Σάββατο, 13 Αυγούστου, 2022
ΑρχικήΚυνήγιΚυνηγετικές ΙστορίεςΕπιθέσεις λύκων που έμειναν στην ιστορία!

Επιθέσεις λύκων που έμειναν στην ιστορία!

|

- Advertisement -

 

Συμβάντα συγκρούσεων ανάμεσα σε ανθρώπους και λύκους, που αποτέλεσαν μέρος ιστορικών γεγονότων και σφράγισαν εποχές, πολέμους και καταστροφές…

 

- Advertisement -

ρεπορτάζ ΘΕΑΝΩ ΚΑΡΟΥΤΑ

 

Από την αρχή του κόσμου, λίγα πράγματα ενέπνεαν τόσο φόβο στους ανθρώπους όσο οι λύκοι.

Οι αμέτρητοι θρύλοι γύρω από το λύκο και τις ικανότητές του, διατρέχουν έθνη και πολιτισμούς από άκρη σε άκρη στον πλανήτη: δεν υπάρχει χωριό ή ανθρώπινη κοινότητα στη ζώνη εξάπλωσης του λύκου, που να μην διατηρεί παραμύθια, ιστορίες και λαϊκές δοξασίες εμπνευσμένες από το ουρλιαχτό του.

Η “κοκκινοσκουφίτσα” και οι μύθοι των “λυκανθρώπων” αποτελούν παγκόσμιο κτήμα, όπως και άλλοι θρύλοι ή παραδόσεις που περνάνε από γενιά σε γενιά…

Όμως, υπήρξαν και περιπτώσεις συγκρούσεων ανάμεσα σε ανθρώπους και λύκους που αποτέλεσαν μέρος ιστορικών γεγονότων, σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα σφράγισαν και εποχές! 

 

“Στοιχειά” ενός σεισμού και ενός πολέμου!

Κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, τα στρατιωτικά επιτελεία των εμπολέμων αναγκάσθηκαν να ασχοληθούν και… με τους λύκους!

Κατά τη διάρκεια του πρώτου χειμώνα του πολέμου, το 1914, ήταν πια γνωστό ότι πεινασμένοι λύκοι τρέφονταν με τα χιλιάδες πτώματα των στρατιωτών, στα Ευρωπαϊκά μέτωπα…

Μάλιστα, όσο ο πόλεμος συνεχιζόταν, η κατάσταση χειροτέρευε. Μέχρι τα τέλη του 1916 και τις αρχές του 1917, οι Γερμανοί πολεμούσαν τους Ρώσους στο Ανατολικό Μέτωπο, σε μία έκταση που εκτεινόταν από τα βόρεια της Βαλτικής μέχρι και τη Μαύρη Θάλασσα στο νότο.

Ο πόλεμος είχε ως αποτέλεσμα να εξαφανιστούν οι ευρωπαϊκοί βίσωνες, οπότε οι λύκοι έχασαν ένα σημαντικό μέρος της διαθέσιμης τροφής τους, και στράφηκαν στο άφθονο… ανθρώπινο κρέας!

Τραυματισμένοι και νεκροί στρατιώτες έγιναν λεία τους, ώσπου ξαφνικά άρχισαν να χάνονται στρατιώτες από μακρινές σκοπιές, χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια δραστηριότητα του εχθρού.

Αιτία αποδείχθηκε πως ήταν οι λύκοι, καθώς μεγαλύτερες αγέλες δεν άργησαν να επιτεθούν ακόμα και σε διμοιρίες.

Το πρόβλημα έγινε τόσο μεγάλο στην ευρύτερη περιοχή της Λιθουανίας και της Λευκορωσίας, που Γερμανοί και Ρώσοι αναγκάστηκαν να κηρύξουν εκεχειρία, προκειμένου να οργανώσουν κυνήγια λύκων από κοινού!

Λίγους μήνες αργότερα, τον Ιανουάριο του 1915, την ώρα που η Ιταλία περίμενε την καλύτερη προσφορά για να ενταχθεί στο πλευρό κάποιας από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές, ένας σεισμός της τάξης των 6,7 ρίχτερ έπληξε τα κεντρικά της χώρας.

Ο φονικός σεισμός του Αβετζάνο ισοπέδωσε τα πέτρινα σπίτια των ορεινών κοινοτήτων, κατέστρεψε τους δρόμους και απομόνωσε τους κατοίκους…

Εκτιμάται ότι 30.000 άνθρωποι, περίπου, θάφτηκαν κάτω από τα ερείπια! Και εκείνες τις δύσκολες ημέρες, οι επιζώντες έπρεπε να παλέψουν και με τις αγέλες των λύκων που κατέβαιναν από τα ορεινά, για να εκμεταλλευτούν την πρόσβαση σε τροφή που τους στερούσε ο βαρύς χειμώνας.

Όταν τα πρώτα σωστικά συνεργεία κατάφεραν να φτάσουν στο χωριό, ήρθαν αντιμέτωπα … και με αυτήν τη φρίκη. Τα επόμενα συνεργεία άρχισαν να συνοδεύονται και από ένοπλους φρουρούς, ώστε να αντιμετωπιστούν οι λύκοι που είχαν “καταλάβει” την περιοχή του Αβετζάνο!

 

Η άγρια αγέλη… του Παρισιού

Το χειμώνα του 1450 στο Παρίσι, ο βαρύς χειμώνας δοκίμασε εκατομμύρια ανθρώπους και ζώα, ήμερα και άγρια, που ζούσαν έξω από τα όρια της πόλης.

Οι λύκοι που λιμονοκτούσαν άρχισαν να επιτίθενται στα κτηνοτροφικά ζώα των αγροκτημάτων, ενώ σύντομα και εναντίον των ανθρώπων!

Μία μεγάλη αγέλη εισέβαλε κάποια στιγμή μέσα στο Παρίσι, σκοτώνοντας, τουλάχιστον 40 ανθρώπους, σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές.

Οι Παριζιάνοι αναγκάσθηκαν να κάνουν εκστρατεία εναντίον των λύκων μέσα στα σοκάκια της πόλης, σκοτώνοντας και λιθοβολώντας μέχρι θανάτου τα περισσότερα από αυτά τα ζώα. Στα χρόνια που ακολούθησαν, εκδηλώθηκαν και άλλες σποραδικές επιθέσεις πεινασμένων λύκων, στα περίχωρα του Παρισιού.

Μέχρι τον 19ο αιώνα, όμως, ο αμείλικτος πόλεμος που είχαν κηρύξει εναντίον τους οι Γάλλοι, εξαφάνισε τελείως τους λύκους από τη χώρα (το 1920 σκοτώθηκαν οι τελευταίοι λύκοι της Γαλλίας).

Τα ζώα επανήλθαν στην γαλλική επικράτεια το 2014! Και σήμερα είναι πάλι πολλοί, πυροδοτώντας αντιδράσεις και εντάσεις μεταξύ της κυβέρνησης, των κτηνοτρόφων και των οικολόγων…

 

Η “πολιορκία” του Κίροφ…

Τη δεκαετία του 1930, η Περιφέρεια Κίροφ της ΕΣΣΔ είχε γύρω στις 200 καταγεγραμμένες αγέλες λύκων… Η κατάσταση ήταν βιώσιμη όσο οι κυνηγοί κρατούσαν τον πληθυσμό των λύκων σε αυτά τα επίπεδα, αλλά η εύθραυστη ισορροπία διαταράχθηκε όταν ο Χίλτερ επιτέθηκε στην Ρωσία, κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι κυνηγοί εντάχθηκαν στην πολεμική προσπάθεια, ενώ κάθε διαθέσιμο όπλο επιστρατεύτηκε στη μάχη εναντίον της ναζιστικής απειλής. Ταυτόχρονα, συρρικνώθηκαν κατά πολύ και όλα τα κτηνοτροφικά ζώα, που σφάχτηκαν για να θρέψουν τον Κόκκινο Στρατό…

Χωρίς κυνηγούς να τους κυνηγάνε, και χωρίς γελάδια για να τρώνε, οι λύκοι άρχισαν να μετακινούνται όλο και κοντύτερα στα αστικά κέντρα του Κίροφ, όπου τον Σεπτέμβριο του 1944 σημειώθηκαν και οι πρώτες επιθέσεις σε παιδιά!

Οι επιθέσεις κλιμακώθηκαν μέχρι τα τέλη του 1944, με πολλούς ανθρώπους να πέφτουν θύματα των λύκων που δρούσαν σε μεγάλες αγέλες.

Το πρόβλημα έφτασε σε τέτοια επίπεδα που, ακόμα και όταν τελείωσε ο πόλεμος και επέστρεψαν οι κυνηγοί στις εστίες τους, ο αριθμός τους δεν επαρκούσε για να διώξουν τους λύκους από τις πόλεις και τα χωριά. Έτσι, κυνηγοί από όλη την Ρωσία μεταφέρθηκαν στην Περιφέρεια Κίροφ, για να την απαλλάξουν από την απειλή των λύκων (πέρασαν χρόνια μέχρι να σταματήσουν οι επιθέσεις).

Kynigesia T-Shirt | Πλάνα Συνδρομών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κώστας Γαρέφης: Ο σταυραετός του Πηλίου

Ο Έλληνας Μακεδονομάχος Κώστας Γαρέφης Μακεδονία 1900. Αναβρασμός. Τα βουλγαρικά κομιτάτα με «φωτιά και τσεκούρι» θέλουν να αλλάξουν συνειδήσεις. Οι Μακεδόνες αντιστέκονται. Στην καρδιά των...
36,298ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
8,110ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
few clouds
27.9 ° C
29.5 °
25.9 °
38 %
3.6kmh
20 %
Πα
27 °
Σα
32 °
Κυ
31 °
Δε
30 °
Τρ
33 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ