spot_img
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΚυνήγιΓια το κυνήγι των ορτυκιών: Κίνδυνοι και λάθη προς αποφυγή...

Για το κυνήγι των ορτυκιών: Κίνδυνοι και λάθη προς αποφυγή…

|

Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food

 

Με τα ασήμαντα λάθη στο κυνήγι, το κόστος αφορά ότι μπαίνει στην τσάντα. Τα σημαντικά όμως μπορεί να καταλήξουν σε τραυματισμούς ή και ακόμη χειρότερα. Έτσι, ο καθένας μας στην δική του πορεία πρέπει να συνεχίσει με τα σωστά, αφού το καλό αποτέλεσμα δεν εξαρτάται μόνο από σκύλο, τουφέκι και τετρακίνητο. Σημαντικότερο ρόλο έχει ο τρόπος που θα κυνηγήσουμε…

 

Ο καθένας στο κυνήγι ακολουθεί τακτική που έμαθε και την συνεχίζει είτε γιατί του αρέσει, είτε γιατί δεν δοκίμασε διαφορετική. Από την άλλη, όσοι αρθρογραφούν σε κυνηγετικά έντυπα, σίγουρα δεν είναι οι σοφότεροι. Ανάμεσά τους όμως υπάρχουν μερικοί που με την εμπειρία τους γράφουν άρθρα κατανοητά, ικανά να διορθώσουν λανθασμένες μεθόδους. Η δική μου κυνηγετική γενιά διδάχτηκε πολλά από κυνηγούς γραφιάδες, όπως οι Συνοδινός, Πλατανιάς, Παπασπύρου… Τα βρήκαμε σωστά, τα μάθαμε, τα συνεχίσαμε και όσο μας κρατάνε τα πόδια μας θα τα ακολουθούμε. Αποδείχθηκαν σωστές συμβουλές. Και στο κυνήγι όλοι γνωρίζουμε πως ότι γίνεται σωστά συνήθως καταλήγει και αποδοτικό.

Ειδικότερα τα ορτυκοκυνήγια, προφανώς και λόγω της θεαματικής εικόνας από την τριάδα θήραμα, σκυλί, κυνηγός, τα προτιμούν και πολλοί νεαροί συνάδελφοι. Οι περισσότεροι από τους νέους που παρακολούθησα ακολουθούσαν άριστη τακτική. Υπήρχαν όμως και αρκετοί που ξεκίνησαν και συνέχιζαν με κραυγαλέα λάθη. Όσα είδα, στάθηκαν αφορμή να αραδιάσω μια σειρά από συμβουλές κι αν διαβάζοντας δείτε πως κάποιες ή όλες δεν είναι σωστές, τότε να τις αγνοήσετε.

Προσοχή στους άπειρους

Ναι, να τουφεκίσει κι ο φίλος μας που πρωτοξεκινά, όμως όχι στα μούτρα του σκύλου μας. Πριν του εμπιστευτούμε το όπλο, και κυρίως την ζωή του τετράποδου συντρόφου μας θα πρέπει να τον έχουμε ενημερώσει σωστά και κυρίως να έχουμε πεισθεί πως αυτά που του είπαμε τα κατάλαβε. Ποτέ δεν εμπιστευόμαστε τον ενθουσιώδη άπειρο που θα τουφεκίσει πάνω από το φερμαρισμένο σκυλί μας.

Πάντα πίσω από το σκυλί

Στο ορτύκι η φέρμα συνήθως έχει διάρκεια. Ο χρόνος που μεσολαβεί μας δίνει την ευκαιρία να πάρουμε σωστή θέση. Ακόμη όμως κι αν όλα θα πρέπει να γίνουν ταχύτατα, εμείς από οποιαδήποτε απόσταση κι αν τουφεκίσουμε θα πρέπει να βρισκόμαστε πίσω από το σκυλί. Έτσι, ακόμα και στην περίπτωση που λόγω χαμηλού ξεπετάγματος ρισκάρουμε παρακινδυνευμένη τουφεκιά, τα σκάγια δεν θα χτυπήσουν το σκυλί σε ζωτικά σημεία, όπως θώρακα, λαιμό, πρόσωπο.

Πάντα με πλάτη στον ήλιο

Το κυνήγι ορτυκιού λόγω υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στις αρχές περιόδου, γίνεται πρωί και απόγευμα. Εκείνες τις ώρες ο ήλιος είναι χαμηλά, μπροστά στην ματιά μας. Πάνω λοιπόν στο μπλοκαρισμένο θήραμα πηγαίνουμε έχοντας τον ήλιο μονίμως στην πλάτη. Σε αντίθετη περίπτωση, αν το ορτύκι στο ξεπέταγμα τον βάλει μπροστά μας, μάλλον θα αστοχήσουμε.

Μακριά από κολιτσίδες και άγανα

Αν κάπου βρήκαμε ορτύκια, αλλά ο τόπος έχει άγανα και κολιτσίδες επιβάλετε άμεση εγκατάλειψη. Τα άγανα δεν τραυματίζουν εξωτερικά, δουλεύουν όμως εσωτερικά και ύπουλα. Οι κολιτσίδες θα κομματιάσουν τον σκύλο μας στις μασχάλες και στα γεννητικά όργανα. Δεν αξίζει λοιπόν για τα ορτύκια μιας μέρας να χάσουμε το σκυλί μας για αρκετά κυνήγια. 

Μόνο σφυρίχτρα  στα καλέσματα

Ορτύκια και υπόλοιπα εδαφόβια θηράματα είναι πουλιά “ακουστικά”. Πρώτα ακούνε τον κίνδυνο και μετά τον βλέπουν. Αντιλαμβάνονται κάθε τι που έχει σχέση με φωνές, θορύβους και δονήσεις στο έδαφος. Ο σκύλος μας πρέπει να μάθει από τον ήχο της ίδιας πάντα σφυρίχτρας, ότι του δώσαμε κάποια εντολή. Με μονούς, διπλούς, διακεκομμένους ή παρατεταμένους ήχους θα ξέρει πως τώρα επιστρέφουμε, αλλάζουμε κατεύθυνση κλπ. Η επικοινωνία μας με το σκυλί μας, όταν θα φτάσει στο σημείο να θεωρηθεί υποδειγματική, είναι βέβαιο πως θα μας εξασφαλίζει πλέον απολαυστικό κυνήγι. Αγριοφωνάρες, ξεφωνητά και βρισίδια δεν έχουν θέση σε κανένα κυνηγότοπο.

Έρευνα πρώτα από τις άκρες

Ο μαζικός θερισμός τριφυλλιού ξεκινά αρχές Σεπτέμβρη και κορυφώνεται μέσα Οκτώβρη. Ως τότε οι αθέριστες καλαμποκιές αποτελούν το ασφαλέστερο καταφύγιο για τα ορτύκια. Από το εσωτερικό τους θα βγουν προς τριφύλλια, βαμβάκια, χέρσα, μποστάνια και τις άλλες  πράσινες καλλιέργειες νωρίς το χάραμα. Έρευνα ξεκινάμε από τις άκρες των χωραφιών, “σπρώχνοντας” ουσιαστικά τα ορτύκια προς το μέσον όπου θα μπορούμε ευκολότερα να ελέγχουμε το κυνήγι μας. Σε αντίθετη περίπτωση, άθελά μας οδηγούμε τα πουλιά πίσω στον άβατο κρυψώνα τους.

Οι ακατάλληλες εκτάσεις

Ακατάλληλες για έρευνα, ωστόσο καμιά φορά ιδανικές για τα ορτύκια, θεωρούμε τις χωραφιές με τριφύλλια, αγκαθώνες ή χέρσα, των οποίων το ύψος ξεπερνά κατά πολύ τον σωματότυπο του σκύλου μας. Ουσιαστικά, μέσα εκεί τον αναγκάζουμε να δουλέψει με χαμηλά το κεφάλι, σχεδόν ιχνηλατώντας, ενώ θα τον δούμε να κάνει και λαγοπηδήματα, και άλλες φορές να στέκεται εντελώς όρθιος ψάχνοντας να μας βρει.

Σε τέτοιους χώρους δεν υπάρχει η αμεσότητα της οπτικής επικοινωνίας με το σκυλί μας. Επομένως σε πόσες φέρμες θα προλάβουμε να πάμε αφού δεν τον βλέπουμε; Μπορεί να τουφεκίσουμε κάποια πουλιά μισοπρογγιχτά, όμως  δεν θα έχουμε δει την ζωγραφιά της εικόνας που προηγήθηκε.

Εκεί παρατηρούνται και οι περισσότερες απώλειες θηραμάτων, αφού τα σκυλιά πνιγμένα στην υψηλή βλάστηση, δεν βλέπουν την πορεία τους και την εν συνεχεία πτώση τους.

Οι καταλληλότερες χωραφιές

Θεωρούμε κάθε μορφής επίπεδη, πράσινη καλλιέργεια και χέρσες εκτάσεις, όπου το ύψος της βλάστησης έρχεται λίγο ψηλότερα από το γόνατό μας και σε κάθε περίπτωση είναι ανάλογο με τον σωματότυπο του σκύλου μας. Ειδικά στις τριφυλλιές, προτιμάμε τις σποριασμένες, εκείνες που στην βάση τους διακρίνουμε το χώμα, εκείνες που στην ρίζα τους υπάρχει αφημένο και σαπισμένο προηγούμενο τριφύλλι και πάνω απ’ όλες επιμένουμε σ’ αυτές που μοιάζουν καμένες, ξερές και εγκαταλειμμένες. Σχολαστικά ψάχνουμε τους φυσικούς φράχτες που έχουν σηκωθεί ανάμεσα στα όρια δυο χωραφιών, χώρους που συνήθως κυριαρχούν τα αγριόβλητα και τα ξεραμένα χόρτα.

 

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λύκοι καταβροχθίζουν ένα ελάφι σε χώρο στάθμευσης – Βίντεο

Λύκοι καταβροχθίζουν ένα ελάφι σε χώρο στάθμευσης Οι λύκοι έχουν αυξηθεί κατά πολύ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο σε σημείο που αποτελεί και αντικείμενο συζήτησης της κομισιόν....
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ