spot_img
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΚυνήγιΦτερωτάΗ τροφή των φτερωτών της έναρξης

Η τροφή των φτερωτών της έναρξης

Η αφθονία της τροφής είναι αυτή που θα κάνει τα πουλιά να ντοπιάσουν

|

Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food

Η τροφή των φτερωτών της έναρξης – Η αφθονία είναι αυτή που θα κάνει τα πουλιά να ντοπιάσουν

Τους καλοκαιρινούς μήνες η ποικιλία τροφής των πουλιών είναι μεγάλη και ακόμα μεγαλύτερη για τα σποροφάγα πουλιά, όπως είναι τα θηρεύσιμα της έναρξης, το ορτύκι, το τρυγόνι και η φάσσα

Τα δεκάδες φυτικά είδη που καλλιεργούνται στη χώρα μας αποτελούν ισχυρό παράγοντα για την παραμονή και την αναπαραγωγή των αποδημητικών πουλιών, αρκετά από τα οποία ενδιαφέρουν τον Έλληνα κυνηγό.

Γιατί πέρα από τις καλές κλιματικές συνθήκες και τα δροσερά καλοκαίρια, η ποικιλία και η αφθονία της τροφής είναι αυτή που θα κάνει τα πουλιά να ντοπιάσουν.  Παρακάτω θα γίνει η περιγραφή των διατροφικών προτιμήσεων των τριών προαναφερομένων ειδών, πολλές από τις οποίες είναι κοινές για τα δύο ή και τα τρία είδη. Με βάση την εμπειρική, αλλά κυρίως την επιστημονική γνώση.

Στις σιτοκαλαµιές για τα ορτύκια

Ο ιδανικός βιότοπος (ενδιαίτημα) για το ορτύκι είναι οι γεωργικές καλλιέργειες και οι χέρσες εκτάσεις.

Το εδαφόβιο πουλί που έρχεται τρίτο στις προτιμήσεις των κυνηγών μετά τις τσίχλες και την μπεκάτσα, προτιμά τις καλλιέργειες με ψυχανθή, με λιόσπορο και με κηπευτικά.

Από έρευνα των επιστημονικών συνεργατών* της ΚΟΜΑΘ, προκύπτει ότι τα ποσοστά στο διαιτολόγιο του ορτυκιού από τα καλλιεργήσιμα φυτά είναι: σιτάρι 58,8%, λιόσπορος 13,2% και ακολουθούν με μικρότερα ποσοστά τα μποστανικά, τα φασόλια και τα ζαχαρότευτλα.

Από τα μη καλλιεργήσιμα φυτά (αγριόχορτα, παράσιτα) την πρώτη θέση έχει ο βέλιουρας (παράσιτο του καλαμποκιού) με 43,4% και ακολουθούν η αγριοντοματιά με 41,9% και η μουχρίτσα με 16,2%. Συνολικά βρέθηκαν στο στομάχι των ορτυκιών 17 είδη σπόρων. Η εργασία συμπληρώνεται με την παρατήρηση, ότι η μηχανοκίνητη καλλιέργεια και η χρήση αγροχημικών έχουν φέρει αλλαγές στην ποικιλία και την αφθονία της βλάστησης, με αποτέλεσμα τη μικρότερη διαθεσιμότητα τροφής και την αναγκαστική μετακίνηση των πληθυσμών.

Η τροφή των φτερωτών – Μεγάλη η “γκάµα”, πρώτο το λιόσπορο

Το τρυγόνι αναζητά την τροφή του σχεδόν αποκλειστικά στο έδαφος, συνήθως σε καλλιεργημένες εκτάσεις. Η τροφή του αποτελείται από σπέρματα των φυτών, όπως του σιταριού, του βίκου, του λιόσπορου, της ελαιοκράμβης, της σουσαμιάς, της λουβουδιάς, του σκλήθρου, της φακής κ.ά. Αγαπάει ακόμα τα φρούτα (μούρα, βατόμουρα) και από προσωπική μου παρατήρηση και τα σύκα.

Και για το τρυγόνι η κύρια αιτία της μείωσης των πληθυσμών του οφείλεται στην ενταντικοποίηση της γεωργίας, γεγονός που έχει παραδεχτεί και η Birdlife International για τη μείωση στον δυτικό μεταναστευτικό διάδρομο. Αποτέλεσμα της μηχανοκίνητης εντατικής καλλιέργειας είναι η δυσκολία για επιτυχημένες γέννες και η μικρότερη περίοδος αναπαραγωγής.

Στα δηµητριακά το καλοκαίρι

Οι φάσσες αναζητούν τη τροφή τους και στο έδαφος και σε δέντρα ή θάμνους, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα περιστεροειδή. Το διαιτολόγιό τους είναι αποκλειστικά φυτικό, με την καλοκαιρινή τροφή να εντοπίζεται στο σιτάρι, το κριθάρι, τον βίκο, τον λιόσπορο και τα φρούτα (μούρα, σύκα).

Θα αναφερθούν όμως και τα υπόλοιπα φθινοπωρινά και χειμωνιάτικα διατροφικά είδη, καθώς πολλοί κυνηγοί έχουν συνδέσει τη φάσσα με το βελανίδι και το καλαμπόκι.

Έτσι στο γενικό διαιτολόγιό της περιλαμβάνονται εκτός των παραπάνω εποχικών ειδών, το καλαμπόκι, το καστανάκι της οξιάς (φοινίκι), το βελανίδι, το ρουπάκι, η πατάτα, το κούμαρο και το μύρτιλο.

Η τροφή των φτερωτών – Η γκούσα κρύβει µυστικά

Το γιατί είναι σημαντικό να γνωρίζει ο κυνηγός το διαιτολόγιό των θηραμάτων που τον ενδιαφέρουν, απαντάται από μόνο του. Γιατί στις αντίστοιχες καλλιέργειες ή τις χέρσες εκτάσεις, θα αναζητήσει τα φτερωτά στην έναρξη του Αυγούστου.

Στις αποσιταριές και τα λιόσπορα θα καρτερέψει ο κυνηγός για τα τρυγόνια και στις σιτοκαλαμιές και στα χωράφια αγρανάπαυσης θα ψάξει ο σκύλος για ορτύκια.

Για τις φάσσες τα πράγματα διαφέρουν γιατί τα πουλιά αναζητούν την καλοκαιρινή τροφή κοντά στις φωλιές τους, που κατά κανόνα βρίσκονται στις εκτός των ζωνών διάβασης δασώδεις περιοχές, δηλαδή στις απαγορευμένες για το κυνήγι από τις 20 Αυγούστου μέχρι και τις 14 Σεπτέμβρη.

Και θα φανεί πολύ χρήσιμο, όταν μετά από τη θήρευση των πουλιών, ανοίξουμε την γκούσα, τον πρόλοβο ή σγάρα, για να δούμε τις προτιμήσεις του θηράματος στις καλλιέργειες της συγκεκριμένης περιοχής.

Κάτι που για τα πρωινά πουλιά της έναρξης είναι σχεδόν αδύνατο, καθώς δεν έχουν προλάβει να ταϊστούν.

  • Η εργασία-έρευνα για το ορτύκι πραγματοποιήθηκε στην περιοχή του Σουφλίου Έβρου από τους Ε. Τσαχαλίδη, Ν. Παραλυκίδη, Α. Τσιομπανούδη
Η γνώση της καλλιέργειας γεµίζει τη τσάντα

Οπωσδήποτε η κάθε αποσιταριά, ο βίκος, το χέρσο ή ο λιόσπορος, δεν… συγκινούν κατ’ ανάγκη τα σποροφάγα πουλιά. Πρέπει να συντρέχουν και άλλες προϋποθέσεις, με πρώτη αυτή της… γειτονίας με άλλες καλλιέργειες ή δέντρα.

Αλλά αυτό είναι μεγάλο και πολύ σημαντικό κεφάλαιο και θα ασχοληθούμε σε μεταγενέστερο άρθρο.

Και επίσης σημαντικό είναι, ότι όταν ανακαλύψουμε την καλλιέργεια που θα καρτερέψουμε για τρυγόνια, να διαπιστώσουμε ότι το χωράφι κρατάει καρπό μετά τον αλωνισμό και δεν έχει βοσκηθεί από πρόβατα, οπότε δεν θα έχει μείνει σπυρί.

Και προτρέπω τους νέους κυνηγούς, ιδιαίτερα τους τρυγονοκυνηγούς των αστικών κέντρων, να γνωρίσουν στα ανιχνευτικά, όσο το μπορούν, τα φυτά ή καλύτερα τα στελέχη των φυτών που έχουν απομείνει τον Αύγουστο, όπως για παράδειγμα τον βίκο, τη φακή, τη σουσαμιά, κ.ά Γιατί στη περίπτωση που βρουν μία από τις παραπάνω καλλιέργειες και έχει καρπό, τότε έχουν ανακαλύψει πραγματικό “θησαυρό”.

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ορτύκι: ξεκίνησε καλά και συνεχίζει…

Μια από τις καλές είναι η φετινή χρονιά για το ορτύκι, με τους φερματζήδες να είναι ικανοποιημένοι τόσο από το ξεκίνημα, όσο και από...
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ