spot_img
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΚυνήγιΦτερωτάΚαρτέρι στα ντοπιάρικα τρυγόνια

Καρτέρι στα ντοπιάρικα τρυγόνια

|

Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food

Το καρτέρι στα ντοπιάρικα τρυγόνια…

Το κυνήγι στα τρυγόνια, ντοπιάρικα ή διαβατάρικα, διεξάγεται με τη μέθοδο του καρτεριού. Η στατικότητα όμως αυτή δεν το κάνει άτεχνο και λιγότερο δύσκολο, αλλά αντίθετα θέλει μαστοριά για να αποδώσει.

Δεν παίρνει ο κυνηγός το τουφέκι και στήνεται όπου να είναι για τα τρυγόνια. Μόνο αν είναι ντόπιος και γνωρίζει τα κατατόπια και… τα πατήματά τους. Διαφορετικά πρέπει να ανακαλύψει που… συχνάζουν, σε ποια καλλιέργεια βόσκουν τα περισσότερα, που δροσίζονται και που κουρνιάζουν.

Oι καλλιέργειες με καλές προϋποθέσεις

Ο μεγαλύτερος αριθμός των ντοπιάρικων τρυγονιών τρέφεται στις αποσιταριές, στις βικαριές και τα λιόσπορα. Τρώει βέβαια και πολλά άλλα σπόρια, όπως της αγγαθούρας, της λουβουδιάς, του σουσαμιού, του σκλήθρου κ.ά., με τις χωραφιές όμως αυτές να είναι λίγες και πολύ δύσκολο να βρεθούν.

Περιορίζεται λοιπόν ο κυνηγός στις τρεις βασικές καλλιέργειες, που είναι πολλές και διάσπαρτες παντού. Όμως το σημείωμα δεν θα αναλωθεί στη διαδικασία του ανιχνευτικού, που κρίνεται απαραίτητο για να βρεθεί η καλλιέργεια με καρπό, δηλαδή με σπέρματα σταριού ή βίκου ή με ώριμα λιόσπορα.

Γιατί η αξιολόγηση για την καταλληλότητα ενός χωραφιού, δεν αρκείται μόνο στη τροφή. Το χωράφι που θα στηθούν τα καρτέρια πρέπει να πληροί και άλλες προϋποθέσεις, όπως να συνορεύει με ρέμα με πυκνόφυλλα δέντρα ή να υπάρχουν ένα-δύο αγριόδεντρα στις άκρες του, που τα χρησιμοποιούν οι εργάτες γης για τη μεσημεριανή σχόλη.

Η «τριγωνομετρία» των καρτεριών

Τα καρτέρια στήνονται στο χωράφι με τρόπο που να σχηματίζουν τρίγωνο και με την κορυφή να βρίσκεται απέναντι από το «έμπα» των πουλιών. Τα πρωινά τρυγόνια έρχονται, κατά κανόνα, από την ανατολή για να μη τα ενοχλεί στα μάτια το χαμηλωμένο στεφάνι του ήλιου.

Αυτή η είσοδος στο χωράφι για βοσκή, που αποκαλείται «έμπα», είναι άκρως σημαντική για την κάρπωση. Αφήνουμε λοιπόν τα τρυγόνια να μπουν στο νοητό τρίγωνο και μόνο τότε ρίχνουν τα πλευρικά τουφέκια, για να ακολουθήσουν τα ένα-δύο που βρίσκονται στη κορυφή του τριγώνου.

Η συγκεκριμένη τεχνική είναι ευκολότερο να εφαρμοστεί στα λιόσπορα που τα ακραία και ψηλά στελέχη του φυτού γίνονται μία καλή φυσική φυλάχτρα. Τα δύσκολα είναι στις αποσιταριές, που τουλάχιστον οι δύο πλευρές του χωραφιού είναι γυμνές. Εδώ τη λύση της κάλυψης δίνουν τα αγριόδεντρα, που ταυτόχρονα προσφέρουν και καλύτερο οπτικό πεδίο.

Φυλάχτρα και ακινησία

Η φυλάχτρα παίζει πρωτεύοντα ρόλο στο κυνήγι με καρτέρι, ιδιαίτερα μετά τις πρώτες πρωινές τουφεκιές. Αν λοιπόν και εφόσον είναι εφικτό, η φυλάχτρα είναι καλό να φτιαχτεί με τρόπο που να προστατεύει τον κυνηγό από τον πρωινό ήλιο. Πράγμα δύσκολο, με τον κυνηγό να υποχρεώνεται συχνά να τουφεκίσει κόντρα στον ήλιο και στα «τυφλά».

Η μόνη λύση στο «εκτυφλωτικό» πρόβλημα είναι να σηκωθεί απότομα από το σκαμνί, ώστε να τρομάξει τα πουλιά, που αναγκαστικά θα πλαγιοδρομήσουν, και να επιχειρήσει πλάγια βολή (τραβέρσα) χωρίς πλέον να ενοχλείται από τον ήλιο. Γιατί αν τα αφήσει να τον προσπεράσουν και να ρίξει από πίσω, οι πιθανότητες επιτυχίας, με τη ταχύτητα και το σπαστό πέταγμα του τρυγονιού, είναι ελάχιστες. Όλα όμως αυτά προϋποθέτουν κυνηγό με ψυχραιμία και όχι τον «τρελαμένο» στη θέα των τρυγονιών.

Περισσότερο όμως απαραίτητη από τη φυλάχτρα, είναι η ακινησία την ώρα που πλησιάζει το θήραμα. Γιατί τα εξασκημένα μάτια των πουλιών, που για αρκετό διάστημα επισκέπτονται το ίδιο χωράφι, διακρίνουν κάθε τι διαφορετικό. Που για τη περίπτωση είναι η φιγούρα του κυνηγού και ό,τι άλλο  είναι ανάρμοστο με το περιβάλλον.

Η απόλυτη όμως ακινησία τα εφησυχάζει, ώστε να μη λοξοδρομήσουν ή να κάνουν… μεταβολή. Και θα αποδειχθεί ευεργετική η λεπτομέρεια να μη στριφογυρνάμε κατά την αναμονή το τουφέκι και να λαμποκοπά σαν καθρέφτης.

Καρτέρι στα ντοπιάρικα τρυγόνια
Καρτέρι στα ντοπιάρικα τρυγόνια: Η φυλάχτρα παίζει πρωτεύοντα ρόλο στο κυνήγι με καρτέρι…
Καρτέρι στα ντοπιάρικα τρυγόνια: Η αναγκαστική αλλαγή ωραρίου

Η ώρα που εμφανίζονται τα τρυγόνια, που δεν είναι πολύ πρωινά πουλιά, όπως όλα τα περιστεροειδή, είναι γύρω στις επτά το πρωί. Αλλά οι αργοπορημένες αφίξεις των κυνηγών, αναγκάζουν τα τρυγόνια που έχουν κουρνιάσει κοντά στα καρτέρια, να μετακινηθούν πριν την ώρα τους.

Η πτήση την ώρα αυτή είναι εξαιρετικά χαμηλή και δυσδιάκριτη. Χρειάζεται επομένως μεγάλη προσοχή για να μη συμβεί τραυματισμός τρίτου κυνηγού που θα βρεθεί πάνω στη πορεία του τρυγονιού.

Σχετικό με το ωράριο είναι και το απογευματινό καρτέρεμα στα τρυγόνια, που τη πρώτη μέρα (έναρξη) γίνεται…μεσημεριανό, καθώς για τα άφαγα και τα πεινασμένα  τρυγόνια δεν υπάρχει κενό διάστημα βοσκής και ανάπαυλας.

Πιο αποδοτικό το καρτέρι χωρίς συνωστισμό

Αφήνω τελευταίο το πολύ σημαντικό θέμα που προκύπτει με τη συγκέντρωση πολλών κυνηγών στο χωράφι που βόσκουν τα περισσότερα πουλιά. Γιατί δεν χρειάζεται να στριμωχτούμε ή να τσακωθούμε για το καπάρωμα μίας θέσης.

Ψάχνουμε, εννοείται στη διάρκεια του ανιχνευτικού, για γειτονική καλλιέργεια που τρέφονται, για παράδειγμα, 10 τρυγόνια, ενώ τη προνομιούχα και από την οποία αποχωρήσαμε στενοχωρημένοι, την επισκέπτονται 60-70 πουλιά.

Με μαθηματική ακρίβεια το πρωινό της έναρξης θα πληθύνουν τα τρυγόνια στο «δικό» μας χωράφι και από 10 θα γίνουν 20-25, ενώ οι γείτονες κυνηγοί με το ζόρι θα ρίξουν λίγες τουφεκιές και αυτές άστοχες από τον μεγάλο εκνευρισμό που προκαλεί ο συνωστισμός.

Διαβάστε επίσης: Ρυθμιστική 2022-2023: Τι «παίχτηκε» με τα τρυγόνια και τα αγριογούρουνα…

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ζητάμε εξειδίκευση από όπλα γενικής χρήσης

Η εξειδίκευση από όπλα γενικής χρήσης Η παρουσία των αυτογεμών συντέλεσε στην αλλαγή πολλών μέχρι πρότινος δεδομένων, κυρίως στο τι ζητάμε από ένα όπλο...
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ