spot_img
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΦτερωτάΤσίχλαΟι συνέπειες της «πίεσης» για την τσίχλα

Οι συνέπειες της «πίεσης» για την τσίχλα

|

Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food

Οι συνέπειες της «πίεσης» για την τσίχλα

Η κελαηδότσιχλα κυνηγιέται εντατικά στη νότια ηπειρωτική και τη νησιωτική χώρα

Από όλα τα θηρεύσιμα είδη εκείνο που δέχεται τη μεγαλύτερη πίεση στο κυνήγι, είναι η κοινή τσίχλα, η κελαηδότσιχλα.

Ο πολύ μεγάλος αριθμός των κυνηγών που ασχολούνται με το κυνήγι της, αλλά και η κινητικότητα της τσίχλας, που όταν μετακινείται πετά σε ύψος που συνήθως είναι μέσα στο ωφέλιμο βεληνεκές του όπλου, είναι δύο από τις αιτίες που το συγκεκριμένο θήραμα δέχεται τη μεγαλύτερη πίεση στο κυνήγι.

Το αλλοτινό πενθήμερο ηρεμίας

Έχουν περάσει περισσότερα από 50 χρόνια που η κελαηδότσιχλα κυνηγιέται εντατικά στη νότια ηπειρωτική και τη νησιωτική χώρα.

Οι περισσότεροι θιασώτες της είναι κάτοικοι των αστικών κέντρων και ασχολούνται με το κυνήγι της τσίχλας καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου, ενώ λιγότεροι είναι οι κυνηγοί της επαρχίας που την κυνηγούν κυρίως το δίμηνο Γενάρη-Φλεβάρη.

Κοινό γνώρισμα και των δύο κατηγοριών κυνηγών ήταν και παραμένει το άπαξ της εβδομάδας κυνήγι, ιδιαίτερα την Κυριακή, καθιερωμένη μέρα αργίας. Το Σαββατιάτικο κυνήγι το απολαμβάνουν μόνο οι συνταξιούχοι, οι δημόσιοι, οι δημοτικοί και ορισμένες κατηγορίες ιδιωτικών υπαλλήλων.

Αποτέλεσμα της μικρής συνολικά χρονικής ενασχόλησης ήταν η μικρή κυνηγετική “πίεση” που γνώριζε το συγκεκριμένο είδος και αυτή μόνο τα Σαββατοκύριακα. Ώστε να υπάρχει ένα 5ήμερο διάστημα ηρεμίας, αρκετό για να εφησυχάζουν τα πουλιά και να σιτίζονται επαρκώς.

Η ραγδαία αύξηση των τσιχλοκυνηγών

Με την πρόοδο όμως των ετών και τη μειωμένη παρουσία άλλων θηραματικών ειδών, και κυρίως με την έλλειψη των ενδημικών θηραμάτων, της πέρδικας και του λαγού, καθώς ο αγριόχοιρος ήταν τότε άγνωστος στη νότια χώρα, ένα μεγάλο μέρος των κυνηγών, ιδιαίτερα των νέων, στράφηκε στο κυνήγι της.

Σε συνδυασμό με τα πιο σύγχρονα όπλα και τα ανωτέρας ποιότητας φυσίγγια, αυξήθηκε ο ρυθμός κυνηγίου και κατά συνέπεια η πίεση.

Μάλιστα η επίπλαστη ευμάρεια των προηγούμενων δεκαετιών υπήρξε λίαν επιβαρυντική για την τσίχλα, αφού παρείχε τη δυνατότητα σε πολλούς κυνηγούς να τουφεκούν χωρίς ενδοιασμό σε οποιοδήποτε ύψος και απόσταση από τον στόχο. Και πάλι όμως υπήρχε εκείνο το 5ήμερο ανακουφιστικό διάλειμμα, για να εκτονωθεί η ασκούμενη “πίεση” στις πολυτουφεκισμένες τσίχλες.

Η «επέλαση» την Ιταλών κυνηγών

Αλλά η κορύφωση ή καλύτερα η εκτόξευση της “πίεσης”, συνέβη μετά το μιλένιουμ με την αθρόα άφιξη των Ιταλών κυνηγών. Που έχοντας καταστρέψει σε μεγάλο βαθμό το δικό τους θηραματικό κεφάλαιο, επέδραμαν στις Βαλκανικές χώρες (Σερβία, Σκόπια, Βουλγαρία, Ρουμανία) που και θηράματα έχουν και καλοδεχούμενο είναι το έσοδο από τον κυνηγετικό τουρισμό.

Όμως τίποτα το κατακριτέο, αν οι γείτονες Ιταλοί δεν κουβαλούσαν μαζί και τις ανορθόδοξες και εξοντωτικές μεθόδους κυνηγίου, που είναι απαγορευμένες “διά ροπάλου” στη χώρα τους. Όπως είναι η χρήση ηχομιμητικών συσκευών (κράχτες) και κυρίως το ομαδικό κυνήγι τύπου παγάνας, που διεξάγεται μόνο για τον αγριόχοιρο.

Στήνονται δηλαδή οι κυνηγοί εκατέρωθεν μιας ρεματιάς ή ενός επιμήκους πυκνού και με τη συνδρομή των βοηθών του γκρουπ, με ταμπούρλα και αγριοφωνάρες, ξεσηκώνουν τα πουλιά που βρίσκονται μέσα.

Απερίγραπτος ο πανικός

Όποιος Έλληνας κυνηγός δεν έχει παρακολουθήσει από κοντά το κυνήγι των Ιταλών ή δεν έχει βρεθεί στον ίδιο κυνηγότοπο την επόμενη μέρα, δύσκολα θα καταλάβει από τα γραφόμενα τη θλιβερή εικόνα που εμφανίζει η περιοχή μετά το ολέθριο πέρασμά τους.

Οι τσίχλες, αλλά και τα άλλα απαγορευμένα για το κυνήγι μικρόπουλα, που και αυτά νιώθουν στο πετσί τους το ιταλικό μολύβι, δεν είναι απλά “πιεσμένες” αλλά τρομοκρατημένες. Δύσκολα θα ξεμυτίσουν από τα πυκνά και όταν υποχρεωθούν να το κάνουν, πετούν χαμηλά, όμοια με τις “μαύρες” τσίχλες και με απίστευτα μεγάλη ταχύτητα.

Αν μάλιστα πέσουν πάνω σε τουφέκι Ιταλού ή ημεδαπού κυνηγού, τότε είναι αδύνατο να περιγραφεί ο πανικός και τα “τσαλίμια” αποφυγής της τουφεκιάς. Ακόμα και τα μικρόπουλα κινδυνεύουν να σπάσουν τη φτερούγα από τον ελιγμό αποφυγής που κάνουν, βλέποντας την επώμιση του όπλου.

Ταυτόχρονα όμως με το εντατικό καθημερινό κυνήγι που κάνουν από την ανατολή μέχρι τη δύση του ήλιου οι Ιταλοί, χάνεται το ωφέλιμο 5ήμερο διάλειμμα, η ανάπαυλα των πουλιών, έτσι που η “πίεση” να χτυπά κόκκινο.

Το όφελος µε τα “κοντά πόδια”

Θα αναρωτηθεί όμως ο κυνηγός που ανήκει στις άλλες “ειδικότητες” και βρίσκεται έξω από τα δρώμενα για την τσίχλα: Δηλαδή δεν υπάρχει τίποτα θετικό, κανένα όφελος από τις πολλές εκατοντάδες των Ιταλών κυνηγών που έρχονται στη χώρα;

Οπωσδήποτε υπάρχει ένα μικρό όφελος στη κυνηγετική οικονομία και στην οικονομία των τοπικών κοινωνιών, από την έκδοση των αδειών θήρας και το έσοδο από τη διαβίωση των Ιταλών (κατάλυμα, εστίαση, κ.ά.), ιδιαίτερα φέτος που η οικονομική ύφεση έχει πλήξει τους πάντες.

Είναι όμως αυτό αρκετό να αντισταθμίσει τη ζημιά που γίνεται στο θηραματικό κεφάλαιο και μάλιστα με ανορθόδοξες και ανήθικες μεθόδους, αλλά και στο περιβάλλον με τη σωρεία των ιταλικών σκουπιδιών; (κάλυκες, πλαστικές φιάλες νερού, καφέ και άλλα απορρίμματα).

Μήπως η ανοχή στους Ιταλούς κυνηγούς γίνει μεθαύριο μπούμερανγκ και το πρόσκαιρο όφελος μετατραπεί σε χασούρα, καθώς το έλλειμμα της τσίχλας δεν θα υποχρεώσει σε φυγή μόνο τους Ιταλούς επισκέπτες κυνηγούς, αλλά και τους Έλληνες τσιχλοκυνηγούς, που ήδη έχουν δηλωμένη την αγανάκτησή τους για τα συμβαίνοντα και είναι υπό σκέψη για την ανανέωση της επόμενης άδειας;

Από τη Δύση μέχρι την Ανατολή

Για την ενημέρωση των ημεδαπών κυνηγών, ώστε να μη πιαστούν “αδιάβαστοι”, οι Ιταλοί κυνηγοί δραστηριοποιούνται από τον Νοέμβρη στην Φθιώτιδα (Δαύλεια, Μόδι, Τιθορέα, Δρυμαία, Πελασγία, Γλύφα) και από τις αρχές Δεκέμβρη στην ανατολική Μαγνησία (Αχίλλειο, Πτελεός, Σούρπη, Δρυμώνας, Αγ. Θεόδωροι).

Στην αγαπημένη τους Ήπειρο και ιδιαίτερα στην Θεσπρωτία, στην Πρέβεζα και στην Άρτα, ήρθαν από νωρίς, αλλά ελλείψει αντικειμένου έφυγαν και είναι σε αναμονή της εμφάνισης των πουλιών για να επανακάμψουν δριμύτεροι.

Και είναι πολύ πιθανή η κάθοδός τους στην Μεσσηνία και την Λακωνία, μόλις οι πληροφορίες αποκτήσουν… περιεχόμενο με ενδιαφέρον

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τσίχλα η φυσιγγοβόρος…

Τσίχλα η φυσιγγοβόρος... Δεν πρόκειται για ένα νέο μέλος της οικογένειας των τσιχλών. Είναι η γνωστή μας κελαηδότσιχλα, η κοινή τσίχλα, που τη φετινή χρονιά...
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ