Παρασκευή, 12 Αυγούστου, 2022
ΑρχικήΚυνήγιΗ “σούμα” του διμήνου Γενάρης-Φλεβάρης

Η “σούμα” του διμήνου Γενάρης-Φλεβάρης

|

- Advertisement -

 

Με τις καλοκαιρίες να διαδέχονται τις κακοκαιρίες και με το lockdown σε ισχύ, γράφηκε ο απολογισμός του τελευταίου διμήνου για τις τσίχλες, που ήταν για τα μάτια και μόνο…

Πάντα το τελευταίο δίμηνο ήταν το καλύτερο και το πιο μεστό για τους κυνηγούς της τσίχλας. Οι παλιότεροι, μάλιστα, έλεγαν με έμφαση, ότι “η τσίχλα κυνηγιέται καλύτερα τον Γεναροφλεβάρη”.  Και είχαν απόλυτο δίκιο, καθώς σε φυσιολογικές κλιματικά εποχές, ο χειμώνας ερχόταν στην ώρα του και ο καινούργιος χρόνος έβρισκε τα πουλιά στα χειμαδιά.

Το κυνήγι της τσίχλας τελείωσε πριν καν αρχίσει

- Advertisement -

Την φετινή όμως κυνηγετική περίοδο, τίποτα δεν κύλησε ομαλά. Ο χειμώνας ήρθε με πρωτόγνωρη καθυστέρηση και κράτησε λίγο. Οι τσίχλες καθυστέρησαν να έρθουν στη χώρα, όσες τελικά ήρθαν, ενώ το χειρότερο ήταν η απουσία των τουφεκιών από τους κυνηγότοπους. Αιτία, το πολυσυζητημένο και σκοπούμενο lockdown που επιβλήθηκε στο κυνήγι από τις αρχές του Νοέμβρη και κράτησε τους κυνηγούς μακριά από την ύπαιθρο και την αγαπημένη τους δραστηριότητα. Έτσι, οι τσίχλες, όπως και τα άλλα θηρεύσιμα είδη, απόλαυσαν μία απρόσμενη ηρεμία. Άλλαξαν συμπεριφορά και κώδικες κυκλοφορίας, που αναγκαστικά επιβάλει η ασκούμενη κυνηγετική πίεση και δυσκόλεψαν, όχι βέβαια την κάρπωση, αλλά τις συναντήσεις με τους άοπλους παρατηρητές-κυνηγούς.

Οκτώ μέρες στο κυνήγι… του τίποτα

Ο Γενάρης ξεκίνησε με ανοιξιάτικες θερμοκρασίες, αυτές που… κληρονόμησε από τον Δεκέμβρη και οι οποίες συνεχίστηκαν για πολλές μέρες. Τα μικρά διαλείμματα με κακοκαιρία, των δύο-τριών ημερών, σε ολόκληρη την επικράτεια, δεν στάθηκαν ικανά να αλλάξουν το σκηνικό με τους νοτιάδες και τις θερμές αέριες μάζες που έρχονταν από την βόρεια Αφρική. Οι τσίχλες, που οι κυνηγοί πρόλαβαν να  κυνηγήσουν μόνο δύο μέρες (1 και 2 του Γενάρη) ήταν απίστευτα λίγες. Ολόκληρη η περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας, περιλαμβανομένης της Εύβοιας, ήταν άδεια από πουλιά. Εντυπωσιακή ήταν η απουσία των πουλιών στην Αττική, με το στοίχημα να είναι, αν ο κυνηγός θα μπορούσε να στοχεύσει έστω μία τσίχλα. Να σημειωθεί, ότι στις δύο επιτρεπόμενες μέρες του Γενάρη, όπως και στις έξι μέρες του Δεκέμβρη, από το συνολικό 8ήμερο διάλειμμα, το κυνήγι επιτρεπόταν μόνο εντός του νομού.

Καρπώσεις που δύσκολα θα ξεχαστούν

Οπωσδήποτε, η λεγόμενη ανυπαρξία πουλιών, δεν σήμαινε και μηδενικές καρπώσεις για όλους τους κυνηγούς. Για παράδειγμα, οι περπατητάδες κατάφερναν με 4ωρο κυνήγι να καρπωθούν από 8 – 12 πουλιά, ανά ζευγάρι κυνηγών. Όπως και οι λίγοι τυχεροί των απογευματινών καρτεριών, που έριχναν 5-6 τουφεκιές για να πάρουν 1-2 τσίχλες. Αν αυτό λέγεται κυνήγι… Με το “κακό” να μη συμβαίνει μόνο στην Αττική, αλλά σε ολόκληρη τη νότια χώρα. Οι μόνες περιφέρειες που γνώρισαν καλές συγκεντρώσεις πουλιών, ήταν η Θεσσαλία και η Ήπειρος, χωρίς όμως… η θέαση των πουλιών να έχει διάρκεια. Χειρότερη μακράν ήταν η εικόνα που εμφάνισε η Πελοπόννησος και οι Κυκλάδες. Μόνο η Κρήτη είχε μία μικρή διαφορά προς τα πάνω.

Το “χάλι” της Πελοποννήσου

Ιδιαίτερα ανησυχητικά ήταν τα μηνύματα από την εσχατιά της Πελοποννήσου (Λακωνία, Μεσσηνία), που οι παρατηρητές πλέον κυνηγοί, αδυνατούσαν να πιστέψουν αυτό που αντίκριζαν. Δηλαδή την έρημη, από τσίχλες, φύση. Ακόμα και σε περιοχές που τις προηγούμενες χρονιές έσφυζαν από ζωή και που ακόμα παλιότερα είχαν θρέψει και μορφώσει γενιές και γενιές. Χαρακτηριστικά παραδείγματα της μεγάλης “φτώχειας” αποτέλεσαν η Σπάρτη, οι Μολάοι και η ευρύτερη περιοχή της Νεάπολης στην Λακωνία, όπως και οι περισσότεροι κυνηγότοποι της Μεσσηνίας.

Τα επιστρόφια στις μέρες τους

Από τις 3 Φλεβάρη και για ένα δεκαήμερο (3-12/2) επικράτησε καλοκαιρία με ηλιοφάνεια και υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες (αλκυονίδες μέρες). Και καθώς είχαμε φθάσει, ατουφέκιστοι βέβαια, στο μήνα των μετακινήσεων των πουλιών, τα λεγόμενα “επιστρόφια”, οι τσίχλες, άρχισαν επιτέλους να εμφανίζονται. Όχι όμως σε ολόκληρη την επικράτεια. Τα πουλιά φάνηκαν σε καλούς αριθμούς από την Αττική και βορειότερα, στα ανατολικά και από την Αμφιλοχία και πάνω, στα δυτικά. Οι πληροφορίες από την Λάρισα, την Μαγνησία, την Φθιώτιδα, την Βοιωτία και την Αττική, αναφέρονταν σε πολύ καλές συγκεντρώσεις πουλιών. Με ανάλογες και ίσως μεγαλύτερες να γίνονται στην Άρτα και την Πρέβεζα. Γεγονός που δεν συμβάδιζε με τις λιγοστές τσίχλες που θεάθηκαν στην υπόλοιπη νότια χώρα (Λακωνία, Μεσσηνία, Ηλεία, δυτική Στερεά). Για να δικαιωθεί η συλλογιστική που λέει: αφού τα Κυκλαδονήσια και η Κρήτη δεν είχαν πουλιά ολοχρονής, τι θα έμελλε να γίνει στην επιστροφή…

Ο τελευταίος… ασπασμός

Στις 13 του Φλεβάρη ξεκίνησε η κακοκαιρία “Μήδεια” με τα πολλά χιόνια και τις ακραίες θερμοκρασίες. Ήταν η πρώτη φορά φέτος που η χώρα γνώρισε βαρυχειμωνιά, ιδιαίτερα στα ανατολικά ηπειρωτικά διαμερίσματα και στο Αιγαίο. Οι άοπλοι κυνηγοί ευελπιστούσαν να δουν τις τσίχλες να κατακλύζουν τα χειμαδιά, τα απάγγια παραθαλάσσια, για το “ονόρε” και μόνο. Οι ελπίδες όμως αποδείχθηκαν φρούδες, καθώς μόνο μετά την πάροδο της κακοκαιρίας και με το καλοσύνεμα του καιρού, επανεμφανίστηκαν οι τσίχλες και για σύντομο διάστημα. Και πάντοτε στις ίδιες περιοχές που κρατούσαν από πριν πουλιά, με μοναδική προσθήκη στη λίστα των περιοχών με καλές συγκεντρώσεις πουλιών, την Βοιωτία και την Φθιώτιδα. Με το “καλό” να συμβαίνει στο τελευταίο δεκαήμερο της φετινής σεζόν. 

Ποτέ ξανά τέτοια χρονιά

Συνοψίζοντας λοιπόν τις… οπτικοακουστικές παρατηρήσεις του Γενάρη και του Φλεβάρη, θα λέγαμε, ότι η φετινή “κακορίζικη” χρονιά για το κυνήγι, στιγμάτισε και την τσιχλοχρονιά. Η “φτώχεια” που την χαρακτήρισε ήταν πρωτόγνωρη και συμβάδισε με τις περιορισμένες, αναγκαστικά, εξορμήσεις των κυνηγών. “Ποτέ ξανά τέτοια χρονιά”, λένε με ένα στόμα οι κυνηγοί.

Kynigesia T-Shirt | Πλάνα Συνδρομών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κώστας Γαρέφης: Ο σταυραετός του Πηλίου

Ο Έλληνας Μακεδονομάχος Κώστας Γαρέφης Μακεδονία 1900. Αναβρασμός. Τα βουλγαρικά κομιτάτα με «φωτιά και τσεκούρι» θέλουν να αλλάξουν συνειδήσεις. Οι Μακεδόνες αντιστέκονται. Στην καρδιά των...
36,298ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
8,110ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
few clouds
27.9 ° C
29.5 °
25.9 °
38 %
3.6kmh
20 %
Πα
27 °
Σα
32 °
Κυ
31 °
Δε
30 °
Τρ
33 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ