spot_img
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΦτερωτάΤσίχλαΤα καρτέρια από το μεσημέρι και μετά…

Τα καρτέρια από το μεσημέρι και μετά…

|

Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food

Οι τσίχλες σε απογευματινό ωράριο

 

Τα καρτέρια που “δουλεύουν” στο απογευματινό πέρασμα και οι διαφορές από τόπο σε τόπο και από χρόνο σε χρόνο

 

του ΛΕΩΝΙΔΑ ΚΑΡΑΜΑΟΥΝΑ

 

Οι τσίχλες, όπως και τα περισσότερα αποδημητικά, είναι πουλιά διπλού περάσματος…

Θα μετακινηθούν το πρωί στους τόπους βοσκής και θα επιστρέψουν τις απογευματινές ώρες για κούρνιασμα, ακολουθώντας συγκεκριμένες διαδρομές.

 

Αντίστροφη πορεία

Επάνω στην πορεία της επιστροφής θα γίνει το απογευματινό καρτέρι, που πολλές φορές είναι “πλουσιότερο” και αποδοτικότερο, αλλά και με… τρανταχτές αστοχίες!

Οι τσίχλες αρχίζουν να ανεβαίνουν σταδιακά προς τα υψώματα και τα πυκνά, ξεκινώντας σιγά – σιγά από νωρίς το απόγευμα και, με ένα ή δύο χρονικά κενά, συνεχίζουν να περνούν μέχρι αργά το σούρουπο.

Η ώρα που θα τελειώσει το απογευματινό δεν υπόκειται σε κανόνες! Υπάρχουν τόποι όπου η τελευταία τσίχλα θα περάσει με αρκετό φως, αλλά υπάρχουν και άλλοι που, τα πουλιά πετάνε ακόμα και με το μισοσκόταδο.

 

Οι αριθμοί των πουλιών

Το τι πουλιά “κρατάει” ο κυνηγότοπος, φαίνεται από την ώρα έναρξης του απογευματινού…

 Όταν οι τσίχλες είναι λίγες – όπως συνέβη την περσινή χρονιά – το απογευματινό γίνεται ατέλειωτο “μαρτύριο”, γιατί ο κενός χρόνος είναι βασανιστικά μεγάλος!

Τα λιγοστά πουλιά που υπάρχουν θα περάσουν ομαδοποιημένα, επιφυλακτικά και ταχύτατα, μόλις ένα τέταρτο της ώρας πριν πέσει το σκοτάδι.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες “πανικού”, ελάχιστες ευκαιρίες θα παραχωρήσουν για εύστοχες τουφεκιές.

Το χειρότερο είναι ότι, η ανεύρεση των πεσμένων πουλιών θα γίνει υποχρεωτικά με τη χρήση… φακού, γιατί δεν υπάρχει η πολυτέλεια να μαζεύονται όσο διαρκεί το… 10λεπτο πέρασμα στο μισοσκόταδο!

Αντίθετα, όταν ο κυνηγότοπος έχει πουλιά, το απογευματινό “πανηγύρι” αρχίζει από το… μεσημέρι!

 

Πέρασμα σε… δόσεις!

Η πρώτη μικρή… δόση θα περάσει λίγο μετά τις 2.30’ (και για ένα περίπου μισάωρο), στη συνέχεια θα ακολουθήσει, τουλάχιστον, ένα 20λεπτο κενού χρόνου, ενώ από τις 3.40’ και μετά τα πουλιά θα ανέβουν με πυκνό ρυθμό, μέχρι την ώρα που πέφτει το σκοτάδι.

Πάντα, βέβαια, υπάρχουν αποκλίσεις στις ώρες και στον ρυθμό που ανεβαίνουν τα πουλιά, ανάλογα με τον τόπο και την εποχή.

Στην Αμαλιάπολη (Μιτζέλα) της Μαγνησίας, τις καλές χρονιές της τσίχλας, το απογευματινό ξεκινούσε από τις… 1.30΄ το μεσημέρι!

Μέχρι τις 3.00 που, συνήθως, ερχόντουσαν να πιάσουν καρτέρια οι μη γνωρίζοντες, είχαν μαζευτεί τα μισά, αν όχι τα περισσότερα, από τα πουλιά του απογευματινού!

 

Αυτόν τον καιρό…

Το κυνήγι με καρτέρι το απόγευμα, ξεκινά από τα μέσα του Νοέμβρη και αργότερα…

Οι “μπασιάρες” τσίχλες έχουν, πλέον, εγκατασταθεί στον τόπο επιλογής τους, οπότε και οι πρωινές και οι απογευματινές διαδρομές τους γίνονται με ένα σταθερό… αζιμούθιο.

Αλλά και εδώ υπάρχουν ημερολογιακές αποκλίσεις, όπως για παράδειγμα τη φετινή χρονιά, όπου τα πρώιμα μεγάλα μπασίματα οδήγησαν στην γρήγορη εγκατάσταση των πουλιών, με αποτέλεσμα να ξεκινήσουν… αρκετά νωρίτερα τα απογευματινά!

Στον Ωρωπό της Πρέβεζας και στο Μόδι της Φθιώτιδας, το Σαββατοκύριακο 2 και 3 του μήνα, οι κυνηγοί που έπιασαν από το μεσημέρι τα καρτέρια, είδαν και έβαλαν στην “τσάντα” αρκετά πουλιά…

Κατά κανόνα, το απογευματινό κυνήγι διεξάγεται σε θέσεις που έχουν υψομετρική διαφορά με τον χώρο της πρωινής βοσκής, καθώς οι τσίχλες θα κουρνιάσουν στις πυκνοντυμένες πλαγιές των λόφων ή των χαμηλών βουνών.

Στις κλασικές, όμως, απογευματινές διαδρομές, εκεί όπου υπάρχει υψομετρική διαφορά, οι τσίχλες ευνοούνται από την άπνοια ή τον ελαφρά αντίθετο άνεμο, και το ύψος πτήσης είναι ανάλογο με το γεωγραφικό ανάγλυφο της περιοχής.

Αν δηλαδή πίσω από το καρτέρι ορθώνεται πλαγιά με μεγάλη κλίση, οι πρώτες τσίχλες που θα ανέβουν θα είναι πολύ “ψηλωμένες”…

 

Ψηλά και χαμηλά

Όσο περνάει, όμως, η ώρα, θα δούμε τα πουλιά να έρχονται σε δύο επίπεδα ύψους, άλλα χαμηλά και άλλα ψηλά.

Αν συγκρατηθούμε και τουφεκάμε μόνο τα χαμηλωμένα πουλιά, έστω και αν είναι λιγότερα, θα βγούμε διπλά κερδισμένοι: οι τουφεκιές θα είναι πιο εύστοχες, ενώ τα πουλιά θα βρίσκονται ευκολότερα και γρηγορότερα, αφού πέσουν…

Όσο λιγοστεύει το φως, οι τσίχλες χαμηλώνουν ακόμα περισσότερο (κοινώς… μας βγάζουν τα μάτια) και κάνουν εξαιρετικά δύσκολη την τουφεκιά!

Αν, πάλι, στηθούμε το απόγευμα σε “ταμπάνι”, θα επιλέξουμε τα πυκνά πλαϊνά ή το διάσελο (μόνο στην ανάγκη θα σταθούμε στο κέντρο του μικρού οροπέδιου).

Στο απογευματινό κυνήγι, οι… επιδόσεις αυξάνονται εάν υπάρχει η κατάλληλη πρόχειρη φυλάχτρα, η ήρεμη επώμιση και τα ανοικτά τσοκ. 

 

 

Προσοχή στο νόμο

Μία ενέργεια που πρέπει να γίνει αμέσως μετά την τελευταία τουφεκιά, πριν ακόμα φτάσουμε στο αυτοκίνητο, είναι το άδειασμα του όπλου! Αυτήν την ώρα έχει λήξει ο επιτρεπόμενος χρόνος του κυνηγιού (μισή ώρα μετά την δύση), και είναι η ώρα που συμπίπτει, σχεδόν, με την ώρα του βραδινού περάσματος της… μπεκάτσας.

Θηροφύλακες και δασικοί μπορεί να έχουν βγει σε αναζήτηση παράνομων “καρτεριτζήδων”, οπότε να μπλέξετε χωρίς να φταίτε!

 

 

“Κόλπο” στους οπωρώνες

Σε περιοχές, όμως, με οπωρώνες (λεμονιές, πορτοκαλιές), μόνο ένα μέρος από το πλήθος των πουλιών θα ανέβει για “κούρνια”, καθώς οι υπόλοιπες τσίχλες θα παραμείνουν στον κάμπο και θα κουρνιάσουν στα πυκνόφυλλα και αγκαθωτά ξινόδεντρα, που προσφέρουν ασφάλεια από τα νυκτόβια αρπακτικά.

Στον μεγάλο κάμπο των Μολάων Λακωνίας, που παράγει τα ονομαστά πορτοκάλια, ο νεοφερμένος κυνηγός θα ξαφνιαστεί δύο φορές στη διάρκεια της ημερήσιας δράσης: την πρώτη φορά για τα πολλά πουλιά που κρατάει ο τόπος και την καλή πρωινή κάρπωση, και τη δεύτερη, για το δυσανάλογα “φτωχό” απογευματινό!

Βέβαια, ο κάθε τόπος κρύβει καλά τα “μυστικά” του από τον νιόφερτο κυνηγό…

Στη Ρόκα της Άρτας, υπάρχει επίσης ένας κάμπος γεμάτος πορτοκαλιές, με την διαφορά ότι, οι γύρω λόφοι είναι παντελώς γυμνοί από βλάστηση.

Και όσο και να φαίνεται περίεργο, η θέση του απογευματινού καρτεριού, ήταν ακριβώς η ίδια με του… πρωινού, χωρίς, καν, να γυρίσει ο κυνηγός την πλάτη!

Οι τσίχλες και τα πολυάριθμα κοτσύφια κούρνιαζαν, άλλα στην μία επίπεδη πλευρά του κάμπου και άλλα στην απέναντι, με διασταυρούμενες πορείες, δημιουργώντας το ίδιο σκηνικό, από το ξημέρωμα μέχρι το βράδυ.

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λύκοι καταβροχθίζουν ένα ελάφι σε χώρο στάθμευσης – Βίντεο

Λύκοι καταβροχθίζουν ένα ελάφι σε χώρο στάθμευσης Οι λύκοι έχουν αυξηθεί κατά πολύ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο σε σημείο που αποτελεί και αντικείμενο συζήτησης της κομισιόν....
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ