του Λένιν, έλεγε για αυτές τις εξορμήσεις:
– “Επιλέγαμε πάντοτε τα πιο απομονωμένα μονοπάτια για να μας οδηγήσουν στην πιο άγρια φύση. Ο Ίλιτς ήταν πάντα χαρούμενος και χαλαρός, όταν ήταν στο βουνό”.

Οικολόγος-προστάτης του κυνηγίου

Και δεν είναι τυχαίο, ότι με τα πρώτα διατάγματα που υπέγραψε, τακτοποιήθηκαν ζητήματα του κυνηγίου και του περιβάλλοντος. Ήταν μάλιστα αδιάλλακτος με τους παραβάτες των αρχών του κυνηγίου, καθώς πίστευε ακράδαντα, ότι το κυνήγι δεν αποτελεί διασκέδαση, αλλά δραστηριότητα που γυμνάζει το σώμα και ανανεώνει το πνεύμα. Ο Λένιν εκτός από τις πολιτικές αλλαγές που έκανε, έδωσε βάση στη διαχείριση της φύσης και του περιβάλλοντος.

Μεταξύ των αλλαγών που πραγματοποίησε, ήταν και αυτές που αφορούσαν στο κυνήγι και την αλιεία. Δηλαδή παραχώρησε ίση πρόσβαση στους φυσικούς πόρους, για όλους τους ανθρώπους και όχι μόνο για ορισμένες κοινωνικές ομάδες (ελίτ). Το πιστεύω του διατυπωνώταν με το τσιτάτο:
– “Η διατήρηση της φύσης είναι σημαντική για το σύνολο της Δημοκρατίας. Πρέπει να της αποδοθεί πρωταρχική σημασία και να αναγνωριστεί ως εθνική αναγκαιότητα”.

Ο Λένιν κάνοντας πράξη τα λόγια του, ήταν ο εμπνευστής της δημιουργίας των μεγάλων εθνικών πάρκων της Σοβιετικής Ένωσης, για τη προστασία της άγριας ζωής. Όταν ο Λένιν επανήλθε μετά τα εγκεφαλικά επεισόδια και επρόκειτο να γιορτάσει την Πρωτοχρονιά του 1924, το πρώτο που θέλησε ήταν να πάει κυνήγι. Επιθυμία που δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, καθώς τον Γενάρη του ιδίου έτους απεβίωσε.

Θεωρητικός και ηγέτης της ρωσικής επανάστασης

Ο Βλαντίμιρ Ίλιτς Ουλιάνοφ (1870-1924) γνωστός με το ψευδώνυμο Λένιν, ήταν Ρώσος πολιτικός και θεωρητικός, ηγέτης της ρωσικής επανάστασης και επικεφαλής της Ε.Σ.Σ.Δ την περίοδο 1922-1924. Το ψευδώνυμο το δανείστηκε από τον ποταμό Λένα. Γεννήθηκε στις 22 Απριλίου 1870 στην πόλη Σιμπίρσκ, της τότε Ρωσικής Αυτοκρατορίας, στις όχθες του Βόλγα. Πέθανε στις 21 Ιανουαρίου του 1924 στην πόλη Γκόρκι. Προς τιμήν του η Αγία Πετρούπολη είχε μετονομασθεί μέχρι το 1991, σε Λένινγκραντ.

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καρδίτσα: Λύκος κατασπάραξε 85χρονη – Εκτιμάται ότι ήταν ήδη νεκρή

Καρδίτσα: Λύκος κατασπάραξε 85χρονη - Εκτιμάται ότι ήταν ήδη νεκρή Η σορός της βρέθηκε στο κρεβάτι της - Τι έδειξε η ιατροδικαστική εξέταση Συναγερμός έχει σημάνει...
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ