spot_img
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΚυνήγιΦτερωτάΌπλα & φυσίγγια για τις πέρδικες

Όπλα & φυσίγγια για τις πέρδικες

|

 

Ένα φυσίγγι με σφικτά κέντρα τουφεκιάς και αραιή περιφέρεια δεν έχει λόγο ύπαρξης στα κυνήγια της πέρδικας, καθώς επιδιωκόμενη είναι μία  κατανομή που θα…  δίνει πουλιά, ακόμα και όταν οι τουφεκιές δεν είναι απόλυτα «κέντρο».

κείμενο ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΜΗΤΣΙΑΛΗΣ

Mην ξαναγράφω τα αυτονόητα και τα χιλιοειπωμένα για τα όπλα που ταιριάζουν στο κυνήγι της πέρδικας. Βολεύει σίγουρα κάτι ελαφρύ, συνήθως κάτω από 3 κιλά, αφού και τα λίγα παραπανίσια γραμμάρια γίνονται αισθητά στα χέρια, όταν περπατάς στις σάρες και στις κόντρα ανηφόρες των βουνών…

Η καραμπίνα..

Βέβαια, ένα όπλο με βάρος λίγο πάνω από 3 κιλά είναι πολύ πιο «φιλικό» και σταθερό στη σκόπευση, αλλά αν οι μύες των χεριών είναι εξαντλημένοι από το πολύωρο κουβάλημα ενός βαρέως «σιδερικού», τότε και αυτό το πλεονέκτημα πάει χαμένο.

Η καραμπίνα έχει το πλεονέκτημα της τρίτης βολής, η οποία μπορεί να αποδειχτεί αναγκαία και χρήσιμη σε ένα κοπάδι πουλιών, ιδιαίτερα σε αυτό το κυνήγι όπου οι ευκαιρίες δεν είναι καθόλου συχνές!

Το δίκαννο..

Το δίκαννο από την άλλη, έχει το πλεονέκτημα των δύο διαφορετικών τσοκ και του επιλογέα, που στα έμπειρα χέρια ενός περδικά θα αξιοποιηθούν την κατάλληλη στιγμή.

Στους περδικότοπους οι βολές είναι είτε κοντινές, σχετικά,  είτε γίνονται σε μεσαίες αποστάσεις και σε ανοιχτό οπτικό πεδίο… Κατά τη γνώμη μου ένα δίκαννο θα πρέπει να έχει κάννες 71 εκατοστών, ενώ σε μία καραμπίνα το μήκος κάννης πρέπει να είναι 66 εκατοστά, τουλάχιστον.

Και σε κάθε περίπτωση μιλάμε για ένα τουφέκι σωστά ζυγισμένο και με μακριά σκοπευτική γραμμή…

Ο μονόδρομος στα τσοκ..

Όσον αφορά τα τσοκ, μοιραία η επιλογή θα πρέπει να βασιστεί σε συγκεκριμένα δεδομένα: είτε στα κοπάδια είτε σε μονά «σπασμένα» πουλιά, η πρώτη βολή ρίχνεται, συνήθως, στα 15 –με 20 μέτρα, ενώ η δεύτερη  και τρίτη από τα 20 – 25 μέτρα και πάνω.

 Έτσι, στα πιο χαμηλά υψόμετρα, ο κλασικός συνδυασμός του βελτιωμένου κυλίνδρου και του μισού (****)/***)είναι ο πιο ιδανικός…. Στα αλπικά, όμως, άνω των χιλίων μέτρων, η μειωμένη ατμοσφαιρική πυκνότητα προκαλεί πυκνότερες κατανομές, οπότε ο συνδυασμός κυλίνδρου και βελτιωμένου κυλίνδρου (*****/****) είναι προτιμότερος.

Για όποιον χρησιμοποιεί καραμπίνα οι ενδεδειγμένες συσφίξεις είναι το ντεμί (***) και ο βελτιωμένο κύλινδρος (****), με την χρήση των ανάλογων φυσιγγίων ώστε να ρυθμίζεται το άνοιγμα της τουφεκιάς, ανάλογα με τις περιστάσεις…

Σε ένα θήραμα «ακριβό» και πολύτιμο όπως η πέρδικα, το φυσίγγι πρέπει να είναι καλό και δοκιμασμένο (το «καλό» δεν σημαίνει απαραίτητα και ακριβό, αλλά το «δοκιμασμένο» σημαίνει πράγματι δοκιμασμένο ως προς τις αποδόσεις του).

Το ιδανικό φυσίγγι..

Το ζητούμενο είναι ένα φυσίγγι με όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κύκλο κατανομής, ομοιόμορφα «κατοικημένο» από σκάγια, στις αποστάσεις που ενδιαφέρουν τον «περδικά». Ένα φυσίγγι με σφικτά κέντρα τουφεκιάς και αραιή περιφέρεια, δεν έχει λόγο ύπαρξης στα κυνήγια της πέρδικας!

Επιδιωκόμενη πρέπει να είναι μία κατανομή, που θα…  δίνει πουλιά ακόμα και όταν οι τουφεκιές δεν είναι απόλυτα «κέντρο».

Τέτοια φυσίγγια είναι όσα έχουν παραδοσιακή βυσμάτωση χαρτοπολτού ή μάλλινης τάπας, όπως και τα φυσίγγια με πλαστική μεσόταπα, τα οποία είναι εξίσου αποτελεσματικά.

Ρελιαστό Vs Αστεροειδές..

Το ρελιαστό κλείσιμο, σε αντίθεση με το κλασικό αστεροειδές, τείνει να δίνει πιο ομοιόμορφες κατανομές, με «γεμάτες» περιφέρειες. Ένα τέτοιο φυσίγγι με σκάγια Νο 7 θα καλύψει τις ανάγκες της πρώτης και της δεύτερης τουφεκιά, ενώ ένα φυσίγγι Νο 6 με πλαστικό συγκεντρωτήρα,  θα αναλάβει να καλύψει το ρόλο της τρίτης τουφεκιάς στις ταχέως απομακρυνόμενες πέρδικες…

Τα γραμμάρια της γόμωσης καλό είναι να μένουν σε λογικά επίπεδα βάρους (και οι υπερβολές του τύπου σεμί μάγκνουμ να αποφεύγονται).

Ναι, λοιπόν, στις γομώσεις έως και 36 γραμμάρια, αλλά τις ζεστές ημέρες άνετα θα κάνουν τη «δουλειά» τους  τα 32 ή ακόμα και τα 30 γραμμάρια, αρκεί να πρόκειται για ποιοτικά φυσίγγια, όπως αξίζουν οι γκρέκα και οι τσούκαρ…

Αν κλωτσάει δεν… σκοτώνει

«Φυσίγγι που κλωτσάει δεν σκοτώνει», λέει ένας καλός μου φίλος και συμφωνώ απόλυτα. Οτιδήποτε αποσπά τον κυνηγό την ώρα του πυροβολισμού, όπως το υπερβολικό λάκτισμα και ο υπερβολικός κρότος, έχει πάντα αρνητικό αντίκτυπο στην ευστοχία.

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το χιούμορ στο κυνήγι: Άδραξε αυτό που μπορείς

Το χιούμορ στο κυνήγι: Άδραξε αυτό που μπορείς Γεροντοπαλίκαρο ο Μιχάλης, ο πρωταγωνιστής της ιστορίας μας, κάτι παραπάνω από 50 ετών, απόφοιτος της Παντείου και...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ