Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου, 2022
ΑρχικήΚυνήγιΗ τουφεκιά στην μπεκάτσα

Η τουφεκιά στην μπεκάτσα

|

 

Το όπλο, τα φυσίγγια, τα τσοκ και όλα τα μυστικά για την σωστή σκόπευση που θα αποφέρει μία τουφεκιά στην μπεκάτσα που θα έχει το ποθητό αποτέλεσμα.

Κείμενο: ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΜΗΤΣΙΑΛΗΣ

Το όπλο της μπεκάτσας, μπορεί να είναι το ένα και μοναδικό όπλο για όλα τα κυνήγια, έως ένα απόλυτα εξειδικευμένο εργαλείο αποκλειστικά για τις συγκεκριμένες εξορμήσεις. Εάν έχετε ένα όπλο που εμπιστεύεστε για όλα τα κυνήγια σας, δεν υπάρχει λόγος να μην το εμπιστευτείτε και για το κυνήγι της μπεκάτσας. Απλά φροντίστε να το εφοδιάσετε με ανοιχτά τσοκ, ή με φυσίγγια διασποράς στην περίπτωση που έχει σταθερά στενές συσφίξεις. Εάν θέλετε όμως να αποκτήσετε ένα όπλο ειδικά για το κυνήγι της «βασίλισσας», τότε αξίζει να χυθεί λίγο παραπάνω μελάνι για την περιγραφή του.

Ομολογώ, πως, αν και λάτρης της πρακτικότητας στα όπλα μου, δεν μπορώ να προσεγγίσω το θέμα «μπεκατσοτούφεκο» καθαρά ορθολογιστικά, χωρίς ίχνος νοσταλγίας και ρομαντισμού. Εάν σε κάποιο κυνήγι ταιριάζει… γάντι η κλασική φιγούρα του κομψού πλαγιόκαννου, αυτό είναι το κυνήγι της μπεκάτσας. Πέρα από την απαράμιλλη αρχοντιά και αισθητική του, η παράλληλη διάταξη των καννών και η εγγύτητα του άξονα των καννών με το χέρι του σκοπευτή, του προσδίδουν και ουσιαστικά στοιχεία υπεροχής απέναντι στους άλλους τύπους κυνηγετικών όπλων.

Το κλασικό πλαγιόκαννο

- Advertisement -

Ένα κλασικό πλαγιόκαννο με ατσάλινη βάση, «αγγλέ» κοντάκι, κοντές σχετικά κάννες και δύο σκανδάλες, βρίσκει τον πραγματικό εαυτό του στο κυνήγι της βελουδομάτας, συνδυάζοντας υψηλή αισθητική και πρακτικότητα. Έτσι κι αλλιώς, στις περισσότερες συναντήσεις με την βασίλισσα του δάσους είμαστε τυχεροί αν έχουμε την ευκαιρία για δεύτερη βολή, πόσο μάλλον τρίτη… Φυσικά μιλάω για ζυγισμένες τουφεκιές με αξιώσεις, όχι πανικόβλητα τραβήγματα της σκανδάλης «κάπου προς το πουλί».

Αν και λάτρης –προσωπικά- των μακρύκαννων όπλων και θιασώτης της αρχής ότι κάννες κοντύτερες από 71 εκατοστά αποτελούν παραφωνία σε ένα κυνηγετικό όπλο, δεν μπορώ παρά να παραδεχτώ ότι ένα μακρύ όπλο είναι δύσχρηστο σε κλειστά, πυκνά μέρη. Οφείλω να ομολογήσω, λοιπόν, ότι ειδικά για το κυνήγι της μπεκάτσας ένα βραχύκαννο όπλο αποτελεί πλεονέκτημα, αρκεί να μην καταφεύγουμε σε υπερβολές με μήκη καννών κάτω από 61εκατοστά. Για την ακρίβεια, ο βιότοπός της αλλά και ο ιδανικός τρόπος σκόπευσής της, «οδηγεί» με μεγάλη φυσικότητα στο αντιπροσωπευτικό μήκος των 25 ιντσών (63,5 εκατοστών) των πλαγιόκαννων του Robert Churchill. Τυχερός όποιος έχει στην κατοχή του ένα τέτοιο όπλο, είτε αυθεντικό Churchill ή κάποιας άλλης μάρκας, φτιαγμένο πιστά πάνω στην φιλοσοφία του. Αλλά, για να αποφύγω την εξιδανίκευση, ένα οποιοδήποτε όπλο χαμηλού βάρους και με κοντές κάννες, μπορεί να αποτελέσει το ιδανικό σας μπεκατσοτούφεκο, ειδικά αν προσέξετε το ζύγισμά του και το κοντάκι του.

Το σωστό ζύγισμα

Ξεκινώντας από το λιγότερο σημαντικό, αν και διόλου ευκαταφρόνητο, το ζύγισμα του όπλου πρέπει να κατανέμει το βάρος του ανάμεσα στα χέρια. Μπροστόβαρα όπλα πρέπει να αποκλείονται χωρίς δεύτερη σκέψη, ενώ ένα πισώβαρο όπλο, αν και μη ιδανικό, θα αποτελέσει μικρότερο πρόβλημα. Ένα ουδέτερα ζυγισμένο όπλο θα ασκήσει μηδενική αντίσταση στις κινήσεις, υπακούοντας απόλυτα στις εντολές μας, φέρνοντάς μας πιο εύκολα και πιο γρήγορα στην τροχιά του στόχου μας. Αυτό που είναι ύψιστης σημασίας είναι το κοντάκι του να ταιριάζει στον σωματότυπό μας και στον τρόπο που σκοπεύουμε. Σ’ ένα θήραμα που προσφέρει ελάχιστο χρόνο για σκόπευση και όπου η ενστικτώδης τουφεκιά είναι μονόδρομος, δεν χωράει δικαιολογία να μην έχουμε φροντίσει το κοντάκι να είναι στα μέτρα μας. Είναι μία εύκολη δουλειά για έναν έμπειρο οπλουργό ή ακόμα καλύτερα για έναν δάσκαλο σκοποβολής που θα μας υποδείξει, πιθανόν, και μερικές επιπλέον διορθώσεις σχετικά με τη στάση και την επώμισή μας.

Φυσίγγια και τσοκ

Για το φυσίγγι της μπεκάτσας υπάρχουν τόσες πολλές επιλογές στο εμπόριο και τόσες πολλές πληροφορίες δημοσιευμένες στον τύπο και στο διαδίκτυο. Λαμβάνοντας υπ’ όψη ότι οι τουφεκιές στο δάσος σπάνια ξεπερνούν τα 20 μέτρα απόσταση, κάθε κυνηγός που σέβεται τον εαυτό του οφείλει να δοκιμάσει διάφορους συνδυασμούς φυσιγγίων και τσοκ στο δικό του όπλο, ώστε να βρει τους ιδανικούς συνδυασμούς για το δικό του όπλο και τις διάφορες συνθήκες κυνηγίου που ενδεχομένως συναντήσει.

Το ζητούμενο είναι ο συνδυασμός της μέγιστης διασποράς και της ομοιόμορφης κατανομής, διατηρούμενης φυσικά της απαραίτητης κινητικής ενέργειας στις συνήθεις αποστάσεις βολής. Θεωρώ ότι τα σκάγια νο 9 και νο 8 είναι τα ιδανικά για το κυνήγι της μπεκάτσας, με βυσματώσεις που ευνοούν το άνοιγμα και την ομοιομορφία της τουφεκιάς. Μία βυσμάτωση μάλλινης τάπας ή μεσόταπας σε γομώσεις 32 έως 36 γραμμαρίων θεωρείται ιδανική σε συνδυασμό με ανοιχτά τσοκ, όπως του κυλίνδρου (*****) και του βελτιωμένου κυλίνδρου (****), ενώ τα φυσίγγια διασποράς δίνουν τη λύση σε όπλα με σταθερά στενά τσοκ.

Η … μπηχτή τουφεκιά

Όσον αφορά τη σκόπευση της μπεκάτσας, ομολογώ πως εμφανίζω μία «αλλεργία» στο άκουσμα της φράσης «μπηχτή τουφεκιά», τουλάχιστον με την έννοια που της δίνει ο μέσος κυνηγός: της πανικόβλητης αστραπιαίας επώμισης δηλαδή και του αδειάσματος του όπλου προς την γενική κατεύθυνση της φιγούρας του πουλιού. Αν, όμως, δεχτούμε τον ορισμό της μπηχτής ως «η τουφεκιά κατά την οποία δεν προλαβαίνουμε να σκοπεύσουμε παραδοσιακά», τότε ο όρος «μπηχτή» με βρίσκει όχι απλά σύμφωνο, αλλά περιγράφει ουσιαστικά τέλεια την ενστικτώδη σκόπευση όπως ακριβώς την διδάσκω. Βλέπετε, αν με τον όρο «παραδοσιακή σκόπευση» εννοούμε την συνειδητή ευθυγράμμιση του ματιού μας με τη ρίγα του όπλου και ύστερα την ευθυγράμμιση του όπλου με το στόχο μας και εν συνεχεία τον υπολογισμό της προσκόπευσης, τότε περιγράφουμε ακριβώς αυτό που διδάσκω στους μαθητές μου να αποφεύγουν!

Η αυθεντική ενστικτώδης σκόπευση απαιτεί την εκ βάθρου αγνόηση της κάννης μας, την έντονη διόφθαλμη εστίαση του στόχου, τη σωστή στάση και επώμιση και την απόλυτη βεβαιότητα ότι τα σκάγια μας θα συναντήσουν το στόχο μας όταν σηκώνουμε το όπλο προς το πουλί με ψυχραιμία και «πίστη», δηλαδή ενστικτωδώς. Οι θαυμαστές ικανότητες του υποσυνείδητού μας θα κάνουν όλους τους απαραίτητους υπολογισμούς για την πορεία και την προσκόπευση του στόχου ταχύτερα και ακριβέστερα από τη συνειδητή μας σκέψη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ένας αποχαιρετισμός στον Έτο…

Τα λίγα αυτά λόγια για τον Έτο δεν τα γράφω ούτε για να τον παινέψω (δεν θα το ήθελε), ούτε για να περηφανευτώ για...
37,594ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,931ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
197ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
9ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
9,590ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
few clouds
12.6 ° C
14 °
11.4 °
89 %
3.1kmh
20 %
Πα
16 °
Σα
16 °
Κυ
15 °
Δε
16 °
Τρ
14 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ