spot_img
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΚυνήγιΚαριμπού: Τα έσωσε το κυνήγι

Καριμπού: Τα έσωσε το κυνήγι

|

Μία κοινότητα στον Καναδά κατάφερε να σώσει τα καριμπού από την εξαφάνιση με έναν τρόπο που στην αρχή, έκανε πολλούς να αντιδράσουν…

Η πορεία όμως του εγχειρήματος έδειξε πως λειτούργησε άκρως ικανοποιητικά…

Στην Βρετανική Κολομβία, όπου τα καριμπού που είχαν μείνει ήταν μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού, οι αρχές αποφάσισαν πως το κυνήγι των λύκων, που είχαν υπερπληθυστεί, θα έδινε τη λύση στο πρόβλημα.

Τα Καριμπού αφθονούσαν για πολλά χρόνια στις πεδιάδες της βόρειας Αμερικής, όμως ήδη από τη δεκαετία του 1970 είχαν αρχίσει να μειώνονται και φυσικά είχαν βγει από την λίστα των θηρεύσιμων ειδών, προκαλώντας πολλά προβλήματα στις κοινότητες των γηγενών που βάσιζαν σε αυτά την επιβίωσή τους ποικιλοτρόπως.

Οι κυβερνήσεις έδειξαν πως δεν είχαν τον τρόπο να δράσουν για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα και έτσι πριν από λίγα χρόνια, οι ντόπιοι αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους.

Άρχισαν να προστατεύουν τα θηλυκά καριμπού που κυοφορούσαν, εμπλούτισαν και αποκατέστησαν τους κατεστραμμένους βιότοπους και κυνήγησαν τους λύκους.

Το πρόγραμμα των ντόπιων δεν άργησε να τραβήξει την προσοχή.

Τον Μάρτιο, ερευνητές από τα πανεπιστήμια της Βρετανικής Κολομβίας, της Αλμπέρτα και της Μοντάνα, δημοσίευσαν τα αποτελέσματα του εννεαετούς προγράμματος με στόχο τη διάσωση του κοπαδιού Klinse-Za.

Τα Klinse-Za είναι νότια ορεινά καριμπού, ένα υποείδος που κάποτε ήταν ευρέως διαδεδομένο στα δάση της νότιας και κεντρικής Βρετανικής Κολομβίας (η πλέον δυτική επαρχία του Καναδά, γνωστή για τις φυσικές ομορφιές της).

Σε αντίθεση με τα ξαδέρφια τους στην Αρκτική, τα καριμπού στο βουνό δεν κάνουν σαρωτικές μεταναστεύσεις, αλλά συγκεντρώνονται σε κοπάδια δεκάδων χιλιάδων.

Όταν ξεκίνησε το έργο το 2013, παρέμεναν μόνο 38 Klinse-Za καριμπού. Σήμερα, χάρη στις προσπάθειες των ντόπιων, το κοπάδι έχει τριπλασιαστεί σε 114 ζώα – ένα κατόρθωμα που δεν έχει επιτευχθεί πουθενά αλλού.

“Είναι μία εκπληκτική επιστροφή από το χείλος της εξάλειψης ή της τοπικής εξαφάνισης”, δήλωσε ο Κλέιτον Λαμπ, ερευνητής στο πανεπιστήμιο της Μοντάνα και κύριος συγγραφέας μιας από τις πρόσφατα δημοσιευμένες εργασίες.

– “Αξιοσημείωτη αύξηση. Πρωτοφανές”, είπε.

-“Με τους σωστούς ανθρώπους και τις σωστές τεχνικές, δείξαμε ότι είναι δυνατό να σώσουμε αυτά τα ζώα”.

Ο Λαμπ εξήγησε ότι, πριν ξεκινήσει το έργο, τα Klinse-Za είχαν περιοριστεί σχεδόν στη λήθη εξαιτίας μιας σειράς παραγόντων με κυριότερους την αύξηση των αρπακτικών όπως οι λύκοι και οι αρκούδες γκρίζλι.

Δουλεύοντας με επιστήμονες και ιδιωτικούς συμβούλους -αλλά φυσικά και αξιοποιώντας τη γνώση των ντόπιων για τα καριμπού και τη γη- οι ερευνητές επέβλεψαν το σχέδιο για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων και τώρα, εννέα χρόνια μετά, είδαν για πρώτη φορά πως απέδωσε.

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ