spot_img
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΚυνήγιΦτερωτάΣτα καρτέρια για τσίχλες - Τα μπασίματα του Οκτώβρη

Στα καρτέρια για τσίχλες – Τα μπασίματα του Οκτώβρη

|

Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food

Στα καρτέρια για τσίχλες, αναμένοντας τα μπασίματα του Οκτώβρη…

Είναι οι μέρες που το τουφέκι του κυνηγού της τσίχλας αρχίζει να βροντά. Τα πρώτα πουλιά που έρχονται στη χώρα για να κάνουν επισκόπηση της περιοχής και να βρουν τα κατάλληλα ενδιαιτήματα, πετούν σε χαμηλό ύψος πάνω από τα καρτέρια των κυνηγών δίνοντας ευκαιρίες για ωραίες τουφεκιές.

Ο έναστρος ουρανός αρχίζει να χάνει βαθμιαία την λαμπρότητά του από το ροδαλό χρώμα του ορίζοντα της ανατολής. Η μέρα είναι καθαρή και ιδανική για ένα καλό μπάσιμο. Αλλά θα γίνει; Και αν ναι, θα έχει αρκετά πουλιά και διάρκεια;

Την απάντηση γνωρίζουν καλύτερα οι τσίχλες που ταξίδεψαν από μακριά και για κάμποσες ώρες.

Αυτές που βοηθούμενες από το ευνοϊκό βοριαδάκι έφθασαν στον τελικό προορισμό τους, την φιλόξενη πατρίδα μας με το ήπιο μεσογειακό κλίμα και την ποικιλία τροφής.

Στα καρτέρια για τσίχλες: Ο “αγώνας” για την κατάληψη της θέσης…

Είναι οι μέρες που το τουφέκι του κυνηγού της τσίχλας αρχίζει να βροντά. Τα πρώτα πουλιά που έρχονται στη χώρα για να κάνουν επισκόπηση της περιοχής και να βρουν τα κατάλληλα ενδιαιτήματα, πετούν σε χαμηλό ύψος πάνω από τα καρτέρια των κυνηγών, δίνοντας ευκαιρίες για ωραίες τουφεκιές.

Τα καρτέρια στα διάσελα των λόφων “πιάνονται” από νύχτα ακόμα. Οι προβολείς και τα κόκκινα φωτάκια των αυτοκινήτων, φανερώνουν τις περιοχές που περνούν οι περισσότερες τσίχλες. Σε λίγα λεπτά, τη θέση των προβολέων παίρνουν οι φακοί, με το φώς τους να “σκίζει” το σκοτάδι και να οδηγεί τις κινούμενες σκιές στο σωστό μονοπάτι για το καρτέρι.

Οι τσίχλες που θα εγκατασταθούν πρόσκαιρα ή μόνιμα στην περιοχή, είναι πολύ κουρασμένες, θα πιάσουν κοντά και από τη νύχτα, κάτι που μαρτυράνε οι πολύ πρωινές τουφεκιές. Με την πρόοδο της μέρας θα φανούν και οι τσίχλες που ξεκίνησαν το ταξίδι δύο – τρεις ώρες πριν την ανατολή του ήλιου.

καρτέρια για τσίχλες
Στα καρτέρια για τσίχλες: Με μεγάλες προσδοκίες ξεκίνησε η χρονιά…
Τα πρωινά πουλιά µαρτυρούν τη συνέχεια

Σε αντίθεση με τα τρυγόνια που ταξιδεύουν τη νύχτα λόγω της υψηλής θερμοκρασίας της μέρας την εποχή που μεταναστεύουν, οι τσίχλες εκμεταλλεύονται τη χαμηλότερη θερμοκρασία του Οκτώβρη δίνοντας μπασίματα και κατά τη διάρκεια της μέρας.

Αν το μπάσιμο είναι μεγάλο, δεν υπάρχει διακοπή στη ροή των πουλιών. Ο κυνηγός θα ρίχνει από το ξημέρωμα στα πολύ πρωινά πουλιά, που είναι πολλά, και θα συνεχίσει να ρίχνει στις τσίχλες, που κατά κύματα φθάνουν με το πλούσιο φως της μέρας.

Αλλά το ποιές τσίχλες θα μείνουν στην περιοχή και ποιές είναι αυτές που θα συνεχίσουν το ταξίδι μέχρι να καταλήξουν σε έναν τόπο, το φανερώνει το λίπος που είναι αποθηκευμένο στο σώμα τους.

Στις χωρίς λίπος τσίχλες, τα “καύσιμα” τελείωσαν, το ταξίδι έφθασε στο τέρμα του και αυτά τα πουλιά θα πιάσουν κοντά. Αργότερα, με την πλούσια τροφή της εποχής (σκουλήκια, καρποί θάμνων, φρούτα), θα καρδαμώσουν και θα είναι σε θέση να μετακινηθούν σε άλλες “πολιτείες”. Οι άλλες οι “παχουλές” κάνουν απλή στάση ανάπαυλας και προς το σούρουπο της ίδιας μέρας θα προχωρήσουν.

Οι διάδροµοι της ταξιδιάρας τσίχλας

Όπως συμβαίνει με όλα τα διαβατικά πουλιά, έτσι και οι τσίχλες, έχουν διαδρόμους πτήσης στον εναέριο ελληνικό χώρο. Με τον πιο δυνατό, αυτόν δηλαδή που δίνει τα “γερά” μπασίματα, να είναι ο δυτικός. Οι δύο άλλοι, της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας και του Αιγαίου, ακολουθούν από κοντά και δεν είναι λίγες οι χρονιές που γίνονται ανατροπές αναφορικά με τον όγκο των πουλιών.

Η Πρέβεζα, η Άρτα και η ευρύτερη περιοχή του Πατραϊκού κόλπου, δίνουν σπουδαία μπασίματα και όχι μόνο από τσίχλες, αλλά και από φάσσες, με τις δεύτερες να επιλέγουν περισσότερο ορεινές περιοχές και να “χτυπάνε” τα Θεσπρωτικά όρη και τα όρη του Βάλτου και στη συνέχεια να ξεχύνονται στην Ευρυτανία και στην ορεινή Φωκίδα.

Ο διάδρομος του κεντρικού Αιγαίου, μπορεί να μεταφέρει όλο τον Οκτώβριο ορτύκια, αλλά σε τσίχλες προσφέρει μέτρια μπασίματα. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με τον υποδιάδρομο των μεγάλων νησιών του ανατολικού Αιγαίου, που έχουν σπουδαία μπασίματα, ιδιαίτερα με κελαηδότσιχλες και κοτσύφια.

Στα καρτέρια για τσίχλες: Ιδιαίτερη µνεία για την Αττική…

Στον ανατολικό ηπειρωτικό διάδρομο, οι τσίχλες προσεγγίζουν την Μαγνησία, την Εύβοια και την Φθιώτιδα, περνούν στην Βοιωτία και στην Αττική, για να συνεχίσουν νοτιότερα σε Αργολίδα και Λακωνία.

Στην Αττική, ολόκληρο το βορινό τμήμα του νομού, αποτελεί έναν θαυμάσιο κυνηγότοπο. Ο Αγ. Θωμάς, τα Δερβενοχώρια (στο επιτρεπόμενο τμήμα), το Δήλεσι, το Ασπροχώρι, ο Βαρνάβας, το Γραμματικό, το Σέσι, το Καλέντζι και ο Ραμνούντας, γνωρίζουν “πιένες” στα μπασίματα. Χωρίς να υπολείπεται και το νοτιότερο τμήμα της Αττικής με την Κερατέα και τον Κουβαρά να έχουν τον πρώτο λόγο. Αναφέρθηκαν αναλυτικά περιοχές της Αττικής, όχι βέβαια όλες, καθώς οι 8 περιφερειακές ενότητες που απαρτίζουν την Αττική περιλαμβάνουν ένα πολύ μεγάλο αριθμό τσιχλοκυνηγών.

Το µειονέκτηµα της θερµοκρασίας

Η θερμοκρασία στη διάρκεια των μπασιμάτων, μπορεί να μην είναι ακριβώς καλοκαιρινή, αλλά εξακολουθεί να δίνει κάποιες μέρες με αρκετά υψηλές τιμές. Αν θέλουμε λοιπόν να έχουμε τις μέγιστες καρπώσεις, αλλά και τις μικρότερες απώλειες σε τραυματισμένα ή χαμένα πουλιά, θα πρέπει να ρίχνουμε στις σωστές αποστάσεις και μέσα στο δραστικό βεληνεκές του όπλου.

Οι κελαηδότσιχλες, τα κοτσύφια και οι φάσσες, αντέχουν περισσότερο στο σοκ από τα πλήγματα των σκαγιών με τη ζέστη, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι απώλειες.

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κυνήγι Τσίχλας 2024: Παιχνίδια στους κισσούς – Βίντεο

Κυνήγι Τσίχλας 2024 Τα κελαηδήματα στο βάθος των κισσών ασταμάτητα... Ίσως ο αγαπημένος μου βιότοπος για τα καρτέρια της τσίχλας. Δάσος, πυκνά, ντούσκα, βουνό,...
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ