spot_img
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΚυνήγιΚοκκινολαίμης: Το «ρολόι» της μπεκάτσας

Κοκκινολαίμης: Το «ρολόι» της μπεκάτσας

|

Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food

Το κελάιδισμα του κοκκινολαίμη, είναι το ρολόι της μπεκάτσας. Μετά τα πρώτα «τι-τι- τι» του κοκκινολαίμη, αμέσως μετά η μπεκάτσα περνά για να μπει στο δάσος και να μείνει εκεί μέχρι το βράδυ. Μέχρι, και πάλι, ο πιστός της… σύντροφος να δώσει το σύνθημα για την έξοδο.

Η παρουσία του κοκκινολαίμη σε ορισμένες δασικές ζώνες συμπίπτει, σχεδόν κάθε χρόνο, με το τέλος του Σεπτέμβρη ή τις αρχές του Οκτώβρη. Τις ίδιες ημέρες, στις ίδιες ζώνες, παρατηρείται και η παρουσία κάποιας μπεκάτσας, που έφτασε από τις μακρινές ψυχρές χώρες και προηγείται από την άφιξη των πολυάριθμων το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο. Όπου ζει ο κοκκινολαίμης βρίσκεται πάντοτε και η μπεκάτσα, και το αντίστροφο, διότι έχουν κοινό τόπο διαχείμασης. Όλοι, λίγο πολύ, ξέρουν ότι η μπεκάτσα στο πρώτο φως της αυγής μπαίνει στο δάσος. Είναι η ώρα που το ανθρώπινο μάτι μόλις αρχίζει να διακρίνει τα κλαδιά των δέντρων στο φόντο του ουρανού. Όπως επίσης γνωρίζουν, ότι στο σκοτείνιασμα, και με τις ίδιες ακριβώς συνθήκες φωτός, επιστρέφει στο δάσος. Το κελάιδισμα του κοκκινολαίμη, είναι αυτό που το πρωί προαναγγέλλει την είσοδο της βελουδομάτας στο δάσος και το απόγευμα ανακοινώνει την έξοδό της. Το κελάιδισμα του κοκκινολαίμη, είναι το «ρολόι» της μπεκάτσας. Μετά τα πρώτα «τι-τι- τι» του κοκκινολαίμη, αμέσως μετά η μπεκάτσα περνά για να μπει στο δάσος και να μείνει εκεί μέχρι το βράδυ. Μέχρι, και πάλι, ο πιστός της… σύντροφος να δώσει το σύνθημα για την έξοδο από το δάσος. 

Προσανατολισμός και σημάδια

Όπως ο εξερευνητής, στην πορεία του (χωρίς τα σύγχρονα μέσα, GPS κ.λπ.), βάζει διάφορα «σημάδια» προκειμένου να προσανατολίζεται καλύτερα, έτσι και η μπεκάτσα έχει διάφορα σημεία προσανατολισμού. Αυτά μπορούν να είναι από ένα δέντρο που είναι ψηλότερο από τα άλλα, μέχρι τα ξερά κλαδιά στο έδαφος που είναι σκεπασμένα από μια περικοκλάδα. Καθώς επίσης οι στύλοι της ΔΕΗ, μία αγροικία, μία συστάδα δέντρων, κ.λπ. Αυτή η ανεπτυγμένη αίσθηση που διαθέτει η μπεκάτσα, την κάνει να ακολουθεί σχεδόν την ίδια πορεία καθημερινά.

Εκτός και αν κάποια τουφεκιά (λαθραία) την αναγκάσει να αλλάξει συνήθειες. Επίσης, θα αλλάξει πορεία και θα κατευθυνθεί σε άλλα μέρη για βοσκή, αν αυτά που είχε συνηθίσει δεν της προσφέρουν την απαραίτητη τροφή. Μόνο όταν ο καιρός είναι συννεφιασμένος και προαναγγέλλεται βροχή, η μπεκάτσα δεν θα περιμένει τον κοκκινολαίμη, αλλά θα φύγει πρώτη από το δάσος. Θα ήταν περιττό να αναφέρουμε, ότι το κελάιδισμα του κοκκινολαίμη και το πέρασμα της μπεκάτσας αλλάζουν (έστω και για μερικά δευτερόλεπτα) ωράριο σε καθημερινή βάση, λόγω της περιστροφής της γης. Βεβαίως, θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας, ότι το πέρασμα της μπεκάτσας, είτε το πρωί, είτε το βράδυ, δεν συνδέεται με άμεσο τρόπο, με τη φωνή που βγάζει ο κοκκινολαίμης. Έχει να κάνει με την ποσότητα του φωτός που εκείνη τη στιγμή φωτίζει τη ζώνη.

Δηλαδή, για να κελαϊδήσει ή να πάψει το κελάιδισμα ο κοκκινολαίμης και να μπει ή να βγει από το δάσος η μπεκάτσα, πρέπει να υπάρχει μία ορισμένη φωτεινότητα. Και επειδή τέτοια φωτεινότητα παρουσιάζεται μόνο δύο φορές την ημέρα, το πρωί γίνεται η είσοδος και το απόγευμα η έξοδος. Με αυτές τις μετατοπίσεις της μπεκάτσας, συμπίπτει η αρχή και το τέλος της δραστηριότητας του κοκκινολαίμη. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η οπτική δύναμη του ματιού του κοκκινολαίμη είναι ίδια με αυτή της μπεκάτσας, στις ίδιες, πάντα, συνθήκες φωτός. Με αυτά τα δεδομένα, το ερώτημα που εύλογα τίθεται είναι: Γιατί τέτοια περάσματα δεν γίνονται σε όλους τους κυνηγότοπους, την ίδια ώρα;

Η απάντηση είναι πως, σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν οι καιρικές συνθήκες, το υψόμετρο, και η πρόσοψη του κυνηγότοπου. Όμως, το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι πως οι ιδανικές συνθήκες φωτισμού για την είσοδο και έξοδο της μπεκάτσας στο δάσος διαμορφώνονται, έστω και λίγα λεπτά νωρίτερα, στους κυνηγότοπους που βρίσκονται στην ανατολική Ελλάδα, σε σχέση με τους τόπους που βρίσκονται στην δυτική πλευρά της χώρας. Σε ότι αφορά τώρα το απογευματινό πέρασμα της μπεκάτσας, αυτό προηγείται από το πέρασμα της καλημάνας, αλλά και από αυτό των ερωδιών (τσικνιάδων) που έχουν επιλέξει την ελληνική επικράτεια για την διαχείμασή τους. Για τους τελευταίους βεβαίως, ισχύει πως θα τους δούμε κοντά σε υδάτινες ζώνες.

Η ίδια διαδρομή…

Το πέρασμα της μπεκάτσας γίνεται νωρίτερα διότι κατά την συνήθειά της πετά μόνη ή σε ζευγάρι. Μπεκάτσες και ερωδιοί στους βιότοπους που συνυπάρχουν κάνουν την ίδια ακριβώς διαδρομή σε καθημερινή βάση, με την απαραίτητη προϋπόθεση ότι δεν θα ενοχληθούν. Το χρονικό διάλειμμα που υπάρχει μεταξύ του περάσματος του ερωδιού και της εξόδου της μπεκάτσας από το δάσος, είναι το ίδιο. Η σειρά των περασμάτων είναι η εξής: πρώτη η μπεκάτσα μετά ο ερωδιός.

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

To «SGKmarket.gr» στην έκθεση «Κυνηγεσία 2024»

To «SGKmarket.gr» στην έκθεση «Κυνηγεσία 2024» Άλλη μια επιχείρηση συνυφασμένη με τη φύση και το κυνήγι θα βρίσκεται και φέτος στη μεγάλη γιορτή των κυνηγών,...
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ